En kvinne i slutten av 20-årene måtte fraktes til sykehus med hodeskader etter at hun var blitt slått gjentatte ganger av kjæresten under er besøk hos venner.
Politiet mottok melding fra vitner klokka 19.50 lørdag kveld. Mannen i midten av 40-årene og kvinnen skal ha vært på besøk hos noen bekjente da det oppsto en situasjon. Med bare nevene skal mannen ha slått kvinnen og påført henne hodeskader. Volden pågikk da politiet ble varslet.
– Kvinnen fikk først medisinsk hjelp på stedet og ble så fraktet til Nordlandssykehuset. Tilstanden er lørdag kveld ikke kjent, sier operasjonsleder Jon Inge Moen i Nordland politidistrikt til NTB.
Den siktede mannen ble svært utagerende mot politibetjentene som skulle pågripe ham. De hadde sin fulle hyre med å ha kontroll på ham under den 40 minutter lange kjøreturen fra Fauske og til politiets arrest i Bodø.
– Han er godt kjent av politiet fra tidligere, men var en utfordring for politiet i kveld, sier Moen.
Både den siktede mannen og den fornærmede kvinnen skal tilhøre et rusmiljø i Fauske.
Titusener av tyrkere har i kveld samlet seg i Istanbul for å markere ettårsdagen for kuppforsøket. President Recep Tayyip Erdogan møtte også opp, og talte til folket:
- Først og fremst skal vi halshogge forræderne, sa Erdogan ifølge nyhetsbyrået AFP.
Han ble møtt av rop fra folkemengden om han vil gjeninnføre dødsstraff i landet.
- Jeg kommer til å skrive under om parlamentet kommer med forslaget, svarte Erdogan ifølge nyhetsbyrået Associated Press.
Minnesmerke
Lørdag kveld var den første store marsjen underveis. Titusener av mennesker gikk over brua der sivile, som fulgte presidentens oppfordring, i fjor møtte opp for å bidra til å hindre kuppforsøket.
På Bosporos-brua støtte de sivile sammen med soldater. Brua har i ettertid fått det offisielle navnet 15. juli-martyrenes bru.
Fra brua gikk de frammøtte lørdag kveld videre via en avsperret motorvei til et sted nær brua der Erdogan og hans kone Emine senere på kvelden skulle avdekke et minnesmerke for de 250 som ble drept mens de forsøkte å hindre kuppmakerne.
Spesialsesjon
Tidligere lørdag deltok Erdogan i en spesialsesjon i nasjonalforsamlingen for å markere årsdagen for kuppforsøket.
I en tale framhevet parlamentspresidenten Ismail Kahraman det tyrkiske folk som han sa hadde seiret over kuppmakerne i juli i fjor.
I løpet av kuppnatten mellom 15. og 16. juli ble nasjonalforsamlingen bombet elleve ganger av F-16-fly som ble fløyet av piloter som støttet kuppet. Medlemmene av nasjonalforsamlingen måtte gjemme seg i kjelleren for å berge livet.
Foruten å bombe nasjonalforsamlingen tok kuppmakerne over den statlige kringkastingen og forsøkte å ta Erdogan til fange på feriestedet hans.
Slått ned
Men han hadde allerede forlatt stedet, og kuppet ble slått ned av lojale militære og sivile i tusenvis som okkuperte broen over Bosporos-stredet for å stanse kuppmakernes stridsvogner.
250 mennesker ble drept og over 2.000 såret i kuppforsøket, både militære og sivile. Unntakstilstanden som ble innført, gjelder fortsatt, noe som gir myndighetene rett til å styre ved dekret.
Siden kuppforsøket for et år siden er over 50 000 mennesker arrestert, mens minst 110 000 mennesker, blant dem lærere, dommere, soldater og akademikere, har fått sparken fra jobbene sine.
Tusener flere avskjediget
Så sent som fredag ble ytterligere 7.400 offentlige tjenestemenn avskjediget på grunn av angivelige bånd til kuppmakerne. I tillegg ble 350 soldater degradert, og to landslagsspillere i fotball mistet sine medaljer.
Blant dem som fikk sparken, var også Istanbuls tidligere borgermester Huseyin Avni Mutlu, som allerede sitter fengslet, anklaget for bånd til predikanten Fethullah Gülen, som myndighetene hevder sto bak kuppforsøket.
I løpet av året som er gått, har Erdogan befestet sin makt gjennom en folkeavstemning om grunnlovsendringer, som han vant med snau margin.
Reformene har konsentrert langt mer av makten i presidentens hender enn tidligere, og Erdogan blir av andre land og opposisjonen i Tyrkia beskyldt for å ville gjøre landet til et diktatur.
Den danske hovedstadsklubben syntes å ha seieren i lommen, men tre minutter på overtid utlignet innbytter Jakob Blåbjerg for gjestene fra Aalborg.
Før pause hadde Federico Santander tatt FCK i føringen. Hjemmelaget skulle få svi for at det ikke klarte å holde trykket oppe i annen omgang.
- Det var en kamp med to helt forskjellige omganger. Jeg er godt fornøyd med første omgang, da scoret vi ett mål og skapte muligheter for flere scoringer. Det ble helt omvendt etter pause. Vi virket fryktelig slitne, forklarte Solbakken.
FCK-manageren mente det var tydelig at laget hans fortsatt var preget av påkjenningen fra bortekampen mot slovakiske Zilina i mesterligakvalifiseringen.
- Om det er kunstgresset eller varmen i Zilina som skal ha skylden, vet jeg ikke. Men mange av spillerne kjempet fysisk og var utrolig slitne. Når innbytterne våre også så slitne ut, måtte vi kjempe for å holde hodet over vannet i hele annen omgang, sa Solbakken.
Nordmannen gjorde fire endringer på laget som startet i 3-1-seieren i Slovakia. Ifølge Solbakken kunne han ikke ha rotert mer på laget om FCK skal stille et slagkraftig lag både i hjemlig serie og i Europa.
Tom Høgli spilte for øvrig hele lørdagens kamp på høyrebacken for FC København.
(Dagbladet): Været så langt i sommer har ikke akkurat vært noe å skryte av.
Men nå har meteorologene gode nyheter til deg: Nå blir det varmt.
Onsdag og torsdag neste uke kommer nemlig restene av hetebølgen fra Europa til Sør-Norge.
- Det blir ikke fullt så varmt som det har vært i Europa, men prognosene sier at det vil bli rundt 25 grader og at det kan krype opp mot 30 grader, sier Siri Wiberg, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.
Varmen i Europa satte temperaturrekord i Spania tidligere denne uka. Flere steder kom temperaturen opp i 47 grader. Fredag døde en person som følge av varmen.
Også varmt i nord
Hetebølgen vil passere Danmark mandag og tirsdag, ifølge danske BT, før den kommer til Norge onsdag neste uke, og her til lands vil den strekke seg helt til Trøndelag.
Men der stopper det.
Særlig i Nord-Norge har sommeren vært dårlig værmessig. Selv om det er Sør-Norge som stikker av med finværet fra Europa, har nordlendingene ingen grunn til å fortvile.
- Det kommer et lavtrykk i løpet av torsdag som ødelegger finværet i Sør-Norge, men mot slutten av neste uke vil det komme et høytrykk til Nord-Norge som vil gi varme og sol nærmere helga, sier Siri Wiberg.
Regn-mandag
Men fram til finværet kommer, må man smøre seg med tålmodighet, for mandag er det ventet regn i store deler av landet.
- Tirsdag er det et høytrykk som tar med seg varmen fra sør og brer seg over Sør-Norge, og det blir gradvis bedre vær på Vestlandet. I Nord-Norge og på Nordvestlandet er det ventet bygevær og nedbør. Det er først på onsdag det vil bli fint over hele Sør-Norge, sier Siri Wiberg, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.
Rekordvarmt
Det var onsdag og torsdag denne uka en hetebølge herjet i store deler av Sør-Europa. Aller varmest var det i Sør-Spania og indre deler av landet. På det meste viste temperaturene 47 grader.
Ifølge Yr er det vanlig at innlandet i Spania får temperaturer opp mot 40 grader om sommeren, men at det er unormalt med temperaturer opp mot 47 grader.
Ifølge NTB døde en veiarbeider Andalucía-regionen sør i landet av heteslag onsdag. En annen mann i samme region ble kritisk skadd.
Ifølge Spanias meteorologiske institutt har sju byer satt varmerekord for juli måned.
Blant annet viste gradestokken i Madrid 40,7 grader torsdag, i Sevilla var den varmeste temperaturen på 43,6 grader onsdag, mens Granada målte 44,4 grader torsdag, skriver Yr.
- Det var onsdag og torsdag det var på det varmeste i Sør-Europa, men nå ser det ut til at hetebølgen er over, sier Siri Wiberg, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.
UTRECHT (Dagbladet): Tidligere i uka kom nyheten om en antatt konkret terrortrussel mot en kamp (England – Skottland) i kvinnenes fotball-EM som starter i morgen.
Norges Fotballforbund (NFF) opplyser til Dagbladet at de følger råd fra arrangør og myndigheter rundt de uhyggelige opplysningene og har i dag fått en mer positiv beskjed.
- Vi har fått en ny melding i dag om at ting er stabilt og rolig. Det er ikke noe mer vi kan gjøre enn å forholde oss rolig og følge de instrukser vi får, sier Jan Ove Nystuen, Leder merkevare i NFF og landslagets presseansvarlig til Dagbladet.
Trusselen – som ble kjent onsdag – skal stamme fra et nettforum IS bruker. Ifølge den nederlandske avisa De Telegraaf skal det være instruksjoner om å utføre et terrorangrep under kampen mellom England og Skottland, som spilles i Utrecht onsdag neste uke.
Avholdt lagmøte
Norge spiller i samme by og stadion i morgen kveld. Nederlandske antiterrormyndigheter tar trusselen på største alvor.
Dagbladet får opplyst at landslaget underveis i EM-samlingen har hatt et kort møte for å få oversikt og informere spillere om situasjonen.
- Vi hadde et fellesmøte i noen minutter. Kort og presist om hva dette handler om. Spillerne er helt rolige. Alt går som normalt og vi forholder oss til det arrangøren forteller oss. Det er politieskorte inn til stadion, men det er vanlig, sier Nystuen.
- Ikke noe ekstraordinært?
Nei.
- En vekker
Norges åpningskamp spilles kl. 18 mot vertsnasjonen Nederland i morgen og landslagsjentene gjennomførte den siste økta inne på Stadion Galgenwaard i Utrecht.
Spillerne har fullt fokus på kampen om under ett døgn, men forteller at tankene har vært innom den antatte trusselen.
- Det blir litt snakk innad når sånt oppstår. Angrepene i Paris, Stockholm og London er nærme. Det er en vekker. Samtidig skjer dette hver dag i resten av verden. Det skjer mye fælt i verden, sier Ada Hegerberg til Dagbladet.
Caroline Graham Hansen forteller:
- Det er selvfølgelig skremmende. Vi må bare forholde oss rolig og fokusere på oppgavene våre i EM, sier Graham Hansen til Dagbladet.
Generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, forteller følgende:
- Vi forholder oss til det vi hører fra myndighetene og arrangøren, sier Bjerketvedt til Dagbladet.
Dette er Norges vei i gruppe A:
16. juli: Kamp mot Nederland (i Utrecht), kl. 18.00 på NRK.
20. juli: Kamp mot Belgia (i Breda), kl. 18.00 på TV 2
24. juli: Kamp mot Danmark (i Deventer), kl. 20.45 på TV 2.
Sunnmøringen var i mål på tiden 45,75. Med allerede fire løp i beina på få dager orket han ikke å holde følge da Luka Janezic stormet forbi. Sloveneren slo Warholm med 42 hundredels sekund.
Søndag får 21-åringen fra Ulsteinvik en ny gullsjanse. Da gyver han løs på favorittdistansen 400 meter hekk. Tidligere lørdag var Warholm raskest av samtlige løpere i semifinalen.
Warholm knuste i juni siden egen norske rekord på 400 meter flatt fra 46,10 ned til sterke 44,87. Det klarte han under et stevne i Florø.
Siden har det gått i slag i slag for norsk friidretts nye storstjerne. Under Bislett Games senket han sin egen rekord på spesialdistansen 400 meter hekk fra 48,49 til 48,25. Tre dager senere tok han sin annen strake Diamond League-seier, denne gangen i Stockholm.
Senior-VM går i London i perioden 5. til 13. august. Der vil Warholm være et hett bud som Norges største medaljehåp.
RODEZ (procycling.no): Det ble bare to etapper i gul trøye på Astana-kaptein Fabio Aru. Den snaue 600 meter lange bakken, med 9,6 prosent stigning, burde være grei skurring for en rytter som Aru.
Men da finalen startet på lørdagens fjortende etappe var italieneren langt bak i feltet. Lagkameratene hadde ikke klart å få ham i posisjon, noe Chris Froome visste å utnytte.
Briten hang godt med, og fullførte etappen som syvendemann, kun ett sekund bak etappevinner Michael Matthews. Fabio Aru hang ikke like godt med, og var 24 sekunder bak Froome over målstreken. Dermed leder briten sammenlagt, med 18 sekunder.
– Det hjalp at jeg kjente avslutningen som var den samme i 2015. Men i dag fortjener laget all ære. De holdt meg i front gjennom alle svingene i finalen. Og uten dem så hadde jeg aldri vært i den posisjonen, sa Froome i intervjuet etter målgang, vist på TV 2.
– Spesielt Kwiatkowski var viktig. Han gjorde en fantastisk jobb på den siste kilometeren. De siste 500 meterne så ropte han «Go, go, go! Du har en luke! Det sprekker opp bak her!» i radioen.
Planlagt kupp
Sportsdirektør Nicolas Portal fortalte etter målgang til procycling.no, at dette var et nøye planlagt angrep fra Team Sky. Men at luken til Aru skulle bli nesten 30 sekunder hadde han ikke ventet.
– Vi visste fra 2015 at denne avslutningen er tricky. Det var en splitt her sist. I dag morges var vi seks sekunder bak Aru. Vi ville få Astana til å jobbe, men tenkte at BMC eller Sunweb ville jobbe for sine spurtere. Vi holdt oss litt bak, og havner ikke bak noen splitter, forteller Portal til procycling.no.
Etter at Froome og lagkameratene hadde kommet seg trygt til etappens finale, kom steg to av plannen.
– Planen for oss var å få Froome i den beste posisjonen som var mulig. Vi trenge ikke å være først, men fulgte bak alle spurtlagene. Vi har et eksplosivt lag, og de fikk Froome inn i en god posisjon. Han måtte bare fullføre jobben. Det ville bli noen splitter. Men vi trodde ikke at vi ville ta nesten 30 sekunder. Nå er vi 18 sekunder foran Aru. Wow, ytrer en overrasket, men fornøyd, sjef.
– Vi håpet på tre-fire sekunder. 30 er utrolig.
Kiryienkas obersvasjon
I en fire kilometer lang bakke, som rytterne besteg før utforkjøringen inn mot finalen, ble avgjørende for Team Sky sin suksess.
– Kiryienka gjorde en god jobb. Han dro for at vi skulle være i en god posisjon. Mange mistet kontakten i den bakken. Da Kiryienka var på vei tilbake etter å ha dratt, så han at Aru var ganske langt bak. Jeg sa det til gutta at de måtte fortsette å jobbe. Når du vet at noen er bak i dårlig posisjon så hjelper det på motivasjonen.
– Det er rart. Jeg er gladere nå enn jeg var da Froome tok gult tidligere i touren. Det føltes som å vinne et slag i dag. Det er fint for gutta å vinne en slik kamp. De viser at vi ikke bare er en maskin. Vi er også smarte, og super sterke, konstaterer Portal.
Kjemper for hvert sekund
Med syv etapper igjen er Froome dermed tilbake i gult. Søndag venter en etappe som trolig ikke blir av de mest utslagsgivende for sammendraget. Det håper i hvert fall mannen som står med tre triumfer i Tour de France.
– Vi så hvordan Astana prøvde å kontrollere i går. Jeg håper det blir litt roligere, og at vi klarer å kontrollere det i morgen. Det har vært en stor uke for alle, og jeg forventer at det blir krig igjen i morgen, sier Froome.
Men om sjansen skulle by seg til å ta mer tid, vil 32-åringen gripe muligheten.
– Hvert sekund teller her. Det er så jevnt mellom de store rivalene. Alle sekunder her er verdt å kjempe for.
Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!
(Dagbladet): Follo-politiet melder at det brenner i en fritidsbåt utenfor Hvitsten i Oslofjorden.
To personer var om bord i båten da den begynte å brenne. Den ene personen som ble plukket opp av vannet, skal være oppegående.
Den andre personen ble sittende fast i propellen under båten. Denne personen skal nå være hentet opp fra vannet, opplyser Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet til Dagbladet.
Pedersen sier at han ikke vet noe om tilstanden til personen.
Hovedredningssentralen bekrefter klokka 19.40 at to personer er hentet opp, melder NRK. Tilstanden er foreløpig ukjent.
Satt fast
Operasjonsleder Pål Andre Thorsby i Follo-politiet forteller at politiet fikk melding om hendelsen klokka 17.48, og at båten er overtent. Han sier han ikke vet hvor lenge personen har satt fast i propellen.
Den andre personen som var om bord tas hånd om av ambulansepersonell på stedet og fraktes videre til Bærum sykehus, opplyser operasjonslederen.
Ifølge redningsselskapet er fritidsbåten mellom 35 til 40 fot.
- Hoppet i vannet
Et vitne forteller til Dagbladet hun så båten begynte å brenne.
- Jeg så to personer hoppe fra båten. Den ene personen ble plukket opp ganske raskt, mens den andre har jeg ikke sett, sier vitnet til Dagbladet.
Hun forteller at hun ringte politiet med en gang hun så brannen. Vitnet, som så brannen var hytta si, sier det begynte å brenne rundt klokka 17.30.
- Det kom to båter fram til fritidsbåten umiddelbart. I starten var det bare røyk, men så kom flammene, sier hun.
Redningsselskapet opplyser til Dagbladet at to redningsskøyter er på plass.
- I tillegg kommer båten Elias fra Moss for å bistå i etterslukkingen av båten, sier Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i redningsselskapet.
Dagbladet kommer med mer.
Oslofjorden utenfor Hvitsten: Brann i fritidsbåt. Redingsbåter er i innsats. En person er plukket opp av vannet.
(Dagbladet): Fem måneder er gått siden Leif Einar Lothe (47) dro i land seieren i «Farmen kjendis», og det er ingen tvil om at oddingen fortsatt er populær blant fansen.
Foruten å drive med sprenging, gravemaskiner, skruing og mekking, har TV-profilen også slått seg opp som artist, hvor han i sommer turnerer landet rundt på ulike spillejobber.
Når Dagbladet ringer Lothe, er han nettopp ferdig med en opptreden på Tysnesfest ytterst i Hardangerfjorden.
- Hvor mange konserter jeg har spilt til nå?! Å herregud … Cirka 40, og det er kanskje 20 som gjenstår, forteller han.
(Dagbladet): Milliarder av mennesker har et forhold til det rullende, irrgrønne slettelandskapet, avbrutt av knallblå himmel med små, hvite skyer. Historien bak kanskje verdens mest sette fotografi, «Bliss», starter for rundt 20 år siden.
I januar 1996 var fotografen Charles O’Rear på vei for å besøke kjæresten utenfor San Francisco i USA. Valget om et kunstnerisk stopp langs landeveien i området Sonoma i Nord-California skulle vise seg å prege milliarder av pc-brukere i tiåret etterpå.
Ødelagte avlinger
Microsoft kan nemlig takke en mangeårig pestinvasjon av vinlus, i vindistriktet Napa Valley i California, for det velkjente bakgrunnsbildet, «Bliss», som fulgte med det legendariske operasjonssystemet Windows XP, ifølge nettstedet Artsy.
På 90-tallet destruerte bladlusen «phylloxera» titusenvis av mål med vinplanter, og tvang bøndene til å gro gress over de enorme jordene. Halvparten av avlingene ble ødelagt, skriver The New York Times.
- Etter vinterregnet blir gresset grønt, og da vet jeg at det er gode sjanser for å se de vakre åssidene. Jeg husker at jeg var forberedt og på vakt, sier O’Rear.
- Herregud
Med kamerautstyret som bagasje kjørte han i retning San Francisco, og plutselig fikk han øye på det som nå er et svært berømt utsnitt.
- Herregud, gresset er perfekt grønt og det er sol og småskyer, tenkte jeg, og dro fram et mellomformatkamera ladet med Fujifilm, forteller O’Rear.
Fargene var originale da fotografen seinere lastet opp bildet, uredigert, til Bill Gates’ bildedelingstjeneste Corbis 1996. Noen år seinere ringte Microsoft og spurte om de fikk kjøpe alle rettighetene til å bruke fotografiet.
- Vi gjorde en avtale, og jeg forsøkte først å sende fotografiet med pakkeservice, men de nektet å akseptere oppdraget på grunn av verdien jeg opplyste om at pakken var verdt, sier O’Rear, som holder informasjonen om prisen tett til brystet.
Ifølge Wikipedia skal prisen ha vært i «den lavere delen av et sekssifret beløp», en betydelig sum for rettighetene til et bilde.
Til slutt betalte teknologigiganten flybilletter, og fotografen leverte bildet personlig, uten å vite noe som helst om hva det skulle brukes til. Windows XP ble lansert i 2001 og er siden den gang solgt flere hundre millioner eksemplarer. Hele veien var «Bliss» standardbakgrunnen i operativsystemet.
- Jeg hadde ingen anelse om suksessen det skulle få. Jeg ser fotografiet på bilder fra Det hvite hus, i Kreml, det er overalt. Jeg tror alle i verden over 15 år har et forhold til det bildet, sier O’Rear.
Ikke tuklet med
I intervjuet med Microsoft avkrefter han alle rykter om at bildet er fargebehandlet eller redigert.
- Det er ekte vare og er ikke tuklet med i Photoshop. Det du ser er det du får, forteller O’Rear.
- At det nå er fjernet fra systemene gjør meg ingenting. Bildet har hatt en fantastisk reise, men Microsoft har aldri kontaktet meg om å ta et nytt bilde til de nyere operativsystemene. Jeg håper fortsatt på at telefonen skal ringe, fortsetter han.