(Finansavisen:) – Fisk og eiendom bidro sterkt til en god avkastning i 2016. I dag har vi kraftig redusert vår eksponering mot disse to sektorene, sier Ole Anker-Rasch til Finansavisen.
50 mill. hver
Sammen med avdøde Peder Backe og skistjernen Bjørn Dæhlie, startet Anker-Rasch Anaxo Capital i 2010. De tre investerte 50 millioner kroner hver, og tanken er at dette er penger som skal forvaltes konservativt for å overlates til neste generasjon.
Den konservative investeringsfilosofien har ifølge avisen gjort at 150 millioner kroner som ble investert i 2010, nå er steget med 80 prosent. I tillegg er det kommet inn mange nye investorer, og totalt er det nå 65 personer som har overlatt forvaltningen av deler av formuen til Anker-Rasch og hans ansatte i Anaxo Forvaltning. De tre opprinnelige eierne sitter fortsatt med 35 prosent av kapitalen etter verdiøkninger og nye innskudd.
– I dag forvalter vi rundt 1,7 milliarder kroner, og de siste to årene er det skutt inn i overkant av en halv milliard kroner fra nye og eksisterende investorer, sier Anker-Rasch til Finansavisen.
Fiskelykke
De syv første årene har gitt en årlig meravkastning på aksjeporteføljen på 6,3 prosent sammenlignet med Oslo Børs. I fjor kunne forvaltningsselskapet sende 100 millioner kroner tilbake til eierne i økte verdier. Av totalkapitalen på 1,7 milliarder kroner er nesten 700 millioner kroner avkastning etter skatt.
– Rundt 40 prosent av avkastningen i fjor kom fra investeringer i fisk. En tredel stammer fra investeringer i eiendomsselskaper og fra direkteinvesteringer i eiendom, sier Anker-Rasch.
Anaxo var i 2016 inne på eier-siden i Marine Harvest, Lerøy og Grieg Seafood. I tillegg har selskapet lenge vært på eiersiden i Veidekke. Nå er troen på fisk og eiendom kjølnet, og mer av midlene er blant annet investert i finans, oljeservice og industri, skriver avisen.
Et av selskapene Anaxo har vært med i lenge er Storebrand. I snitt gjennom 2016 var drøyt 60 prosent av verdiene investert på Oslo Børs, 17 prosent i obligasjoner, 15 prosent i likvider og 7 prosent i direkte investeringer.
– Vi er konservative, og risikoen i vår portefølje målt ved standardavvik blir lavere som en følge av investeringer i eiendom, obligasjoner og en viss andel likvider. Vi har et bredt mandat og kan gå inn og ut av de ulike aktivaene som vi ønsker, sier Anker-Rasch til Finansavisen.
Andre økonominyheter:
Derfor har boligprisene eksplodert
Oljeanalytiker om den store bomben