- Det er ikke gjennom denne filmen de nye argumentene i flyktningdebatten kommer

(Dagbladet): – Det er Arbeiderpartiet som får mest stryk i denne filmen, ikke Frp. Jeg synes det er skammelig når Martin Kolberg (Ap) kritiserer Frp’s flyktningpolitikk. Arbeiderpartiet kjørte en minst like hard linje, sier regissør Jan Vardøen (54) til Dagbladet.

Fredag er det premiere på Vardøens nye komedie, «Det norske hus», og uttalelsen kommer kanskje overraskende på mange.

Norsk satire

Fra før er det kjent at Frp-sjef Siv Jensen blir gjort narr av med hjelp av en strap on-dildo, og hennes nestleder, Per Sandberg, får hard medfart for den maritime t-skjorta han tok på seg da flyktningkrisa herjet som verst.

I likhet med tittelen, som er lånt fra Arbeiderpartiets tidligere ledestjerne, Thorbjørn Jagland, sin berømte 90-tallsvisjon, er også verket en politisk satire, hvor filmskaperen deler sine mange skråblikk på nordmenns identitet, kultur og integreringen av innvandrere og flyktninger.

- Slutt og spør

Gjennom hovedpersonen, Ramin (Sharukh Kavousi), som kommer syklende som flyktning inn i Norge, får ikke bare publikum oppleve hvordan det kan være å stå utenfor, men også absurditeten i kravene til den mosegrodde, norske selvfølelsen.


FORVIRRET: Hovedrolleinnehaver Sharukh Kavousi spiller Ramin fra Midtøsten. Han skal integreres i det norske samfunnet på kulturskolen Akademiet. Foto: Beacon Isle Productions
Vis mer

- Nordmenn er ikke mer norske enn det franskmenn er franske. Vi er bare hakket mer opptatt av vår nasjonale egenart. Samfunnet forandrer seg fort, og ungdommen klarer det helt fint, men folk på min alder må slutte å spørre mennesker som har vokst opp i Norge hvor de egentlig kommer fra, sier forfatter og satiriker Knut Nærum (55).

Nærum har i tillegg til en mindre rolle, som resepsjonisten Sverdrup, fungert som sparringspartner for Vardøen gjennom tilblivelsen av filmen.

Slaktes av Aftenposten

Mottakelsen har hittil vært blandet. Alt fra terningkast fem og hyllest fra NRK, til totalslakt og terningkast én fra Aftenposten.

«Det norske hus gir ikke publikum et eneste nytt perspektiv på Norge, norsk asylpolitikk eller asylsøkere. Det er i det hele tatt vanskelig å forstå hvorfor noen skal se denne filmen», heter det i nedsablingen til Ingrid Åbergsjord i Aftenposten.

- Jeg registrerer er at noen anmeldere ønsker at den skulle si noe nytt om det å være flyktning i Norge, men det er ikke gjennom denne filmen de nye argumentene kommer. At man leser den mer som et debattinnlegg enn en film overrasker meg, sier Nærum.

- Vi har hatt flere visninger i Norge og utlandet. Folk ler gjennom absolutt hele filmen, det kan ikke forfalskes, sier Vardøen.

Kjølige nordmenn

- Det er ikke en sint film, men den ønsker likevel å påvirke og være en del av en samtale, fortsetter Nærum.

- Og samtalen blir lettere dersom man ikke hever stemmen for mye, kommer det fra Vardøen, som selv har engasjert seg sterkt gjennom den pågående flyktningkrisa og truffet mange som rømmer fra kriserammede hjemland.


KRITISERES: Martin Kolberg (Ap).
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Vis mer

- At vi nordmenn ikke prater med dem som kommer hit, eller spør dem om hva de faktisk kan, oppleves sårende, forteller Vardøen.

- Kan vi gjøre noe med den norske kjøligheten?

- Vi har kanskje en frykt for å bruke stemmen. Når jeg er på mitt dummeste dytter jeg heller folk unna enn å si «unnskyld meg». Vi dytter heller enn å bli hørt i Norge, sier Nærum.

Kolberg: – Uriktig

Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Martin Kolberg (Ap), mener Vardøens betraktning er uriktig.

- Den store forskjellen på vår politikk og den Frp står for nå er måten innvandrere og flyktninger omtales på. De stigmatiseres og karakteriseres på en måte vi aldri har gjort. Det gjør at de føler seg utrygge. Ja, vi hadde en streng innvandringspolitikk, men førte en helt annerledes integreringspolitikk enn Frp, svarer Kolberg.

«Det norske hus» har premiere fredag 17. februar, og i andre roller finner man blant annet Gard Eidsvold, Hege Schøyen, Helén Vikstvedt, Ali Djabbary, Egil Hegeberg, Sven Henriksen og Ingeborg Sundrehagen Raustøl.

Thursday, February 16th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments