(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg 0,5 prosent i april.
Justert for sesongvariasjoner var boligprisene uendret, mens det i snitt var ventet en sesongjustert vekst på 0,5 prosent.
- Dette er en av de svakere aprilmånedene vi har sett, og vi må tilbake til 2008 for å finne en svakere start på året, sier adm. direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.
Den sesongjusterte månedsveksten har avtatt gradvis, fra 0,6 prosent i januar til 0,5 prosent i februar, før den falt ned til 0,3 prosent i mars. Til sammenligning steg boligprisene med mer enn 1 prosent per måned fra mars i fjor (regnet som gjennomsnitt).
Med lavere underliggende vekst har også årsveksten kommet seg noe ned i løpet av de siste månedene.
Årsveksten på landsbasis er 10,7 prosent. Det vil si at boligprisene nå er 10,7 prosent høyere enn i mars 2016. Dette er ned fra 11,7 prosent i mars og 13,0 prosent i februar, som ser ut til å ha vært toppen.
Vammervold Dreyer venter også at årsveksten vil falle videre til mellom 6 og 8 prosent mot slutten av året.
Påsken er vanskelig
Bevegelige helligdager gjør det imidlertid vanskelig å sesongjustere boligprisene for både mars og april og Handelsbanken minner om at man skal være varsom i tolkningen av boligprisstatistikken for april. Dette gjelder både for priser, antall boliger lagt ut for salg, omsetningsvolum og omsetningshastigheten. Årsaken er at påskens plassering påvirker tallene.
- I fjor falt påsken i mars, og da så vi at både utbudet og transaksjonsvolumet var lavt sammenlignet med de foregående årene. I år falt altså påsken i april, og mars var da preget av både høyt utbud og transaksjonsvolum, forklarer senionøkonom Marius Gonsholt Hov.
Opp i Oslo
Boligprisene steg med 0,6 prosent i Oslo og er da opp 20,7 prosent det siste året.
Det var flatt i Tromsø, der prisene er opp 5,3 prosent det siste året.
I Stavanger var det en nedgang på 0,1 prosent og ned 1,2 prosent det siste året. Omsetningstiden er imidlertid kommet ned på et mer normalt nivå på 40 dager og omsetningen er opp med 28 prosent sammenlignet med i fjor.
Tilbudssiden stiger i alle byer, og øker mye i Oslo nå.
- Det er større konkurranse om kjøperne enn vi har sett på lenge, sier Vammervold Dreyer, og legger til at vi må tilbake til 2014 for å finne en tilsvarende økning av tilbudet.
Flatt i Obos
Tall fra OBOS viser at gjennomsnittsboligen i Oslo-området kostet 64263 kroner per kvadratmeter i april. I mars kostet gjennomsnittsboligen 65066 kroner, men Obos opplyser at Obos-prisene var uendret fra foregående måned.
- Trenden fra de foregående månedene fortsetter også i april. Et noe roligere marked, kombinert med at påsken også falt i april, gir en måned uten endring i prisene, uttalte OBOS-sjef Daniel K. Siraj tidligere i uken.
Siden april 2016 har Obos-prisene steget 18,5 prosent, og årsveksten er dermed opp fra 17,5 prosent i mars. Hittil i år har Oslo-prisene steget 1,2 prosent.
På landsbasis var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte Obos-tilknyttede boliger på 56.413 kroner i april. Det var opp 0,3 prosent fra mars og opp 16,5 prosent fra april i fjor.
Statistikken er basert på 604 eierskifter i (påskemåneden) april, mot 837 i mars og 836 i april 2016.
Her var det oppgang
Tall fra Garanti Eiendomsmegling viser at gjennomsnittsboligen kostet 38.356 kroner per kvadratmeter i april, 1,7 prosent mer enn i mars.
Prisoppgangen de siste 12 månedene var 8,5 prosent og uendret fra mars.
- Prisene stiger videre i april, og så langt i 2017 har prisene steget med 6,1 prosent. Prisoppgangen vitner om at boligmarkedet er solid. Det er god tilgang på nye oppdrag, men vi ser at det tar litt lenger tid å selge boligene, uttalte Garanti-sjef Stein Drogseth tirsdag.
Gjennomsnittlig antall omsetningsdager i april var 47 dager, seks dager mer enn i mars og 11 dager mer enn i samme periode i fjor.
Omsetningsdager betyr antall dager mellom første annonsedag og dagen der selger aksepterer budet.
Flere økonominyheter
Rentedommen er klar
- Uforståelig svak krone
Statoil knuser forventningene