Bortetapet betyr at danskene må score på hjemmebane i Parken neste uke.
Mario Balotellis brasilianske navnebror, Jonathan, scoret kampens eneste mål i Skopje da han utnyttet en klønete klarering, og banket ballen opp i nettaket etter 65 minutter.
FC København er presset på skadefronten og gikk med nød og neppe videre til tredje kvalifiseringsrunde. Danskene vant 3-1 på bortebane i første kamp, men tapte 1-2 hjemme mot Zilina fra Slovakia.
Vardar Skopje knuste mesterligadrømmen til Jo Inge Berget og Magnus Wolff Eikrem i svenske Malmö med 4-2-seier sammenlagt.
Med seier over to kamper vil Solbakken og co. være et omspill unna nok et eventyr i den gjeveste europacupen.
Per-Egil Flo var ikke i troppen da Slavia Praha vant 1-0 over BATE Borisov i første kamp i Tsjekkia tirsdag. Verken Omar Elabdellaoui eller Tarik Elyounoussi var å se på spillerlisten til Olympiakos til grekernes kamp mot Partizan Beograd.
(Dagbladet): Mandag delte den svenske kongefamilien et nytt familiebilde på Instagram og på kongehusets nettsider. Hele familien – totalt 13 personer – står samlet i sollyset utenfor sommerslottet Solliden på Öland.
Prinsesse Leonore (3) og prins Nicolas (2), barna til prinsesse Madeleine (35) og ektemannen Christopher O’Neill (43), sitter på henholdsvis moras fang og på en benk ved siden av.
Selv om barna stjeler oppmerksomheten til mange, er det spesielt én ting ved bildet som får det til å gå varmt i kommentarfeltet.
Blant ønsker om en «glad sommar», har flere bitt seg merke i den matchende bekledningen til kongefamilien. Det skriver det svenske nettsiden Hänt.
Matchende klesvalg
Samtlige, foruten prinsesse Madeleine og prinsesse Sofia, stiller nemlig i lyseblå klær. Det utgjør til sammen elleve familiemedlemmer i samme farge. Madeleine og Sofia utgjør unntakene med sine beigerosa kjoler.
«Hvorfor er alle lyseblå, men to med rosa? Merkelig. Betyr det noe mon tro?», spør brukeren «glittrar».
«Sommerlig og fint bilde. Det er noen som ikke har fortalt prinsesse Madeleine og prinsesse Sofia hva kleskoden er», fleiper en annen bruker.
«Kongefamilien kler unektelig lyseblått», skriver brukeren «hildurgunhild». «Veldig lyseblått. Ser ut som personalet på en helseinstitusjon», følger enda en bruker.
Også på Twitter tulles det om det blånyansene:
- Kanskje litt i overkant utstudert
TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland slutter seg til at fargevalget på det nye familiebildet til den svenske kongefamilien er påtakelig.
- Ja, jeg må si valget av lyseblå klær er påfallende på det nye gruppebildet av familien Bernadotte, sier han til Dagbladet.
Totland legger til at bildet er tatt i forbindelse med kronprinsesse Victorias 40-årsdag den 14. juli, og at han den dagen beit seg merke i at både det svenske kongeparet og kronprinsessefamilien var iført lyseblått da de hilste folket på Solliden slott.
- Den gang var det kun tale om seks personer, men det var like fullt veldig påfallende. Jeg spøkte den gang med at de kanskje hadde valgt å kle seg i fargen på båndet til Sveriges høyeste orden – Den Kongelige Serafimerorden, forklarer han.
Totland mener at det neppe er tilfeldig at prinsesse Madeleine og prinsesse Sofia har valgt bort den babyblå fargen.
- Det ville ha blitt for mye, og de stiller derfor begge i dus beige. Sluttresultatet på bildene fra Solliden er utvilsomt delikat, men kanskje litt i overkant utstudert. Den svenske kongefamilien er imidlertid ikke alene om å tenke slik, framholder Totland, og tilføyer:
Fotograf Jonas Ekströmer har sørget for at både store og små holder positur og ser mot kameraet på det nye familiebildet. Slottet Solliden ble bygget på initiativ fra dronning Victoria og sto ferdig i 1906.
Bildet er tatt som en offisiell sommerhilsen. «Kongefamilien ønsker god sommer fra Sollidens slott på Öland», står det skrevet i Instagram-innlegget.
Expressen, i likhet med kongehusekspert Totland, påpeker at sommerbildet ikke er første gang den svenske kongefamilien viser sin kjærlighet for den lyseblå fargen offentlig.
Dagen etter kronsprinsesses Victorias 40-årsdag tidligere i juli møtte altså deler av kongefamilien folket utenfor det nevnte sommerslottet, i samme lyseblå bekledning. Trolig ble fotografiet tatt seinere samme dag, med resten av familien til stede.
Bursdagsfeiring på Öland er en fast tradisjon. På Sveriges nest største øy har de nemlig feiret Victoriadagen hvert år siden kronprinsessen var to år gammel.
UTVIK (Dagbladet): Skadene er enorme i den lille, og til vanlig idylliske bygda Utvik i Nordfjord, men lokalbefolkningen trosset vann- og strømmangel og begynte oppryddingen tirsdag morgen.
Se stor bildeserie øverst i saken!
Joar Skåden står på det som en gang var veien hans ned til huset han og kona bor i. Et flott hvitmalt hus like ovenfor sentrum av Utvik. Han tør ikke gå lenger ut på kanten.
Våknet til kaos
- Grunnen under veien er vasket bort av de enorme vannmassene. Asfalten henger i løse lufta, sier 51-åringen, som må bruke plenen for å komme seg ned til huset.
Søndag så han svarte skyer oppe over Utvikfjellet, der veien over til Byrkjelo og videre til Førde går.
- Det lynte og buldret noe voldsomt, og vi så det ville komme regn. Det gjorde det til gangs. Og i så store mengder at den lille elva gjennom sentrum ikke maktet å ta unna.
Slike vannmasser hadde ikke Skåden og de andre i Utvik trodd ville komme da de gikk til sengs søndag kveld.
- Kona vekket meg litt før klokken åtte mandag morgen, da rant vannet over alt. To biler sto parkert der, sier 51-åringen og peker ned i kaoset av stein og vrakgods, flere meter fra det naturlige elveløpet, og truende nært egen vei. -
Vannet begynte å skvulpe over kanten, så vi fikk alarmert de som eide bilene. De ble flyttet, men nå gikk det raskt, sier Joar Skåden til Dagbladet.
Fryktet for huset
Skåden er oppvokst i Nordfjord, og har bodd i Utvik i mange år.
Det som møtte ham og sambygdingene mandag morgen har han aldri opplevd før.
- Vi så noe slikt på andre siden av fjorden for noen år siden, men ikke her. Nå er ikke bygda til å kjenne igjen, sier han.
- Når det kom så var det bare å få reddet det en kunne, blant annet fryktet vi for bilen til stesønnen min som ikke er hjemme, men heldigvis gikk det bra. Vi måtte gi opp å gå opp til den, for vannmassene hadde da fått tak i materialene til et trelastlager like ovenfor huset hans.
- Digre bjelker kom nedover veien som nå ble ei elv. Det ble for farlig, forteller han.
Etter hvert som vannet tok seg opp så Skåden en annen trussel, huset.
-Vi bor like nedenfor der elva tar en sving, og det gjorde at elva delte seg i tre løp. Det nærmeste kom stadig nærmere. Nå i ettertid er vi glad for at regnet stoppet i tide, for hadde det fortsatt noen timer til tror jeg vi ville fått problemer med å redde hus og grunn. Slike vannmengder vasker grunnen bort ekstremt raskt, sier han og peker midt ut i kaoset igjen.
- Der sto det et pumpehus, forteller han.
Opprydding
Sola kom tirsdag, uavbrutt av noen regnbyger på ettermiddagen. Men bygdefolket var i full sving med å rydde opp i bygda. Strømmen og vannet forsvant, men en rekke frivillige var med å strekke ny kabel til å kople opp i trafokiosken nede i bygda. I ettermiddag fikk de lønn for strevet, strømmen ble satt på.
Flere har fått vann og slam i kjellerne sine. De har mistet store verdier, men bygdefolket priser seg lykkelig for at alle har helsa i behold etter flommen.
Isolert
Utvik er fortsatt isolert etter at brua i sentrum ble tatt av flommen, men arbeidet med å sette opp ei midlertidig bru er i full gang.
Den er ventet til bygda i morgen. Røde Kors står for den eneste transporten inn og ut av Utvik med en båt. Utvikfjellet vil fortsatt være stengt på ubestemt tid ettersom veien er ødelagt flere steder opp gjennom fjellet, opplyser Statens Vegvesen.
20-åringen er under behandling på Academic Medical Centre i Amsterdam, hvor han ble fraktet 14. juli fra et sykehus i Østerrike.
«Han er ikke lenger i kunstig koma og trenger ikke maskinhjelp for å puste», skriver klubben i en pressemelding.
Ajax la imidlertid til at «hans tilstand forblir uforandret fra tidligere oppdateringer og er stabil, men han har fortsatt alvorlig og permanent hjerneskade».
Falt om under treningskamp
Støttemeldinger har strømmet til fra hele Nederland og verden ellers til unggutten, som av dem som kjenner ham, kalles Appie.
Nederlenderen ble innrullet hos Ajax som 7-åring og har blitt sett på som et veldig stort fotballtalent.
Nouri falt plutselig om ute på gressmatta under treningskampen mot tyske Werder Bremen i Østerrike i starten av juli. Ambulanse ble raskt kjørt inn på banen, mens medisinsk personell holdt opp håndklær foran Ajax-spilleren, slik at livreddende tiltak kunne utføres uten skuelystne tilskuere.
Debuterte i fjor
20-åringen fraktet til et sykehus i Innsbruck i helikopter etter en vellykket gjenoppliving. Midtbanespilleren skal ha hatt uregelmessig hjerterytme.
Nouri debuterte for førstelaget til Ajax under en cupkamp mot Willem II i september i fjor. Han scoret i debuten.
I mai var Nouri en del av Ajax-troppen som reiste til Sverige for å møte Manchester United i europaligafinalen, men han var ikke blant de utvalgte og måtte se finalen fra tribuneplass.
To personer ble såret, begge ansatte ved et helseforsikringsselskap. To kunder fikk behandling for sjokk etter hendelsen, og ytterligere en person ble lettere skadd under den påfølgende politioperasjonen.
En av de sårede var tirsdag fortsatt innlagt på sykehus med alvorlige skader. Tilstanden er ikke livstruende.
Den etterlyste mannen ble beskrevet som farlig, aggressiv og mentalt ustabil.
Politiet har offentliggjort flere bilder av mannen, blant annet et som ble tatt like før angrepet på forsikringskontoret. På bildet befinner han seg i en bygate. Han er kledd i en grønn jakke og bærer en stor svart bag, som muligens inneholdt motorsagen.
Et amerikansk marinefartøy i Persiabukta har avfyrt varselskudd mot et iransk marinefartøy som kom for nærme, opplyser det amerikanske forsvaret.
Det var det amerikanske marinefartøyet USS «Thunderbolt» som avfyrte varselskuddet.
Skipet, som tilhører en amerikansk marinebase i Bahrain, var ute på patruljeoppdrag da et fartøy tilhørende den iranske revolusjonsgarden kom alt for nærme, opplyser en amerikansk militærtalsmann tirsdag.
Ifølge talsmannen trakk det iranske fartøyet seg unna rett etter at varselskuddet var avfyrt.
Hendelsen er den siste i en lang rekke konfrontasjoner mellom amerikanske og iranske fartøy i Persiabukta den siste tiden.
– Vi forventer en tøff kamp. Rosenborg er godt inne i sesongen og er derfor på et høyt fysisk nivå. Etter å ha studert dem har jeg sett at laget er klar på hvordan de spiller. De er vant til å dominere banespillet, sa Rodgers under tirsdagens pressekonferanse og la til at RBK er en klubb med stolt historie.
De to lagene møtes på Celtic Park i Glasgow onsdag kveld, mens returoppgjøret går på Lerkendal i neste uke. Vinneren over to kamper vil kun ha ett hinder igjen på veien mot det lukrative gruppespillet i mesterligaen.
Rodgers er nødt til å klare seg uten utestengte Leigh Griffiths. Spissen ble nylig ilagt én kamps karantene for å provosere hjemmefansen til nordirske Linfield i forrige kvalrunde.
– Blir tøft
I tillegg kan både Moussa Dembélé og Erik Sviatchenko gå glipp av onsdagens kamp som følge av skader.
– Det kommer til å bli en tøff kamp, men vi ser fram til den. Det kommer til å bli vanskelig mot Rosenborg, men hvis vi spiller vårt eget spill og følger kampplanen, er det håp, sa Rodgers.
I motsetning til RBK er Celtic utenfor ligasesong. Kaptein Scott Brown erkjenner at det er vrient å takle en mesterligakvalifisering når den kommer så tidlig i sesongen.
– Vi ønsker virkelig å gå videre. Dette ville blitt en tøff kamp uansett hvem vi hadde møtt. Det er alltid vanskelig i starten av en sesong når vi jobber med å finne formen og skarpheten som trengs, sier Brown.
Vil tilbake
Mikael Lustig har tidligere advart sine lagkamerater i Celtic mot å ta lett på oppgaven i møtet med gamleklubben. Svensken spilte for Rosenborg mellom 2008 og 2011.
Celtic gjorde i fjor en etterlengtet retur til mesterligaen i Rodgers’ første sesong som manager i den skotske storklubben. Brown håper laget kan få det til også i år.
– Jeg kom til Celtic for å spille Champions League og spille mot de beste lagene i verden. Det var grunnen til at jeg signerte for klubben og ble værende, sier Brown.
(Finansavisen): Gjennom selskapene Green 91, KM Aviatrix Invest og GKB Invest, som er heleide av henholdsvis Lars Ola Kjos, Anna Helene Kjos-Mathisen og Guri Helene Kjos Brecke, har generasjonen under far Bjørn Kjos betydelige aksjeandeler i Bank Norwegian, skriver Finansavisen.
Ved utgangen av 2016 eide de tre snaut 3,8 millioner aksjer hver, noe som svarte til en markedsverdi rundt 280 millioner hver ved årsskiftet, og rundt 310 millioner med dagens kurs. Aksjene tilsvarer en eierandel på om lag 2 prosent for hver av dem, ifølge Finansavisen.
Fisjonerte Laguan
De tre barna til Bjørn Kjos har hatt ulike stillinger både innenfor og utenfor Norwegian-systemet. Mens Lars Ola skal ha kommet opp med ideen til Bank Norwegian, har Anna Helene jobbet som pilot i flyselskapet. Guri Helene har på sin side vært partneransvarlig for næringsliv i UNICEF, som har hatt diverse veldedighetssamarbeid med Norwegian.
De tre søsknene ble eiere av aksjer i Bank Norwegian gjennom selskapet Laguan, og hadde i utgangspunktet i underkant av 11,4 millioner aksjer i Bank Norwegian. Disse aksjene ble gjennom en fisjon 11. november altså delt broderlig mellom de tre.
978 mill.
I aksjonærregisteret framkommer det at de tre tilsynelatende i dag sitter på aksjer verdt til sammen 978 millioner kroner, der søstrene i familien eier aksjer for 229,5 millioner hver, mens Lars Ola Kjos står oppført med aksjeverdier for 519 millioner, ifølge Finansavisen.
Våre eksperter Daniel Byskov og Andreas Ingul har prøvesmakt og vurdert:
- Akkurat som når du spiser en grillpølse, skal en spesialpølse ha god kjøttfylde, en konsistens som gir tyggemotstand, noe krydder og nok fett, konstaterer smaksdommerne.
Bratwurstpølsa fra Grøstad klarte å få fram sekseren på terningen hos duoen:
- Selv om den ser svært ordinær ut, er den kjempegod! konstaterte Daniel og Andreas.
- At utvalget er så stort i de fleste butikker, gjør at alle kan finne en favoritt, framholder duoen.
Under er deres vurderinger av de ulike pølsene:
Slik testet vi
Butikkslaktermester Daniel Byskov fra Annis Pølsemakeri og kjøkkensjef Andreas Ingul fra Tekethopha restaurant har smakt seg gjennom tolv varianter av grillpølser.
Pølsene er kjøpt inn i de tre store matvarekjedene, og ekspertene plukket ut to fra hver produsent.
Testen er gjennomført som en blindtest, og pølsene er vurdert etter smak, utseende og konsistens.
Nordfjordkjøtt:Baconpølse, med ost, røkt på bøkeflis
3 stk., 240 gram, 30 kroner på Rema 1000
- Oi, denne har de ikke vært helt heldige med: Kjenner at det er ost, men smaker også mel og røyk. Konsistensen legger seg som et fettlag i munnen, sier Andreas.
- Enig. Her skorter det på kvalitet, rett og slett, konstaterer Daniel.
Åkeberg-Skoglunn: Krydderpølse
3 stk., 220 gram, kr 44, 90 på Coop Mega
Andreas: Ser ut som en chilipølse. Den har store spekkbiter og smaker buljong. Pølsen er ikke saftig.
- Av utseende minner den om en chilipølse, men her er det mye å trekke: Pølsa består av store spekkbiter og smaker buljong. Dessuten er den ikke saftig, sier Andreas.
- Ja, enig i at det her er utpreget buljongsmak. Pølsa ser liksom så spicy ut, men innholdet er noe helt annet enn du ser for deg, sier Daniel.
Jacobs Utvalgte: Lammepølse
4 stk., 260 gram, 53,90 kroner på Meny
- Her har de kjørt på med timian i stort monn. Konsistensen er litt for fast; all stivelsen gjør at det nesten er som om du tygger på kjøttfiber, mener Andreas.
- Pølsa gir stor tyggemotstand, men kan ikke se at den smaker noe annet enn tørket timian, sier Daniel.
Finsbråten: Chorizo knocker
6 stk., 250 gram, 45 kroner på Kolonial.no
- Jeg gjetter på at dette er noe chorizo-aktig, enda den smaker lite i forhold til forventningene når du ser på fargen og utseendet. Kunne ønsket meg mer paprika og mer spice! Kjøttet er av god kvalitet, mener Andreas.
- Den er saftig og god, består av litt grove kjøttbiter og røkt paprika. Men også jeg hadde forventet meg enda mer smell i en pølse som denne! sier Daniel.
Gilde Grill Rema 1000: Teriyakipølse, røkt med bøkeflis
3 stk., 225 gram, 30 kroner på Rema 1000
- Her får jeg fornemmelsen av soltørket tomat, uten at jeg er helt sikker på at pølsa inneholder dette. Den er i hvert fall ganske røkt. Jeg hadde forventet litt mer urter, og skulle ønsket at det var mindre tørr. Men spensten er grei, sier Andreas.
- Smaken er god; tenderer til å være litt søt. Men trekk for å være litt for tørr og hard i konsistensen, framholder Daniel.
Gilde: Grov lammepølse, urøkt
3 stk., 225 gram, 29,90 kroner på Meny
- Pølsa er ganske spenstig, men litt tørr – akkurat som om den inneholder mer bindevev enn kjøtt, sier Andreas.
- Pluss for fin farge, men minus for mye krydderPsmak, mener Daniel.
Jacobs Utvalgte: Ostepølse med ekstra vellagret norsk ost
4 stk., 260 gram, 55,90 kroner på Meny
- Jeg liker osten, og sammen med godt kjøtt blir resultatet vellykket. Den lille røyksmaken minner om bacon, mener Andreas.
- Her har de ikke bare tilsatt flytende, anonym ost – men valgt en variant med smak. Kan det være Jarlsberg, mon tro? Farsen er av det finere slaget, Dette er en av de bedre i kategorien ostepølse, fastslår Daniel.
Grøstad: Provencepølse, økologisk frilandsgris
4 stk., 333 gram, 69,90 kroner på Meny
- En kjøttpølse fylt med masse rosmarin og timian. Den er fet og saftig, men litt slapp i konsistensen. Skal ha pluss for å skille seg ut, mener Andreas.
- Jeg synes det er blir i overkant mye krydder, for kjøttsmaken blir litt borte, påpeker Daniel.
Finsbråten: Berliner Knäcker, røkt på treflis
3 stk., 285 gram, 45 kroner fra Kolonial.no
- Her er det mye kjøttsmak som trekker veldig opp. Pølsa er fylt med mye muskat og har bra spenst. Denne likte jeg, sier Andreas.
- God på smak og høyt kjøttinnhold. Det som gjør at den kun snuser på toppkarakteren, er at den skulle ha vært litt mer saftig, mener Daniel.
Grøstad: Røkt Bratwurst
4 stk., 333 gram, 69,90 kroner på Meny
- Her har vi en spennende variant. Tror det er en svinepølse. En absolutt god pølse med mye kjøttsmak og bra balanse på krydderet, sier Daniel.
- Denne smaker av muskat, ingefær, klassiske pølsekrydder og karve. Godt med kjøttsmak, og passe saftig. Den ser dønn kjedelig og ordinær ut, men du blir lurt: Smaken er overlegen! sier Andreas.
MALLORCA (Dagbladet): På et hjørne i en liten gågate i den travle turistbyen Palma ligger en liten smykkebutikk med navn «Piedras naturals». I butikken har Tahsin Göcmezcan Gazgin (51) jobbet fra klokka 10.30 til 20.00 hver dag siden 2008.
I januar fikk han den triste beskjeden. Et svensk par hadde kjøpt opp bygningen hvor han leier lokale, og de hadde andre planer for huset.
Svenskene skulle ikke begynne med renoveringen med en gang, så han kunne fortsette butikken sin en stund til. Men nå er det snart over og den lokale butikkeieren går en usikker framtid i vente.
- Jeg må gi fra meg nøkkelen i slutten av måneden, sier Tahsin til Dagbladet.
For dyrt for lokalbefolkningen
Den enorme veksten i turismen på Mallorca fører til at prisene stiger. Skandinaver investerer og renoverer, før de selger eller leier ut lokalene.
Turister som reiser ned til middelhavsøya én eller to uker om sommeren, er villige til å betale tusenvis av kroner for å leie en leilighet i den korte perioden de er der.
Dette skaper store problemer for lokalbefolkningen, som ikke har samme mulighet. Prisene på utleie og kjøp av eiendommer blir skyhøye.
- Det å leie et annet lokale for å drive butikk, er umulig. De fleste lokalene er okkuperte eller koster altfor mye, sier butikkeier Tahsin, og legger til:
- Nordmenn, og mest svensker, kommer hit med penger. De kan kjøpe huset, renovere og selge en dyr ny toppleilighet etterpå.
Butikkeieren forteller også om at hjemløse ofte okkuperer bygninger som står tomme, og at det ville vært bedre dersom han kunne ha passet på, slik han gjør i dag.
Marked for Airbnb
Tahsin forklarer at flere i butikkbransjen er sure, fordi de ikke finner lokaler. Noen betaler i dyre dommer for å leie et sted, men gevinsten er da ikke til å leve av.
Det svenske paret som har kjøpt bygningen på hjørnet hvor butikken hans er plassert, skal renovere. Tahsins smykkebutikk «Piedras naturals» må legges ned.
- Jeg vet ikke om jeg får komme tilbake. Kanskje bygger de et hotell eller en kafé, sier butikkeieren.
Ifølge ham har Airbnb, en markedsplass på nett hvor man kan leie ut rommet, leiligheten eller huset sitt, også blitt populært på øya.
- Den prisen de fikk for å leie ut i en måned før, kan de nå få for én uke. I tillegg betales det ikke skatt ved bruk av Airbnb, slik som ved vanlig utleie, forteller han.
Det vet han fordi kona, Antonia Salas Ximelis, jobber på skattekontoret.
Avhengig av turistene
Etter flere år i butikkbransjen på Mallorca kjenner Tahsin til både turistvanene og folkene som vanligvis omgås i området. Noe som er vemodig å si farvel til.
- Jeg har brukt mye tid her og har blitt kjent med mange folk fra over alt i Europa. Nå mister jeg alt og må begynne på null, sier han.
- Det er litt trist, jeg liker å jobbe.
September og oktober pleier å være de beste salgsmånedene for butikken hans.
- Da kommer alle de gamle folkene som kjøper gaver til seg selv. Nå om sommeren er det bare unge som kjøper klær, is eller går på disko, sier Tahsin.
På vinteren er det naturligvis mindre turister på øya og verre å drive butikk.
- Uten pengene fra turistene i perioden mars til november kunne vi ikke levd, forteller han.
Smykkebutikken gir ikke store inntekter, men det er nok til at han kan leve av det. – Jeg liker turister og jeg trenger dem, sier Tahsin.
Tosidig
For samtidig som masseturismen og skandinavenes interesser nå fører til at Tahsin mister butikken sin, er det turismen som gjør at han har inntekt.
- Det er trist at han må forlate butikken, sier kona, Antonia, og fortsetter:
- Turismen gjør det dyrt her, men samtidig er man avhengig av den.
Hun er oppvokst på øya og har sett en økning i antallet turister. En mulig årsak til økningen tror hun kan være billige flybilletter til Mallorca. Antonia har også lagt merke til at det har kommet flere og flere cruiseskip til havna.
Det store spørsmålet er hvordan man kan løse at turismen på den ene siden er viktig for økonomien i landet, og på den andre siden ødelegger den for de lokale på denne måten.
Antonia synes det er vanskelig å komme fram til hva som burde gjøres, men trolig må styresmaktene gripe inn, sier hun.
Studerte tysk
Tahsin er født i Istanbul og gikk på universitetet der fra 1983 til 1988, hvor han studerte tysk.
Flere ganger har han besøkt Tyskland og i 2002 tok han et kurs i prissetting av diamanter der.
- Sammen med et smykkeselskap dro vi til Mallorca for å selge smykker der, forteller han.
Siden har han blitt værende. Fra 2005 til 2008 jobbet han som medarbeider i smykkebutikken på hjørnet, men i 2008 tok han over som eier.
Planen videre
Hva han skal finne på etter at han har levert nøklene fra seg i slutten av måneden, er han usikker på.
Men én ting han og kona vet, er at han må finne på noe – for én inntekt er ikke nok.
- Jeg har tenkt at jeg kanskje skal bruke språket til noe. Det er jo bare turister her, sier Tahsin.
Etter sommeren skal han på et to måneder langt kurs for å bli reiseguide.
- Det er et tøft liv. Hadde jeg vært yngre, i 20- eller 30-åra kunne jeg gjort hva som helst. I min alder må man kjempe, sier han.
En annen mulighet er å jobbe som salgsmann på markeder som reiser rundt til ulike steder på øya.
Da må han kjøpe antall meter med plass han trenger på markedet og komme tidlig for å stelle i stand, for så å selge varene sine over en bestemt tidsperiode, sammen med mange andre.