Disse skiltene skaper trøbbel for Statens vegvesen

(Dagbladet): Statens vegvesens «Del veien»-kampanje skaper problemer i både nynorsk- og bokmålskommuner. Veien må bli til vegen, og omvendt, noe som fort kan bli dyrt, skriver Telemarksavisa.

I Statens vegvesens håndbok om trafikkskilt fra 2014 står det at «skilt som gis med tekst, skal ha den målform som er vedtatt i den kommune hvor skiltet settes opp, jf. forskrift om målvedtak i kommunar og fylkeskommunar. I språklig nøytrale kommuner skal skiltmyndigheten velge målform i samråd i kommunen».

Ifølge Telemarksavisa er det satt opp et «Del veien»-skilt i Bø. Fordi Bø er en nynorskkommune skulle det ha stått «Del vegen». Av Telemarks 18 kommuner, er åtte nynorskkommuner og ti nøytrale.

Skal gå gjennom

- Vi trodde først det dreide seg om to skilt, men nå kan det hende det er snakk om tre. All skilting vi gjør skal forholde seg til målformen i kommunen. Det er flere kommuner her skal ha skiltene på nynorsk, og det må vi forholde oss til. Det er vi som har gjort feil, sier Eivind Gurholt, seksjonsleder i Statens vegvesen i Telemark, til Dagbladet.

Men det er også gjort feil andre veien (eller vegen, om du vil). I bokmålkommunen Notodden står det nemlig vegen, og ikke veien.

- Det har gått litt i krøll. Nå må vi gå gjennom alle skiltene og sjekke hva som er riktig og galt.

Vet ikke hvor mye det vil koste

Telemarksavisa skriver at et av de andre kampanjeskiltene, med påskriften «Over fartsgrensen?», også kan skape trøbbel. I nynorskkommunene burde det i utgangspunktet stå «Over fartsgrensa?». Avisa har ikke lykkes å få tak i skiltansvarlig, og vet derfor ikke hvor mye utskiftning av skilt som dette vil koste, men skriver at Statens Vegvesen tidligere har uttalt seg om en liknende sak, hvor det framkom at skiltbytte fort kan koste mellom 30 000 og 40 000 kroner.


Fartsgrensen eller fartsgrensa? Skiltene er del av Statens vegvesens kampanje mot høy fart, som ble startet opp i 2009. Foto: Berit Roald / Scanpix
Vis mer

- Hvor mye det vil koste er litt avhengig av hvor mye vi må gjøre. Hvis vi bare kan produsere ny tekst og lime over, så koster det ikke så mye. Hvis vi må produsere nye kan kostnaden bli større, men jeg vet ikke hvor mye det er snakk om. 30-40 000 høres litt i overkant mye ut, sier Gurholt.

Statens vegvesen ble først klar over skiltproblematikken etter at saken ble tatt opp på politisk nivå i hovedutvalget i fylket tidligere denne uka.

Må kanskje rette i øst også

Dagbladet har også vært i kontakt med Statens vegvesen Region Øst, som omfatter fylkene Akershus, Hedmark, Oppland, Oslo og Østfold.

Regionen har totalt 89 kommuner, hvorav 57 har bokmål som målform, sju har nynorsk som målform og ti er nøytrale.

- Vi har satt opp skilt hvor det står «Del veien» i hele Region øst, men har ikke fått noen tilbakemeldiger på det fra nynorskfolket i regionen vår. Dersom dette ikke er i henhold til loven må vi bare beklage, og det vil sannsynligvis også bety at vi vil rette opp i det, sier Per Kollstad, pressevakt i Statens vegvesen Region Øst, til Dagbladet.

Trafikksikkerhetskampanjen «Del veien» eller «Del vegen» ble startet opp med ett skilt i Maridalen i 2014. På hjemmesidene til Statens vegvesen står det at kampanjen fungerte godt, og at det ble besluttet å sette opp 20 skilt i hver region i løpet av 2015.

Friday, May 12th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments