(Dagbladet): Den pedagogiske barne-tv-serien «Sesame Street» har rullet jevnt og trutt over amerikanske tv-skjermer i nesten 50 år, og var også inspirasjonen til NRKs «Sesam Stasjon» på 90-tallet.
Nå har skaperne av «Sesame Street» laget en ny dukke til det rike karaktergalleriet, noe som blant annet har fanget oppmerksomheten til det prestisjetunge nyhetsprogrammet «60 minutes».
Grunnen er at den nye jentedukken, som heter Julia, har autisme.
- Vanskelig tema
Ifølge tall fra helsemyndighetene har autismediagnoser i USA økt jevnlig de siste åra, til én av 68 barn, skriver BBC. Også i Norge ser man en økning i antall tilfeller, ifølge Autismeforeningen.
Å ta med Julia i showet er et forsøk på å øke forståelsen for hva autisme er blant barn som ikke er direkte berørt av diagnosen selv, men som omgås barn med autisme, forteller manusforfatter Christine Ferraro til «60 Minutes».
- Fra starten av handlet diskusjonen om hvordan vi skulle prate om autisme. Det er vanskelig, nettopp fordi autisme er forskjellig for hver eneste person med en slik diagnose, sier Ferraro.
- Gjør ting annerledes
I Julias første «Sesame Street»-episode, som har premiere 10. april, viser hun «vanlige» autismekarakteristikker, skriver BBC. Blant annet sier hun ikke hei, men ignorerer den kjente, gule fuglen Big Bird. Da forteller de andre dukkene at Julia «gjør ting annerledes».
Seinere finner de andre barnekarakterene i serien opp en egen lek slik at Julia også kan være med på moroa.
Kvinnen som styrer dukka, Stacey Gordon, har selv et barn med autisme, og beskriver valget om å innføre en dukke med autisme som «enormt».
- Hadde vennene til sønnen min blitt eksponert for alle måtene han kan oppføre seg på tv, før de opplevde dem i klasserommet, hadde de kanskje ikke blitt så skremt av rop og gråt, sier hun til tv-programmet.
- De hadde skjønt at han leker på en annen måte, og at det er helt ok, fortsetter hun.