(Dagbladet): Idet vi trår inn i den siste uka i juni og juli nærmer seg med stormskritt, hadde nok de fleste håpet på at meteorologene bare hadde en god nyhet å melde.
Slik er det dessverre ikke. Det er ustabilt sommervær i sikte så langt meteorologene kan se.
Meteorologisk Institutt melder nemlig om shorts- og solbrille-vær flere steder i landet denne uka.
Men gleden er dessverre kortvarig, da også regnvær vil vise seg de fleste steder denne uka.
- 20 grader vil kunne vise seg en gang i løpet av uka de fleste stedene i Norge, sier Mariann Foss, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt.
Et lavtrykk som for tiden befinner seg over Irland og England kommer sakte men sikkert vår vei, og onsdag kveld vil det føre til økende vind og tilskyende vær i Sør-Norge.
Både 20 grader og regn
Mens lavtrykket skyer for både østlendinger, sørlendinger og vestlendinger onsdag, blir det derimot høye temperaturer og det meteorologen beskriver som «ikke så verst» vær i Møre og Romsdal og i Trøndelag.
- Det har vært ganske kjølig i Møre og Romsdal, men fra onsdag av ser det ut til å bli 18 til 19 grader. Det samme gjelder Trøndelag, hvor det kan bli over 20 grader, sier Foss.
Men når det nærmer seg helga drar lavtrykket nordover og hele Norge får innslag av nedbør etter lavtrykket.
- Det er generelt ustabilt sommervær i hele landet og ikke langvarig stabilt vær noen steder. De fleste får noen dager med bedre vær og så dårlige igjen, sier meteorologen.
Hele Sør-Norge får innslag av dager med 20 grader og fint i starten av uka, mens utover uka er det samme område som får det våtest.
I Nord-Norge er det forholdsvis kjølig om dagen, men også der vil det komme perioder med varmere temperaturer mot helga.
- Kanskje det også i nord når 20 grader noen steder, sier Foss.
Liten kuling
Med lavtrykket kommer også vind.
- Alle områdene i Norge, på kysten og i fjellet, kan få opp i liten kuling, sier Foss, og legger til:
- Så det blir ikke så veldig bra båt-vær heller.
Meteorologen sier det er vanskelig å svare på om været vil forbli ustabilt i ukene framover.
- Det eneste jeg ser nå er 10 dager fram i tid, og det ustabile været ser ut til å fortsette, sier Foss.
Hun sier at når det først blir ustabilt vær nord i Europa på sommeren, så har det en tendens til å vare en stund.
- Beklager Bergen
Juni går mot slutten og Bergen har hatt regn hver dag hittil denne måneden. Dermed har vær-rekorden i byen blitt slått.
- Til og med i dag har det regnet litt. Det kom 0,1 millimeter i ettermiddag, sier Foss.
På Twitter skriver Meteorologisk Institutt: «Beklager Bergen! Det kom likevel noen regnbyger slengende innom. Vi jobber hardt med å drive dem bort!»
(Dagbladet): For litt over et år siden avslørte artist Jon Andreas Håtun (43), bedre kjent som Jono El Grande, at han hadde fridd til kjæresten, designer Ingunn Birkeland (37).
I helgen giftet paret seg, avslører artisten selv via Instagram.
«Da var vi gift. Ingunn er lykkelig! Jeg er lykkelig (som bildet viser, kastet jeg hatten i ren ekstase)! Og for et utsøkt knippe deilige folk som var med oss på Kunstnernes Hus i går. Dere gjorde kvelden fantastisk, hver og en, for alle. Takk, vi elsker dere!», skriver han til et bilde av det nygifte paret.
Bryllupsfesten ble holdt ved Kunstnernes Hus i Oslo.
A post shared by JONO EL GRANDE (@jonoelgrande) on Jun 25, 2017 at 3:39am PDT
Flere av gjestene har også delt bilder fra bryllupet i sosiale medier, blant andre prinsesse Märtha Louise (45). Håtun er fadder til Märthas datter, Leah Isadora.
I tillegg er også skuespiller Ulrikke Døvigen, snowboard-stjerna Daniel Franck og partyfikser Ronnie Ottem Fjære noen av gjestene som har delt bilder fra bryllupet.
A post shared by R O N N I E O T T E M (@ronnieottem) on Jun 26, 2017 at 12:41am PDT
Bekreftet forholdet
Det var i midten av 2015 at det begynte å svirre rykter om at Håtun og Birkeland hadde blitt et par.
Det tok imidlertid flere måneder for artisten valgte å bekrefte forholdet under et intervju med Dagbladet Magasinet.
- Jeg kan bekrefte at Ingunn og jeg er sammen, og at jeg er veldig forelska. Det er digg. Vi fant hverandre gjennom lange samtaler. Samtaler er for meg essensen, selve nøkkelen til å ha det godt, sa han.
- En vanvittig påkjenning
Musikeren var tidligere gift med journalist og tv-profil Anbjørg Sætre Håtun, som i 2014 døde som følge av brystkreft. Hun ble 41 år gammel.
- Når man mister en person på den måten jeg mistet Anbjørg, så får man en ekstrem følelse av å miste kontrollen. Å se de kreftene som sakte fjerner en person fra livet ditt…det er en vanvittig påkjenning, sa han til Dagbladet Magasinet for halvannet år siden.
Håtun har også vært åpen om tiden etter Anjørgs død i boken «Enkemannsstøt», som ble utgitt i fjor.
Den store spissen har stått øverst på ønskelisten til Arendal etter at Mattias Andersson ble ansatt som trener.
- Han vil passe veldig godt inn i måten vi ønsker å spille på. Han kompletterer stallen vår og bidrar med en dimensjon jeg synes vi mangler. Med Péter på laget får vi et oppspillspunkt og en meget sterk hodespiller som vil være verdifull både på offensiv og defensiv dødball, sier Andersson til Arendals nettside.
Kovács har slitt med å få spilletid for Lars Bohinens Sandefjord denne sesongen og tar nå turen ned i 1. divisjon. Spissen blir ikke spilleberettiget for sin nye klubb før 20. juli og kan tidligst komme i aksjon i Arendals bortekamp mot Tromsdalen 23. juli.
Jordelingsforhandlingene startet 21. juni og partene har fordelt en ramme på 625 millioner kroner. I tillegg er det fordelt 130 millioner kroner fra kapitalen i Landbrukets utviklingsfond i 2018.
– Jeg er glad for at vi nå får på plass en jordbruksavtale som styrker grunnlaget for matproduksjon i hele landet. Jeg vil takke jordbruket for konstruktive forhandlinger, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp).
Resultatet av forhandlingene er i tråd med føringene fra Stortingets behandling av jordbruksoppgjøret 16. juni.
– Vi har blant annet fått gjennomslag for å beholde målprisen for gris og det generelle beitetilskuddet. Omfordelingseffektene mellom produsentene er redusert, sier leder i Norsk Bondelag Lars Petter Bartnes.
Bondelaget og Småbrukarlaget brøt i vår forhandlingene med staten om jordbruksavtalen, men en enighet mellom Venstre og regjeringspartiene på Stortinget innebar at oppgjøret ble sendt tilbake med enkelte nye føringer.
Den viktigste var at rammen for oppgjøret skulle økes fra statens opprinnelige tilbud på 410 millioner kroner til 625 millioner.
– Norges Bondelag brøt årets jordbruksforhandlinger fordi regjeringen ga oss et tilbud som ikke svarte på utfordringene i norsk landbruk. Stortinget har høynet rammen, men den er likevel for lav til at det er rom for nødvendige satsinger, sier Bartnes.
(Dagbladet): Mandag fikk elevene ved Tines fotballskole på Høybråten i Oslo seg en overraskelse da selveste Marit Bjørgen (37) plutselig var på anlegget – og serverte de 130 barna lunsj.
- Det er vi foreldre som må påvirke unge til å ta gode valg og være en inspirasjon. Å sette fokus på barn og unge og et sunt kosthold, synes jeg er veldig bra, sier Bjørgen til Dagbladet.
Skremmende
Bjørgen har selv fått ta og kjenne på kroppspresset som toppidrettsutøver. 37-åringen er likevel glad for at hun ikke er vokst opp med internett og for eksempel Instagram.
