(Dagbladet): En kvinne i 40-åra må tirsdag møte i Oslo tingrett tiltalt for frihetsberøvelse og grov vold av en mann i en bolig i Oslo sentrum i 2015.
Ifølge tiltalen skal kvinnen i perioden torsdag 18. juni fra ca. kl. 22.00 til fredag 19. juni denne sommeren ha medvirket til voldsutøvelse mot den fornærmede mannen ved at hun oppmuntret to andre tilstedeværende til å utøve vold mot ham.
- Elektriske støt
Hun er også tiltalt for å ha vært til stede uten at hun gjorde noe for å avverge voldsutøvelsen.
Ifølge tiltalen ble den fornærmede mannen slått og sparket gjentatte ganger i hodet og kroppen, slik at han fikk omfattende blåmerker og brudd i ribbenet.
«Volden skjedde dels mens han var bundet på hender og føtter, dels mens han hadde en plastpose trukket over hodet, dels ved bruk av elektriske støt og ved bruk av et stolben/kjepp», heter det i tiltalen.
- Tiltalen i saken gjelder svært alvorlige forhold, sier Finn Krokeide, som er bistandsadvokat for den fornærmede mannen.
- Ikke riktig
Den tiltalte kvinnen nekter straffskyld. Det forteller hennes forsvarer, advokat Benedict de Vibe til Dagbladet.
- Hun erkjenner ikke straffskyld, og sier hun ikke har tatt del i noe av dette, sier de Vibe.
Ifølge tiltalen skal kvinnensammen med flere for politiet ukjente personer, holdt hun den fornærmede tilbake i sin leilighet i Oslo mot hans vilje, ved at han fysisk og verbalt ble nektet å forlate leiligheten.
«Han ble blant annet påført håndjern og strips, bena ble tapet fast og det ble satt tape over munnen hans. N.N (fornærmede) ble tidvis kneblet og stengt inne på badet», heter det i tiltalen.
- At det i tiltalen heter at hun skal ha medvirket psykisk mener hun ikke er riktig i det hele tatt, sier forsvarer de Vibe, som også påpeker at de to mennene kvinnen ifølge tiltalen skal ha påvirket til å utøve volden, ikke er tiltalt for noe.
Det er satt av to dager til behandlingen av saken i Oslo tingrett.
I tiltalens post 1 står det at voldsutøvelsen skjedde 18. – 19. juli, mens det i post 2 står at frihetsberøvelsen fant sted 17. – 19. juni 2015. Det er imidlertid snakk om en og samme hendelse, og den fant sted i juni 2015, får Dagbladet opplyst.
(Dagbladet): Major League Soccer (MLS) er ikke en liga de fleste nordmenn følger nevneverdig tett.
Ligaen er 21 år gammel, og består av 22 klubber fra USA og Canada. MLS har forsøkt å skape blest verden over ved å signere store, internasjonale fotballstjerner, som for eksempel Andrea Pirlo, Didier Drogba og David Villa.
Også den tidligere Manchester United-stjerna, David Beckham, har forsøkt å få opp fotballpublikummets øyne for ligaen. Han var i LA Galaxy fra 2007 til 2011.
Flere norske spillere har også vært i ligaen på andre siden av «dammen» de seneste årene. En av nordmennene som har kastet sin glans over MLS er Jan Gunnar Solli, som ble den første nordmannen i ligaen da han signerte for New York Red Bulls i 2011.
17 000 tilskuere i snitt
Nå er det flere norske navn i MLS. Men det aller heteste, norske navnet i ligaen om dagen, tilhører Oslo-gutten Ola Kamara (27). I februar 2016 signerte han for Columbus Crew, og tok med seg sønnen William og kjæresten til statene for å oppfylle fotballdrømmen.
Selv om de i USA ikke kaller det fotball men soccer, har mange fått opp øynene for sporten. Ifølge Kamara ligger tilskuersnittet på rundt 20 000 i ligaen – i Norge har det vært 6407 tilskuere i snitt på Eliteseriens første 13 runder i år.
- Det er gøy å spille soccer her som de kaller det. Vi har 17 000 i snitt på kampene våre, men jeg har spilt kamper det har vært 50 – 60 000 tilskuere på, forteller Kamara til Dagbladet.
Likevel er det store kontraster til collegelaget i byen som spiller amerikansk fotball. I følge Kamara har nemlig det laget 110 000 tilskuere i snitt.
- Det er litt annerledes å spille fotball her. Men det er gøy.
- Deilig å snakke norsk
Hverdagen til 27-åringen består av trening, slik det må være om man skal bli best. Men også sønnen William (16 måneder) får mye av farens oppmerksomhet.
- Her borte står jeg opp mellom seks og halv sju på morgenen sammen med lillemann. Etter frokost kjører jeg ham til barnehagen, og så er det rett på trening. På ettermiddagen henter jeg ham før vi drar hjem, sier Kamara på telefon fra USA.
Etter at han selv signerte fikk han også selskap av norske Nicolai Næss i Columbus Crew. Det gjør at Kamara får trent litt på norsken sin.
- Nico bor to minutter unna, det er veldig ålreit. På 17. mai fikk vi feiret litt for eksempel, og det blir jo litt sosiale ting sammen.
- Nå kommer også kjæresten hans over, så det blir hyggelig. Det er deilig å være med Nicolai og snakke norsk innimellom. Før synes jeg det var så kleint at folk ikke fant det norske ordet når du snakket med dem for eksempel, men nå er det jo sånn for meg og. Det høres litt dumt ut, sier Kamara og ler.
- Bedre enn 2. Bundesliga
I den første sesongen sin i USA ble Kamara nominert til «årets nykommer». Kanskje ikke så rart etter å ha scoret 16 mål på 25 kamper i fjor. Så langt i år har det blitt åtte mål på 17 kamper.
- Jeg har scora ganske bra med mål, ja. Det er mange bra angripere og spisser her i ligaen, men det er fordi det også brukes mest penger på angrepsspillere, forteller han.
Selv om det blir satset hardt på angrepsspillere og rene spisser, er det et tøft nivå i MLS. Mye bedre enn det norske nivået, skal vi tro Kamara.
- Ligaen her er nok kanskje den beste jeg har spilt i, faktisk. Jeg synes det er bedre enn nivået i 2. Bundesliga. Eller. Kanskje toppen i 2. Bundesliga er ganske likt som MLS.
På liste med spillere som er henta for 60 millioner dollar
Kamara synes det er kult å møte spillere med store navn, spillere han trolig aldri ville spilt mot dersom han hadde blitt i Norge. I desember kom nordmannen på lista over de ti beste kjøpene i 2016, og navnet hans har også blitt nevnt i sammenhengen med andre stjerner i MLS.
- Det var mange som hadde meg på topp tre-lista før årets sesong, sammen med andre store navn. Det er kult å være på samme lista som spillere som er henta for 50-60 millioner dollar.
Han vet at han kan byttes ut raskt i den tøffe spisskonkurransen som er i ligaen. Det var også noe av grunnen til at han ga alt på banen da han kom på.
- Jeg visste jeg måtte vise meg fram. Her er det sånn at du har fått et visst forhold til å bare kunne bli bytta ut, for det er sånn det er. Jeg scora mange mål i fjor, og da fikk jeg respekt for det. Folk vet jeg er en målscorer, så sånn sett har det gått bra her borte.
Klokka halv 2 i natt norsk tid, tar Kamara og Columbus Crew i mot Montreal Impact til kamp på Mapfre Stadium i Ohio. Hjemmelaget står kun med én seier på de siste fem kampene, mens Montreal Impact har to seier, to uavgjort og ett tap på de siste fem.
Kanskje snur det for Columbus i denne kampen. Håpet sett med norske øyne, er hvertfall at Kamara er mannen som står bak en eventuell snuoperasjon.
ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Vålerenga leverte en god forestilling da de banket Lillestrøm 3-1 i derbyet som av mange har blitt innrammet som et «hatoppgjør.»
Og er det en som gjør sitt for ikke å tone ned temperaturen rundt disse oppgjørene, så er det målscorer Mohammed Abdellaoue (31). Han leverte sin første Ullevaal-scoring på snart ett år da han stanget Vålerenga i ledelsen 2-1 halvveis ut i første omgang.
Det var hans sjette eliteseriescoring mot Lillestrøm. Det er bare Odd spissen har leverte scoringer like flittig mot i løpet av hans 98 kamper i Norges øverste liga.
- Jeg liker bare ikke Lillestrøm. Jeg er vokst opp sånn. Vålerenga er klubben min, og den rivaliseringen har vært der hele tida. Det får du inn i blodet med en gang, sier Moa til Dagbladet etter kveldens oppgjør.
- Elsker slike kamper
Han var 22 år gammel da han scoret sine to første mål i Eliteserien, mot nettopp Lillestrøm – og attpåtil på Åråsen.
- Jeg elsker å spille mot Lillestrøm. I de kampene er det bra med trøkk og det blir alltid tette og jevne kamper, sier han.
For om rammen rundt kampen er spesiell for fansen – i dag var det tjukt med politi- og sikkerhetsfolk rundt arenaen for å sørge for at det ikke ble bråk før eller etter kampen – så betyr disse oppgjørene også noe ekstra for spillerne:
- Det bygger seg opp helt spesielt inn mot de kampene, både for oss og for fansen og alle. De tre poengene er deilig for oss spillere, men vi vet hvor mye det betyr for alle som er glad i Vålerenga. Scoringene er for dem, sier Moa til Dagbladet.
- Det første alle nye spillere som kommer ti Vålerenga får høre er at kampene mot Lillestrøm skal vinnes. Sånn er det når jeg er på Åråsen også. Det føles nesten som hjemmebane, for jeg har scoret så mange mål der, sier han og smiler lurt.
Ullevaal-tørke
Før oppgjøret mot LSK var 31-åringene fem siste scoringer i Eliteserien på bortebane. Hodestøtet hvor han knuste Simen Rafn i en luftduell var Moas første nettsus på Ullevaal stadion siden Vålerenga slo Viking 3-0 her 1. august i fjor.
Spissen scoret også borte mot Tromsø for to runder siden, og han føler at form og timing begynner å komme, etter en mager målkonto i starten av sesongen.
Samtidig var dagens kamp bare hans sjuende start på 14 seriekamper:
Etter en god oppkjøring i vinter, så lå det en god Moa-sesong i lufta. Men han har vært skadeutsatt før, og heller ikke i år fikk han anledning til å bygge videre på en god oppkjøring.
- Jeg fikk en smell mot Viking i den første seriekampen. Det er typisk å få det etter en god vinter, der jeg jobbet knallhardt for å komme i form. Da ble jeg satt tilbake i fem-seks uker. Da mister man rytmen og må starte helt på nytt, forklarer han.
- Det har blitt slik noen ganger opp igjennom, så jeg begynner å bli litt smålei det, sier Moa til Dagbladet.
- Må lytte til kroppen
Etter bortekampen mot Brann i neste runde er det sommerpause i Eliteserien, men Moa håper at høstsesongen byr på langt flere scoringer enn det har vært i våres.
- Det føles veldig bra nå, så om det fortsetter slik, så kan det bli bra. Jeg vil gjerne spille hele tida, men jeg må lytte til kroppen min. Der er det medisinske apparatet og Ronny (Deila) lette å ha en dialog med.
- Sånn er det med spillere over 30 år, du må passe litt på, men jeg føler meg fresh, sier han.
Moa gikk av ti minutter før slutt, og enkelte ble nok noe bekymret da han begynte å halte.
- Det var bare krampe. Er det noe jeg har lært, så er det at jeg ikke kan holde igjen. Det er bare å kjøre på, og gå av når jeg er ferdig, sier han.
(Dagbladet): Ifølge Expressen var det en to meter lang blåhai som i formiddag forvillet seg inn blant badegjestene på Illetas på Mallorca i Middelhavet.
- Den dukket opp rett ved oss, og da den passerte oss var den bare to meter fra oss, sier Johan von der Lancken til Dagbladet.
I vannet befant det seg mange turister, flere av dem både svenske og norske, ifølge Johan.
Selv kom han seg kjapt inn til land sammen med Malin Hall fra Göteborg i Sverige. Men ikke alle de andre i vannet gjorde det samme.
- Sperret mellom hai og land
Noen av de som badet befant seg nemlig bak haien, forteller Johan.
