Donald Trump driver et farlig spill om Iran

Tegnene blir stadig tydeligere: Donald Trump forbereder seg på at Iran vil være den neste fienden å beseire når den såkalte islamske staten, IS, er nedkjempet. Sammen med seg på laget har USAs uberegnelige president Saudi-Arabia og Israel. Trump, saudierne og israelerne er sterke motstandere av atomavtalen mellom Iran og FNs vetomakter og Tyskland, en avtale Barack Obama kjempet hardt for.

Ifølge flere medier pågår det en interessekonflikt mellom Trump og hans folk på den ene siden og forsvarsminister James Mattis og flere amerikanske generaler på den andre. Mange ledende militære frykter at USA kan bli dratt inn i ei ny og langvarig krigsgjørme.

Utviklingen den siste tida har også vist at Iran ikke lar seg pelle på nesa og heller ikke vil gi opp sine interesser verken i Syria eller Irak. Som Dagbladet tidligere har skrevet, ønsker iranerne å åpne en korridor mellom Iran og Middelhavet, gjennom det sjiastyrte Irak, det Bashar Assad-styrte Syria og det Hizbollah-dominerte Libanon.

Her er ti grunner til at situasjonen nå er faretruende nær en konfrontasjon som lett kan komme ut av kontroll:

1. USA har okkupert et område i al-Tanf-regionen i Syria, rett ved grenseovergangen al-Walid mot Irak og like ved grensa mot Jordan lenger sør. Det er ikke IS, men syriske regjeringssoldater og sjiamuslimske allierte, inkludert den iranske Revolusjonsgarden, som står like i nærheten av al-Tanf. Dermed ser iranske myndigheter det amerikanske nærværet som en sikkerhetstrussel. Det hører til historien at norske soldater befinner seg i denne amerikanske basen.

2. Under Donald Trumps besøk i Saudi-Arabia for en drøy måned siden gjorde han det klart at Iran sammen med IS var USAs hovedfiende i regionen. Dette var søt musikk i ørene på saudierne som kniver med Iran om hegemoniet i Midtøsten.

3. Terroraksjonen i Teheran og mot Khomeini-mausoleet sør for byen 7. juni rystet Iran. Sjøl om IS tok på seg skylda, rettet de iranske myndighetene sin pekefinger mot Saudi-Arabia og USA. Det hjalp ikke på situasjonen at Donald Trump sa at iranerne hadde seg sjøl å takke for terrorangrepet, siden de støttet terroristgrupper.

4. Den amerikanske nedskytingen av et syrisk jagerfly forrige søndag gjorde ikke bare Syria og Russland forbannet. Også Iran reagerte sterkt.

5. I løpet av de siste dagene har amerikanske styrker skutt ned to iranskbygde droner over syrisk territorium.

6. 19. juni skjøt Revolusjonsgarden bakke til bakke-raketter fra iransk territorium mot IS-kontrollerte områder i det østlige Syria. Dette var første gang iranerne offensivt har tatt i bruk slike raketter siden Irak-Iran-krigen på 1980-tallet. Det iranske angrepet ble sett på som en advarsel til Saudi-Arabia og USA om å dempe krigslysten. Fortsetter slike angrep, kan amerikanske soldater bli truffet.

7. Blokaden av Qatar, som er satt i gang av Saudi-Arabia, Bahrain, De forente arabiske emirater og Egypt, er også rettet mot Iran, som er en av Qatars samarbeidspartnere. Denne blokaden har full støtte fra Israel, som nå ønsker et nærmere samarbeid med det totalitære regimet i Riyadh.

8. Israel ser Iran som sin hovedfiende, ikke minst fordi landets regjering mener at iranerne, tross atomavtalen, utvikler atomvåpen som skal brukes mot den jødiske staten. I forrige uke avslørte israelske medier at Israel støtter syriske motstandsgrupper, blant annet ved å finansiere våpenkjøp. Israelernes mål er å svekke både Hizbollah og Iran.

9. Allerede i 2012 avslørte den amerikanske journalisten Seymour Hersh at USA trente soldater fra den iranske opposisjonsmilitsen Folkets Mujahedin, som i mange år sto på amerikanernes liste over terrororganisasjoner. Nå har det kommet meldinger om at denne treningen er intensivert. Folkets Mujahedin står på toppen av det iranske presteskapets hatliste.

10. Forrige mandag meldte saudiarabiske myndigheter at de hadde arrestert tre iranere i en båt utenfor landets kyst. De tre var ifølge saudierne revolusjonsgardister på vei til oljefeltet Marjan for å gjennomføre en terroraksjon. De skal ha hatt eksplosiver og våpen om bord, men det er ikke lagt fram noen beviser for at dette er tilfelle. Iranske myndigheter sier at de tre er fiskere.

Det er et farlig spill som pågår. Bare den minste feilkalkulering fra en av partene kan føre til en eksplosjon. Det hjelper ikke på situasjonen at CIA har utpekt superhauken Michael D’Andrea til å lede etterretningsorganisasjonens Iran-program. Andrea som går under navnene «Ayatolla Mike» og «den mørke prinsen», konverterte til islam for å gifte seg med en muslimsk kvinne. Han har ledet hemmelige operasjoner flere steder i verden, blant annet i Afghanistan og i Midtøsten.

Det finnes trolig ingen reelle kommunikasjonslinjer mellom Iran og USA for tida. Det gjør situasjonen ekstra farlig.

Monday, June 26th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments