(Dagbladet): Både Odd og Haugesund gikk komfortabelt til neste kvalifiseringsrunde i Europa League etter å ha beseiret henholdsvis Ballymena og Coleraine. Men jobben ble gjort i første oppgjør.
De norske eliteserielagene hadde bortekamp torsdag, og leverte åpenbart et mye roligere tempo enn i forrige runde, da de regelrett knuste motstanderen.
Odd kom fra oppgjøret i Nord-Irland med 2-0 i sekken, etter et selvmål fra motstanderen og en nettkjenning av innbytter Sigurd Haugen. Dermed tok Odd seg videre med 5-0 sammenlagt.
Haugesund klarte bare 0-0 i oppgjøret mot Coleraine, men tok seg likevel videre med solid margin. Vestlendingene satte nemlig det nordirske laget grundig på plass med 7-0 i forrige oppgjør.
Odd møter FC Vaduz fra Liechtenstein i neste runde. Haugesund møter polske Lech Poznan.
PS! Branns motstander i andre kvalifiseringsrunde i Europa League ble også klar torsdag. De møter slovakiske Ruzomberok.
Etter tirsdagens famøse spurt, som endte med brudd i skulderen for Mark Cavendish og diskvalifisering av Peter Sagan, var spørsmålet – ville det bli noe bedre?
Velt ble unngått på torsdagens oppløp i Troyes, men ikke uten at det var litt dramatikk. Arnaud Démare lurte seg forbi på innsiden, og fikk Marco Haller (Katusha-Alpecin) til å slå ut med armen.
Haller var rask til å avdramatisere det i etterkant av rittet, men da ble det vesentlig større temperatur fra andre aktører.
– Sur fordi han alltid taper
Etter etappen ble det nemlig en ordkrig mellom Démares opptrekker, Jacopo Guarnieri, og Démares mangeårige rival, Nacer Bouhanni.
– Bouhanni er en idiot, sa Guarnieri, som var en viktig del av Alexander Kristoffs opptrekkstog de to foregående sesongene.
– Han passerte meg bare ikke, han tok også kneet opp i styret mitt. Han er pikk, han får alltid folk til å krasje. Vi vet hvordan han er. Han er sannsynligvis sur fordi han alltid taper, var kraftsalven fra Guarnieri.
I etterkant beklaget han ordlyden i intervjuet på sin egen Twitter-konto.
– Tankene mine om hva som skjedde er fremdeles der. Men en fornærmelse bidrar ikke med noe, tvitret han videre.
Guarnieri var blant de som gikk ned i den første velten på tirsdagens etappe, etter at Peter Sagan kjørte i han bakfra.
Démare og Bouhanni har vært erkerivaler i en rekke år, etter at de begge konkurrerte om å bli hovedspurteren i FDJ. De to var lagkamerater i fire sesonger, før Bouhanni gikk til Cofidis før 2015-sesongen.
Bouhanni selv uttalte seg ikke til pressen, men også han tok til Twitter. Der ba han Guarnieri studere den siste kilometeren fra dagens etappe og gårsdagens (tirsdagens) etappe.
Ny kontroversiell spurt
Démare har selv blitt kritisert for måten han skiftet linje på da han vant tirsdagens spurt. Da gjorde franskmannen en brå bevegelse mot venstre, som var nære ved å sende nettopp Bouhanni rett i bakken.
Også for torsdagens spurt var det kritiske røster rettet mot Démare, og måten han gikk forbi Marco Haller og Edvald Boasson Hagen helt inne ved gjerdet.
– Når du ser de siste meterne, spesielt luka Démare går gjennom – jeg var for langt bak til å se det skikkelig – men ovenfra, ser det ut til å være veldig lite rom. Det er veldig, veldig smalt der, sier John Degenkolb til NBC Sports.
– Du må gjøre de rette avgjørelsene, og så lenge alt går bra, er det ikke noe problem. Når det ender opp som med meg og Cav, så er det ikke bra, sier Degenkolb med referanse til tirsdagens spurt.
Ifølge NRK har Bymiljøetaten i Oslo sendt et forslag ut på høring som innebærer at det opprettes såkalte lavutslippssoner. Forurensende kjøretøy må betale et gebyr via en app, på nett eller fra automater for å kunne kjøre innenfor disse sonene.
Det foreslås en døgnpris på 300 kroner og årspris på 25.000 kroner for lastebiler under 12 tonn. For kjøretøy over 12 tonn blir prisen det dobbelte. Nyere kjøretøy med lave utslipp slipper gebyr.
– Byrådet setter helsa til folk først, og vi har store problemer med dårlig luft i Oslo. Det er de tunge kjøretøyene med eldre motorer som forurenser verst, derfor begynner vi med dem, sier miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG).
Ifølge Bymiljøetaten er det registrert 20.000 tunge kjøretøy i Oslo og Akershus som trolig vil måtte regne med gebyr. Målet er å få lavutslippssonen på plass allerede til vinteren.
– Vi er skeptiske til denne type gebyrlegging som trafikkregulerende tiltak. Våre medlemmer kjører ikke for moro skyld, men for å levere varer til butikkene, sier rådgiver Knut Gravråk i Norges Lastebileier-Forbund.
Gebyrene i lavutslippssonen kommer i tillegg til miljødifferensierte priser i bomringen.
BISLETT STADION (Dagbladet): I dag kom det beskyldninger mot Henrik Ingebrigtsen (26) som angivelig er blant flere mistenkte på en dopingliste hos Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).
I kveld klokka 19.55 løp lillebror Jakob Ingebrigtsen (16) 5000 meter på Bislett stadion i Oslo. Yngstebror showet foran de frammøtte på Bislett og vant overlegent på tiden 13.49,54. Det var personlig rekord med nesten ett minutt, og godt under kravet til U20-EM.
Taus
Han var relativt taus om de lekkede dokumentene etter løpet.
- Det er samtidig rart… men om man løper fort, så er det nå sånn det er. Jeg har ingen kommentar utenom det, sier Jakob Ingebrigtsen til oppmøtt presse.
- Det er ingenting å frykte for den norske befolkningen her? spør en journalist.
- Nei, det er det ikke, sier Jakob.
Om løpet, sa han:
- Jeg må ta dette som trening. Jeg fikk de svarene jeg ville ha. Jeg er fornøyd. Jeg tar med meg en god følelse til EM i neste uke
Mellomstebror og regjerende europamester Filip Ingebrigtsen (24) løp Diamond League-stevnet i sveitsiske Lausanne i kveld. Han endte på en femteplass, men satte samtidig sesongbeste med tiden 3.34,38.
Hackere fant lista
Det er hackere som har fått tilgang til den lekkede listen hos IAAF.
Ifølge teksten står det: «sannsynligvis dopet» og to ganger blodpasset «mistenkelig, mer informasjon kreves».
Informasjonen skal stamme fra våren 2016. Ingebrigtsen har for øvrig aldri testet positivt for et forbudt stoff.
Blodprøver tatt av keeperen i sesongoppkjøringen viste unormale verdier. Ytterligere tester bekreftet diagnosen. Han vil umiddelbart starte behandling for sykdommen.
– Alle i Wolves er sjokkert og trist over nyheten om Carls diagnose. Klubben vil gi ham og familien hans all mulig kjærlighet og støtte underveis. Han har en tøff tid i vente, men vi vet at Carl er en fighter, sier Wolves-direktør Laurie Dalrymple i en uttalelse på klubbens nettsted torsdag.
– Ord kan ikke beskrive hvordan jeg føler meg akkurat nå. Jeg er glad i deg, Carl. Vi står alle med deg. Du er en sterk mann, en sterk ulv, sier Wolves-spiss Nouha Dicko, ifølge BBC.
Ikeme har vært Wolves-eid i hele karrieren. Han har spilt over 200 kamper for «ulvene».
Det sier Leif Erling Fagermo, et av vitnene til dagens dramatiske scooterulykke i Oslofjorden, til Dagbladet. Fagermo og kona Anne Beth satt på stranda da fartøyene begynte å spinne.
Ute i fjorden var det høye bølger, og det så alvorlig ut. Derfor bestemte de to seg for å hjelpe.
- Instinktivt gjør man sånt. Det så dramatisk ut til å begynne, men det gikk greit, sier Fagermo som hentet fram pledd puter og drikke til de involverte.
Begynte å snurre
Dette dreier seg om tilsammen åtte personer på fire scootere, ifølge politiet. Blant de involverte var indiske Sumiit Rajani.
Familiefaren holdt scooteren stødig under selve ulykken, og satte fart inn mot land for å hente hjelp.
- Den ene scooteren snurret. Da den andre prøvde å hjelpe, snurret den også. Jeg satt på den tredje vannscootere sammen med en liten gutt med den andre familien, så vi kjørte rett inn til land for å rope om hjelp, sier Rajani til Dagbladet.
Takknemlig for hjelpen
Inderen dro ut til igjen der familien lå i vannet for å hjelpe de opp. Samtidig var store redningsmannskaper på vei. Alle kom seg til slutt i land.
- Jeg var veldig redd. Folk som sto på stranda hjalp til og kom med tepper da vi kom på plass. Vi skjønte ikke hva de sa, men de hjalp oss, sier Sumiit Rajani som er takknemlig for den hjelpen de fikk.
TROYES/OSLO (procycling.no): Den sjette etappen endte i en ny massespurt, hvor både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen hadde ambisjoner.
Begge to ble levert i gode posisjoner inn på den siste kilometeren. Boasson Hagen kom imidlertid for tidlig fram, og ble tvunget til å gå for en enorm langspurt på over 500 meter. I den kaotiske spurten som fulgte, var det til slutt Marcel Kittel som kom best ut av det.
I likhet med da han vant den andre etappen til Liège, kom han langt bakfra, og i stor fart tok han sin andre etappeseier i årets tour.
– Jeg måtte gå med 250 meter igjen. Jeg kunne starte fra en god posisjon. Litt bak, så jeg kunne se hvor konkurrentene mine gikk. Jeg føler meg bra for øyeblikket, sier Kittel humrende i et seiersintervju vist på TV 2.
Arnaud Démare og André Greipel fulgte på plassene bak.
Kittel tok med det også et lite jafs inn på Démare i kampen om den grønne trøya, en konkurranse franskmannen foreløpig leder med 27 poeng.
Alexander Kristoff ble best av de norske, på en fjerdeplass. Nordmannen kom seg ikke helt fram inn mot spurten, og fikk aldri fri bane mot mål.
– Jeg visste at det ikke var min beste sjanse. Jeg var med og kjempet, og jeg følte meg ganske bra i spurten. Det ble ikke perfekt dessverre, og hvis jeg skal klare å vinne her, må det være perfekt, sier Kristoff til TV 2.
Stake Laengen i brudd
Umiddelbart etter at rittdirektør Christian Prudhomme viftet rytterne i gang på den 216 kilometer lange etappen fra Vesoul til Troyes, angrep Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) sammen med Perrig Quéméneur (Direct Energie).
Fredrik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) gikk etter de to, og sammen utgjorde de dagens brudd.
På det meste fikk de et forsprang på like over fire minutter, og hovedfeltet hadde dermed god kontroll på de tre utbryterne gjennom hele etappen.
Laurent Pichon (Fortuneo-Oscaro) gjorde et forsøk på å støte seg opp til bruddet opp Côte de la colline Sainte-Germaine, den siste av de to stigningene på etappen, men måtte etter hvert gi opp.
Dermed var det fortsatt bare det opprinnelige bruddet som entret de to siste milene i tet, da med et forsprang på like over minuttet.
Bruddet holdt god stand på de siste kilometerne, og hadde fremdeles 20 sekunder med fem kilometer igjen. Det var imidlertid ikke nok, og med tre kilometer igjen ble de hentet inn igjen.
Som belønning ble Stake Laengen etter etappen kåret til den mest offensive rytteren.
Démare best i feltet på innlagt spurt
Quéméneur var først over begge de to kategoriserte stigningene på etappen. Franskmannen tok dermed de to eneste tilgjengelige poengene, men var ikke i nærheten av å true ledelsen til Fabio Aru i den konkurransen.
Den innlagte spurten var lagt mellom de to stigningene, og der var Backaert først i bruddet. I motsetning til klatrespurtene, ble det en liten kamp innad i bruddet, men Stake Laengen maktet ikke å true belgieren.
I feltet var det desto større kamp om poengene, og der viste Arnaud Démare at han virkelig har ambisjoner om å beholde den grønne poengtrøya helt til Paris.
Franskmannen var først over i feltet, foran Michael Matthews. Kristoff var nummer fem i feltet, mens Démares kanskje største utfordrer i kampen om den grønne trøya, Marcel Kittel, var ytterligere to plasseringer lenger bak.
Dermed økte Démare forspranget sitt i poengkonkurransen, før spurtstjernene igjen skulle opp mot hverandre på oppløpet i Troyes, hvor Kittel altså var best.
(Dagbladet): Politiet fikk melding klokka 15.00 i dag om funn av en ukjent gjenstand i Ottestad i hedmark.
- Politiet vet ikke vet hva gjenstanden er eller hva den inneholder, og vil derfor få hjelp av bombegruppa i Oslo politidistrikt for å undersøke den, skriver Innlandet politidistrikt i en pressemeldingen.
Politiet i Innlandet ber i pressemeldinga om at folk ikke oppsøker området for å kikke på det som skjer.
- Personer som oppholder seg i området ved Vikasenteret får beskjed av politiet på stedet om hvor de kan oppholde seg, skriver de.
Det er Vikavegen og Løvstadvegen som er sperret av slik at verken biler eller personer kommer seg inn til området hvor gjenstanden ligger.
(Dagbladet): Sent i går kveld videreformidlet nettsted Letsrun.com de angivelige IAAF-dokumentene som skal være lekket av hackergruppen Fancy Bears, hvor en rekke store navn er nevnt på lista over dopingmistenkte friidrettsutøvere.
Sammen med verdensstjerner og gullgrossister som Mo Farrah og Asbel Kiprop står også Henrik Ingebrigtsens navn. Rogalendingen har fått merkelappen «likely doping» og «passport suspicious».
Den samme beskrivelsen står bak Farrahs navn og en rekke andre friidrettsprofiler, mens Kiprop nøyer seg med beskrivelsen «passport suspicious».
Farrah er testet suverent flest ganger av IAAF, nærmere bestemt 73 ganger. Henrik Ingebrigtsens 37 tester er nest mest på lista, mens en rekke av de øvrige angivelig mistenkte utøverne er testet langt sjeldnere. Kiprop, trippel verdensmester på 1500 meter, er til sammenlikning testet 14 ganger i samme periode.
Blant dem som er testet enda sjeldnere finner vi blant annet flere medaljegrossister fra Kenya og Etiopia, som i tillegg til færre gjennomførte dopingtester av IAAF, har et tilnærmet ikke-eksisterende antidopingarbeid i hjemlandet.
Ingebrigtsen vil ha mer testing
Av den grunn vurderte IOC og IAAF å utestenge hele Kenya og Etiopia fra idretten, som Dagbladet kunne avsløre i mai. Derfor skulle man kanskje tro at utøverne fra disse nasjonene ble testet ekstra ofte av IAAF.
I stedet er det motsatt, og i stedet blir Ingebrigtsen-brødrene Henrik, Filip og Jakob testet langt oftere.
Det skjer til tross for at Antidoping Norge ble trukket fram som et av verdens beste antidopingbyrå av WADA-direktør Olivier Niggli og USADA-sjef Travis Tygart overfor Dagbladet forrige måned.
Denne skjevheten i testingen på «mistenkt-lista», som VG og TV 2 omtalte først, får pappa og trener Gjert Ingebrigtsen til å reagere.
- Henrik har blitt testet 37 ganger av IAAF, men medregnet Antidoping Norge og øvrige tester er totalantallet dobbelt så stort. Det er kjempebra at antidopingarbeidet blir tatt på alvor i friidrettsforbundet. Det burde gi utøverne som testes mye økt troverdighet, sier Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet.
- Jeg synes det gir større grunn til skepsis når noen av konkurrentene nesten aldri blir testet. Hvorfor skal man mistenke de som blir testet mest? Når man testet så ofte, men viser at man er ren gang på gang, må jo det være det beste beviset på at man ikke er dopet. Det burde bidra til å stoppe mistankene i stedet for å skape dem.
Filip og Jakob testes like ofte
Han avslører overfor Dagbladet at Jakob og Filip, som begge løper som planlagt i kveld, blir like ofte dopingtestet som Henrik.
- Jakob og Filip testes like ofte som Henrik. Alle guttene mine testes ofte. Det applauderer vi, og vi håper samtidig at konkurrentene blir det samme, sier Gjert.
- Å bli testet så ofte, er veldig bra. Vi er veldig glade for godt antidopingarbeid, men hvis du ser på den lista, er det ekstrem avvik. Det er enorme forskjeller på hvor ofte utøverne blitt restet.
- Jeg håper dette testantallet blir normalen. Problemet er ikke at Henrik testes for ofte, men at noen av de andre testes for lite.
Gjert Ingebrigtsen sier at de ikke har fått noe informasjon fra IAAF om hvorfor eldstebror Ingebrigtsen har havnet på den angivelige mistenktlista.
- Vi vet ikke hvorfor de mistenker Henrik. Det blir bare spekulasjoner. Vi har ikke fått noe informasjon. Jeg vet ikke hva IAAF er ute etter, forteller han.
- Hvor lenge har du visst dette?
- Vi har ikke visst dette noe lengre enn deg, bare siden kl. 10 i dag.
Slik havner du på mistenkt-lista
I dokumentet heter det altså at Henrik Ingebrigtsen har et mistenkelig blodpass. Blodpassene er basert på individuelle blodverdier som sammenfattes i en biologisk profil, med utgangspunkt i testene fra WADA, IOC og de respektive særforbundene.
Alt inngår i et blodpass og evalueres deretter. Ved svingninger sendes funnene videre til en ekspert, som kommer med en uttalelse. Hvis han skriver «likely doping» i sin kommentar, går det videre til to uavhengige eksperter. Det blir ikke en dopingsak før tre uavhengige eksperter er enige om at utøveren har merkelappen «likely doping».
Dagbladet får opplyst at dette ikke er en «sak» i så måte, og Ingebrigtsen har som kjent aldri testet positivt. Svingninger i blodverdiene er heller ikke synonymt med at man har gjort noe galt. Blant annet gir høydetrening klare utslag på blodverdiene, hvis høydetreningen skal ha effekt.
- På høydeopphold endres blodverdiene. Hvis det ikke skjer, er høydeoppholdet bortkastet, forklarer Gjert Ingebrigtsen.
- Er det en svakhet med blodpasset?
- Nei, det er det ikke, fordi vi har meldeplikt og oppgir hvor vi er, slik at man kan se sammenheng mellom blodverdiene og høydeoppholdet. Derfor forstår jeg ikke hvorfor han angivelig er på denne mistenkt-lista.
Tror hudfargen spiller inn
Ingebrigtsen lurer på om det rett og slett kan være fordi Ingebrigtsen er en hvit mann i en idrett dominert av afrikanske nasjoner.
- Kanskje er det sånn at hvis man er hvit i huden og hevder seg internasjonalt i dette gamet i flere år og har i tillegg god høyderespons, så mistenkes man? Da er det noe oppriktig galt. Det virker som de tenker at det er for godt til å være sant med en hvit mann i toppen over flere år, sier Gjert.
- Hva betyr det i så fall for Jakob som sprenger nye rekorder hele tiden?
- Det blir sikkert mye mistanke der også, om han fortsetter å løpe så raskt. Men Jakob er en av de 16-åringene som sikkert testes mest i verden.
Han tror ikke dette vil skade Henriks rykte.
- Det er trist hvis det er tilfelle, men jeg er ikke så sikker på om det setter oss i et dårlig lys. Det er en ubegrunnet mistanke, og jeg tror at folk er såpass oppegående at de forstår det og kjenner oss godt gjennom TV-serien. Jeg tror ikke dette har noe å si for Henriks rykte, mener Gjert.
Konkurrerer i kveld
Om påstandene om at lekkasjen av dokumentene er et politisk spill, sier han:
- Hvis det er politisk har de bommet grovt. Dette rammer ikke nasjoner, men enkeltpersoner, sier Gjert Ingebrigtsen oppgitt.
Henriks lillebrødre løper begge i kveld. Filip løper 1500 meter i Diamond League i Lausanne, mens Jakob løper 5000 meter under Boysen Memorial på Bislett Stadion.
Gjert tror ikke denne mistenktlista vil påvirke dem noe som helst.
Antidoping Norge forteller gjennom informasjonsrådgiver Lars Anders Vestad at de ikke kan uttale seg om spesifikke utøvere.
(Dagbladet): Den spanske smørsangeren Julio Iglesias (73) har – i likhet med sin sønn Enrique – smeltet kvinnehjerter verden over, og på ett tidspunkt hevdet han å ha ligget med over 3000 kvinner.
Foruten å være far til ovennevnte artist, har 73-åringen dattera Chabeli Iglesias og sønnen Julio José Iglesias, samt fem andre barn.
Nå ser det imidlertid ut til at Iglesias har enda en sønn, noe som de siste 40 åra har vært ukjent for offentligheten.
Ifølge The Telegraph skal Iglesias som følge av en affære i 1975 ha gjort en portugisisk ballerina gravid. På dette tidspunktet var 73-åringen gift med den filippinske journalisten og programlederen Isabel Preysler.
Påstandene om at Iglesias skal ha fått et barn utenfor ekteskap, oppsto ifølge avisa allerede på begynnelsen av 90-tallet. Artisten avviste imidlertid anklagene på det sterkeste den gang.
Hentet test i søpla
Etter en DNA-test viser det seg altså nå at Iglesias har en 40 år gammel sønn ved navn Javier Santos. Resultatet kommer etter at Santos i årevis skal ha forsøkt å bevise at artisten er hans egentlige far.
Santos skal ha sikret seg testen ved å vise til en bestemmelse i den spanske grunnloven, som sier at alle borgere har rett på å vite hvem deres foreldre er.
Prøven som ble brukt i DNA-testen ble hentet fra søppel utenfor artistens eiendom i Miami. Det bekrefter Santos’ advokat, som samtidig sier at prøven viste 99,9 prosent sannsynlighet for at artisten er Santos’ far.
Med DNA-resultatet i hånden går Santos nå til sivilt søksmål for å fastslå farskapet, ifølge La Vanguardia.
73-åringen pensjonerte seg i 2011. Han hadde da vært med i gamet i over 30 år og solgt over 300 millioner plater verden over.
Ifølge Sony Music Entertainment var Iglesias på topp 15-listen over mestselgende artist på verdensbasis, med sine 77 plateutgivelser det året.
- I dag er den viktigste dagen i min karriere, men også den siste dagen av mitt offentlige liv, fortalte artisten dagen det ble kjent at han ga seg.
Julio Iglesias har så langt ikke kommentert saken.