(Dagbladet): Tirsdag kveld møttes to fotballstormakter til privatlandskamp på Stade de France.
Det ble en hendelsesrik kamp, med unggutta i fokus.
Foruten at Harry Kane (23) scoret to mål, stjal Paul Pogba (24), Kylian Mbappe (18) og Ousmane Dembele (20) showet i Paris. Trioen viste frem angrepsspill av høy klasse, og viste dermed at Frankrike blir en nasjon å regne med fremover.
Pangstart
England fikk en vidunderlig start etter ti minutter, da de etter perfekt angrepsspill spilte til Ryan Bertrand på siden, som prikket ballen inn foran mål. Jobben ble enkel for måltyven Harry Kane, som enkelt bredsidet ballen i mål.
Men så ble det tøffere for det unge engelske mannskapet, som til tider slet med å holde følge med det franske laget.
Ti minutter senere utliknet Samuel Umtiti. Olivier Giroud raget høyest da ballen ble slått inn i feltet, og headet på keeper Tom Heaton – som måtte gi retur. Den banket Umtiti i mål.
Straffe og rødt kort
Andre omgang startet med et brak. Det engelske mannskapet fosset i angrep da fløytesignalet gikk, og fikk et straffespark sekunder senere. Det var Dele Alli som prøvde å kommer seg rundt Raphael Varane – og ble felt.
11 – Harry Kane has now scored 11 times in his last five appearances for club and country. Update.
Real Madrid-back Varane ble vist det røde kortet for den involveringen.
Straffesparket satte Kane sikkert til venstre for keeper Hugo Lloris. Da ble det plutselig en veldig spennende fotballkamp og det gikk i et forrykende tempo ute på gresset på Stade de France.
- Nå ser det ut som 100 meter-finalen, kommenterte Viasat-kommentator Daniel Høglund.
God Mbappe
Et av høydepunktene var da Kylian Mbappe fintet vekk rutinerte Gary Cahill og skjøt i tverrliggeren.
Ousmane Dembele skulle bli den store helten da han drøyt ti minutter før slutt sendte Frankrike i føringen. Nok en gang etter lekkert angrepsspill. Paul Pogba la lekkert frem til Mbappe, som igjen la inn til Dembele, som enkelt satte ballen i mål.
I sluttminuttene nærmest rundspilte trioen Pogba, Dembele og Mbappe det engelske forsvaret. Likevel avsluttet de kampen til komfortable 3-2.
Det ble en markering etter siste tids terrorangrep da nasjonene møttes til privatlandskamp på Stade de France. Med president Emmanuel Macron og statsminister Theresa May til stede, ble ofrene hedret.
ULLEVAAL (Dagbladet): Det var treningskamp, Sverige stilte med et rent B-lag fram til de ble engestelige for å tape og klokka 21.40 denne tirsdagen gikk de fleste spillerne ut i ferie. Alt sammen vesentlige faktorer i den 107. landskampen mellom Norge og Sverige (23-24-60). Men når det er sagt, spørsmålene som ble stilt fikk sine svar på et helt ålreit grunnlag.
Når Lars Lagerbäck gjør opp status vil han garantert komme ut i pluss.
STRUKTUR OG BALANSE er ekstremt viktig i fotball og to signalord i Lars Lagerbäcks fotballfilosofi. Det så du i denne kampen. Norge hadde motspillet langt framme i panna og hadde fokus på å ligge riktig med riktige avstander mellom lagdelene. Det fikset vi så lenge vi orket. Men vi evnet også å vinne ballen gunstig, Alex Søderlund er god på det, og vi kontret og scoret mål på dødball.
Alt sammen veldig bra.
Det er mye å bygge videre på.
SVERIGE KOM MED elleve nye spillere fra laget som slo Frankrike 2-1. Norge byttet seks mann fra startoppstillingen mot Tsjekkia. Og de som helt sikkert rykker fram i køen er Mats Møller Dæhli, annerledesspilleren som burde gitt oss 1-0 før Moi ordnet ledelsen, og som kunne gitt oss 2-0 da han var modig og ofret utseendet sitt blant svenske fotballsko, Anders Trondsen og etter hvert også Ohi Omoijuanfo.
Bjørn Maars Johnsen som startet på topp sammen med Alex Søderlund, og som vant hodeduellen i forkant av 1-0, kom til et par sjanser og gjorde seg ikke bort.
Men når Josh King er tilbake og fire spisser skal med i den neste troppen tror jeg Ohi fra Stabæk, fordi han beveger seg smartere ved siden av å legge ned den jobben Lagerbäck krever av en spiss uten ball, velges foran Hearts-spilleren
1-1 MOT TSJEKKIA lørdag, U21-guttas 5-0 over Kosovo i Drammen mandag og nå denne relativt gode treningskampen mot Sverige. I norsk fotball, mest fordi vi er så dårlig vant og derfor bærer med oss en umettelig sult på noen trøstende resultater, det er i hvert fall min påstand, er veien fra helvete til himmelen usedvanlig kort. I det perspektivet er det fort gjort å bli en smule unyansert og evaluere oppturen bedre enn den egentlig er. Jeg mener, det holder å lese noen av beskrivelsene fra Tsjekkia-kampen. For ikke å snakke om de panegyriske broderiene rundt Martin Ødegaards mange gode involveringer mot Kosovo.
MEN HELT ÆRLIG, folkens – ut over de gode signalene mot Tsjekkia, U21-guttas rundspilling av et ikke-lag fra Kosovo og nå denne tredje oppturen på fire dager mot Sverige – det er ikke så fort gjort å reise en fotballnasjon på felgen. Selv om A-laget har stått opp fra de døde og Martin Ødegaard var lettbeint og hadde sine lysende øyeblikk på Marienlyst – det var mot Kosovo, det var U21-fotball og det var på kunstgress. Så før vi går helt av skaftet – igjen – og ekspertkommenterer Martin Ødegaard tilbake til den norske A-troppen med stor tyngde, legg vekk skylappene og ta høyde for at de som har jobbet med gutten på daglig basis det siste året har et bedre referansegrunnlag enn 90 minutter mot et ungdomslag fra et land som ble tatt opp i FIFA og UEFA i 2016, og som inntil videre synes identitet og nasjonsbygging er fotballens viktigste formål.
JA, MARTIN ØDEGAARD var god mot Kosovo U21. Offensivt. I Lars Lagerbäcks 4-4-2, der det spilles fysisk voksenfotball og kravene til motspill er overordnet det meste, er jeg rimelig sikker på at det er et stykke igjen. Og derfor mener jeg det viktigste er at Martin Ødegaard, skynder seg langsomt og får gode opplevelser istedenfor en ny runde med meningsløs hype og ditto tilhørende krav.
Gutten er fortsatt bare 18 år og yngst på Norge U21.
Vi som han bør ha god tid.
TID MÅ VI gi Norge A herrer også. Den første samlinga i London og Nord-Irland brukte Lars Lagerbäck til å føle seg fram. Denne andre samlinga har han brukt til å sette sitt preg på laget og skaffe resultater som vil løfte Norge en plass eller tre fra 87. plassen på FIFA-rankingen. Og det du ser av et norsk landslag tuftet på svenske ideer om 4-4-2, små avstander, hardt arbeid, kontringsvilje og rom for individuelle lekkerbiskener er absolutt til å tro på.
Laget har akkurat nå 15 måneder på seg.
Fortsetter framgangen i samme tempo kan EM-kvalifiseringen til 2020 bli det vi har venta på så lenge.
Nå, i et nytt blogginnlegg, tar 26-åringen bladet fra munnen om hvordan tida etter bruddet har vært. Hun beskriver den siste måneden som tøff og turbulent.
Löwengrip legger til at det likevel var perioden før avgjørelsen om separasjonen falt, som har vært den aller tøffeste.
A post shared by Isabella Löwengrip (@isabellalowengrip) on May 11, 2017 at 4:00am PDT
- Bare å puste dypt
Bloggeren, som har to barn med eksen, skriver videre om lettelsen som kom over henne etter at det ble klart at hun og Spångberg skal gå hvert til sitt.
- Når beslutningen er tatt, er det noe som virkelig letter og det blir enklere å puste igjen. Men deretter kommer det en ny fase, med alt det praktiske og det å bryte år med rutiner, forteller hun.
Tobarnsmora legger ikke skjul på at det siste året har vært vanskelig for henne, og at hun er innstilt på at 2017 generelt sett kommer til å være et tøft år. Likevel prøver hun å se positivt på framtida:
- Jeg ser for meg at jeg befinner meg i en tsunami og at det bare er å puste dypt og stå stødig. Snart blir det bra, livet må bare legge seg litt og jeg ser ydmykt på dét at det tar tid, skriver hun i innlegget.
Blir boende i huset
Etter at bruddet ble kjent, kunne Löwengrip fortelle at hun kom til å bli boende i villaen som hun og ektemannen kjøpte sammen for to år siden, ifølge Aftonbladet.
Huset ligger på Lidingö utenfor Stockholm, og ble nylig taksert til 11,5 millioner svenske kroner, ifølge Lövengrips blogg.
Etter planen skal Spångberg bli boende i samme område etter å ha flyttet ut av parets felles hjem.
«Blondinbella» har fortalt på bloggen sin at hun er takknemlig for at hun har god nok økonomi til å beholde huset. Likevel innrømmer hun at det blir rart å ha så mye plass, helt for seg selv, mens barna bor hos faren sin.
- Det har fristet litt å kjøpe en leilighet i byen, for tanken på å sitte i et stort hus en uke uten barn kjennes litt vel stort og tomt. Men på den andre siden kjennes det klokest for barna å få beholde huset. Jeg får fylle det med venner i stedet de dagene. Jeg venner meg ok til det, skrev hun i et innlegg i slutten av mai.
Isabella Lövengrip har tidligere også fått mye oppmerksomhet for sine ærlige blogginnlegg.
(procycling.no): Sykkelsporten ble rystet av to positive dopingprøver kvelden før Giro d’Italia skulle starte i mai. De to Bardiani-CSF-rytterne Stefano Pirazzi og Nicola Ruffoni hadde begge to testet positivt på GHRP-2 (Growth Hormone Releasing Peptide-2), et syntetisk veksthormon som kan påvirke hypotalamusen og hypofysen i hjernen. Effekten skal være at man blir tynn og holder seg sterk.
Det italienske prokontinentallaget fikk starte det italienske etapperittet til tross for de positive dopingprøvene, og startet giroen med syv ryttere. Underveis i corsa rosa ble det også klart at B-prøvene var positive.
Laget kunne blitt kastet ut av rittet, som følge av flere positive dopingtester innenfor en periode på tolv måneder, men fikk likevel lov til å fullføre rittet.
I dag meddelte det internasjonale sykkelforbundet, UCI, at laget blir kollektivt straffet med en utestengelse fra alle ritt i en periode på 30 dager. Utestengelsen strekker seg fra 14. juni til 14. juli.
Under UCIs antidoping-paragraf 7.12.1 kan lag med flere brudd på antidoping-reglementet innenfor en tov måneders periode få en lagstraff, med utestengelse i 15 til 45 dager. Som følge av UCIs disiplinærkomités avgjørelse mister laget Tour of Austria, som går fra 2. til 9. juli.
Både Pirazzi og Ruffoni bedyret sin uskyld, men ble umiddelbart sparket fra det italienske laget, etter B-prøvene kom tilbake positive.
Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!
I slutten av mai ble det kjent at en fabrikk i Kina som produserer sko for Ivanka Trumps klesmerke ble undersøkt av en aktivistgruppe. Én mann ble arrestert og to har forsvunnet. Alle tre er tilknyttet gruppa China Labour Watch, som forsøkte å få klarhet i fabrikkforholdene.
Den gang valgte Det hvite hus å henvise til Trumps selskap, ved talsperson Abigail Klem, som uttalte at de krever at alle lover og hjemler i fabrikkenes land blir fulgt.
- Vi var ikke klar over disse anklagene og vil se på det øyeblikkelig, uttalte også en talsperson for Marc Fisher, som er Ivanka Trump-merkets produsent i Kina.
Skrekkelige forhold
Den britiske avisa The Guardian har sett nærmere på anklagene som den siste tida har kommet mot Trump-fabrikkene i Kina og Indonesia. Avisa har pratet med flere av arbeiderne ved fabrikkene, spesielt med fokus på arbeiderne ved PT Buma-klesfabrikken like utenfor Subang i Indonesia. PT Buma er et koreansk klesselskap som ble startet i 1999, og som produserer for blant annet Ivanka Trump.
De kan avsløre dårlige forhold ved fabrikkene som ifølge selskapet selv streber etter å følge loven. Ekteparet Alia og Ahmed, hvis etternavn avisa har valgt å ikke publisere, er blant arbeiderne som klager over forholdene.
Paret hevder blant annet at de tjener såpass lite at de ikke har råd til å ha sine egne barn boende hjemme hos seg. De må i stedet bo hos en bestemor, og får bare besøk av foreldrene én gang i måneden – når de har råd til bensin.
Arbeiderne ved fabrikken får en av de laveste minstelønnene som er lovlig, ifølge avisa. Den er på 2,3 millioner indonesiske rupiah i måneden, som tilsvarer nærmere 1500 norske kroner.
Andre arbeidere klager også over det som skal være overtidsarbeid uten betaling og regelrett mobbing fra sjefene. De ansatte skal blant annet bli kalt for «dyr, idiot og ape», ifølge Andriko Otang, som jobber med juss tilknyttet handel i landet.
Nekter å svare
Det fortelles også om høye produksjonsmål, som de fleste arbeiderne ikke klarer å oppfylle.
Den 25 år gamle arbeideren Wildan sier at det forventes at man skal produsere mellom 58 og 92 plagg i halvtimen, mens det faktiske antallet produserte plagg varierer fra 27 til 40. Arbeidsdagen varer omlag fra sju om morgenen til fire på ettermiddagen.
Ivanka Trumps merke har avstått fra å kommentere saken. Det hvite hus har ikke besvart The Guardians henvendelser. Gruppa som produserer og distribuerer klærne, G-III, forteller imidlertid at de er opptatte av å følge gjeldende lover og forskrifter.
- Det forventer vi også fra våre samarbeidspartnere rundt om i verden. Vi undersøker og inspiserer våre fasiliteter, og om vi får nyss om trøbbel jobber vi med partnerne våre for å rette feilene, heter det i uttalelsen.
Klærne er blitt solgt hos billigkjeden Stein Mart, som har 290 butikker i 31 amerikanske delstater. Ifølge Stein Marts nettsider selger kjeden klær og tilbehør til opptil 60 prosent lavere pris enn hos varemagasinene.
Det er G-III, selskapet som eier rettighetene til å produsere og distribuere Ivanka Trump-klær via en lisensieringsavtale, som har solgt plaggene til Stein Mart – uten å informere Ivanka Trump-merket.
I en uttalelse til Business of Fashion i april, la en representant fra G-III seg flat om klussingen med merkevaren:
- G-III aksepterer ansvaret for å løse denne saken, som fant sted uten Ivanka Trump-organisasjonens kjennskap eller samtykke. G-III har allerede begynt å rydde opp i dette, blant annet ved å legge til rette for at alle varer som er feilaktig merket fjernes fra butikkene umiddelbart. Ivanka Trump-merket fortsetter å vokse og forblir i en svært sterk posisjon.
Ifølge New York Post er det ikke imot loven å bytte navn på en merkevare, så lenge dokumentasjon på navnebyttene foreligger. Dette kom i kjølvannet av at flere butikker, deriblant det store varehuset Nordstrom, hadde valgt å droppe Trumps merke fra sine butikker.
Nordstroms avgjørelse fikk USAs president til å rase på Twitter, der han skrev nedlatende om varehuset. Nordstrom forklarte imidlertid på sin side at det ikke handlet om politikk, men om at salgstallene var dårlige.
Også Neiman Marcus har valgt å fjerne smykkekolleksjonen til Ivanka Trump fra nettsidene sine, ifølge New York Magazine.
(Dagbladet): De store festivalene i Oslo er unisone når det kommer til den nye skjenkebegrensningen som er innført i Stavanger. Ingen av dem ser verken behov for eller en positiv effekt av tiltaket.
Verken under Den store sommerfesten med Justin Bieber på Forus Travbane forrige uke eller under Mablis-festivalen i Stavanger i helga, der blant annet Janove og Thomas Dybdahl stod på programmet, var det lov å kjøpe flere enn to øl av gangen.
Begrensningen vil også gjelde når Mods og flere andre artister spiller på Viking stadion fredag og lørdag. Dette har flere Stavanger-politikere reagert på.
- Denne regelen er ulovlig. Festivaler bør ikke godta den uten videre. Det er ikke slik at administrasjonen i Stavanger kommune kan dytte generelle regler inn i regelverket, sier Kristoffer Sivertsen, leder i Stavanger Frp til Stavanger Aftenblad.
Andre måter
Direktør for bymiljø og utvikling i Stavanger har beskrevet regelen som et tiltak for å begrense beruselsesnivået på festivaler.
- Det finnes andre måter å hindre at folk blir for beruset på. Dette vil bare føre til mer kø og en viss grad av irritasjon for publikum, sier Jonas Prangerød i Øyafestivalen.
Han legger til at festivalen har hatt skjenkekontrollen på besøk hver eneste festival.
- Vi forholder oss til alkoholloven og Næringsetatens retningslinjer. Jeg er veldig glad for at Oslo er en kommune der det er mulig å arrangere festival både for de over og de under 18 år uten å ha egne skjenkesoner.
Også festivalsjef Lars Petter Fordal i Over Oslo rister på hodet over Stavanger-regelen.
- Dette er ikke et tiltak som løser et problem. I den grad det er en god tanke bak, så er det ikke en god løsning.
Fordal beskriver det som «uten hensikt og kjipt for publikum».
- Vi opplever ikke fyll eller skjenking til de under 18 som et problem. Er det noen som er overdrevet beruset, så fanges det opp gjennom det generelle vaktholdet.
- Vi tar ikke lett på fyll, men problemet ligger ikke ved bardisken, avslutter Fordal.
Unngå fyll
- Godt, vennlig vakthold og vertskap med skarpt blikk for å ivareta trivselsfaktor og best mulig opplevelse. Og for å unngå en hver form for fyll.
Slik oppsummerer Lars Tefre Baade i Piknik i Parken deres strategi.
- Vi har en god dialog med Næringsetaten og opplever retningslinjene i Oslo som klare og tydelige, fortsetter han.
Per Vervik i Stavanger Artistbyrå, som arrangerte Bieber-konserten, ser at de har tatt de nye retningslinjene til etterretning.
- Vi prøver å spille på lag og ha et godt forhold til skjenkemyndighetene. Men personlig tenker jeg at det er en merkelig regel. Jeg synes også det er rart at vi skal ha en regel i Stavanger og en annen regel i Bergen eller Oslo.
Ingen Oslo-planer
Det ble rapportert om fyll og ordensforstyrrelser under Bieber-arrangementet. Men Vervik mener omfanget ikke er større enn man må regne med når det er mer enn 30 000 mennesker til stede.
- Folk betaler 600-700 kroner primært for å ha det gøy på konsert. Men vi prøver selvfølgelig å begrense fyll så langt det er mulig.
Det er ingen planer om å gjøre tilsvarende skjenkegrep i Oslo som i Stavanger.
- Vi har ikke problemer med festivalfyll på Oslo-festivalene, og har ingen planer om å innføre noen særskilte ølregler. Jeg tror heller ikke en slik regel er særlig effektiv mot fyll. Den fører vel snarere til at flere må stå i kø i stedet for å høre på musikken, sier Geir Lippestad (A), byråd for næring og eierskap.
(procycling.no): Den fjerde etappen av Tour de Suisse var klatrernes første mulighet til å vise seg frem og samtidig etablere et hierarki i kampen om sammenlagtseieren. En amerikaner ville det imidlertid annerledes.
Larry Warbasse gikk tidlig i brudd sammen med tre andre ryttere. Amerikaneren, som sykler på Aqua Blue Sport sammen med Lars Petter Nordhaug, viste på dagens første klatring at han hadde beina i orden.
Tidlig på den avgjørende klatringen til Villars-Sur-Ollon kjørte han fra sine to siste bruddkamerater og kjempet heroisk oppover klatringen. 26-åringen viste stor styrke og holdt unna for jagende fjellgeiter og tok karrierens største seier.
Italienske Damiano Caruso (BMC) overtok sammenlagtledelsen i rittet.
Les referat fra etappen lengre ned i saken!
Eiking viste seg frem
Norske Odd Christian Eiking, som sykler i franske FDJ, viste seg også fint frem på den siste klatringen. 22-åringen tok nylig karrierens første proffseier i Boucles de l’Aulne – Chateaulin og er åpenbart i god form.
I bunnen av bakken gjorde askøyværingen en god jobb i front av det redusert feltet, med å holde tempoet oppe. Med omtrent 6,5 kilometer til mål var hans jobb over og han slapp seg bakover.
Resutlater finner du nederst i saken!
Slik gikk det til:
Etter en kort prolog og to dager for spurterne brakte den fjerde etappen rytterne inn i kupert terreng, over 143 kilometer fra hovedstaden Bern til skistedet Villars-sur-Ollon.
Alt lå dermed til rette for en kamp om ledertrøya opp den avsluttende stigningen på 11 kilometer med 7,6 % gjennomsnittlig stigning.
De første 100 kilometerne av den fjerde etappen var riktignok flate. Raskt kom fire ryttere seg av gårde; Lars Boom (LottoNL-Jumbo), Larry Warbasse (Aqua Blue sport), Antoine Duchesne (Direct Energie) og Nick Van Der Lijke (Roompot – Nederlandse Loterij).
Etter 60 km hadde bruddkameratene opparbeidet seg en luke på om lag åtte minutter.
Team Sunweb tok pliktoppfyllende ansvaret i feltet, med Michael Matthews i ledertrøya. Ved foten av dagens første kategoriserte stigning, Col de Mosses, meldte også AG2R seg ved fronten av feltet.
Tidlig på klatringen mistet Lars Boom kontakt med sine tre bruddkamerater, i det Warbasse sørget for å holde høy fart. Over toppen på Col de Mosses var det Van Der Lijke som var først, mens feltet passerte omtrent fem minuttere senere.
Tøff avslutning
Inn i dagens avgjørende klatring opp til VIllars-Sur-Ollon var det franske FDJ som hadde overtatt initiativet i front av hovedfeltet, med luken nå nede fire minutter. Det ble tidlig klart av Warbasse var den sterkeste i bruddet og han satte avgårde på egenhånd. I hovedfeltet forsatte FDJ å holde tempo og Odd Christian Eiking viste seg godt frem, med en solid føring.
Tom Dumoulin (Team Sunweb) var blant dem som måtte slippe før det virkelig dro seg til i avslutningen. Nederlenderen naturlig nok ikke i samme form som han var da han vant Giro d’Italia i slutten av mai. I andre enden akselererte Damiano Caruso (BMC) og splittet frontgruppen noe, og det var nok til å skape problemer blant annet for en av forhåndsfavorittene Ion Izagirre (Bahrain-Merida).
Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) kontret angrepet til Caruso, men ble snart tauet inn igjen. Like etter lanserte Domenico Pozzovivo (AG2R) et nytt angrep og åpnet raskt opp en luke. Simon Spilak (Katusha-Alpecin) utnyttet imidlertid et litt flatere parti til å taue ham inn igjen og gikk selv på et angrep litt under tre kilometer til mål. Gruppen, bestående av Spilak, Kruijswijk, Caruso, Pozzovivo, Marc Soler (Movistar) og Mathias Frank (AG2R), hadde på dette tidspunktet fremdeles et minutt opp til amerikanske Warbasse.
Spilaks angrep var resultatløst og straks var det Mathias Franks tur til å prøve lykken. Sveitseren fikk raskt en luke på mellom fem og ti sekunder, men med én kilometer til mål var luken fremdeles omtrent 50 sekunder og dermed ble oppgaven med å hente amerikaneren for tøff.
Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!
(Dagbladet): – Voldtekt er ikke samleie, sier Kjell Ingolf Ropstad, nestleder i justiskomiteen.
- En voldtekt har ikke noe med samleie å gjøre, fordi et samleie er basert på frivillighet, uten vold og truende atferd. Jeg mener derfor at straffeloven må endres og vi må ta bort dette begrepet, sier Ropstad.
I Stortinget i morgen fremmer KrF-representanten forslag om at «Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å endre straffelovens §§ 292 og 300 ved å ta bort begrepet «voldtekt til samleie», uten å endre realiteten i straffebudene. Dette for å tydeliggjøre at voldtekt er alvorlig kriminalitet og ikke har noe med frivillig samleie å gjøre.»
Positivt og frivillig
Til Dagbladet sier Kjell Ingolf Ropstad at han fremmer forslaget fordi han mener dagens ordlyd i straffeloven er misvisende.
- Voldtekt er et alvorlig samfunnsproblem. Slik straffeloven er utformet der begrepet «voldtekt til samleie» er brukt i forbindelse med minstestraff for voldtekt i § 292, og ved minstestraff for voldtekt av barn under 14 år i § 300, kan det assosieres med noe som er positivt og frivillig, og ikke det brutale som en voldtekt faktisk er, sier Kjell Ingolf Ropstad.
Han påpeker at tiltalte i voldtektssaker ofte påberoper seg frivillighet.
- Når da straffeloven legger til grunn et ord som alle oppfatter som frivillig, blir det galt. KrF vil derfor i forbindelse med behandlingen av vårt representantforslag med tiltak mot voldtekt fremme et anmodningsvedtak om at straffeloven endres til et mer egnet begrep, uten at realiteten i bestemmelsene endres, sier KrF-representanten.
Hører ikke hjemme
Ropstad har luftet forslaget med politikere også i andre partier, men vil ikke spekulere i om han vil få flertall i stortingssalen i dag.
- Jeg vet at politikerkolleger har reagert som meg og er enige i at samleie-begrepet ikke hører hjemme i straffeloven. Begrepsbruk er viktig fordi det signaliserer en holdning.
- På samme måte som at vi har sluttet å omtale overgrepsbilder av barn som «barneporno» – det er ikke porno, men grovt misbruk av barn – bør man fjerne begrepet «voldtekt til samleie» i straffeloven, sier KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad.
- Samleie er man sammen om
Jenny Klinge, Senterpartiets medlem i justiskomiteen, er åpen for å støtte forslaget.
- Men jeg vil avvente morgendagens debatt i Stortinget for å høre om justisministeren har relevante innvendinger mot å endre lovteksten. Slik jeg ser det per nå, presiserer underpunktene i lovteksten klart hvilke former for overgrep dette handler om, og ordet «samleie» ser derfor ut til å kunne fjerne, sier Jenny Klinge.
- Forslaget kommer så sent før debatten at det kan være greitt å høre om departementet har innvendinger av praktisk karakter. Kjernen i saken er at likevel voldtekt er tvang og overgrep, og ordet samleie har således ingenting med dette å gjøre. Samleie er noe man er sammen om, slik ordet sier. Derfor er jeg positiv til forslaget, sier Jenny Klinge.
Alvorlig sak
Ulf Leirstein, parlamentarisk nestleder i Frp og medlem i justiskomiteen, mener forslaget høres fornuftig ut.
- Å endre straffeloven er en alvorlig sak og fordrer en utredning fra regjeringen. Vi må unngå å havne i en situasjon der ny lovfortolkning kan resultere i at straffene blir lavere, sier Ulf Leirstein.
- Høyre støtter ikke forslaget. «Samleie» er en juridisk definisjon som er nødvendig å ha med i straffebestemmelsene, sier Hårek Elvenes (H) i justiskomiteen.
ULLEVAAL (Dagbladet): Da Alexander Søderlund (29) gikk fra Rosenborg til Saint-Étienne i Frankrike, sluttet han å score mål. Nå går han en usikker sommer i møte.
Måltørken har ingenting å gjøre med at han har mistet x-faktoren når han er på sitt beste. Men skader har ridd spissen som en mare.
- Jeg er ikke fornøyd, selvfølgelig. Prestasjonene er langt under pari. Det skal ikke være sånn, sier Søderlund til Dagbladet.
Jobber hardt
Klokka 19.45 i kveld venter Sverige i privatlandskamp på Ullevaal. Søderlund var mannen som banket inn 1-1 på straffe mot Tsjekkia lørdag.
Og på topp kunne du se det helt tydelig: Der nåværende Rosenborg-spiss Nicklas Bendtner omtrent ikke løper, er Søderlund et helvete å møte. Han er det fagfolk kaller for «signalspiller». Som førsteforsvarer setter han standarden for lagets defensive arbeid.
Men som spiss måles du – først og fremst – på antall scoringer. I 2015 hadde han 22 mål for Rosenborg i Eliteserien. På halvannen sesong i Frankrike står han oppført med tre seriemål.
Det er lik null og niks for en angrepsspiller.
Skader
Søderlund forklarer:
- Det har vært en vanskelig sesong med mye skader. Jeg har spilt litt for mange ganger der jeg ikke har vært hundre prosent. Det kan du ikke gjøre på dette nivået.
- Hva har vært problemet?
- Det går på hamstring (baksida av låret), strekker og trøbbel med akillesen. Jeg er skadefri nå – og håper å få bli med i hele sesongoppkjøringen. Det fikk jeg ikke forrige gang.
Samtidig er Saint-Étienne i ferd med å ansette en ny boss. Åttendeplass denne sesongen er noe ingen i klubben er fornøyd med. Det innebærer null spill i Europa. 50 år gamle Christophe Galtier har varslet at han gir seg ett år før kontrakten går ut.
Søderlund har to igjen av sin avtale. Spørsmålet er om en ny trener vil ha med seg nordmannen videre.
Naturligvis kan du sitte på benken og heve dine millioner på Stade Geoffroy-Guichard i Saint-Étienne. Men Søderlund er klar: Fotball skal være moro. Og for ham er det gøy når han kommer opp i et tosifret antall scoringer.
Forebyggende
- Vi får se om jeg får en sesong til, eller om klubben bestemmer seg for noe annet. Det vet jeg ikke. Men det som har skjedd har skjedd, påpeker han.
- Nå er jeg bedre på skadeforebyggende arbeid. Jeg bruker mer tid på å styrke hamstringen.
- Utelukker du retur til Norge?
- Alt er aktuelt så lenge jeg har det gøy med fotballen. Det er det viktigste. Så får vi se om det skjer noe i sommer eller neste år.
- Bittert for Alexander, sier den norske lagkameraten Ole Selnæs.
- Jeg tror han har slått opp samme skade tre eller fire ganger. Hvis ikke hadde han fått spille mye mer.
Ble pappa
Heller ikke på landslaget lukter det svidd av «Søder». Fasiten etter 28 kamper er to mål.
- Det er for dårlig. Det er jo flott at jeg fremdeles får lov til å være her, sier han med et smil.
Alt er likevel ikke svart-hvitt: Nylig ble han og kjæresten Camilla Olsen Vesterbekkmo foreldre til sønnen Noah. Og scoringen mot Tsjekkia har gitt blod på tann.
- Nok en gang blir det viktig å vise seg fram for publikum på Ullevaal. Jeg gleder meg til kamp. Vi skal knuse Sverige, erklærer han.