- De ble på en måte sperret mellom haien og land, og det oppstod litt panikk hos enkelte da, særlig hos dem med barn, sier han.
- Folk ropte «Hai» og «Shark», og da haien snudde for å svømme ut igjen, møtte den på noen av dem som ville inn, fortsetter han.
- Svømte rolig
- Det ble nesten litt humoristisk, mener Johan, som legger til at han selv ikke ble spesielt skremt – og at både han og Malin har badet mer på samme sted etter at haien besøkte stranda.
- Haien virket ikke aggressiv, men svømte bare rolig inn og ut igjen, sier Johan.
Det var ingen som ble skadet i forbindelse med blåhaiens strandbesøk.
- Jeg er veldig glad i dyr, men det var litt uvirkelig når den plutselig dukket opp så nær, sier Johan.
- Uvanlig
Fra en strandbar var Zdravko Sculac fra Forsheda i Sverige vitne til panikken som oppsto da haien dukket opp.
- Først forstod ikke alle som var i vannet at det var en hai som svømte midt blant dem, men da de gjorde det var det mange som ble litt redde, sier Sculac til Dagbladet.
Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving, Tonje Løkaas Fossum forteller at hun ikke har hørt noe om hai-visitten på den spanske ferieøya i dag, og sier at det er svært uvanlig at hai svømmer inn så nært inn mot land.
- Jeg har aldri hørt om noen hai på Mallorca før, og det er ingen grunn til å frykte hai verken på Mallorca eller de andre kjente feriestedene i sommer, betrygger hun.
- Jakter ikke nær land
Professor i biologi ved Universitetet i Oslo, Asbjørn Vøllestad, sier til Dagbladet at det er svært sjeldent blåhai angriper mennesker, og at det også er sjeldent at den i det hele tatt jakter på mat nær land.
Han tror derfor at den som i dag skremte badegjestene på Mallorca ikke var farlig.
- Den var nok bare ute og svømte seg en tur, sier professoren og fortsetter:
- Blåhaien er ikke en uvanlig art, men en hai som beveger seg over store områder, og fra tid til annen dukker opp både her og der.
- Ikke på menyen
Fredrik Myhre, haiekspert og leder av organisasjonen Hjelp havets haier, sier det ikke er overraskende at en hai kommer inn blant badende.
- Det skjer stort sett over hele verden ofte, sier Myhre til Dagbladet.
- Men blåhai, som er en typisk pelagisk art, som betyr at den trives i det åpne havet, er det mer sjeldent at man observerer nær land, fortsetter han.
Blåhai spiser stort sett fisk og blekksprut og ikke spesielt interessert i oss mennesker, ifølge Myhre.
- Om man ser globalt på antall haiangrep hvert år er det veldig tydelig at vi mennesker ikke står på menyen til hai, sier Myhre.
(Dagbladet): Politiet i Innlandet melder på Twitter lørdag kveld at et tog har kollidert med en personbil i Stor-Elvdal kommune i Østerdalen i Hedmark.
Toget skal ha hatt 45 passasjerer ombord, ingen av disse er fysisk skadd, heller ikke togansatte.
Én person er bekreftet omkommet.
Politiet fikk melding om hendelsen 1845 lørdag kveld.
Arbeidet på stedet vil pågå utover kvelden. Toget blir stående på stedet og det blir buss for tog på strekningen, opplyser politiet i Innlandet til Dagbladet.
Det er lenge siden Glenn Hysén (57) var svensk forsvarsbauta. Nå innrømmer den tidligere Liverpool-kapteinen at han sliter med alkoholavhengighet.
– Jeg har et alkoholproblem. Det er ingenting å legge skjul på. Når jeg ser “gubbar” som har havnet skikkelig utpå og blitt alkoholikere, vet jeg at det like godt kunne ha vært meg, sier Hysén til Expressen.
I et stort intervju med den svenske tabloidavisen forteller en åpenhjertig Hysén om sine problemer.
Samtidig kan Hysén fortelle at han igjen har funnet kjærligheten. 48 år gamle Camilla Lendott er den tidligere stopperkjempens nye flamme.
Savner barna
To ganger er Hysén blitt skilt. Han har fem barn.
– Bra, mener jeg. Men det har vært vanskelig med alle disse jævlige skilsmissene. Så kontakten kunne vært bedre. Det er trist, for jeg ønsker å møte barna oftere. Men alle har sitt liv, sier Hysén om hvordan forholdet til barna Tobias, Charlotte, Alex, Anton og Annie er.
Den tidligere Fiorentina- og Liverpool -spilleren sier det blir en del drikking når han er på oppdrag i fotballsammenheng.
– Jeg glemmer aldri da jeg kom hjem fra Kiev. Jeg hadde vært der på fotball-EM i to uker med et reisebyrå, og det hadde vært voldsomt med festing. Det var ikke det at jeg var helt ferdig, men det var tilgang hele tiden.
– Da jeg kom hjem, var det helt fryktelig. Jeg lå bare og ristet i to dager, forteller Hysén.
Ligamester i England
I intervjuet sier Hysén, som fram til 2009 var ekspert i Viasat, at han aldri har søkt hjelp mot alkoholen.
– Nei, jeg føler likevel at jeg har en form for kontroll. Og det er bra at man ikke er en som blir helt idiot i fylla. Jeg blir det motsatte, bare en stor kosebamse. Jeg har aldri drukket fordi jeg er deprimert eller for å glemme. Det er bare livet jeg lever som gjør at det blir sånn. Man er ute titt og ofte, sier 57-åringen.
Han spilte 68 landskamper for Sverige fra 1981 til 1990. Det ble åtte mål. I 1990 ble han ligamester i England med Liverpool. To ganger vant han UEFA-cupen med IFK Göteborg. Hysén mottok Guldbollen både i 1983 og 1988.
(Dagbladet): Oslo politidistrikt har pågrepet en mann i begynnelsen av 20-årene i forbindelse med en bilbrann på Vestli i Oslo tidligere denne måneden. Mannen er siktet for grovt skadeverk.
Politiet opplyser at mannen er norsk statsborger og bosatt i Oslo.
- Mannen ble pågrepet på bakgrunn av konkrete spor i saken. Av hensyn til den pågående etterforskningen av denne og andre bilbranner, ønsker ikke politiet per nå å tidfeste eller si noe mer konkret om brannen som mannen er siktet for, skriver politiet i en pressemelding.
(Dagbladet): Nasjonal Transportplan passerte Stortinget denne uka. Nå skal samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen turnere Norge på langs for å få innspill fra brukerne før de nye veiprosjektene realiseres.
I dag settes kursen sørover fra Kirkenes med leid bil og sykler surret fast på kjøretøyet.
- Jeg ser virkelig fram til å høre hva folk mener, sier Ketil Solvik-Olsen til Dagbladet.
Reiseruta
Frp-statsråden ankommer Vadsø, Tana og Lakselv lørdag. Deretter fortsetter bilturen videre til Alta og Vollan søndag, Finnsnes, Bardufoss og Narvik mandag.
Tirsdag går ferden videre til Ulvsvåg, Innhavet, Fauske og Bodø, så til Mo i Rana, Mosjøen og Steinkjer onsdag, Dombås torsdag og Ullensaker fredag før samferdselsdepartementets følge er tilbake i Oslo neste helg.
Bil, tog og båt
- Daværende statssekretær Bård Hoksrud og jeg kjørte E6 fra sør til nord for tre år siden, mye har skjedd siden da, sier Ketil Solvik-Olsen.
- I løpet av fireårsperioden siden vi kom inn i regjeringskontorene har jeg reist alle de store veistrekningene, togstrekningene, båtstrekningene og besøkt tjue av flyplassene våre, sier samferdselsministeren.
Overoppfyller
Da ekspertene felte sin dom over Erna Solbergs fire år ved makten, i Dagbladet 20. juni, uttalte NHO-sjef Kristin Skogen Lund at regjeringen overoppfyller Nasjonal Transportplan for perioden 2018-2029.
Kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal, ga regjeringen honnør for å redusere vedlikeholdsetterslepet på riksvei og jernbane.
- Men de har ikke klart å løfte fylkesveiene, sa Inger Elisabeth Sagedal til Dagbladet.
Fagfolk og næringsliv
Ketil Solvik-Olsen mener Stortinget har vedtatt en offensiv Nasjonal transportplan for de neste 12 årene.
- Nå skal handlingsprogrammene utarbeides og midler fordeles til blant annet vedlikehold og rassikring. Vi reiser derfor fra nord til sør for å ha direkte dialog med fagfolk, næringsliv og folk flest som er brukere av infrastrukturen.
- Slik direkte kontakt er til stor verdi for vårt arbeid i departementet og sikrer høyere kvalitet på det vi leverer, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.
(Dagbladet): Sagaen om den virkelige identiteten til gatekunstneren Banksy har utallige kapitler.
I en årrekke har den verdensberømte kunstneren på uvirkelig vis klart å holde identiteten sin skjult, på tross av enorm oppmerksomhet, og pressens tilsynelatende uoppnåelige jakt etter å avsløre vedkommende.
Ifølge internasjonale medier som BBC, CNN og Independent kan imidlertid personen bak det berømte pseudonymet nå være avslørt – og det ved en glipp.
Store spekulasjoner
Da den britiske DJ-en Clifford Joseph Price, bedre kjent som Goldie, gjestet podcasten «Distraction Pieces» med forfatteren Scroobius Pip, omtalte han den mystiske kunsteren ved navnet «Robert».
Goldie ga ingen ytterligere detaljer om kunstneren, og det ble heller ikke stilt noen oppfølgingsspørsmål rundt Banksys identitet fra programleder Pip.
Det spekuleres dermed i hvorvidt DJ-en nå har bekreftet tidligere påstander om Banksys identitet – at kunstneren er Goldies nære venn og Massice Attack-vokalist Robert Del Naja.
Mente å sitte på bevis
I fjor gikk nemlig gravejournalist Craig Williams ut med påstander om at kunsteren er nettopp Robert Del Naja. Han hadde brukt mange måneder på å sammenligne bandets konsertdatoer med datoene for når Banksy har gått til verks.
Williams mente å ha funnet beviser for at Banksy-verker ofte dukker opp i byer der nettopp Massive Attack har holdt konsert bare noen dager før eller etter.
Fra før er det kjent at Banksy har sin bakgrunn fra graffitimiljøet i engelske Bristol, der også Robert Del Naja var aktiv under navnet «3D» på 80-tallet. Banksy har selv tidligere opplyst at han lot seg inspirere av 3D.
3D/Robert Del Naja har uttalt at det ikke er han som er den mystiske gatekunstneren, men at han kjenner ham personlig.
Møtte Banksy
Enkelte har imidlertid gått så langt som å hevde at det ikke finnes noen Banksy i det hele tatt, men at kunsten hans i virkeligheten er laget av flere kunstnere.
Den rådende teorien om hvem som skjuler seg bak Banksy-navnet har også lenge pekt på relativt ukjente Robin Gunningham, som også stammer fra Bristol.
- Jeg vil verken avkrefte eller bekrefte om dette er Banksy, sa tidligere journalist i Dagbladet, Kine Bjerke Hartz til Dagbladet.no, da denne påstanden ble lagt fram i 2008.
Hun møtte selv Banksy i 2003. Hartz fikk et intervju med den hemmelighetsfulle kunstneren gjennom en venninne i London som kjenner ham godt. Kriteriet for å få intervjuet, var selvfølgelig at hun ikke røpet identiteten hans videre.
Hartz uttalte samtidig at hun tror kunstneren tjener mest på å være så hemmelig som mulig. Dessuten har han gjort såpass mye ulovlig opp gjennom karrieren, at det kan være uheldig for ham å bli avslørt.
- Personlig vil han prøve å unngå å bli avslørt. Det er nok blitt en sport i å holde identiteten hemmelig, og det er litt kult at han er mystisk. I tillegg ønsker han at kunsten skal gå foran alt, og at ikke han som person skal komme i veien for det.
Det er fra tidligere kjent at Banksy har forsøkt å tulle med pressen når det kommer til å stå fram med egen identitet.
Selv Hartz ga uttrykk for at heller ikke hun kan være 100 prosent sikker på at det er den virkelige Banksy hun faktisk møtte i 2003.
- Hva vet jeg? Kanskje han sendte en kamerat. Jeg vet jo ikke om jeg har blitt lurt også.