(Dagbladet): Fra 15. august åpnes det for hold av ni slanger, blant annet flere arter av boa og pyton i Norge, i tillegg til sju øglearter og tre skilpaddearter i Norge.
Dyrebeskyttelsen Norge er kritiske til Landbruks- og matdepartementets nye forskrift om forbud mot å innføre, omsette og holde disse i alt 19 ulike reptilene.
- Det er flere årsaker til det. Vi frykter blant annet at nye dyrearter også kan ha med seg nye sykdommer til landet, sier kommumnikasjonsrådgiver Annette Søreide i Dyrebeskyttelsen Norge til Dagbladet.
Hun påpeker videre at Dyrebeskyttelsen Norge mener det er stor forskjell på å ha et reptil enn å ha en hund eller en katt:
- De kan ikke temmes på samme måte, og er ikke trent til å være sammen med mennesker som andre husdyr, som kan by på utfordringer.
Frykter flere hjemløse
- Det vi imidlertid frykter mest er at nye dyrearter også betyr at det blir flere dumpede og hjemløse dyr, fortsetter Søreide.
- Vi er bekymret for at enkelte som skaffer seg en slange synes det er veldig spennende i starten, men etterhvert går lei, og slipper den løs i naturen. Vi risikerer med det for eksempel å plutselig ha en pytonslange i hagen, utdyper hun.
Ingen av de 19 nye reptilene, som fra august blir lovlige i Norge, er giftige, ifølge Dyrebeskyttelsen Norge.
- Men de kan utgjøre en helsefare hvis de bringer med seg smittsomme sykdommer, sier Søreide.
Hvert år øker antallet hjemløse dyr i Norge, ifølge Dyrebeskyttelsens oversikt. I fjor lå tallet på cirka 5700.
- Kompliserte behov
Dyreorganisasjonen NOAH mener også at en legalisering av de 19 reptilene ikke er noen god løsning.
- Å legalisere hold av reptiler, med kompliserte behov, vil trolig skape mer arbeid for allerede overbelastede dyrevernsorganisasjoner.
- Erfaringer fra Sverige forteller om nye store grupper av dyr som blir hjemløse og ender opp hos omplasseringsorganisasjoner fordi de mister «nyhetens interesse», eller viser seg å ha mer kompliserte behov enn man så for seg, skriver Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH i en pressemelding.
I pressemeldinga skriver NOAH også at de i fjor sendte inn et høringsinnspill der de blant annet tok opp p bekymringer rundt det å tillate slangearter som naturlig spiser levende bytte.
- Selv om det er ulovlig å bruke levende dyr som fôr vil tillatelse av disse artene åpne for større risiko for at dette forekommer. Samtidig fører dette også til at vi får en helt ny industri, der smågnagere avles opp og selges som slangemat”, sier Martinsen.