Archive for July 29th, 2017

Høyre klistret Ap til Rødt: – De har tydeligvis gitt opp å vinne valget

(Dagbladet): I går tegnet Høyre-nestleder Jan Tore Sanner et dystert bilde av Arbeiderpartiets samarbeidsmuligheter etter valget.

Tidligere denne uka kunngjorde Jonas Gahr Støre at partiet hans ikke vil inngå regjeringssamarbeid med Rødt og Miljøpartiet de grønne etter valget. Til det var avstanden mellom partiene for stor, ifølge Ap-lederen.

Men Støre er likevel åpen for å samarbeide med partiene fra sak til sak og om statsbudsjettet.

Det fikk Sanner til å konkludere på følgende vis:

- Nå er en stemme på Arbeiderpartiet også en stemme på Rødt og MDG. Støre må ikke late som om budsjettsamarbeid med Rødt og MDG ikke vil gi partiene betydelig gjennomslag, fortalte han Dagbladet.

- Høyre har gitt opp valget

Sanner fulgte opp med å ironisk ønske Støre «lykke til» med det, ifølge Sanner, nær sagt umulige oppdraget.

Dagen derpå mener Trond Giske (Ap) at angrepet vitner om desperasjon fra Høyres side.

- Høyre og Jan Tore Sanner har tydeligvis gitt opp troen på å vinne valget med egen politikk. Skattekutt, arbeidsløshet og større forskjeller viste seg ikke å være vinnersaker likevel, sier Ap-nestlederen sarkastisk.

Nei til Rødt i regjering

Han mener Sanner vrir på virkeligheten når han antyder at Støre skal få en stri oppgave med å samarbeide med Rødt og MDG på Stortinget.

Giske klargjør situasjonen som følger:

- Jonas Gahr Støre sa nei til å danne en Ap-ledet regjering på basis av Rødt. Ap vil invitere Senterpartiet, SV og KrF til samtaler dersom Frp og Høyre-regjeringen mister flertallet.

Sanner, som selv har samarbeidserfaring fra dagens regjering og Bondevik II, bekymret seg over den store politiske avstanden mellom Ap, Rødt og MDG og mente Norge må belage seg på en langt mer ytterliggående kurs med Støres plan.

Giske lover derimot at Arbeiderpartiet, dersom de kommer i posisjon etter valget, vil holde en samarbeidslinje som ikke innbyr til kaos.

- Med Ap blir det slutt på kaotiske budsjettforhandlinger med plastposeavgift, flyseteavgift og sykehuskutt etter innfallsmetoden. Det er ikke slik man styrer et land, særlig ikke i økonomiske krisetider, sier han med billett tydelig merket de borgerlige budsjettforhandlingene.

Nei fra Trine

Venstres Trine Skei Grande var raskt ute i Dagbladet og avviste frieriet fra Støre.

- Vi lukker døra for et forpliktende samarbeid Ap, men det er en med en politisk begrunnelse. Venstre er et borgerlig parti, fortalte hun på mandag.

- Det handler ikke om at vi ikke liker Jonas Gahr Støre. Han er en dannet mann. Slike liker Venstre, men invitasjonen fra Støre til samarbeid er ganske hul, presiserte Skei Grande.

- Hvordan er den hul?

- Fordi Arbeiderpartiet viser ingen evne til å ta innover seg hvilke saker som er viktig for Venstre.

Saturday, July 29th, 2017 Bil No Comments

EM-kvartfinalen utsatt etter store nedbørsmengder

(Dagbladet): Kvartfinalen mellom Tyskland og Danmark skulle etter planen gå klokka 20.45 i kveld.

En time senere var kampen fortsatt ikke i gang. Grunnen er de ekstreme nedbørsmengdene i Rotterdam. Helt til klokka 22 fortsatte det å pøse ned.

- En svært uvanlig situasjon. Jeg har aldri opplevd det før, sa NRK-kommentator Olav Traaen.

Klokka 22 kom også beskjeden om at kampen er utsatt. Den spilles ikke lørdag kveld. Noe nytt tidspunkt er foreløpig ikke bekreftet.

– Jeg har aldri sett maken i en så stor kamp. Men jeg har sett enda verre i en kamp mellom Klepp og Røa for et par år siden, sier ekspert Siri Nordby ifølge NRK.

Hun var enig i besliutningen om at kampen utsettes.

– Jeg mener at man bør ha gode nok spilleforhold til å spille fotball og forsvarlig fotball. Det er fort gjort å pådra seg skader under sånne forhold, sier Nordby.

Tidligere lørdag slo Tyskland ut Sverige i kvartfinalen.

Saturday, July 29th, 2017 Bil No Comments

Zekhnini fikk tillit fra start i Fiorentina-tap

Bas Dost ble matchens eneste målscorer. Spissen ble matchvinner etter en halvtimes spill.

Zekhnini og lagkameratene maktet ikke å få nettsus, men har god tid på å finne scoringsformen. Fiorentinas seriepremiere borte mot Inter spilles ikke før 20. august. Seriepremieren i Serie A 2017/2018 går mellom Juventus og Cagliari 19. august.

19 år gamle Zekhnini kom nylig til Fiorentina fra Odd.

(NTB)

Saturday, July 29th, 2017 Bil No Comments

Bildet av Arsenal-stjerna ble en snakkis. Slik svarer Wenger

Arsenal – Benfica 5-2 (2-2)

LONDON (FourFourTwo): Arsenal hadde få problemer med å senke Benfica i London-lagets første kamp i det som etter hvert har blitt tradisjonsrike Emirates Cup.

Theo Walcott ble tomålsscorer i oppgjøret, hvor også Olivier Giroud og Alex Iwobi fikk nettkjenning. Den siste scoringen satte Lisandro Lopez i eget nett.

En som glimret med sitt fravær var superstjerna Alexis Sanchez, som egentlig skulle ankomme London i morgen, for deretter å trene med lagkameratene samme dag. På pressekonferansen etter kampen forteller Arsenal-manager Arséne Wenger at det har blitt forandring i planene.

- Han har influensa. Jeg har sendt tekstmeldinger med ham i går. Han kommer tilbake så fort som mulig. Vi var i kontakt med ham og legen hans. Han har ikke noen store problemer, men han kommer ikke tilbake i morgen, han kommer tilbake på torsdag, sier Wenger.

Selv om Arsenal til tider spilte glitrende angrepsspill mot Benfica, dreide store deler av pressekonferansen seg om Alexis Sanchez. For chileneren la ut et bilde av seg selv iført skjerf sammen med hunden sin på Instagram, med meldingen «syk».

Bildet førte til nye spekulasjoner rundt søramerikanerens framtid i klubben. Sanchez fikk forlenget fritid etter deltakelse i sommerens Confederations Cup, og engelske medier spurte seg om han virkelig var syk, eller om det lå noe annet bak bildet.

Islam, kvinnefrigjøring og demokrati i Tunisia

Tunisia, det landet hvor «den arabiske våren» begynte i 2011 og det eneste landet hvor det endte med et folkestyre, har igjen vist veien framover mot frihet for folket i den arabiske verden. Grunnloven av 2014 slår fast at «kvinner og menn har like rettigheter og plikter». Den ble vedtatt etter «Jasmin-revolusjonen» i 2011 og pålegger Staten å verne kvinner mot mishandling. Men Tunisia fortsetter å være et gammeldags og patriarkalsk samfunn, sier juristen og kvinnesaksforkjemperen Sanabena Ben Achour, til den spanske avisa El País. Hun var med på å utarbeide det første utkastet til den nye loven.

Vold mot kvinner, seksuell trakassering og diskriminering er utbredt. Mer enn halvparten av kvinnene sier de har opplevd fysisk vold, i de fleste tilfellene fra en mann i familien eller fra ektemannen, viser en offentlig undersøkelse fra 2010. Rundt 90 prosent av kvinnene sier de har opplevd seksuell trakassering på offentlig sted. Folk må bevisstgjøres, kvinnene må kjenne sine rettigheter og menn må lære seg hvor grensene går.

Den nye loven har krevd tre års forhandlinger mellom regjering, politiske partier og frivillige organisasjoner. Men onsdag kveld ble den enstemmig vedtatt av Forsamlinga av Folkets Representanter. Samtlige 147 som var til stede, av i alt 217, stemte for loven. Det gjelder også det moderate islamistpartiet Ennahda, som er det største i salen med 69 seter.

Et av de store framstegene er å avskaffe den illgjetne og forhatte paragraf 227 B i Straffeloven, kalt «Skammens paragraf» av kvinnebevegelsen, som fritar en mann for straff etter voldtekt av ei mindreårig jente dersom han gifter seg med henne.

Det punktet som vakte lengst ordskifte i salen var å fastsette den seksuelle lavalderen. Den ble til slutt hevet fra 13 til 18 år. Straffen for å ha kjønnslig omgang med noen under 16 år skal nå være opptil 20 års fengsel eller i grove tilfeller livsvarig. Hvis den mindreårige er mellom 16 og 18 år er straffen fem års fengsel.

Men loven endrer mye mer.

Seksuell trakassering, som er svært utbredt, blir straffbart, både fysisk og muntlig, og kan gi bøter på rundt 3 000 norske kroner, noe som er mange penger i Tunisia.

Loven forbyr politifolk å nekte å ta imot en anmeldelse for overgrep. I tilfeller hvor offeret trekker tilbake en anmeldelse, fordi hun er blitt overtalt eller truet til det, noe som ofte skjer, skal påtalemakta likevel fortsette å etterforske. Staten er pålagt å yte juridisk og psykologisk hjelp til ofre. Staten er pålagt å bekjempe familievold og ved tilfeller av kvinnemishandling sørge for et trygt oppholdssted for offeret. Men hittil finnes det bare to krisesentre i landet, og begge ligger i hovedstaden Tunis.

Menneskerettigheter og likestilling mellom kjønnene skal inn i skolepensum for å spre bevisstgjøring om hva slags rettigheter borgerne har i det unge demokratiet og for å bekjempe gamle fordommer. Staten er også pålagt å gi opplæring til sine ansatte, fra leger til politifolk, om den nye loven.

Med loven i hånd kan man anmelde en arbeidsgiver som lønner likt arbeid ulikt etter kjønn.

- Vi er veldig fornøyde. Å ha en lov som straffer alle slags overgrep, også politiske, økonomiske og psykologiske, er en enorm framgang, sier Monia Ben Jamai, lederen for Association Tunisienne de Femmes Démocrates, landets historiske kvinnebevegelse.

- Det er et veldig gripende øyeblikk, og vi er stolte av Tunisia. Vi har klart å samle oss om et historisk prosjekt, uttalte Naziha Laabidi, som er minister for kvinner, familie og barn, da loven var vedtatt.

Med dette er ikke lenger familievold et privat anliggende. Det er nå et anliggende for offentlige myndigheter.

Tunisia har en historie hvor landet har vært i forkant når det gjelder kvinners rettigheter. Etter 1956, da landet ble uavhengig fra Frankrike, innførte president Habib Bourguiba en lov om familien som var inspirert av fransk lov og ga kvinnene vide rettigheter sett i forhold til samtida og andre arabiske land. Men mange gamle skikker og uvaner har vart ved. Og «Skammens paragraf» har stått ved lag.

Med denne nye loven går Tunisia igjen foran i den arabiske og i den muslimske verden, som landet gjorde det under «den arabiske våren». Tunisia er det eneste av de landene som opplevde et folkelig opprør som lyktes med å innføre et folkestyre og styre unna borgerkrig og kontrarevolusjon. Nå har landet lykkes med en vidtrekkende lov om kvinners rettigheter. Tunisia klarer å forene demokrati, kvinnefrigjøring og islam.

Saturday, July 29th, 2017 Bil No Comments

Knivangriper i Hamburg hadde bodd i Norge og skulle deporteres fra Tyskland

Mannen navngis som Ahmad A. av den tyske avisen Spiegel, og ankom Tyskland i mars 2015, etter å ha tilbrakt tid i Norge, Sverige og Spania.

Mannen var født i De forente arabiske emirater og hadde palestinsk opprinnelse. I 2016 ble asylsøknaden hans avslått i Tyskland, men han kunne ikke umiddelbart deporteres ettersom han manglet ID-papirer.

Han skal imidlertid ha akseptert at han måtte forlate landet, og sågar bidratt i prosessen med å skaffe dokumenter slik at han kunne sendes ut. Samme dag som angrepet fant sted, hadde han gått til myndighetene for å sjekke om ID-papirene hadde kommet.

Politisjef Ralf Meyer sier den mistenkte var «nærmest eksemplarisk» med tanke på den saken.

Islamist

Hamburgs justisminister Andy Grote sier det er ting som tyder på at den siktede kan ha hatt et islamistisk motiv for angrepet.

Samtidig påpeker han at den pågrepne mannen hadde psykiske problemer. Sikkerhetsmyndighetene hadde flagget mannen for mulig radikalisering, men regnet ham ikke som noen umiddelbar trussel.

- Han var kjent som en islamist, men ikke en jihadist, sa han på en pressekonferanse i den tyske byen lørdag.

Betegnelsen «jihadist» brukes ofte om voldelige islamister for å skille dem fra islamister som tar avstand fra voldsbruk.

Politiet har imidlertid vært forsiktige med å gå ut med hva som var motivet bak angrepet, og dette er foreløpig ikke bekreftet. Ifølge Grote er det imidlertid lite som tyder på at han tilhørte et større nettverk.

Angrep supermarked

26-åringen knivstakk flere kunder på et supermarked i Hamburg fredag. Tysk politi slo full terroralarm da de fikk melding om hendelsen.

Hendelsesforløpet er fortsatt uklart, og ifølge noen meldinger var det et ransforsøk som gikk galt. Mannen skal ha stukket tilfeldige kunder med en stor kjøkkenkniv da han flyktet ut av butikken.

En 50 år gammel mann ble drept og fem andre såret i angrepet i Hamburg fredag. Ingen av de sårede er livstruende skadd, sier politiet.

(NTB)

Saturday, July 29th, 2017 Bil No Comments

- Folk sier stadig vekk at jeg bare er opptatt av de rike. Det er ikke særlig hyggelig

KLEPPEVIK (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) minner politikerne om å ikke legge folkeskikken igjen hjemme når de i disse dager starter valgkampen.

Solberg tror det norske folk er lei av personangrep og negative karakteristikker og ber politikere fra alle partier ta hensyn til det og passe språkbruken og retorikken.

- Jeg tror velgerne mest av alt vil høre på løsninger og forsøke å forstå forskjellene mellom partiene. De vil ikke høre på politikere som slenger negative karakteristikker etter hverandre, forteller hun Dagbladet.

- Negativ oppmerksomhet

Solberg starter selv valgkampen i dag, med avspark i Bergen og bussreise nedover vest- og sørlandskysten.

- Når det nærmer seg valg opplever mange politikere negativ oppmerksomhet fra meningsmotstandere. Jeg har opplevd det lenge. Hvis en eller annen lokalpolitiker for Frp i en bitteliten kommune sier noe dumt, så kreves det at jeg rydder opp fordi jeg er statsminister for en regjering med Frp i. Sånn har venstresida plukka på oss lenge, sier hun.

Senest i går gikk Solbergs nestleder, Jan Tore Sanner, ut med en sarkastisk lykkeønskning til Arbeiderpartiet, og sa i samme slengen at en stemme på Støre var en stemme på Rødt.

- Jeg må bare ønske Jonas Gahr Støre lykke til i samarbeid med partiet Rødt og MDG. Bare se på KrF og Venstre i denne perioden. De har fått gjennomslag på en rekke områder. Slik vil det definitivt være med Rødt og MDG også, sa Sanner.

Merkelapper

Det er over et år siden Jonas Gahr Støre fikk kallenavnet «vingle-Jonas» av høyresida. Flere av Solbergs partifeller gikk da ut i mediene – på rekke og rad – med utspill om hvor vinglete Ap-lederen var.

Statsministeren synes likevel ikke dét viste mangel på god folkeskikk fra hennes egne.

- De eneste merkelappene som virkelig treffer er de som faktisk har noe for seg. Folk merker når kallenavn faktisk har rot i virkeligheten, sier hun.

- Det var vel ikke helt pent å snakke så mye om «vingle-Jonas»?

- Men det var jo fordi Jonas skiftet mening veldig ofte, svarer Solberg.

Erna for de rike

Statsministeren innrømmer at hun også føler seg rammet av negative personkarakteristikker som kan svi for henne personlig. Verst er det når venstresida beskylder henne for å bare være statsminister for Norges rike.

- Folk sier stadig vekk at jeg bare er opptatt av de rike. Det er ikke særlig hyggelig å høre. En sånn påstand er ikke det minste bedre enn at Gahr Støre ble kalt «vingle-Jonas». Sånne personangrep er usunne og kan skape politikerforakt i Norge, sier hun.

Solberg, som først ble valgt til Stortinget i 1989 og har gjort valgkamp for Høyre ved et tosifret antall anledninger, tror ikke skittkastinga er blitt verre de siste åra.

- Jeg tror bare folk er blitt mer lei nå. De vil ha substans og innhold, ikke personangrep, og det er noe vi skal gi dem.

Saturday, July 29th, 2017 Bil No Comments

Mallorcas vakre nabo

– Tuuut. Ship o ́hoi! Kaptein Mattiew Nieuwland (37) har tatt frem en konkylie og blåser alt han kan i det vi kaster loss fra havnen i Cala Galdana.


VANNMANN: Kaptein Mattiew viser vei også under vann. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
Vis mer

Det populære feriestedet på den sørlige siden av Menorca øst for Mallorca er et godt utgangspunkt for å utforske noen av øyas 130 bukter og strender. De fineste strendene når man nemlig ikke med bil. Kun til fots, med sykkel, kajakk eller båt.

Grønn øy – turkist vann

- Dette er paradis, slår Mattiew fast.

Belgieren falt pladask for den grønne øya på en ferietur for 13 år siden, og ble boende.

– Det tok meg fire år å oppdage hele øya. Det er så mange steder å padle, seile og sykle. Og siden vi er definert som et biosfærereservat er vi spesielt opptatt av å ivareta miljøet, sier han.


PADLETAK: Menorca er kjent for sitt usedvanlig klare badevann, og er også et yndet sted for padling. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
Vis mer

I 1993 fikk øya status som vernet av UNESCO. Over 40 prosent av øya er fredet, og bærekraftig turisme er viktig.

Strand på strand

Båten «Liber Mare» tar oss forbi strendene Trebaluger, Cala Turqueta, Macarella og Cala Escorxada. Hele tiden er vi omringet av det turkise vannet de baleariske øyene er kjent for.

Forbi oss suser kajakkpadlere på vei til neste strand. Ved Cala Escorxada kaster vi anker for å teste padlebrett (SUP) og for å snorkle.

– Masse fisk, sier Mattiew og dykker ned på nytt. Chris Painter (61) fra Storbritannia følger etter.

– Denne bukten ser ut som et postkort, skryter hun etter snorkleseansen.

En kald Estrella-øl og grønne oliven på dekk er heller ikke å forakte.

Salud, Menorca!


MALERISK: Se på de fargene, da! Menorca er et sant badeparadis. Foto: NTB Scanpix
Vis mer
Saturday, July 29th, 2017 Bil No Comments

Storbrann i leilighets­bygg i Sør-Trøndelag

  • Har du tips, bilder eller video? Send mail til [email protected], ring oss på 24 00 00 00 eller send SMS/MMS til 2400.

(Dagbladet): To leilighetsbygg på Støren i Sør-Trøndelag er overtent. Politiet har ikke kontroll på alle beboerne, ifølge NTB.

- Det er fare for at brannen kan spres, og det er tett bebyggelse i området, sier operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt Trond Volden til NTB.

Det er voldsomme flammer på stedet og svart røyk. Flere biler står også i brann, skriver NTB.

Ifølge Adresseavisen som også er på stedet, ser det ut som at det brenner i åtte leiligheter.

Kartlegger beboere

Politiet jobber med å få oversikt over alle beboerne.

- På det nåværende tidspunkt kan vi ikke bekrefte at alle beboerne er ute, sier Volden.

Støren er et tettsted i Midtre Gauldal kommune i Sør-Trøndelag. Tettstedet ligger en time sør for Trondheim.

Politiet har varslet kommunen, som har satt i verk sin kriseberedskap.

- Vi holder på å evakuere folk til et sykehjem i nærheten. Så langt er det ikke fare for spredning dit, sier Volden.

- Vi har varslet de som skal opprette mottakssenter for evakuerte beboere. Nå jobber vi med å få bedre oversikt over situasjonen, sier rådmann Knut Dukane i Midtre Gauldal kommune til NTB.

Eksplosjonsartet

Det brenner også i flere biler på stedet. Slukningsarbeid og evakuering pågår og kommunens kriseberedskap iverksettes. Det skriver politiet på Twitter.

Johnny Hustad som bor i nærheten av brannen sier til VG at det har vært enorm utvikling i brannen den siste timen.

Han forteller om flere voldsomme eksplosjoner.

- Det begynte med en brann i ett leilighetskompleks, men brannen spredte seg raskt til huset som sto ved siden av, og nå er også halve dette huset i full brann, sier Hustad til VG.

Politiet fikk melding om brannen klokken 14.37 lørdag.

De har foreløpig ingen formening om årsaken til brannen.

Saken oppdateres.

Saturday, July 29th, 2017 Bil No Comments

Stein Mehren – en lyrisk enmannsbevegelse

Stein Mehren er død, 82 år gammel. Med ham forsvinner en av de mest betydelige lyrikerne i Norge etter andre verdenskrig, gnistrende original og grublende dypsindig.

Hans bortgang kommer ikke overraskende. Mehren har i flere år slitt med Parkinsons sykdom, men har imponert med en ukuelig livsvilje. Han har skrevet dikt om sykdommen og de lidelsene som følger med den, for eksempel i diktet «Parkinson ‘on and off’ er navnet». I diktet «La meg leve» fra 2009 skriver han:

Jeg er syk, redd, ute av stand til å gå

Og plutselig føler jeg at sjelen er

En gnist som kan flamme opp og slukne

Forvirret, kastet gjennom tid og rom

I svimle tankesprang som dette

Hva kommer før begynnelsen

Hva kommer etter alle tider

Hva finnes bortenfor det borteste

Og innenfor det innerste

Hva er det ord hvor jeg kan være

Meg. Finnes det. Jeg får aldri nok

Av livet. Jeg vil være meg

Jeg vil ikke inn i labyrintene

Av sjelevandring. Jeg vil ikke

Miste sjelen i et tomt nirvana

Jeg får aldri nok. Jeg vil drømme

At jeg løper helt til verdens ende

Etter mer. Jeg vil leve, leve, leve

Mehren har vært en flammende enmannsbevegelse i norsk poesi. Han var ikke knyttet til noen spesielle miljøer eller retninger, han var derimot kritisk både til Profil på 1960-tallet og ikke minst til den politiske diktningen i 1970-åra.

Mehren gikk sine egne veier. Han skrev høystemt sentrallyrikk og dikt med filosofisk innhold, dikt som søker etter identitet eller som plasserer mennesket i et kosmisk perspektiv. For Mehren var diktningen veien til å forsøke å gripe meningen med livet. Gjennom språket oppstår verden som myte og virkelighet. Øystein Rottem kaller ham i sin litteraturhistorie for en «romantisk modernist og en modernistisk romantiker».

Nyskapende metaforer og anskuelige bilder virvler gjennom fortellinger som setter livet i perspektiv. Første gang jeg møtte Stein Mehrens språklige fantasi var som 16-åring. En dyktig norsktimevikar trakk fram diktet «Erkjennelse» og viste oss hvordan vi skulle lese det. I løpet av en skoletime åpnet ordene seg og ble til en visjon av verden, et gjenkjennbart univers for et ungt og bankende hjerte:

Vi var tyve år, men yngre enn de barn

Vi aldri hadde vært og eldre enn de voksne

For vi kunne kjenne himmelens grener brenne

Og havet visne og hver dag lærte oss

Ikke å leve, ikke å dø

Professor Per Thomas Andersen utga i 2012 et utvalg med tittelen «Jeger den jeger. Alltid en annen» (2012). Han går inn på tre sider ved Mehrens diktning. Det handler om samtidighet, om forholdet mellom nået, historien og evigheten. Om sammenheng, mellom naturen og menneskets bevissthet. Og om smerten, i møtet med død, tap og mørke, i blant formulert som tapet av faren som treåring eller møtet med den livstruende sykdommen. Andersen skriver:

«Å være Leser i de rommene Mehren skaper, innebærer ikke bare leselyst, men også lesesmerte

Sten Mehren var en kraftfull oppleser. Alltid elegant antrukket, med blazer og silkeskjerf i skjortekraven. Stemmen løftet seg på brede vinger og gled som et bulder over publikum. Han likte den muntlige formen. Sist jeg hørte ham lese, var i bisettelsen til Triztan Vindtorn i Bragernes Kirke i mars 2009. Brått hørtes en mektig røst fra et sted i kirkeskipet. Hva var dette? En andektig hvisken spredte seg langs benkeradene: Det er Stein Mehren. Med en siste hilsen til sin gode kollega.

Som essayist var Mehren samfunnskritisk og filosofisk. Han er vanskelig å plassere. Han kalte seg selv kulturradikal i ånden fra 1930-tallet. Men han var ikke entydig rasjonell i sitt syn på tilværelsen, han kunne også nærme seg det mystiske og metafysiske i sine betrakninger og dikt. Polemisk kunne han også være, for eksempel i sitt svar på Jan Erik Volds kritikk av hans dikteriske posisjon i debatten som fulgte etter Volds pamflett «Det norske syndromet» (1980).

Tidligere i år kom boka «Her har du mitt liv», med utvalgte essays redigert av professor Eivind Tjønneland. Han karakteriserer essayisten Mehren som en «våken, stridslysten og formuleringsglad kritiker som med hensyn til både bredden av dagsaktuelle temaer og filosofisk dybde, står i en særstilling i norsk etterkrigslyrikk».

Mehren utga sin første diktsamling, «Gjennom stillheten en natt», i 1960. Deretter utga han bøker nærmest årlig i de neste 35 åra; poesi, essay, skuespill og romaner. Han var også billedkunstner og illustrerte enkelte av sine egne bøker. Han utga 32 diktsamlinger, åtte essaysamlinger, fire romaner og to skuespill.

Mehren har fått de fleste viktige, norske litteraturpriser (minus Brageprisen), seinest Triztan Vindtorns poesipris i 2014. Han har vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris sju ganger i perioden 1967 til 2005, uten å få den. Det må være en slags rekord. Han var også innstilt til Nobelprisen av sine kolleger i Den norske forfatterforening.

Saturday, July 29th, 2017 Bil No Comments
 

Recent Comments