Det hvite hus avviser at pressesjef Sean Spicer har anklaget Storbritannia for å ha overvåket Donald Trump. Men lover samtidig ikke å gjenta påstandene.
Downing Street opplyste fredag til BBC at amerikanske myndigheter har forsikret om at påstander om britisk avlytting av Donald Trump ikke vil bli gjentatt.
Samtidig bedyrer Det hvite hus i en uttalelse fredag at Spicer ikke anklaget britene, men bare henviste til ulike saker i mediene.
Under torsdagens pressekonferanse viste Spicer til en Fox News-sak der det ble hevdet at britisk etterretning bisto Barack Obama i påstått telefonavlytting av Trump Tower under valgkampen i fjor. Spicer siterte tidligere dommer Andrew Napolitano:
- Tre etterretningskilder har informert Fox News om at president Obama gikk utenfor kommandorekken. Han brukte ikke NSA, han brukte ikke CIA, han brukte ikke FBI og han brukte ikke justisdepartementet. Han brukte GCHQ, sa Napolitano.
«Nonsens»
GCHQ, et britisk organ som tilsvarer den amerikanske etterretningstjenesten NSA, har kommentert saken slik:
- Det er nonsens at GCHQ ble bedt om å gjennomføre avlytting mot den daværende presidentkandidaten. Påstandene er fullstendig latterlige og bør ignoreres, sa en talsmann for GCHQ til BBC.
CNN melder fredag at USA i praksis har beklaget saken overfor Storbritannia i en samtale mellom Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster og hans britiske motpart. Også britiske medier melder at Det hvite hus har bedt om unnskyldning, men Trump-administrasjonen har ikke offisielt bekreftet dette.
Brannslukking
The New York Times skriver at både McMaster og Spicer kontaktet den britiske regjeringen for å prøve å bøte på det som beskrives som en uvanlig brist i forholdet mellom USA og landets nærmeste allierte.
Verken Trump eller andre i Det hvite hus har lagt fram noen dokumentasjon for påstandene om at daværende president Obama beordret avlytting av ham.
Avvises i Washington
Etterretningskomiteen i Senatet har også gått ut mot Trumps avlyttingspåstander og uttalte denne uka at det ikke finnes noe som tyder på at Trump Tower ble utsatt for overvåking av en noen som helst slags del av den amerikanske regjering, verken før eller etter valgdagen. Etterretningskomiteen i Representantenes hus sa onsdag at de fortsatt ikke har sett noen bevis for Trumps påstand.
Leder for Representantenes hus Paul Ryan sier følgende til CNN om saken:
- Vi har ikke sett noe bevis for avlytting eller at det har foreligget noen rettslig ordre som gir fremmede makters etterretning tilgang til noe slikt, sa Ryan og la til at han fortsatt har tillit til Trump
Trump-påstander
Det var 4. mars at Trump først slo i bordet med beskyldningene.
- Forferdelig! Jeg fant nettopp ut at Obama avlyttet meg i Trump Tower like før valgseieren. Ingenting ble funnet. Dette er McCarthy-isme!, tvitret presidenten.
Obama nekter for å ha avlyttet Trump, og USAs daværende etterretningssjef James Clapper har avvist at det fantes noen hemmelig rettsordre om slik avlytting.
(NTB)