(Dagbladet): I går ble Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» sendt på NRK.
752 000 nordmenn satt benket foran skjermen, og sikret Brennpunkt deres høyeste seertall noensinne.
Dokumentaren viser hvordan et rumensk nettverk på 140 personer styrer prostitusjons- og tiggermarkedet i Bergen, noe som skal ha ført til kraftige reaksjoner i vestlandshovedstaden.
Marcos Amano, leder for Robin Hood-huset i Bergen, hevder at tiggere har blitt utsatt for voldsepisoder i kjølvannet av «Lykkelandet», skriver NRK.
Robin Hood-huset tilbyr mat og rådgivning til hjemløse, og har daglig besøk av hundre mennesker, deriblant tiggere. Onsdag morgen kom flere flaskesamlere og tiggere til huset og fortalte om stygge episoder i byens gater, ifølge Amano.
- Trist
- Det har vært utskjelling, og folk som har blitt sparket, slått og spyttet på, sier Amano til NRK.
Han påpeker at «Lykkelandet» ikke beskriver hele miljøet i Bergen, og oppfordrer byens borgere til å besinne seg.
Odd Isungset, redaktør i Brennpunkt, sier til Dagbladet at han tar sterk avstand fra opplysningene som Amano presenterer.
- Dersom det er tilfelle, tar jeg naturligvis sterk avstand fra det. Det er veldig viktig å huske på at tiggere på gata gjerne er ofre for den organiserte kriminaliteten, og at det er politiets ansvar å etterforske og forhindre at noen utnytter andres nød.
Isungset oppfordrer folk til ikke å la frustrasjon og sinne gå ut over tiggerne.
- Det er politiets ansvar å etterforske dette, og politisk ansvar å finne ut om man bør gjøre noe mer, sier Brennpunkt-redaktøren, og legger til:
- Det er vår jobb som journalister å skape grunnlag for politisk debatt. Jeg håper vi bidrar til å skaffe til veie et faktagrunnlag som kan gi en god og opplyst debatt.
Leder
Seertall-rekord
«Lykkelandet» er så langt sett av totalt 789 000 nordmenn, opplyser NRKs analysesjef Kristian Tolonen.
Det er Brennpunkts høyeste seertall noensinne.
Mens 752 000 så dokumentaren på TV i går kveld, har 37 000 så langt vært inne på NRKs nettavspiller for å få innblikk i det rumenske nettverket.
Skrytebilder på Facebook
I tillegg til videodokumentaren NRK har publisert en større reportasje på nett, der de presenterer informasjonen de har gravd fram over to år.
NRK-journalistene har blant annet brukt skjult kamera og spaning for å komme tettere på miljøet i Bergen.
De forteller imidlertid at den aller viktigste kilden til informasjon var Facebook. Der florerte det med skrytebilder av bakmennene, som håver inn millioner på prostitusjon, narkotika og organisert vinningskriminalitet.