(Dagbladet): Da Therese Johaug gråtkvalt fortalte Norge at hun hadde testet positivt på det anabole steroidet clostebol i oktober, ble det samtidig klart for Norges Skiforbund at svært få av landslagsløperne i langrenn hadde gjennomført e-opplæringsprogrammet «Ren Utøver».
Onsdag fortalte en kritisk Johaug domsutvalget i dopingsaken at hun ikke føler Norges Skiforbund har fulgt opp antidopingopplæringen hennes godt nok.
- Jeg føler jeg har fått veldig lite oppfølging fra skiforbundet på akkurat den biten der. Angående «Ren utøver» kan jeg ikke huske at jeg har fått beskjed om at jeg skulle gjennomføre modulen. Jeg tror jeg knapt nok hadde hørt om den. Dagen etter pressekonferansen jeg holdt i oktober fikk jeg en mail fra skiforbundet, det samme som alle de andre utøverne, om at vi måtte gjennomføre det, fortalte Johaug.
Ingen panikk
Den eposten, fortalte lagvenninna Marit Bjørgen dagen etter, ga alle utøvere en frist på 48 timer til å gjennomføre «Ren Utøver»-programmet.
- Det var ingen panikk i den eposten i det hele tatt, sier administrativ leder for langrenn i Norges Skiforbund, Espen Bjervig, til Dagbladet.
- Om det hadde vært 24 timer, 48 timer eller en uke hadde egentlig ikke spilt noen rolle, det var bare en påminnelse om at alle nå måtte gjennomføre det, fortsetter han.
Skistyret hadde vedtatt allerede i 2014 at samtlige landslagsutøvere skulle gjennomføre dette som et ledd i antidopingarbeidet. Langrennsleiren hadde prioritert andre typer holdningsskapende arbeid fram til Johaug-saken sprakk, og så at de ikke hadde fulgt opp «Ren Utøver»-modulen godt nok.
Blant annet kom det fram at innkallingen til «Ren Utøver»-opplæringen sto som punkt fire i en epostinnkalling til landslagenes markedsdager i 2015.
Tar kritikken til etterretning
I saken mot Johaug gjorde Antidoping Norges advokat, Niels Kiær, et poeng av at Johaug ikke hadde gjennomført opplæringsprogrammet.
- Et annet forhold er hennes initiativ til å tilegne seg kunnskap om antidoping. Da tenker jeg ikke kun på «Ren utøver»-aspektet. Hun har vært landslagsutøver i ti år. Det er informasjon tilgjengelig for henne og alle andre. Hun gjør ikke basale ting for å sjekke og skaffe seg kunnskap, sa Kiær i sin prosedyre.
- Det føles ikke urettferdig at Therese kritiserer oss for manglende oppfølging, det må vi bare ta til etterretning. Utøvere som henne og Bjørgen er ekstremt opptatte rundt markedsdagene, så må vi være flinkere til å sørge for at alle får den opplæringen de skal ha utenom det også, sier Bjervig.
Therese Johaug kan forvente en dom i saken i løpet av den neste måneden. Hva som skjer etter det avhenger av hva domsutvalget kommer fram til.
Ingen søksmål
At Johaug kan saksøke landslagslege Bendiksen og Norges Skiforbund, er en mulighet.
- Vi har ikke diskutert noe i den retningen i det hele tatt, sier Johaugs manager, Jørn Ernst, til Dagbladet.
Johaugs kleskolleksjon er allerede trukket fra markedet i Finland og i deler av Sverige etter dopingsaken. I tillegg til tap av premiepenger og bonuser, er det i kleskolleksjonen de store pengene ligger for Johaug.
- Hvordan har salget av Johaug-klær vært etter at denne saken ble kjent?
- Jeg har ikke lyst til å gå ut med eksakte tall, men salget har vært omtrent på budsjett, sier direktør Nordic i Active Brands, Øystein Bråta, til Dagbladet.
- Men dere trukket dere ut av markedet i Finland, og delvis i Sverige?
- Ja. Med den mediedekningen saken fikk, spesielt i Finland, var det vanskelig å opprettholde satsningen der. Også i Sverige har vi trukket oss delvis ut. Men dette har vært små markeder for oss. 90 prosent av omsetningen er i Norge.
- Er det aktuelt med søksmål mot legen?
- Nei, det er ikke aktuelt. Dette er bare en trist og lei sak. Det er tragisk at små personlige feil kan få så store konsekvenser.