(Dagbladet): 27. januar i fjor ble en nå 26-årig mann funnet skutt i trappeoppgangen hjemme på Torshov i Oslo. En jevnaldrende gjerningsmann ble sett løpe fra stedet.
Offeret var truffet av to skudd – ett streifet hodet, mens det andre traff ham i brystet. Skadene var livstruende, men mannen berget livet på sykehuset.
Den mistenkte gjerningsmannen ble ei drøy uke seinere pågrepet på toget på vei til Malmö. Han har sittet varetektsfengslet siden, siktet for drapsforsøk, men ble torsdag for ei uke siden løslatt av Borgarting lagmannsrett.
Trodd av Statsadvokaten
Den 26-årige svensk-somalieren innrømmer å ha skutt Oslo-mannen, men hevder det skjedde ved et uhell. Dette tror Oslo statsadvokatembeter ham på, i strid med politiets oppfatning.
- Vi etterforsket saken som drapsforsøk. Etter en samlet bevisvurdering mener Statsadvokaten at det ikke er grunnlag for å tiltale ham for dette, og han ble løslatt fra varetekt etter anke til lagmannsretten, sier politiadvokat Hilde Strand til Dagbladet.
- Vi har hatt ulike vurderinger av bevisene. Nå er det opp til Riksadvokaten å behandle klagen, sier statsadvokat Nina Harboe Jensen Søndersrød til Dagbladet.
- Har sittet innendørs
Skuddofferet sier han ble utsatt for et forsøk på æresdrap, og sier til Dagbladet at han er livredd for å bli oppsøkt av gjerningsmannen.
- Jeg har sittet innendørs siden jeg fikk vite om det. Jeg er ikke tilbudt sikkerhet, ingenting. Jeg er redd for at noe kan skje foran barna, sier 26-åringen.
Han forteller at han sliter med seinskader etter skytingen.
- Jeg har to brudd i ryggen, posttraumatisk stresslidelse og håravfall. Den ene lungen har bare 30 prosents kapasitet, sier han.
Kvittet seg med klærne
Tiltalen fra Oslo statsadvokatembeter forelå rett før jul og lyder på uaktsom kroppsbeskadigelse, ulovlig våpenbesittelse og å sette offeret i en hjelpeløs tilstand. Fornærmede og hans bistandsadvokat Knut-Ole Bakke Hansen er svært uenige i tiltalebeslutningen, og har påklaget den til Riksadvokaten.
- Jeg er sjokkert. De har lagt vekt på feil ting. Jeg føler meg som en fjerderangsborger, uten rettssikkerhet, sier 26-åringen.
Mannen sier det dreier seg om forsøk på æresdrap, siden han hadde et forhold til gjerningsmannens søster uten familiens godkjennelse, noe et vitne støtter ham på i avhør.
26-åringen peker på at gjerningsmannen ikke tilkalte legehjelp, men i stedet kvittet seg med våpenet, klærne og en mobiltelefon, og dessuten flyktet til Sverige.
Oslo-mannen understreker også at gjerningsmannen i utgangspunktet ikke visste hvor han bodde, men dukket opp uanmeldt, uten å ringe på klokka, og skjøt ham på kloss hold. Etter skytingen dro han dessuten til en venn og spilte Playstation.
- Det er for mange ting som ikke stemmer. Dette var helt tydelig planlagt, sier 26-åringen.
Like forklaringer
Gjerningsmannens forsvarer Tor Even Gjendem har levert et tilsvar til klagen, og avviser offerets påstander. Han påpeker at tiltalen er helt i tråd med hva klienten har forklart, inkludert at skuddene falt under et basketak, der fornærmede gikk til angrep og grep tak i pistolen.
- Det var kamp om våpenet, sier han.
Gjendem understreker også at fornærmede endret forklaringen sin radikalt fra første gang, da han lå i sykesenga, til politiets rekonstruksjon noen måneder seinere.
- Førsteforklaringene deres var helt samsvarende, og fornærmede hadde jo ingen mulighet til å bli påvirket siden han lå bevisstløs på sykehus, sier advokaten.
Gjendem sier klienten tok opp våpenet hjemme hos fornærmede fordi han prøvde å forklare at noen var ute etter dem. Men offeret misforsto.
- Han prøvde å forklare alvoret, og tok fram våpenet for å tømme det for patroner. Det oppfattet fornærmede som ladegrep, det ble kamp, og det ble avfyrt vådeskudd, sier advokaten.
Våpendel funnet
Han mener klienten har de tekniske bevisene på sin side – bl.a. ble en liten del av Browning-pistolens sluttstykke funnet på åstedet. Det underbygger ifølge ham slåsskampscenarioet.
- Men hvorfor flyktet han da til Sverige?
- Han hadde fått signal om at fornærmedes brødre skulle ta ham, og trodde ikke han ville få beskyttelse i Oslo.
Forsvareren trekker også i tvil hvorvidt klienten visste at søsteren hadde et forhold til fornærmede; det skal undergrave æresdrappåstanden.
- Det er en høyst uvanlig klage, understreker Gjendem.
Han sier at den lange varetektstida trolig ikke får noe etterspill, ettersom klienten – dersom han blir dømt etter den nåværende tiltalen – har sittet fengslet omtrent like lenge som han vil måtte sone.
- Redde vitner
Skuddofferet sier han kan tilbakevise alle påstander fra forsvareren.
- Hvorfor endret du forklaring?
- Jeg husker ikke første forklaring. Jeg forklarte meg om hva jeg trodde skjedde. Men tilbake på åstedet husket jeg hva som hadde skjedd, sier 26-åringen.
Han sier han prøvde å strekke seg mot den bevæpnede mannen, men ikke rakk fram før skuddene falt.
- Hvorfor lå en del av våpenet igjen?
- Det er mange ting som kan ha skjedd. Han skjøt jo, og pistolen var varm, sier 26-åringen, som understreker at det er snakk om en svært liten metalldel.
Han hevder også at flere vitner ikke tør å forklare seg, siden de er redde for represalier fra tiltalte.
- Det har vært vanskelig å få vitner inn til avhør, sier politiadvokat Strand.