- Det var ikke så mye fokus på kropp da jeg vokste opp. Det har blitt mer og mer kroppspress og fokus på kropp, at man skal se bra ut og prestere på alle områder. Det er skremmende, på en måte, sier Bjørgen.
Rognes-jenta mener det er viktig å skape gode verdier fra man er liten. Hun er ambassadør både for Tine og blant annet God Fisk, som har som mål å fremme sunne verdier.
- Det er viktig å skape gode verdier fra barna er små, og lære dem å stå godt i seg selv og være fornøyd med seg selv og det de gjør. Her kan foreldrene være med og påvirke, men det har blitt en utfordring, slik det har blitt, sier hun.
- Det har blitt et større press på alle områder, både å prestere på skole, man skal ha gode venner og se bra ut. Alt skal være perfekt. Det kan være stressende for barn og unge. Man må prøve å være en god inspirator.
- Det er et press om å ha en spesiell kropp, en spesiell form og størrelse. Det presset er stort i samfunnet generelt og i enkelte særidretter spesielt, sa professor ved Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen, til Dagbladet.
Bjørgen mener det økende kroppspresset er en utfordring:
- Du ser jo bare det i langrenn – vi har ulike kropper og ulike fasonger, men kroppene kan prestere. Det er ingen fasit på at man skal se slik er slik ut. Det med kroppspresset er en utfordring. Mange trener for å se bra ut i stedet for å ha fokus på en god livsstil, og det synes jeg er synd, sier Bjørgen.
(Dagbladet): En 24 år gammel kvinne fra Texas i USA ble fredag arrestert etter at hennes to barn ble funnet døde i familiens overopphetede bil i slutten av mai.
Kvinnen har lenge hevdet sin uskyld i saken, men i en uttalelse fra politiet heter det nå at moren har innrømmet at hun låste barna inne i bilen for å lære sin to år gamle datter en lekse. Det skriver CNN.
Sovnet
Da datteren ikke ville ut av bilen, låste hun døra, og skal så ha gått inn i huset for å røyke marijuana. Deretter sovnet hun, og da hun våknet to-tre timer senere, var det for sent for de to små barna.
Politiet ble informert om hendelsen nesten fire timer etter at hun låste dørene, og temperaturen på utsiden var da mer enn 35 varmegrader.
De to barna, den to år gamle jenta og en 16 måneder gammel gutt, ble erklært døde en halvtime senere.
Kvinnen sitter nå i politiets varetekt, og er siktet for to tilfeller av grov kroppsskade mot barn.
Startet etterforskning
Det var allerede i mai tydelig at politiet fattet mistanke til mora og hennes forklaring. Ifølge hennes opprinnelige forklaring, skal barna ha lekt i et rom i hjemmet deres før de forsvant.
Hun fortalte at hun lette etter barna, før hun til slutt fant dem i bilen som skulle være låst innenfra, men politiet var i tvil om en toåring var i stand til å åpne bildøra.
Sheriff Mark Arnett i Parker County sa allerede da at det var igangsatt en etterforskning av hendelsen.
- Saken er i en tidlig fase. Alt som sies om denne saken nå er antakelser inntil vi får styr på alle fakta, sa han.
Denne etterforskningen har altså konkludert med at moren lot barna sitte i den varme bilen med overlegg.
Forbudt
Ifølge organisasjonen Kids and Cars dør gjennomsnittlig 37 barn hvert år i USA som følge av å bli etterlatt i varme biler.
I de aller fleste tilfellene dreier det seg om uhell, men i noen få enkelttilfeller er barna etterlatt der med viten og vilje.
Bare 19 av landets 50 stater har lover som gjør det forbudt å etterlate barn alene i bilen.
Helt til sist i finaleepisoden har serieskaper Julie Andem lagt inn en aldri så liten kjærlighetserklæring til fansen.
Avslutningen på Jonas’ festtale til Sana akkompagneres nemlig av bilder fra virkelighetens Facebook-kommentarfelt.
Kommentarene er blant annet hentet fra Facebook-fansidene til «Skam», og inneholder hjerter i alle regnbuens farger, i tillegg til varme kommentarer om alt fra seriens innhold og betydning til samholdet blant fansen.
Flere av bidragsyterne er navngitt i klippet.
«Ææææ»
Blant dem er svenske Åsa Callmer (35) fra Stockholm. Hun er medlem av den lukkede Facebook-siden «SKAM fri og ekte 20+», som har over 2200 medlemmer.
Det var i dette forumet at Callmer publiserte kommentaren «Jeg seiler med dere rundt jorden, FogE» («FogE» = fri og ekte, journ. anm.), som lørdag endte opp med å bli vist på «Skam».
- Jeg gråt allerede av episoden. Da jeg så min egen kommentar mistet jeg pusten og hadde veldig vanskelig for å forstå det, sier Callmer til Dagbladet.
Svensken, som studerer til en forskergrad i bærekraftig samfunnsutvikling og forbruk, beskriver øyeblikket som følelsesladd.
- Jeg både gråt og ropte. «Ææææ», sier 35-åringen når hun demonstrerer «Skam-ropet» på telefon fra Sverige.
Fellesskap og vennskap
Callmer forteller at «Skam»-skaper Julie Andem og resten av redaksjonen har vist mye kjærlighet til fansen hele veien, både med subtile referanser i selve serien og en tydelig tilstedeværelse i fansens Facebook-grupper.
- Det er et fantastisk samspill mellom fans og «Skam»-redaksjonen. De ser oss faktisk, og på et vis har vi skapt «Skam» sammen, sier 35-åringen.
Hun tror at kommentarene på slutten av finaleepisoden var valgt ut av en helt spesiell grunn:
- Jeg tror det var for å vise fellesskapet og vennskapet som «Skam» har skapt. Nå som serien er slutt er det de to tingene som lever videre.
- Helt vilt
En annen fan som fikk sin kommentar med i finaleepisoden, er danske Nadia-Maria Vester Detlevsen (27) fra Odense.
17. juni publiserte hun et rødt hjerte på en tråd i Facebook-gruppa «Kosegruppa DK», som har nærmere 50 000 medlemmer. Nøyaktig én uke seinere så hun det samme hjertet i «Skam».
- Jeg begynte å gråte. Det var helt vilt, sier Detlevsen.
Hun oppdaget NRK-serien i desember, og slukte to sesonger på én dag. Siden har hun vært blodfan.
- Det føles som om alle kan relatere til serien, uansett hvor gammel du er, sier dansken.
Hun erkjenner at det er tøft å ta inn over seg at serieskaper Julie Andem har satt punktum.
- Det er så trist, så trist. Jeg vil gjerne ha fem sesonger mer!
- Elegant
Håkon Moslet er redaksjonssjef for «Skam» i NRK P3. Han beskriver kommentarfelt-avslutninga som en hyllest til fansen.
- «Skam» er en fiksjonsserie, men har føltes veldig virkelig for veldig mange. Når man da tar inn kommentarer fra den virkelige verden, føles det som en hyllest til fansen og en elegant måte å avslutte på, sier Moslet.
Han forteller at det har vært fascinerende å se fankulturen utvikle seg, og beskriver engasjementet som en stor berikelse for serien.
- «Skam»-redaksjonen har lyttet veldig til kommentarfeltene, og har fulgt godt med på hva som har skjedd der.
I likhet med svenske Åsa Callmer og danske Nadia-Maria Vester Detlevsen synes Moslet det er trist å erkjenne at «Skam» er forbi.
- Det er en tomhetsfølelse. Hva skal vi fylle livene våre med nå? Det er veldig vemodig. Samtidig tror jeg det var riktig å avslutte, sier redaksjonssjefen.
(Dagbladet): Sommerferien har startet med kluss, forsinkelser og trøbbel for mange. Både togtrafikk til og fra Oslo, og flytrafikk til og fra en rekke flyplasser ble rammet av forsinkelser ved starten av sommerferien.
Norwegian-passasjerer har klagd over manglende informasjon. Da er det greit å vite dette:
Dette må du dekke selv
Dersom du har kjøpt flybillett og hotellopphold hver for seg så vil hotellpengene du har betalt normalt sett være tapt dersom reisen blir kansellert eller avkortet. Reiseforsikringen din dekker nemlig ikke slike ekstrautgifter.
– Reiseforsikringer bruker ikke å dekke utgifter knyttet til flykanselleringer, men den slår inn ved sykdom og tyveri, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet. Det betyr at utgifter du har betalt for leiebil og andre aktiviteter i ferien også er tapt dersom du ikke kommer deg av gårde. Men ta gjerne kontakt med de aktuelle firmaene. For noen ganger er de greie og hjelper deg.
- Vi synes det er veldig beklagelig at nordmenn ikke kommer seg av gårde på ferie som planlagt. Men dette er flyselskapenes eget ansvar. Og vi dekker dessverre ikke utgifter ved hotellopphold og lignende, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.
Mat og drikke
Ved alle flyforsinkelser over 2 timer har du krav på mat og drikke. Flyselskapet eller deres servicepartnere på flyplassen skal tilby deg en matbong som du kan benytte på flyplassens spisesteder. Men du trenger ikke hente en slik bong om du heller vil legge ut selv, og deretter kreve pengene tilbake. Det er ikke noe eksakt maksimalbeløp, men «rimelig » betyr ikke treretters middag og en flaske vin.
Vis måtehold så vil regningen bli dekket.
Noen ganger får du vite at flyet er 1 time og 45 minutter forsinket. Du velger dermed å kjøpe maten selv, siden du ikke får utlevert matbong. Ta vare på kvitteringen. For hvis flyet blir ytterligere 15 minutter forsinket så er kvitteringen blitt et verdipapir.
Det samme gjelder ved behov for overnatting. Flyselskapet skal ordne hotellrom for deg, men du kan også fikse det selv – og legge ut for oppholdet og deretter få dette refundert etterpå. Du skal også få dekket transport fra flyplassen til hotellet.
Dette er refusjon av reelle utgifter. Men du kan også ha krav på en økonomisk kompensasjon hvis forsinkelsen eller kanselleringen skyldes ting som tekniske problemer, manglende mannskap til flyet, endring av flytype etc. Ved uvær, terror, streik og liknende som flyselskapet ikke kan gjøre noe med så bortfaller retten til kompensasjon. Men retten til mat og hotell gjelder fortsatt.
Hva skal du gjøre
Dersom du mener at du har krav på erstatning skal du sende inn en klage i forbindelse med en flyreise så må du huske at klagen skal rettes direkte til flyselskapet. Dersom du får avslag kan du klage til Transportklagenemnda. Dersom det gjelder en pakkereiser (f.eks, charterreise) skal klagen rettes til Pakkereisenemnda
Men hvor mye har du krav på?
Forbrukerrådet har laget denne enkle kalkulatoren for reiser innen EU. Skriv inn avreiseflyplassen og ankomstflyplassen, så kommer beløpet opp – i Euro.
Merk deg at rettighetene gjelder reiser innad og fra EØS. Rettighetene gjelder også til EØS hvis flyselskapet er registret i EØS.
Erstatningen reduseres
Du har rett til en økonomisk kompensasjon etter standardiserte satser. Denne kompensasjonen har du krav på uavhengig av om du har lidd noe økonomisk tap, og skal utbetales umiddelbart ved henvendelse til flyselskapet. I praksis vil det gå noen dager fra klagen er sendt til beløpet er utbetalt.
• Du får 250 euro for alle flygninger opptil 1500 km • Du får 400 euro for alle flygninger på mer enn 1500 km • Du får 600 euro og for alle øvrige flygninger på mellom 1500 og 3500 km. • Kompensasjonen kan reduseres med 50 prosent når du tilbys plass på en annen flygning til bestemmelsesstedet og ankomsttiden ikke overstiger den opprinnelige flygningen som var bestilt med mer enn:
• 2 timer ved flygning opptil 1500 km • 3 timer ved flygning innenfor EØS på mer enn 1500 km • for alle øvrige flygninger på mellom 1500 og 3500 km • 4 timer for alle øvrige flygninger.
Du har ikke større rett eller mulighet ved å bruke eksterne firma til å søke om erstatning for deg. Bruker du slike firma vil opptil 25 prosent av erstatningsbeløpet tilfalle «de gode hjelperne».