– De som nå hever sin moralske pekefinger, er også avhengige av handel med Kina

(Dagbladet): Regjeringen har de siste dagene fått massiv kritikk fra opposisjonen og fra Kina-eksperter for sin taushet om Nobel-prisvinneren Liu Xiaobo. Etter at det ble kjent at han er uhelbredelig syk, har flere land, politiske ledere og diplomater sagt at må løslates og få reise ut av Kina hvis han ønsker det.

Fredag stilte EUs utenriksminister Federica Mogherini seg bak kravet. Det vil ikke norske myndigheter. Statsminister Erna Solberg (H) har gjentatte ganger vist til UD, der det er kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen som har uttalt seg.P

Heller ikke Høyre i Stortinget vil uttale seg. Det gjør derimot nestlederen i forsvars- og utenrikskomiteen, Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Norges begrensning

– Norge må forstå sin egen begrensing. Alle i Norge som nå hever sin moralske pekefinger, er avhengige av handel med land som Kina for sin velstand. Vi må være venner med stormaktene i verden, enten det er Kina, Russland eller USA. Dette er realpolitikk, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

– Du mener handel?

– Handel og samarbeid. Vi er avhengige av et godt forhold til Kina, sier Frp-politikeren.

At norske politikere kritiserer Kina for brudd på menneskerettighetene, tror han har minimal effekt.

– De som nå kritiserer Kina, må spørre seg hva som kommer ut av det annet enn å tilfredsstille egen selvfølelse og samvittighet. Dette er en klassisk norsk måte å reagere på, med å heve moralske pekefingre.

Men vi kan ikke stille oss til doms over stormaktene, og tro at vi er så mye bedre enn alle andre. Nå må vi slutte å være moralpoliti i verden, sier Tybring-Gjedde.

– Norge gir for øvrig bistand til mange land som bryter menneskerettighetene uten at de samme moralske fordømmelsene kommer da, legger han til.

– Flau taushet

Én ting er Tybring-Gjedde enig med kritikerne i: Han mener regjeringens taushet er unødvendig.


FØRSTE MØTE: Etter flere års isfront mellom Norge og Kina ble landene enige om en ny start. Mange spørs seg nå om Norge solgte seg for dyrt. Her blir statsminister Erna Solberg tatt i mot til samtale av Kinas president Xi Jinping.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Vis mer

– Erna Solberg kunne godt sagt det som det er, og ta ansvar for den politikken vi fører. Det er ingenting å være flau over. Statsministeren gjør det enhver statsleder bør gjøre; hun setter sitt eget lands interesser først. Det er interessant at eks-politikere, politikere og wannabe-politikere hever sin røst og mener vårt lille land skal opptre som verdens moralpoliti og med det stille seg til doms over en verdensmakt som Kina. Det er en type moralisme som er utpreget for dette landet. Men vi er avhengige av handel for å bevare vår velstand, sier Tybring-Gjedde.

Partikollega Jørund Rytman leder en nystartet, uformell gruppe stortingsrepresentanter som kaller seg «Kina-gruppen», Ifølge Dagsavisen var flere fra gruppa invitert til middag hos den kinesiske ambassadøren i går kveld.

Rytman sier til avisa at menneskerettigheter ennå ikke har vært drøftet i gruppa. Han understreker at det skjer mye positivt i Kina, som er underkommunisert.

– Blir venneløs

– Det er min intensjon å vise hvordan markedsøkonomi og frihandel har fått flere hundre millioner ut av fattigdom i Kina, sier Rytman. Han viser til at menneskerettighetsbrudd foregår i mange land.

– Når man har fått seg en venn, er ikke det første man gjør å kritisere. Det gjør man kanskje etter hvert. Det er i hvert fall min logikk. Skriker man hele tida, blir man venneløs, sier Rytman til Dagsavisen.

«Kina-gruppen» på Stortinget har per nå 14 medlemmer, åtte fra Frp, to fra Høyre, to fra Ap og to fra KrF.

Tuesday, July 4th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments