- Cappelen var registrert som informant fra tidlig 90-tallet til 2010. Det finnes ingen logger knyttet til ham i perioden


TILTALT: Den tidligere politimannen Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Vis mer

(Dagbladet): I Oslo tingrett i dag vitner Einar Aas (56) i korrupsjonssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

Aas er leder for Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt og kom fra jobben som krimsjef i Asker & Bærum politidistrikt og overtok jobben den 1. februar 2009.

Avdelingen han bestyrer består av i underkant av 300 ansatte, seks avsnitt pluss Stopp-gruppa.

Politiinspektøren var Eirik Jensens leder fra 2009 fram til Jensen den 1. juli 2013 ble overflyttet til strategisk stab.

Registrert, ikke loggført

I juli 2015 anmodet Spesialenheten Aas om å redegjøre for hvilken informasjon politiet har i sine registre om Gjermund Cappelen som politiinformant.

I retten i dag refererer han fra svarbrevet til Spesialenheten:

- Vi bekrefter at Cappelen var registrert som informant i registeret fra tidlig 90-tallet og fram til 2010, da vi fikk et nytt system for loggføring. Det finnes ingen logger knyttet til ham i registeret i denne perioden.

- Fra 2011 er han ikke oppført som informant, og det er ikke knyttet noen logger til ham som informant, fortsetter politiinspektøren, og forklarer at det da ble innført et nytt system for registrering av informanter.

Cappelen er altså ikke registrert som politiinformant i dette nye systemet.

Jensen mistet innsyn

- Fra da av har vi ikke hatt noen formell informantkontakt mellom Jensen og Cappelen, sier Aas

Han legger til at dette gjør at seksjonen ikke med sikkerhet kan si om Cappelen som informant har bidratt til saker for Oslo-politiet.

Han sier også at Jensen mistet innsyn i systemet der informanter registreres og informantarbeid loggføres da han ble overflyttett til strategisk stab i 2013.

Gjennomgår hendelser

Aktor Guro Kleppe ber Aas beskrive arbeidssituasjonen og ressursene til politiet på konkrete datoer der det har vært sms-kontakt mellom Jensen og Cappelen, eksempelvis i påsken 2011, da påtalemyndigheten mener Cappelen innførte 200 kilo hasj.

Jensen skrev da til Cappelen:

«Nå ser det fint ut. Stille og sol».

I retten bekrefter Aas at det var mindre operativ bemanning i politiet i denne perioden.

- Men det er ikke noe vi kringkaster at vi stenger, sier han.

- Stenger dere på vanlige dager? spør dommer Heger.

- Ikke på vanlige arbeidsdager, svarer Aas.

Var operativ

Eirik Jensen var i en årrekke en av Oslo-politiets mest betrodde medarbeiderne. Han ledet gjengprosjektet X-ray, og ble regnet som en krumtapp i arbeidet mot organisert kriminalitet.

Som Dagbladet tidligere har skrevet var han også kontroversiell. Han var en av ytterst få sjefer som selv var operativ på gateplan, som holdt kontakten med kriminelle, og pleide sine egne informanter.

Jensen ble fjernet som sjef fra prosjektet i 2011 og overført til en rådgiverstilling på seksjon for organisert kriminalitet.

Jensen fikk så, sommeren 2013, en rådgiverstilling i staben til politimester Hans Sverre Sjøvold. Det var også en prestisjefull jobb, men samtidig en jobb vekk fra gata.

Wednesday, March 22nd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments