Det fins folk i Kristiansand som er kritiske til at sjørøverflagget vaier over byen fra en bygning i Vestre Strandgate. Men det hjelper ikke om de er moralsk forarget over at den svartkledte piraten er et dårlig forbilde.
Fram til 1. august kjøres «Kaptein Sabeltann og den forheksede øya» for voksne og barn på utescenen i Dyreparken. Dagbladet anmeldte stykket med en terningfemmer i fjor, og det er slett ikke dårligere i år (kan leses her: http://www.dagbladet.no/kultur/anmeldelse-gronn-greve-jager-sjorover-med-sverd/60393882).
Forestillingen er full av drama, kjapp regi og pyrotekniske effekter. Kanonene tordner, lyn blinker, båter krenger og sjøsprøyten står til værs når det entusiastiske ensemblet spiller ut sin blanding av drama, slapstick, dans og akrobatikk.
Kyrre Haugen Sydness som Sabeltann, Håvard Bakke som greven av Gral og Ellen Birgitte Winther som heksa Miriam går med stor troverdighet opp i sine roller. Til tider er det skummelt, men avbrytes som regel i rett tid av befriende komikk.
At sjørøvere herjer Sørlandet er for øvrig ikke noe nytt, rent historisk. Seinest i går kunne vi lese i Klassekampen om den brutale piratvirksomheten langs kysten her nede på 1400-tallet. Seinere, under Napoleonskrigene, var den såkalte kaperfarten regelrett legal fra 1807 til 1814.
Som pirat er Sabeltann snillere enn de slemme, men slemmere enn de snille, er det blitt sagt. En ekte sørlending, med andre ord, som jakter på gull langs den gylne middelvei.
(Dagbladet): Tysklands forbundskansler Angela Merkel hadde under fredagens og lørdagens G20-møte i Hamburg en formidabel jobb. Lenge så det ut til at hun og vertslandet ville bli overskygget av det første møtet mellom USAs og Russlands presidenter.
Men Merkel kjempet seg ut av skyggen fra to av verdens mest dominante menn, Donald Trump og Vladimir Putin. Slutterklæringen som hun fikk loset i havn blottstilte at Trump sto alene mot Parisavtalen for klimaet.
- Hun har vist fram Tyskland som en moralsk stormakt, sier professor Erik Oddvar Eriksen, som leder ARENA Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo.
Tillit i særklasse
Også tallenes tale er klar: I en undersøkelse utført av Ipsos for Dagbladet mellom 20. og 29. juni kommer Angela Merkel ut som den lederen nordmenn har i særklasse mest tillit til.
55 prosent av de spurte i undersøkelsen har mest tillit til at Merkel vil gjøre en god jobb for verdensfreden.
Etter Angela Merkel fulgte Canadas statsminister Justin Trudeau med 18 prosent, og Frankrikes nyvalgte president Emmanuel Macron med 15 prosent. På bunnen havnet Kinas president Xi Jinping med tre prosent, bak Donald Trump og Vladimir Putin, begge med fem prosent. Ni prosent hadde mest tillit til Theresa May.
Særlig for Donald Trump, som etterfølger den internasjonalt svært populære president Barack Obama, er dette et elendig resultat.
- Tillitsvakuum
Seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier mener et tillitsvakuum har oppstått, som han gir Donald Trump noe av skylda for.
- Det er stor usikkerhet om USAs framtidige rolle i verden, og framtoningen til Trump har gjort det mer akutt. Det er et gedigent tillitsproblem og et tillitsvakuum, og de fleste sitter på gjerdet og venter, sa Melby til Dagbladet fredag – helt i begynnelsen av G20-møtet som ble avsluttet lørdag.
I går formiddag sendte Melby Dagbladet en tekstmelding:
«Synes G20 bekreftet det jeg sa til deg før helgen. USA har abdisert fra sin tradisjonelle lederrolle. Tror ikke at Merkel og Tyskland kan erstatte USA i så henseende, men vil trolig bli enda mer dominerende i europeisk sammenheng», skriver Svein Melby.
Stormakten Tyskland
Professor Erik Oddvar Eriksen mener Merkel har satt ned noen «merkesteiner», under flyktningkrisa i 2015, i 2011 da hun ville utfase atomenergi etter Fukushima-ulykken i Japan og nå i år ved å markere seg overfor president Donald Trump.
- Hun understøtter de liberale prinsippene om toleranse, rettstat, menneskerettigheter og demokrati og er ikke redd for å si fra hva det står om. Også mot verdens mektigste, som Trump. Slikt inngir respekt, sier Eriksen.
Han mener Merkels sterke moralske stilling gjenspeiler seg i realpolitisk makt.
- Ja, Tyskland er jo en stormakt, men har av historiske grunner ikke villet gjøre bruk av den makten landet har. Stadig flere globale utfordringer gjør at det kommer krav om økt engasjement. Men det kan jo også komme gjennom EU. Et sterkere EU vil avlaste Tyskland, sier Eriksen.
- Glatter ikke over
For Svein Melby er tre områder avgjørende for å vurdere hvem som er ledende i verden: Klima, sikkerhet og frihandel.
- Ingen kan foreløpig fylle den rollen USA har hatt, verken når det gjelder sikkerhet, klima eller frihandel og økonomi, sier Melby. Russland under Putin mener han er på «stedet hvil».
- Når det gjelder makt og ressurser, er nok USA fortsatt ledende, sier Eriksen til Dagbladet – men legger til at landet økonomisk pustes i nakken av Kina.
De to forskerne har litt ulike forklaringer på hvorfor Merkel står så sterkt i Norge.
- Hun prøver ikke å glatte over uoverensstemmelser. Hun respekterer andre, og får respekt selv, sier Erik Oddvar Eriksen.
«Hun får nok høy tillit i Norge ved å fremstå som en stødig og edruelig leder i en tid hvor dette er mangelvare», skriver Melby.
Men lite kan tas for gitt, i kampen om den internasjonale ledertrøya.
«Spennende å følge Frankrikes nye president», mener seniorforsker Svein Melby.
SANGTEKST: Dagbladet samarbeider med Bjørnson-festivalen om å kåre Norges beste sangtekst etter krigen. En jury bestående av sanger Frida Ånnevik, professor i litteratur Gisle Selnes og Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten har valgt ut 30 låter som leserne oppfordres til å stemme på ved å gå inn på db.no/sangtekst.
Denne spalten vil i løpet av sommeren minne om de nominerte låtene og starter med de to eldste. Einar Skjæraasen (1900-1966) fra Trysil utga sju diktsamlinger og to visebøker. En varsom poet som speilte livets evige spenn mellom lys og mørke. «Lyset og skuggen er syskjen på jorda,» skriver han i diktet «Danse mi vise, gråte min sang» (1949).Teksten er vakkert tonsatt av Torild Goksøyr.
Teatermannen Jens Gunderssen (1912-1969) var en av initiativtakerne til den viktige foreningen Visens Venner i 1944. I tillegg til å være teatersjef og Ibsen-tolker skrev han sanger og framførte dem selv.
En av de best kjente, «Vuggevise», er tilegnet kona til en venn på dødsleiet. Den ble skrevet under krigen og framført offentlig i NRKs første prøvesending for TV i 1954. Teksten ble folkeeie, med linjen «Noen kommer, noen går. Noen dør i livets vår. Stjerner lyser hvite.»
Bjørnsonfestivalen og Dagbladet kårer den beste norske sangteksten etter 1945. Juryen har nominert 30 låter, som nå skal til folkeavstemning.
Du kan stemme ved å klikke deg inn på db.no/sangtekst
Vinneren av konkurransen kunngjøres på Bjørnsonfestivalen i Molde, fredag 8. september.
(Dagbladet): «Keeping Up With the Kardashians»-søstrene Kendall (21) og Kylie Jenner (19) har fått massiv refs den siste tida, etter at de lanserte en ny serie med T-skjorter i nettbutikken sin.
Kritikken går ut på at duoens klesmerke plastret bilder av de to jentene over ikoniske personer fra musikkhistorien, deriblant de avdøde rapstjernene The Notorious B.I.G. og Tupac «2Pac» Amaru Shakur.
Familiemedlemmer av de avdøde profilene og en rekke andre kjendiser har har blant annet stemplet plaggene som «respektløse» og «frastøtende». Stormen førte til at Jenner-søstrene og merket deres la seg flate etter kort tid og trakk tilbake T-skjortene.
- Helt feil
Saken skulle imidlertid ikke stoppe her. Forrige uke ble det kjent at fotografen Michael Miller har saksøkt de to superstjernene for brudd på opphavsretten.
Miller registrerte søksmålet i Los Angeles på fredag, etter at han oppdaget at søstrene skal ha brukt to av bildene hans av 2Pac uten tillatelse.
Ifølge Sky News svarer klesmerket nå på søksmålet. De hevder at bare to T-skjorter ble solgt før kolleksjonen ble trukket tilbake, og insisterer samtidig på at de hadde tillatelse til å bruke de ikoniske motivene.
- Det har ikke vært noe brudd på opphavsretten, skriver merket og understreker at de hentet inn bildene fra et byrå som har lisens for å selge dem.
- Påstanden mot oss er helt feil og søksmålet er grunnløst, heter det i uttalelsen.
- Utnytter arbeidet
Miller ber om å få utbetalt minst 150 000 dollar for hvert av Jenner-søstrenes bruk av de to av bildene, en sum som tilsvarer om lag 2,5 millioner kroner.
I en uttalelse til Page Six forrige uka ga Miller følgende begrunnelse for søksmålet sitt:
- Fotograferingen min er veldig personlig og viktig for meg. Når noen utnytter arbeidet mitt uten å fortelle meg om det eller innhente min tillatelse, skader det ikke bare verdien av arbeidet mitt, men min evne til å overleve som kunstner, sa han, og la til:
- Så når dette skjer, har jeg intet annet valg enn å håndheve rettighetene mine.
Fikk massiv kritikk
Det er ikke første gang en av Jenner-søstrene er i hardt vær. Tidligere i år fikk brusgiganten Pepsi massiv kritikk for sin reklamefilm med modell Kendall Jenner (21) i hovedrollen.
Filmen ble av flere kalt for et tonedøvt forsøk på å skape en politisk motstandsbevegelse. I sosiale medier meldte flere at de vurderte å boikotte hele brusgiganten.
- Den nye Pepsi-reklamen med Kendall Jenner er sjokkerende djevelsk. Absurd, politisk korrekt galskap, selvskryt og galskap for oversensitive, tordnet den svært frittalende frokost-TV-verten Piers Morgan på Twitter den gang.
Pepsi gikk senere ut og beklaget seg – både til folket og Kendall Jenner. Videoen ble også senere fjernet fra Youtube.
Etter å ha rotet bort fire matchballer, kunne Müller omsider sikre avansementet til kvartfinalen da Nadal slo ballen ut halvannen time etter at Müller hadde misbrukt sin første matchball.
Annenseedede Nadal tok tapet med stil, gratulerte sin overmann og fulgte opp med å signere autografer etter maratonkampen som varte i fire timer og 48 minutter.
– Sliten. Det ble en lang kamp. Jeg ledet med to sett, men Rafa hevet sitt spill og slo tilbake. Jeg hadde fire matchballer som jeg ikke tok vare på. Da er det godt å vinne kampen, sa Müller til Eurosport om hvordan han hadde det etter den uforglemmelige matchen.
Først med 15–13 i femte sett var det utrolige tennisdramaet i London over og en utslitt Müller kunne juble over plass i kvartfinalen. Det er første gang spilleren fra Luxembourg spiller Wimbledon-kvartfinale. Tidligere i år har veteranen vunnet to turneringer.
Müller vant de to første settene 6-3, 6–4. Nadal slo tilbake med å vinne 6-3, 6–4 i de to neste settene. Det femte settet så aldri ut til å ende, før Nadal slo for langt.
En kvinne ble brakt til sykehuset Østfold med alvorlige skader, mens to andre ble kjørt til legevakta. Ytterligere to personer tok seg til legevakt på egen hånd for sjekk.
Ulykken skjedde like etter klokken 13 mandag mellom Sonsveien og Follotunnelen. E6 Sonsveikrysset i retning Oslo ble stengt som følge av ulykken, men var åpnet igjen i 16-tiden.
Tre av de involverte bilene har store materielle skader, mens den fjerde har kun et knust speil, opplyser operasjonsleder Magnar Tinjar i Follo-politiet til NTB.
Ulykken skjedde da en bil kom bakfra i høy hastighet. Den traff minst tre andre biler før den stanset, opplyser operasjonsleder Pål-Andre Thorsby i Øst politidistrikt til TV 2.
Føreren, en 30 år gammel mann, kjørte uten førerkort, opplyser politiet. Han ble pågrepet etter ulykken.
– Han mistenkes for kjøring i ruspåvirket tilstand, og er formelt pågrepet og siktet for flere brudd på veitrafikkloven, sier Thorsby.
(procycling.no): Søndagens kongeetappe i Tour de France var full av snakkiser. Hele sykkelverdenen hevet øyebrynene da Fabio Aru (Astana) angrep mens Chris Froome (Sky) byttet sykkel som følge av mekaniske problemer.
Aru hevdet selv at han ikke fikk med seg at mannen i ledertrøyen hadde trøbbel, til tross for at han nærmest måtte unngå Froomes veivende arm da han passerte briten.
Det roet seg uansett i front, og Froome kom i kapp med resten av favorittene. Da skjedde det flere hevder var en hevnaksjon fra Sky-rytterens side.
I en høyresving på vei opp Mont du Chat, skjener Froome veldig mot høyre, og Fabio Aru må svinge unna. Italieneren er meget nære å kjøre inn i tilskuerne på siden av veien, men de kommer i balanse fort.
Flere som er i mot Chris Froome på Twitter, mente det var for å hevne Arus angrep tidligere i bakken.
- Galskap å mene jeg gjorde det med vilje
Froome slår midlertidig tilbake mot kritikken.
- I den første serpentinersvingen etter at jeg kom opp til gruppen, mistet jeg balansen litt og skjente mot høyre. Aru var på min høyre side og måtte svinge unna. Det var en genuin feil, og jeg tror Fabio er den første til å forstå det. Jeg beklaget meg med en gang det skjedde, sier Froome til CyclingWeekly.
- Enhver antagelse om at jeg gjorde det med vilje er bare galskap. For det første er det ikke noe jeg noensinne ville gjort, og jeg var allerede på reservesykkelen min, så å risikere at bakgiret mitt skulle gå inn i Arus forhjul, det er bare galskap. Jeg ville ikke risikert det i det hele tatt.
Aru tror heller ikke hendelsen var gjort med vilje. Utenfor lagbussen forklarte han til pressen hva som skjedde.
- Han falt nesten fordi han kom for nærme en tilskuer. Han mistet balansen, og albuen kom ut for å balansere. Faktisk sa han unnskyld – det var ikke med vilje, aldri i verden.
Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no.
Den internasjonale olympiske komité (IOC) bekreftet mandag at Jacobsen er kandidat til vervet, opplyser Norges idrettsforbund. Det er idrettsforbundets utøverkomité som har innstilt 30-åringen til kandidaturet fra Norge.
– Det er en samlet utøverkomité som står bak hennes kandidatur, sier Kjartan Haugen, leder av NIFs utøverkomité.
De andre kandidatene er spanske Ander Mirambell (skeleton), amerikanske Kikkan Randall (langrenn), finske Emma Terho (ishockey), kinesiske Zhang Hong (skøyter) og italienske Armin Zöggeler (aking). Kun to av de seks får innpass.
– Vi er svært fornøyd med å ha kandidater av et slikt kaliber. Jeg er sikker på at hver av kandidatene vil representere utøverne i den olympiske bevegelsen på best mulig måte, og samtidig fortsette den flotte jobben IOCs utøverkomité har gjort fram til nå, sier Angela Ruggiero, komiteens leder, i en pressemelding fra IOC.
Norge har tidligere vært representert i IOCs utøverkomité med Johann Olav Koss, Ådne Søndrål, Ole Einar Bjørndalen, Kjartan Haugen og Brit Pettersen.
(Dagbladet): Det norske langrennslandslaget tester ut ny GPS-teknologi i håp om å hente avgjørende tideler og sekunder og perfeksjonere taktiske disponeringer og sporvalg fram mot OL i Pyeongchang.
Den nye teknologien, som har gitt flere overraskende resultater på testene, skal hjelpe de norske landslagsutøverne til å gjøre bedre taktiske valg og gå enda mer arbeidsøkonomisk enn de allerede gjør.
En som ikke har vært en del av disse testene med landslaget på Sognefjellet, er Petter Northug. Han kjører sitt eget opplegg med blant annet mye høydetrening på veien tilbake til den ypperste verdenseliten etter forrige sesongs overbelastning.
Mosvik-ekspressen er imidlertid ikke veldig bekymret for at han ikke er en del av langrennslandslagets nye eksperiment og testmetode.
- Ble det innført etter Emils sporvalg i Lahti? spør Northug karakteristisk til Dagbladet.
På Dagbladets spørsmål om han har tro på dette nye våpenet til langrennslandslaget, svarer han raskt og kontant:
- Nei, sier langrennesesset fra Mosvika.
«Innebygd GPS»
Northug vet at han i hele sin karriere har vært verdensledende på akkurat dette området, altså når det gjelder å gå arbeidsøknomisk, taktisk smart og gjøre de beste sporvalgene.
Du har sikkert sett skiesset bruke det lette terrenget til å forsere framover i feltet på fellesstarter, før han slipper seg gradvis bakover i motbakkene og sparer mer krefter enn majoriteten av konkurrentene.
Det samme så vi eksempelvis også Thor Hushovd gjøre med sukess på sykkelsetet, slik at han kom seg opp tøffe stigninger og ofte ble sittende igjen som kanskje den eneste spurteren i hovedfeltet eller i en utbryttergruppe på mellomharde etapper.
Mange bruksområder
Den nye GPS-teknologien skal bidra til at hele det norske langrennslandslaget skal bedre disse egenskapene som blant annet Northug har vært så god på i hele sin karriere, men bruksområdene er større og mer mangfoldige enn som så.
Norges nye skivåpen avdekker utøvernes svakheter og analyserer hvorfor den som er best i hvert enkelt terreng er nettopp det, slik de øvrige kan lære av funnene.
Dette gjelder i alle ulike terrengtyper, som utforkjøringer, slake nedoverbakker, flater, slake oppoverbakker, bratte motbakker og svinger, men langrennseliten har også gjort rene og spesifikke hurtighetstester.
Under et hurtighetsdrag gjennomført av de norske landslagsstjernene på Sognefjellet, viste testresultatene store variasjoner: En var best på de første 20 meterne, en annen på makshastigheten og en tredje var best på de totale 100 meterne.
- Jeg er veldig glad i analyser, som kan gjøre deg bedre. Det handler om å skille mellom god og dårlig informasjon. Jeg bruker mye målemetodikk hjemme og synes det er gøy at vi trekker det inn på landslaget, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.
Erter Sundby og Weng
Den svenske langrennskommentatoren, Tomas Pettersson i Expressen, lar seg heller ikke skremme av det nye norske våpenet. I likhet med Northug svarer han spøkefullt på Dagbladets spørsmål om han tror GPS-teknologien kan bli et norsk suksessvåpen.
- Tja, med tanke på at både Heidi Weng og Martin Johnsrud Sundby går feil vei i blant, er vel en satsing bare logisk? spør Pettersson.
Svenskene er imidlertid ikke fremmede for å teste ut nye virkemidler selv. Blant annet spesialtrener Emil Jönsson fram mot klassisksprinten i Pyeongchang med en ny stakemaskin som han og samboeren Anna Haag har i kjelleren.
Sveriges nye våpen
Der staker han frenetisk i langhurtighetsintervaller på 30 sekunder om gangen.
- Det er brutalt. Vi har diskutert i laget hva vi må bli bedre på? For meg er staking en av de tingene. Det er en endring i sporten hvor mer avgjøres på oppløpet enn i bakkene sammenlignet med før, sier Jönsson til Expressen.
- Derfor er det veldig viktig å komme opp i toppfarten raskt og holde den i 30 sekunder, mener svensken.
Den norske leiren fokuserte på sin side mye på utforkjøringer ved forrige samling på Sognefjellet.
Der viste resultatene at blant annet Heidi Weng og Maiken Caspersen Falla gjorde det langt bedre enn forventet.
- Jeg trodde jeg skulle være sist, men det var jeg ikke. Roar Hjelmeset sa til meg at han var overrasket over at jeg gutset på og ikke ploget. Jeg ble overrasket selv over det positive resultatet, fortalte Caspersen Falla til Dagbladet.
Overrasket
Det samme sa forrige sesongs verdenscupvinner.
- Målingene viser faktisk at jeg egentlig er ganske bra nedover, uten at jeg hadde trodd det på noen som helst måte. Det var sykt overraskende, sa Heidi Weng til Dagbladet.
- Det er alltid annerledes når du er stiv enn på en ren måling hvor du starter på null, men det er gøy at målingene viser at jeg er blant de beste. Jeg tar med meg det, sier 25-åringen.
Det er imidlertid ikke bare utforkjøringer de norske langrennsstjernene forsker på. GPS-testene skal avdekke alle hull i alle terreng og bidra til å innhente avgjørende tideler her og der, som til slutt kan utgjøre viktige sekunder i totaltida.
- Det handler om bevisstgjøring. Du kan se hvem som går fort i hvilket terreng og sammenlikne det med pulsen. Da kan vi se tendenser på hvor og hvordan det lønner seg å gå, sier herrelandslagsløper Hans Christer Holund til Dagbladet.
En buss med 42 tyske turister om bord kjørte av veien og veltet i grøfta ved Averøy i Møre og Romsdal. Alle er uskadd.
Politiet meldte om ulykken på fylkesvei 247 ved 16.30-tiden mandag ettermiddag.
Bussen kjørte av veien, og veltet i grøfta. Det er ukjent hvorfor ulykken skjedde, opplyser operasjonsleder Siri Engdal i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.
Passasjerene har raskt kommet seg ut av bussen, og de har blitt brakt videre i en annen buss. Alle er uskadde, men noen er i sjokk opplyser politiet.
Passasjerene er cruisebåt-turister og var på tur i området.