(Hegnar.no): Kjerneinflasjonen (KPI-JAE), konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, steg 1,6 prosent på årsbasis i mai. Det viser tall fra SSB fredag. Fra april til mai steg kjerneinflasjonen 0,3 prosent. Konsensus lå på 1,7 prosent oppgang på årsbasis.
Årsveksten i kjerneinflasjonen falt dermed fra 1,7 prosent i april.
KPI steg 0,2 prosent på månedsbasis, mens oppgangen var 2,1 prosent på årsbasis. Årsveksten falt dermed fra 2,2 prosent i april.
Mat og drivstoff
Den største drivkraften bak KPI-oppgangen var matvareprisene, som gikk opp 3,1 prosent. Frukt, sjokolade og kjøttvarer bidro mest.
Prisoppgangen på matvarer skyldes ifølge SSB i all hovedsak oppgang etter påsketilbudene i april.
Økte drivstoffpriser bidro også. Etter tre sammenhengende måneder med prisfall steg bensin og diesel henholdsvis 0,7 og 1,1 prosent i mai.
Billigere flybilletter
Den svakere veksttakten på årsbasis skyldes flybilletter, som falt 13,1 prosent fra april til mai i år. I tilsvarende periode i fjor steg de 26,8 prosent.
- Flyprisene er blant prisene som svinger mest fra måned til måned fordi de i stor grad påvirkes av sesong. Flyprisene stiger markert i ferietider og faller tilbake i etterkant. Fallet i flyprisene på 13,1 prosent i mai må ses i lys av oppgangen på 17,2 prosent måneden før i forbindelse med påsken. Siden påskeferien ikke er på samme tid hvert år, kan dette noen ganger påvirke årsveksten i prisene. For eksempel kom påskeprisøkningen i mars i fjor med tilsvarende fall i april, sier Jeanette Strøm Fjære, analytiker i DNB Markets, til Hegnar.no.
- Har du en formening om hvordan akkurat flyprisene vil utvikle seg fremover?
- Når det gjelder utviklingen fremover vil vi sannsynligvis se samme sesongmønster, nemlig at prisene stiger i ferietider og faller tilbake etterpå. For eksempel vil vi kanskje se en økning i juni og juli og tilsvarende fall i august og september, forteller Strøm Fjære.
- Det er vanskeligere å si hvordan den underliggende trenden vil utvikle seg og vi lager ikke anslag på denne typen prisgrupper langt frem i tid. Det er mange ulike faktorer som virker inn på flyprisene, blant annet drivstoffpriser, avgifter, teknologisk utvikling og generelle etterspørselsforhold. Dermed blir det vanskelig å indikere noen klar retning for flyprisene over tid, sier Strøm Fjære.
Erik Bruce i Nordea Markets mener noe av utviklingen i flyprisene skyldes timingen av årets ferie, sammenlignet med 2016.
I motsatt retning trakk matvareprisene, som steg mye kraftigere fra april til mai i år sammenlignet med samme periode i fjor.
Avviket i veksten mellom KPI og kjerneinflasjonen skyldes ifølge SSB hovedsakelig utviklingen i strømprisene. Til tross for fallende veksttakt de siste månedene, er prisene på elektrisitet inkludert nettleie 13,2 prosent høyere enn for mai i fjor.
Produsentprisene falt
Produsentprisindeksen for olje og gass, industri, bergverk og kraftforsyning (PPI) falt 0,8 prosent fra april til mai. SSB forklarer dette med lavere oljepriser. På årsbasis steg produsentprisene 6,5 prosent.
Metallprisene steg for syvende måned på rad i mai, og var da 24 prosent høyere enn samme tid i fjor. Økningen har i stor grad vært drevet av høyere eksportpriser, men SSB påpeker at prisutviklingen ved salg til norsk marked også har pekt oppover.
I tillegg har prisene på bearbeidet fisk fortsatt den oppadgående trenden – som har vedvart mer eller mindre siden 2014.
Andre økonominyheter:
Anbefaler ti aksjer
Eneboliger gikk langt over antydning