Det har nokså subtilt foregått en intens politikk i kulissene når det gjelder «kvinnehelse». Sakens kjerne er at noen politikere ønsker å overføre omsorgen for all reproduktiv helse fra fastlege til jordmor. Argumentasjonen har vært som et ekko fra jordmorfagforeninger, der det understrekes at det er jordmor som er ekspert på kvinners helse.
«Jordmor er den eneste nødvendige helseaktøren i friske kvinners liv, og vi representerer en unik kontinuitet». Dette er sakset fra kampanjen #JordmorKan. Det kan ikke stå uimotsagt, og må oppklares og korrigeres.
Det er nokså drøyt å flagge at man som yrkesgruppe er den eneste nødvendige helseaktøren for en såkalt frisk kvinne.
Fastlegeordningen i Norge er unik i verdenssammenheng, og har siden starten som prøveordning på 1990-tallet vært en suksess. Grunnideen er at alle har rett til sin fastlege, noe som skulle sikre kontinuitet og en helhetlig medisinsk omsorg.
Det vises ofte til det negative; at en del kommuner har ustabil legedekning, lange ventetider, travle leger, og så videre. MEN, undersøkelser viser at fastlegene er godt likt og at folk har tillit til dem.
Fastlegeordningen er på topp blant folks tilfredshet med offentlige tjenester. Den kommer også godt ut på undersøkelser innen svangerskapsomsorgen, selv om det forbigås når jordmødre jevnlig beskriver den som for dårlig her til lands.
Vi har per i dag en av verdens beste helsetjenester for gravide, svært lav barnedødelighet og stort sett fornøyde gravide. Så begge yrkesgrupper gjør en god og trygg jobb.
Det er heller ingen forskning som tilsier at kvaliteten blir bedre om man overfører celleprøvetaking fra lege til jordmor.
Så til enkelte politikeres iver om at kvinnehelse bør overføres til jordmor. Både de og jordmødrene begrunner dette med at jordmor er ekspert på den friske kvinnen og hennes kropp, og at det derfor er både billigere og bedre at hun kommer dit for alt som er friskt.
Men man kan dessverre ikke dele opp en kropp i frisk og syk, verken hos kvinner eller menn. For å kunne vurdere hva som er sykt må man ha bred erfaring i å vurdere det friske, og omvendt.
Fastleger har brukt sju og et halvt år på å tilegne seg kunnskap og erfaring gjennom utdanning, både om en frisk og syk kropp, og de fleste fastleger er i tillegg spesialister i allmennmedisin med fem års etterutdanning. De har en svært allsidig kompetanse, også på kvinners helse. Det vil svekke, snarere enn styrke kontinuiteten å dele opp helsetilbudet.
Det er langt fra å være ekspert på svangerskap og andre friske tilstander, til å få samme helhetlige medisinske kompetanse som fastleger har.
Forebyggende og «medisinsk» helse henger sammen og kan ikke deles opp. Det vises til Sverige og en «kvinnehälsovård» med jordmor som krumtapp, men snakkes ikke om at de ikke har en fastlegeordning. Det kommer hyppig delegasjoner fra Sverige for å lære av vårt helhetlige og kontinuitetsbærende system, fordi det ikke fungerer tilfredsstillende der. Og hvor er forskningen om at «alt» i Sverige er så bra?
I dag er fastlegen den eneste som ser hele mennesket helhetlig i en stadig mer fragmentert tjeneste. Spillet som foregår dreier seg om mer enn at #jordmorkan. Fastleger er lei av å høre at de ikke har tid, ikke er lavterskeltilbud, at enkelteksempler forteller hvor dårlige de er, av å forties, og av å høre at andre vil ha oppgavene deres fordi legene visstnok har mer enn nok av andre oppgaver. Har noen spurt fastlegene?
Det finnes løsninger for å få en bedre fastlegetjeneste, men å ta bort en så stor og viktig del av den er både historieløst og uforsvarlig, aller mest for kvinnene.
Det som foregår nå er en potensiell rasering av hele fastlegeordningen. Vær ærlig om det, men da har vi en helt annen debatt!