Ctrl + alt + delete i Oslo

Så er det over. Veireno, som på magisk vis priset seg 89 millioner kroner billigere enn nærmeste konkurrent, er på vei mot skifteretten. Det er ingen vei utenom: Oslo kommune må lære seg å hente søppel igjen.

Veireno har kjempet på tre fronter: de har ikke klart å hente søppelet, de har drevet rovdrift på sine ansatte for å møte sine forpliktelser, og utgiftene har økt fordi de har måttet øke antallet medarbeidere.

Da de startet skulle de greie seg med 90 renovatører, men når Oslo kommune nå overtar er tallet kommet opp i 170.

For å fullføre den bedrøvelige skrytelista: kommunen fikk over 30 000 klager to måneder etter oppstart, og Veireno har sannsynligvis brutt arbeidsmiljøloven over 2000 ganger.

At Veireno fikk sette i gang dette kaoset, er den virkelige skandalen. Å gi dette lite selskapet privat monopol på søppelhåndtering i hele Oslo, har vært som å ansette en svømmelærer uten svømmeknappen.

Grunnen til at dette kunne skje er at anbudshåndteringen har feilet totalt. Som flere andre kommunale tjenester har også avfallshåndteringen etter hvert blitt satt ut på anbud. Logikken bak er åpenbar: avfallshåndtering handler ikke bare om å bli kvitt søppel, men om gjenvinning og foredling av avfallet. For å få slike kompliserte systemer til å fungere godt, og til å stimulere innovasjon og nyskapning er det fornuftig med private aktører.

Men det forutsetter en kommune som klarer å holde regien.

Ellers perverterer systemet i ren priskonkurranse som henter profitten fra å presse lønns og arbeidsvilkår. Kommunen fikk et forvarsel allerede for drøye seks år siden, da en av Veirenos forløpere – RenoNorden – ble tatt for brudd på arbeidsmiljøloven.

Det spesielle denne gangen er at ikke bare arbeidsvilkårene er blitt presset til det ytterste, men at selve utføringen av arbeidet var planlagt så hasardiøst billig at det ikke lot seg gjennomføre. Søppelrutene fungerte rett og slett ikke.

Byrådsleder Raymond Johansen og ansvarlig byråd Lan Marie Nguyen Berg sa under gårsdagens pressekonferanse at kommunen har mye å lære. Måten de håndterer Veireno-konkursen kan bidra til det. Oslo kommune vil nå foreta en virksomhetsoverdragelse, det vil si at de overtar biler, systemer og materiell, og ansetter de 170 renovatørene i Oslo kommune. Oslo kommune skal da selv drive avfallshåndteringen, og vil få opparbeidet viktig kompetanse.

Kommunen begynte å sette søppelhåndteringen ut på anbud allerede for 25 år siden, og de siste 14 årene har alt sammen vært privatisert. Kommunen har blitt sittende igjen som kun bestiller. Det kan virke som de har mistet grepet i løpet av den tida når det viser seg at Renovasjonsetaten på forhånd visste at Veireno planla å bryte arbeidsmiljøloven, og når de har stolt på selskapets mangelfulle egenrapportering.

På det politiske planet har det også sviktet helt. Det forrige byrådet bestemte at pris skulle telle 75 prosent i anbudsprosessen og de satte hele Oslos søppelhenting til ett selskap. Null backup.

Mange stemmer krever nå at kommunal søppelhåndtering blir en permanent tilstand. Det er det ingen grunn til dersom private også kan utføre tjenestene på en god måte. Når kommunen nå igjen skal ha ansvaret for å drive tjenestene selv, vil de forhåpentlig igjen lære hva som må til for å drive effektivt samtidig som de ansatte behandles skikkelig. Det bør være en overkommelig oppgave.

Sunday, February 19th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments