(Dagbladet): Denne helgen var det duket for den årlige rockefestivalen «ZBFest» i byen Balklava på Krim-halvøya i Ukraina.
Lørdag sto det tyske technobandet «Scooter» på scenen, og selv om publikum tilsynelatende virket svært fornøyde, var det ikke alle som kunne ta bandet imot med åpne armer.
Nå kan nemlig det tyske bandet, bestående av Hans-Peter Geerdes, Hendrik Stedler og Michael Simon, vente seg juridiske følger.
- En seriøs forbrytelse
Det var i 2014 Russland startet opp festivalen som nå arrangeres på Krim-halvøya, og på grunn av den politiske spenningen mellom Russland og Ukraina, etter at Russland annekterte Krim-halvøya fra Ukraina i 2014, er dermed innreisen til det tyske bandet ulovlig.
Til den tyske avisa Funke Mediengruppe, gjengitt av Reuters, uttaler Andrij Melnyk, Ukrainas ambassadør til Tyskland, at bandets beslutning om å reise til øya ulovlig ikke bare er en skandale, men også en forbrytelse med alvorlige juridiske konsekvenser.
Ifølge Melnyk har Ukraina allerede påbegynt rettssak mot bandet.
- Dette er ikke bare en bagatell, men en seriøs forbrytelse de kommer til å bli straffet for, uttalte han til avisa.
Ifølge den tyske avisa skal bandets frontfigur, H.P Baxxter, ha sagt at de bare dro til festivalen for å spille musikk, ikke for å utføre noe politisk.
Bandet har ikke kommentert omstendighetene noe ytterligere.
Kan nektes innreise
Tidligere i år opplevde den russiske sangeren Julija Samojlova (27) det samme marerittet.
Da Samojlova vant Russlands Melodi Grand Prix, og dermed ble Russlands bidrag til Eurovision, startet det som ble en evigvarende kamp for å slippe inn i Kiev, hvor finalen holdes mai.
Artisten sang nemlig på Krim i 2015, året etter at Russland annekterte halvøya som Ukraina mener er deres territorium.
Samojlova fikk tre års innreiseforbud, og Russland måtte trekke seg fra konkurransen.
I søndagens siste eliteserieoppgjør tok Aalesund imot Brann. Et Brann-lag som har slitt med å score mål.
Dette var kvelden hvor de fant veien til nettmaskene, det eneste problemet var at det samme gjorde Aalesund.
- Vi starta dårlig. Lå under 2-0. Så føler jeg egentlig at vi har mer og mer kontroll. Det er viktig at alle gutta tror på det. Det er utrolig deilig å få ett poeng, oppsummerte Mustafa Abdellaoue etter kampen.
For i det 70. spilleminutt kom «Mos» på banen og ikke lenge etter, scoret han sitt første av to for kvelden.
Ut i hundre
For i de første elleve minuttene av kampen, som var for et fyrverkeri å regne, var Brann best.
Etter ni minutter spilt slo Vidar Jonsson et herlig innlegg inn i Aalesund sin sekstenmeter.
Der steg Jakob Orlov høyest til værs og mannen fra Skovde i Sverige headet ballen bestemt i mål bak Aalesund-målvakt Andreas Lie.
Et handlingslammet Aalesund ga Brann rom også i minuttene som fulgte. For kun to minutter seinere doblet laget fra Bergen ledelsen over sunnmøringene.
Fredrik Haugen avsluttet på mål og Aalesund sin sisteskanse Lie ga retur. Der sto Kristoffer Barmen som fikk en enkel jobb med å banke ballen i mål.
Straffe
Etter sjokkåpningen gjenvant Ålesund noe av fotfestet. Kampen stabiliserte seg og begge lag fikk kjenne på kula. Likevel så det ikke ut til at Aalesund skulle sette en utlikning med det første.
Men så, i det 35. spilleminutt, ble Thrandarson dyttet i ryggen da han steg til værs i Brann sin sekstenmeter. Kveldens dommer Kjensli nølte ikke og blåste for straffe.
Fram til straffemerket trådde Aalesund-debutanten Thanasis Papazoglou.
Grekeren ventet ut Horvat og da Brann-keeperen gjorde tegn til å velge side, satte han ballen sikkert midt i mål.
Ubarmhjertig
Andre omgang begynte slik den første sluttet. Kvitt sjokket fra åpningen klarte Aalesund å bite seg bedre fast.
Dog ble det ingen uttelling for Aalesund, men Brann på sin side, var ikke ferdigscoret.
I det klokka tikket mot 70 minutter spilt, fikk Kasper Skaanes slått inn fra høyre. Ballen havnet hos målscoreren fra første omgang, Kristoffer Barmen.
Kveldens Brann-helt fikk lagt ballen ned og plasserte den sikkert i hjørnet bak Lie.
Andre for kvelden
Så i det 82. spilleminutt fikk Aalesund sin andre straffe for kvelden.
Branns Wormgoor dro ned Mustafa Abdellaoue innenfor egen sekstenmeter og Kjensli blåste for straffe.
- Han holder meg. Jeg blir dratt bakover. Det er klar straffe, var dommen til Mos etter kampen.
Straffen tok «Mos» selv og satte den sikkert til høyre for sisteskanse Alex Horwath. Aafk-spissen sikret seg med det sitt niende mål for sesongen.
Etter kveldens andre straffe ble det høy temperatur i Aalesund. Og to minutter på overtid sikkert «Mos» seg sitt tiende mål for sesongen.
På volley fyrte han av mot Horwath, som ga retur. På den var Abdellaoue banens høyeste og headet ballen i mål. 3-3.
- Det betyr mye. Vi avsluttet dårlig før ferien. I dag får vi med ett poeng, og det skal vi være fornøyde med, sa Mos om det å komme godt i gang etter ferien.
(Dagbladet): Den politiske ungdomsgruppa Arran har den siste tida publisert skremmende videoer fra angrep mot restauranter på Mallorca og mot en turistbuss i Barcelona.
Gruppa stoppet en guidet buss og hamret løs på vinduene. På fortausrestauranter i Mallorca knuste de ruter samtidig som de sprayet ned nærliggende murvegger.
- Jeg trodde det var et terrorangrep, sier en av passasjerene på turistbussen, Andrew Carey til The Telegraph.
Ifølge The Sunday Times advares nå britiske turister om å være årvåkne ettersom gruppa har lovet flere nye angrep.
- Dreper nabolagene
Arran er et ungdomsparti tilknyttet det venstreradikale partiet som ønsker et selvstendig Catalonia. De vil også knuse det kapitalistiske systemet.
Under noen av de voldelige protestene har gruppa proklamert at «masseturisme dreper nabolagene, ødelegger områdene og fører arbeiderklassen inn i elendigheten».
På Twitter-kontoen sin hevder gruppa at de vil stoppe masseturismen som «ødelegger» Mallorca og «knuser» arbeiderklassen i Catalonia, der hovedstaden Barcelona er under press fra masseturismen.
«Turisme dreper byene, turister kom dere hjem, turister er ikke velkomne», er blant slagordene Arran har tagget på vegger i de spanske ferieparadisene.
- Vil skje i framtida
Nå har en av Arran-gruppas ledere, Laura Flores, snakket med den britiske avisa The Times. Hun advarer om flere angrep.
- Vi kan ikke utelukke flere angrep. Det har vært angrep tidligere og det vil skje igjen, sier hun til avisa.
I intervjuet peker hun på at hun mener turisme gjør byene for dyre, at fastboende blir presset ut av boligene sine og at arbeidsfolk blir utnyttet til å jobbe altfor mye i lavtlønnede jobber.
Gruppa har også ødelagt dekkene på flere turistsykler i Barcelona, skriver Daily Mail – og de skal også ha knust vinduene på flere femstjerners hoteller. Turistsyklene har tidligere skapt reaskjoner blant lokalbefolkningen, ettersom det er mangel på parkeringsplasser til lokale sykler i byen, ifølge avisa.
- Turister er lette mål
Dette er ikke første gang lokale i Barcelona demonstrerer. I januar i år sto flere i den kjente gågata La Rambla med plakater der det sto: «Stopp masseturisme og boligspekulanter». I den populære storbyen har boligprisene økt som følge av turiststrømmen.
Åsa Grahn er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger og forsker blant annet på turisme og turistenes motivasjon. Hun ferierer selv i Spania når Dagbladet snakker med henne søndag, men har holdt seg unna de mest turistifiserte områdene.
- Det er tragisk at det går ut over turistene. Det handler jo mer om myndighetene og dårlig planlegging at det er blitt slik, sier hun til Dagbladet om de voldelige protestene.
- Turister er lette mål, og dette kan føre til at vi flytter på oss og problemene havner på andre steder. Det er alvorlig når de truer, og det kan jo virke skremmenede, sier hun.
Turismefobi
Hun har tidligere fortalt Dagbladet at befolkningen i blant annet Barcelona har utviklet turismefobi på grunn av de store massene, men understreker at Spania i utgangspunktet er veldig trygt å reise i.
- Dette må myndigheten få en slutt på en måte. De går gjennom vanskelige problemer i mange av områdene. Samtidig har de latt det gå så langt som det har gjort, sier hun.
Det er utfordringer knyttet til masseturisme flere steder i Spania. Boligprisene presses opp og lokalbefolkningen presses ut.
- Det er mye trøbbel, og jeg tror dessverre vi har mye skyld for det. Med for eksempel AirBnb har vi fått tilgang på vanlige boliger og presser dermed ut befolkningen. Dessuten er vi blitt mye mer synlig enn da vi holdt oss inne på resorten, sier hun.
Hun mener det meste handler om dårlig planlegging fra myndighetene. Spanske myndigheter har signalisert sterkere regulering som blant annet vil gjøre utleie vanskeligere.
- Problemene oppstår når massene kommer, men de tar grep nå.
- Ikke et stort problem
Markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving sier at ingen av deres reisende verken har opplevd eller kommentert noe vedrørende turistopprøret i Barcelona i løpet av sommeren.
- Vi opplever ikke dette som noe stort problem. Vi følger alltid UDs reiseråd, og så lenge de ikke fraråder reiser noe sted, gjør heller ikke vi det, sier Løkaas Fossum til Dagbladet.
Hun forteller at Ving opplever at Barcelona er en like populær feriedestinasjon nå, som byen alltid har vært.
- Vi har ikke merket noen nedgang i etterspørselen, sier Fossum.
«Spania er i alminnelighet et sikkert land å ferdes i som turist. Man bør allikevel ta sine forholdsregler for å unngå lommetyverier og annen kriminalitet, og utvise normal forsiktighet på kvelder og netter», skriver utenriksdepartementet på sine nettsider.
(Dagbladet): I et større intervju med The Telegraph avslører Susanne Sundfør at privatlivet hennes krasjlandet samtidig som karrieren for alvor tok av med albumet «Ten Love Songs».
- Jeg tok på meg for mye ved å produsere det selv. Det hjalp ikke at jeg drakk og røykte og ødela stemmen min. Og ja, jeg gikk gjennom noen dårlige forhold, noen brudd, og personlige problemer som jeg har slitt med i flere tiår, og alt kulminerte i et nervøst sammenbrudd, sier hun til The Telegraph.
Videre utdyper hun at hun er en veldig emosjonell person som suger til seg det som skjer rundt henne.
- Det ble en krise. Etterspillet av den emosjonelle påkjenningen var en depresjon, og det er første gang det har hendt meg. Kroppen klarer det ikke lenger, så den bare skrur av en stund. Ingenting engasjerte meg. Jeg hadde ikke lyst til å spise. Jeg hadde ikke lyst til å gjøre noe som helst.
Mer organisk lydbilde
Da det først løsnet rant låtene til «Music for People in Trouble» ut av henne.
Den nye plata slippes 25. august. Både de to første singlene «Undercover» og «Mountaineers» og låter Sundfør har spilt live vitner om en mer organisk og neddempet utgave av artisten enn på forrige album.
I forbindelse med albumreleasen spiller hun 30 konserter fram til midten av november. Turnelisten omfatter blant annet London, Paris, Brussel, Toronto, New York og Los Angeles.
Miljøengasjement
Først av de seks konsertene i Norge er en gratis nattkonsert på Gaustatoppen 26. august. Konserten holdes i forbindelse med en nattevandring for FNs bærekraftmål som arrangeres av Norad i samarbeid med DNT.
På 1900 meters høyde vil Sundfør spille solo med publikums hodelykter som eneste belysning.
Reiser til Nord-Korea, Kina, Nepal, Guatemala og Island har inspirert Sundfør i arbeidet med det nye materialet. Hun valgte bevisst reisemål med natur som vil kunne komme til å forsvinne om noen tiår.
Klimaengasjementet hennes har også resultert i spark mot norsk oljevirksomhet.
Da hun spilte den nye «Bedtime Stories» på Norwegian Wood i sommer la hun inn «Statoils» i tekstlinjen: «And all the oil’s been spilt and left us on this earth alone».
(Dagbladet): Tidligere barnestjerne Aaron Carter (29) vekker oppsikt i internasjonale medier for en ærlig tekst som han offentliggjorde på Twitter natt til søndag.
I innlegget avslører Carter for første gang at han er seksuelt tiltrukket av både kvinner og menn.
- Det er noe jeg har lyst å fortelle, noe som føles viktig for meg selv og min identitet. Dette har hengt over meg nesten halve livet mitt, skriver 29-åringen og fortsetter:
- Jeg vokste opp i underholdningsbransjen, og da jeg var rundt 13 år gammel, innså jeg at jeg var tiltrukket av både gutter og jenter.
- Opplevelse med en mann
I innlegget forteller Carter at han ikke skammer seg over å bære på disse tankene og følelsene, men at det å holde alt for seg selv, over så lang tid, har vært «som en tung byrde på skuldrene hans».
- Jeg tenkte på det mye i løpet årene, men først da jeg var 17 år gammel, etter at jeg hadde vært gjennom noen forhold med jenter, hadde jeg min første opplevelse med en mann. Jeg har også jobbet og vokst opp sammen med ham, skriver stjerna, uten å navngi vedkommende.
Innlegget har fått stor respons, og andre Twitter-brukere roser Carter for å være åpenhjertig om sin egen legning. Flere fra samme kjønn priser seg også lykkelig over at «drømmen om å gifte seg med Aaron Carter faktisk nå kan bli en realitet».
Saken fortsetter under innlegget:
Hatt enorm nedtur
For de aller fleste vil Aaron Carter for evig og alltid være mest kjent som lillebroren til Backstreet Boys-stjerna Nick Carter (37).
Likevel oppnådde han ganske stor popularitet som musiker, og de hysteriske tilstandene var ikke langt unna da jenter verden over fikk møte sin store helt.
Populariteten til tenåringsidolet falt imidlertid drastisk på begynnelsen av 2000-tallet, og da foreldrene skilte seg i 2003 ble det for alvor starten på en enorm nedtur for artisten.
I et intervju med «Oprah: Where Are They Now», forklarte Carter at foreldrenes brudd var én av årsakene til at han gikk inn i en dyp depresjon.
- Jeg elsket at familien alltid var sammen. Jeg ønsket ikke at de skulle gå fra hverandre, noe som utgjorde deler av skylda til depresjonen. For å styre unna de negative tankene, begynte jeg å feste og havnet etter hvert i mye trøbbel, sa han til talkshowdronninga, ifølge E! News, og fortsatte:
- Med alt som foregikk begynte det å minke i pengeboka. Til slutt var jeg også blakk.
I 2013 ble det nemlig kjent at 29-åringen hadde pådratt seg en gjeld på 13 millioner kroner, for å ha unnlatt å betale skatt på midten av 2000-tallet.
- Aaron har slått seg selv konkurs, dette er i et forsøk på å gå videre med livet sitt og karrieren, fortalte en representant av Carter, Steve Honing i en uttalelse.
I 2012 døde også søsteren, Leslie Carter, bare 25 år gammel. Tidligere denne måneden ble han også arrestert, mistenkt for promillekjøring og besittelse av marihuana.
(procycling.no): Alexander Kristoff vant europamesterskapet i Herning da han tok spurten etter 240 kilometer.
Edvald Boasson Hagen gikk solo 1.5 kilometer før, men ble hentet på oppløpet. I spurten var det Alexander Kristoff som var så vidt raskest, etter å ha slått Elia Viviani med noen få centimeter. Rett etter målgang var han ikke engang sikker på om han hadde vunnet.
– Det var close. Jeg må vite at jeg vant, men jeg tror jeg var først, sa Kristoff til NRK.
Det var også flere stygge velt i finalen. Først gikk det en velt 500 meter før mål, før det gikk en grusom velt 100 meter før mål. Dog skjedde dette bak de aller første, og det påvirket ikke Alexander Kristoff på hans ferd mot EM-tittelen.
Moreno Hofland (Nederland) tok bronsemedaljen.
- Kunne konsentrere oss om spurten
Det norske laget gjorde en strålende innsats underveis med å markere farlige angrep, og i finalen var både Truls Korsæth og Edvald Boasson Hagen aktive i front.
- Jeg var i god posisjon. Vi hadde Edvald der fremme, og vi andre kunne konsentrere oss om spurten. Det var egentlig en perfekt taktikk, og Edvald holdt nesten helt inn.
Mens Boasson Hagen var på offensiven, ble Kristoff plassert på hjulet til Elia Viviani. Da Edward Theuns (Belgia) gikk på Kristoffs venstre side, gikk han etter og åpnet spurten.
Italienerne protesterte – protest avvist
Viviani prøvde å komme forbi på innsiden, men der var det liten plass. Kun noen få meter før mållinjen kunne det se ut som at italieneren var foran, men Kristoff klarte akkurat å presse sykkelen de nødvendige centimeterne foran.
Italia protesterte etter målgang på spurten til Alexander Kristoff. De mente at Viviani ble sperret, men juryen tok ikke italienernes klage til følge. Kristoff selv mener han gjorde en reglementert spurt.
- Det var tight. Han prøvde å komme forbi meg på innsiden der det egentlig ikke var plass. Jeg ga han ikke noe plass heller, så han ble litt sur for det. Men jeg spurter rett frem, hvis jeg begynner å vingle, taper jeg, sa Kristoff til sykkelforbundet før han skulle på podiet.
Dermed får nordmannen som sykler for UAE Team Emirates neste år kjøre i den hvite og blå europamestertrøyen.
- Planen var at Edvald skulle gå rett i angrep, som han gjorde. Han er en klasserytter, veldig sterk, og det viste han igjen i dag, forteller europamesteren til statskanalen.
Slik gikk det til:
Norge, Danmark og Italia delte på temposettingen i hovedfeltet tidlig i rittet som skulle preges av angrep, punkteringer og vanskelige vindforhold utover dagen.
Tre relativt ufarlige ryttere dannet et brudd som på det meste fikk en ledelse på tolv minutter. Etter seks runder, idet TV-bildene gikk på luften og veiene lå pisket i regn, hadde avstanden frem til Lukas Spengler (Sveits), Anton Elfarson (Island) og Nikolai Shumov (Hviterussland) sunket til 4.30.
Splitt i sidevinden
Det var på denne runden, like etter langesonen, at Boasson Hagen opplevde et kritisk øyeblikk. 30-åringen punkterer på forhjulet mer eller mindre samtidig som Belgia velger å skru opp farten betraktelig og splitter feltet i sidevinden. Med 110 kilometer til mål distanseres Boasson Hagen til en gruppe 1.40 bak.
Sammen med hele sitt italienske mannskap satt også Elia Viviani i gruppen til Boasson Hagen, likesom Sven Erik Bystrøm og Truls Korsæth. Sistnevnte, sensasjonen fra Doha-VM, slapp seg ned fra frontgruppen. Splittelsen ga forsterket fremdrift i rittet og trioen i front ble etter hvert kjørt inn av Belgia og Danmark som fortsatte hardkjøret.
Brorparten av drajobben bak tilfalt naturlig nok italienerne, men både Bystrøm og Korsæth samarbeidet med laget til Kristoffs potensielle spurtkonkurrent Viviani. Og selv om avstanden til EBH- og Italia-gruppen gikk gradvis nedover, lå Boasson Hagens medaljesjanser å vippet mot avgrunnen på dette tidspunktet i rittet.
Men like før fjerde siste runde, 80 kilometer før mål, samlet det seg på nytt og krisen for rudsbygdingen var over. Tilbake i et samlet felt valgte Boasson Hagen angrep fremfor hvile på laurbærene.
Norge med kontroll
Nordmannen gikk etter et bruddforsøk anført av belgieren Jens Keukeleire, i en større gruppe som etter hvert fikk følge av danskene Matti Brechel og Lars Ytting Bak, i tillegg til ryttere fra Nederland og Tyskland. Dermed ble Italia igjen tvunget til å arbeide og azzurri’ene måtte jobbe hardt for å nøytralisere angrepet.
Dette banet vei for en numerisk svakere konstellasjon. Keukeleire ivret etter å holde presset opp og tok med seg Imanol Erviti (Spania) og Pirmin Lang (Sveits) i et tremannsbrudd som ble holdt på trygg avstand av hovedfeltet.
Det varte dog ikke lenge, og de ble hentet 35 kilometer før mål. Da ble det på nytt hardkjør i feltet i vinden, og de norske rytterne gjorde en strålende innsats med å nøytralisere angrepene.
På den siste runden prøvde flere nasjoner igjen å øke farten på et potensielt sidevindsstrekk. Det kunne se ut som om vinden hadde roet seg litt – i hvert fall ble det ikke noe særlig viftekjøring i feltet.
Farlig brudd river seg avgårde
12 kilometer før mål gikk det en veldig farlig gruppe avgårde. Norge var representert ved Truls Korsæth. Tolv ryttere var foran, hvor Luis Leon Sanchez og Davide Cimolai var blant de farligste rytterne.
I feltet var det Danmark som tok brorparten av ansvaret. Italia hadde vært blant pådriverne i feltet gjennom hele dagen, men med en farlig mann i Cimolai foran, gjorde de naturligvis ingen jobb.
Med hjelp av Mads Würtz Schmidts magedrag, ble gruppen hentet åtte kilometer før mål.
Boasson Hagen angriper
Med drøye seks kilometer igjen, angriper Jens Keukeleire nok en gang. Denne gangen fikk han besøk av Edvald Boasson Hagen som gjorde et helhjertet forsøk.
Med seg fikk de Nikolay Trusov og alle bidro i rulla. Boasson Hagen gikk så med 1.5 kilometer igjen, men ble hentet på oppløpet. Der hadde Kristoff hjulet til Elia Viviani og vant med det europamesterskapet.
Dermed får Kristoff kjøre i EM-trøyen det kommende året.
Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no.
(Dagbladet): Justin Gatlin tok VM-gullet på 100 meter i London i går kveld. Amerikaneren er en av de mest kontroversielle stjernene i friidretten og det overraskende gullet har skapt reaksjoner.
Det er noe også VM-arrangøren er klar over. Nå er det bestemt at medaljeseremonien flyttes i frykt for at publikum skal bue mot Gatlin og den amerikanske nasjonalsangen.
Seremonien skulle egentlig starte kl. 19. Den er nå flyttet til kl. 17.50 – noe som er før kveldsprogrammet starter.
Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) hevder endringene av planen ikke har noe med resultater å gjøre, men The Guardian skriver at det er Gatlin som er årsaken.
Friidrettspresident Sebastian Coe forteller at han ønsker å gratulere Gatlin med gullet, men sier han ikke er overbegeistret. Gatlin er nemlig utestengt for dopingbruk ved to anledninger.
- Jeg skal ikke sitte her og si jeg er begeistret over at en som har to dopingdommer tar VM-gullet. Men han har lov til å være her, sier Sebastien Coe, gjengitt av Guardian.
Gatlin fikk stor pipekonsert mot seg da seieren var et faktum i går, trolig som en konsekvens av at han tidligere har blitt tatt for doping.
Ulykken skjedde da kvinnen foretok en forbikjøring. Hun mistet kontrollen i motgående veibane og kjørte av veien. Kvinnen fikk behandling av luftambulanse på stedet, men livet hennes sto ikke til å redde.
Pårørende er varslet.
Ifølge NTB har vitner fortalt at ulykken skjedde da motorsyklisten skulle kjøre forbi et par biler og kjørte ut på venstre side av veien.
Operasjonsleder Jan Olaf Jansen sier til Dagbladet at politiet ikke kan si noe mer om hendelsesforløpet eller om kvinnen kjørte uforsvarlig.
- Vi jobber med saken. Det er alt for tidlig å si noe mer om hendelsesforløpet eller hvorfor hun mistet kontrollen, sier Jansen.
Politiet fikk melding om ulykken ved 12.30-tiden søndag ettermiddag.
Dagbladet/NTB
MC-ulykke Nissedal. Kvinne 29 år fra Sandefjord bekreftes død.
Frykten for et nytt gigantutbrudd fra en av landets mange vulkaner ble ikke mindre da landets meteorologiske institutt før forrige helg hevet faregraden for et utbrudd ved Katla til gult – som viser til økt aktivitet ved vulkanen.
- Katla er på overtid, og man har ventet lenge på et nytt utbrudd, sier Rune Selbekk, geolog ved Naturhistorisk Museum, til Dagbladet.
Som Dagbladet tidligere har skrevet, har vulkaneksperter fulgt spesielt nøye med på situasjonen ved Katla, helt siden Eyjafjallajökull-utbruddet i 2010 – som lammet lufttrafikken i store deler av Europa.
- Et utbrudd fra Katla er ikke noe vi venter på i spenning. Det er i frykt, sa leder Rikke Pedersen ved det nordiske vulkansenteret Nordvulk på Island til Dagbladet i 2010.
Over 100 000 flyavganger og åtte millioner reisende ble berørt da 2010-utbruddet førte til den største stengningen av europeisk luftrom siden andre verdenskrig, og at begrepet askefast ble kåret til årets nyord i Norge. Hysteriet som fulgte har ikke blitt glemt, og frykten for at liknende tilstander kan oppstå igjen fører til at hver eneste underjordiske bevegelse på «Sagaøya» blir fulgt med argusøyne.
- Ekstra farlig
Jordskjelvene som rystet Island forrige uke ble derfor fulgt med voldsom interesse fra «alle» som frykter et nytt utbrudd. Og det er spesielt «giganten» Katla som får oppmerksomhet.
- Det verste scenarioet er dersom Katla, som er fem ganger større enn vulkanen i 2010 (Eyjafjallajökull, red.anm.) får et utbrudd og sender en askesky over Danmark og Europa. Denne vulkanen er ekstra farlig, fordi den er dekket av is og snø. Når det smelter kommer det en kraftig eksplosjon, sier den danske vulkaneksperten Henning Andersen til BT.
Historisk har Katla alltid hatt utbrudd etter Eyjafjallajökull. Det skjedde i 920, 1612 og 1821. Det har så langt ikke skjedd etter Eyjafjallajökull-utbruddet i 2010.
Selbekk sier det trolig dreier seg om tilfeldigheter.
- Det er ikke påvist at utbrudd ved de to vulkanene har noen sammenheng. De fleste forskere tror faktisk at det bare er tilfeldig at de følger hverandre.
Vil ha 15 minutter på å evakuere
Det forrige bekreftede utbruddet skjedde i 1918, og det skal normalt sett komme et nytt hvert 40. til 50. år. Det er derfor knyttet stor spenning til når vulkanen får sitt neste utbrudd. Man vet allerede at potensialet for skade er stort:
- Katla er kjent for å produsere hissige og askerike utbrudd. Det er en potensiell versting. Dersom Katla får et skikkelig utbrudd, så kan det bli fryktelig mye aske. Det kan fort påvirke oss i like stor grad som Eyjafjallajökull-utbruddet, sier Selbekk.
Det ligger også et 7-800 meter tykt lag med is på vulkanen, som vil kunne føre til at enorme vannmasser flommer ned ved et utbrudd, ifølge geologen.
- Det vil være snakk om vannmengder på 200 000 – 300 000 kubikkmeter i sekundet. Beboerne i Vik (et tettsted i nærheten av Katla, red.anm.) vil bare ha rundt 15 minutter på å komme seg unna, sier han.
Pall Einarsson, professor i geofysikk ved universitetet på Island, kunne fortelle at selv om jordskjelv i området er vanlig, var «jordskjelvsvermen» som ble målt forrige uke en av de største som er målt de siste åra, ifølge Iceland Monitor.
- Umulig å si når
Tirsdag kom imidlertid Islands meteorologiske institutt med en melding som kan roe nervene til noen hver. Faregraden for et nytt utbrudd ved Katla har blitt nedjustert igjen til grønt nivå, skriver Iceland Monitor tirsdag. Likevel er det konstant en viss fare for at en av landets vulkaner skal blusse opp.
I februar i år sa Einarsson til Dagbladet at det finnes bevis for at fire av Islands mest aktive vulkaner forbereder seg på utbrudd. Han ramset den gang opp nevnte Katla, i tillegg til Bárdarbunga, Grímsvötn og Hekla, som er kjent som «Porten til helvete».
- Det betyr ikke at det vil skje i morgen. Det kan gå flere år før vi ser et utbrudd, men det kan også skje snart. Det er rett og slett umulig å si når neste utbrudd kommer, fortalte han.
- Alle vulkanene er kandidater
Island opplever i gjennomsnitt ett vulkanutbrudd hvert andre år. Det er likevel så godt som umulig å si hvilken av Islands 30 aktive vulkaner som kommer til å få det neste utbruddet.
- Alle vulkanene er kandidater for det neste utbruddet. Varseltegnene før et utbrudd er ofte svært korte – mellom en halv time og 15 dager, sa Einarsson i februar.
Katla ligger under breen Mýrdalsjökull og er en av landets mest aktive vulkaner. Historisk har den pleid å ha et utbrudd hvert 50. år, men nå er den kraftig på overtid. Sist bekreftede utbrudd var i 1918. Enkelte eksperter mener imidlertid at den kan ha hatt et mindre utbrudd som ikke nådde gjennom isen i 1955.
- Man antar at Katla har hatt flere bitte små utbrudd under Isen, elvene i området har fått økt temperatur og høyere andel av salter i vannet som tyder på aktivitet, sier Selbekk.
Verdens ledende vulkanforskere kan helt enkelt ikke si hvor stort eller hvor lite et utbrudd fra Katla vil bli. Men skadepotensialet er enormt.
- Utbruddet fra Katla kan også være lite. Men et stort utbrudd kan bli mye, mye større enn det vi ser på Eyjafjallajökull nå. Potensialet er mye mer katastrofale effekter, både her på Island og utenfor, sa Rikke Pedersen til Dagbladet i 2010.
Blir trolig ikke askefast igjen
Siden den gang har forskningen kommet lenger. Faktisk så langt at flypassasjerer kan slippe billig unna ved neste store utbrudd.
Forrige uke kunne Luftfartstilsynet melde at verden trolig ikke vil få en ny situasjon der luftrommet stenges og passasjerer blir sittende askefast.
- Fremdeles er det slik at vi ikke kommer til å fly gjennom vulkansk aske, sa Ira Schaug-Pettersen, som har hatt flymeteorologi som fagområde i Luftfartstilsynet siden 2009.
- Partiklene i asken kan skade flymotorer, noe som kan være både kostbart og risikabelt. Det nye er at vi har mye større kunnskap om hvilke deler av luftrommet det er risikabelt å fly i. Flyselskapene har dessuten lagt en betydelig innsats. Vi vil neppe få en ny situasjon der hele luftrommet stenges, slik som i 2010, sa hun.
(Dagbladet): En ung mann er hos legen for helsesjekk og får beskjed om at han virker sunn og frisk.
- Men hva med hva som skjer i en pasients hode? spør mannen legen.
I traileren til filmen «My Friend Dahmer», som kommer til høsten, får vi se den samme, unge mannen stå bak buskene hvor han spionerer på en uvitende joggende mann i nabolaget. Den unge mannen passer ikke inn i det sosiale miljøet på ungdomsskolen og han har en spesiell interesse for døde dyr.
Mannen er Jeffrey Dahmer, som senere i sitt liv skal bli kjent som en av verdens verste seriemordere. Flere av ofrene hans ble utsatt for nekrofili og kannibalisme, og Dahmer ble kjent som «The Milwaukee Cannibal».
Lurte politiet
Til tross for Dahmers grufulle handlinger ble han oppdaget ved en tilfeldighet, skriver TIME.
Gjennom sin drapsodyssé plukket Dahmer opp sine ofre på homsebar, tok dem med seg hjem og dopet dem før han drepte dem. Deretter hadde han sex med likene, før han parterte dem. I en periode drepte han én mann i uka, og dokumenterte sine groteske handlinger med et polaroidkamera.
Selv om Dahmer hadde sittet i fengsel i 10 måneder på grunn av et overgrep mot en 13 år gammel asiatisk gutt i 1988, ble han ikke fulgt opp av politiet etter at han ble løslatt. Politiet dro aldri på besøk til hjemmet hans slik de burde ha gjort.
Ved et tilfelle fant to kvinner en blodig, naken asiatisk gutt på gaten. En mann, som kvinnene trodde må ha vært Dahmer, overbeviste politiet om at gutten var hans homoseksuelle partner. Saken ble ikke etterforsket. Den 14 år gamle gutten viste seg senere å være den asiatiske gutten som Dahmer hadde forgrepet seg på i 1988.
Fant kroppsdeler
Det var ikke før 32 år gamle Tracy Edwards løp nedover en gate i Milwaukee med håndjern dinglende fra det ene håndleddet i 1991, at Dahmer ble oppdaget. Edwards fortalte politiet at Dahmer hadde prøvd å drepe ham. Dahmer lot seg arrestere uten kamp.
I leiligheten hans fant politiet kroppsdeler og hoder i kjøleskap og fryser. I en kjele fant de noe som kunne være oppløste hender og mannlige kjønnsorganer.
Dahmer fikk i 1992 15 livstidsdommer for drapene på 17 gutter og menn mellom 1978 og 1991 – hvorav mange involverte både nekrofili og kannibalisme.
Amerikaneren rakk riktignok ikke å sone så lenge da han i 1994 ble drept av sin medfange, Christopher Scarver. Dahmer skal ha oppført seg svært provoserende for medfanger og fangevoktere. Ifølge Scarver skal han blant annet ha formet maten sin som menneskelige kroppsdeler.
Grøssende
- Jeg møtte to av vennene mine, Mike og Neal, som begge var medlemmer av min indre sirkel på videregående skole. Vi traff hverandre i Neals hus, som lå 200 meter fra Dahmers barndomshjem. Det var fortsatt gul polititape rundt huset og rettsmedisinere og etterforskere var fortsatt på jakt etter beinfragmenter på eiendommen, forteller John «Derf» Backderf, til Publishers Weekly. Backderf har skrevet tegneserieboka som filmen «My Friend Dahmer» er basert på,
Ingen av vennene hadde sett Dahmer siden skoletida og var urolige og desorienterte etter nyheten om arrestasjonen av Dahmer i 1991.
- Vi delte historier fra ungdomstiden. Jeg fikk høre ting jeg aldri hadde hørt før. De gangene vi traff hverandre i årene etter skolen, dreide samtalene seg ofte mot Dahmer og hva som hadde skjedd med ham. Vi lo ofte av gamle historier, forteller han.
Kunne vært unngått?
Historiene, som fram til da hadde virket meningsløse, fikk en ny betydning for vennene.
- De fikk en grøssende betydning. Hver av oss hadde også historier vi ikke hadde delt før fordi de virket tilfeldige eller meningsløse. Også disse fikk en ny betydning og var verdt å fortelle, sier Backderf.
I lys av historiene fra ungdomstida var det ifølge Backderf ikke uungåelig at Dahmer skulle bli en seriemorder.
- For meg virker det som om hvert avgjørende øyeblikk på hans vei mot avgrunnen kunne ha vært unngått hvis voksne hadde grepet inn, sier han.