Archive for May 13th, 2017

- Utrolig skuffende

  • Brann- Molde 4-1 (1-1)

Etter at Molde reduserte til 1-1 mot Brann like før pause, var det en optimistisk Ole Gunnar Solskjær som entret innbytterbenken etter pause.

Ingen unnskyldninger
- Vi hadde en god stemning i pausen, og trodde at dette kunne ende godt. I stedet så går mye galt. Dette er ikke kvelden for de utallige unnskyldningene. Vi er rett og slett ikke gode nok.

- Og jeg må legge til: Vi skaper jo knapt sjanser. Det er kjedelig. Vi rakner også i andre halvdel av andre omgang. Da var vi sjanseløse, sier Solskjær.

Var forberedt på dødballer
Brann er supereffektive på dødballer. I kveld kom tre av målene i forbindelse med frispark. Molde-treneren var forberedt, men det holdt ikke.

- Jaja, vi visste at Brann er blant de beste på dødballer i Eliteserien. Men…, vi greide allikevel ikke å demme opp, sier Molde-treneren.

Nå venter Sogndal på årets festdag for fotballen; 16. mai. Sogndal er i godt slag etter 4-0-seier over Viking i kveld.

- Det blir tøft. Men vi skal reise oss. Det har jeg tro på, sier Solskjær.

Saturday, May 13th, 2017 Bil No Comments

Forsker om Assad-staten: – Et skrekkregime

(Dagbladet): Tidligere i dag publiserte Dagbladet en artikkel om Kari Jaquessons reise til Syria. Der skryter hun av Bashar al-Assads hær, blant annet som garantister for et liberalt samfunn.

«Da vi spaserte i går kveld, var det ikke til å unngå å reflektere over at uten den ustoppelige innsatsen fra den syriske hæren ville det vært umulig å bevege seg ut uten nikab og mannlig følge» skrev Jaquesson om reisen.

- Skyr ingen midler

Skryten fra TV-personligheten kommer på tross av anklager om målrettede angrep på sivile og kjemisk krigføring, blant annet framført av FN.

Da Dagbladet kontakter Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved Universitetet i Oslo (UiO), ønsker hun ikke å kommentere Jaquessons uttalelser.

Syria-kjenneren beskriver imidlertid et knallhardt regime, også før krigen brøt ut i 2012. Videre omtaler hun et land der befolkningen aldri kunne kjenne seg trygg.

Dette samtidig som en liten minoritet, i form av alawittene, styrte politikken.

-Assad-regimet lagde en av de verste politistatene vi har sett. Enhver, selv din nærmeste nabo eller ektemannen din, kunne være en angiver. Dette for en stat som ikke skydde noen midler, inkludert å torturere, fengsle og drepe egen befolkning, sier Waage.

- Et skrekkregime, legger forskeren til.

Åpnet ild mot egen befolkning

Waage mener at dagens statsleder viderefører tradisjonen til faren, Hafez al-Assad. Han var kjent for å slå hardt ned på alle former for opposisjon, og i 1982 skal hæren hans ha drept opp mot 30 000 i byen Hama.

Massakren kom i forbindelse med et islamistisk opprør.

- Forskjellen på da og nå, er at det finnes noe som heter Facebook og internett, sier UiO-professoren og viser til hvordan opprøret spredde seg etter at Assads generaler åpnet ild mot demonstranter i mars 2011.

Les mer: Norske eksperter advarer om svertekampanje mot Nobel-favoritt

Brutal krig

Etter dette fikk et stort antall opprørsgrupper fotfeste i Syria.

Dette blant annet i form av Nusrafronten – en milits som fram til 2016 var endel av al-Qaida.

Hilde Henriksen Waage legger ikke skjul på at flere opprørsgrupper, deriblant den ovennevnte, har ført en skitten krig.

- Det legitimerer likevel ikke å bombe sykehus og skoler, sier Waage om krigføringen til den syriske hæren.

Les mer: Syria-gass sprer gift mellom Trump og Putin

Mener Assad står bak

Det siste året har lokale organisasjoner rapportert om gjentatte luftangrep mot helsevesenet i Øst-Aleppo. Også Leger uten grenser har meldt om angrepene, og Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, har omtalt situasjonen som «verre enn et slakterhus».

Waage understreker at det er uakseptabelt å ramme sykehus der sivile behandles, uansett om opprørere skjuler seg i bygget.

På spørsmål om hvor sikre man kan være på at Assad står bak bombeangrep på sivile bygg, sier Waage følgende:

- Det er få av oss som har vært inne og sett krigen med egne øyne, men denne bombingen er en type virkemidler som opposisjonen neppe har tilgang til – i motsetning til Assad og Russland.

Les mer: Storbritannia raser mot Putin: – Forgifter ryktet til Russland

Vanskelig å fjerne

Når det gjelder en framtid uten Assad som leder for Syria, mener Waage at det vanskelig lar seg gjøre.

Dette blant annet på grunn av politikken diktatoren har ført, der han har slått knallhardt ned på all opposisjon.

- Splittelsen opprørsgruppene imellom er enorm, og det finnes ingen kronprins. Derfor er det realpolitisk vanskelig å fjerne Assad, selv om han har ført en politikk verre enn den man så i Saddam Husseins Irak, sier Hilde Henriksen Waage.

Les mer: Borgerkrigen som endret verden

Saturday, May 13th, 2017 Bil No Comments

Bittert finaletap for Andrine Hegerberg på Wembley

(NTB/Dagbladet): Ada Hegerberg og Lyon slo Manchester City ut av mesterligaen i semifinalen, men foran 35.271 tilskuere (rekord for FA-cupfinalen for kvinner) revansjerte Manchester-laget seg på storesøster Hegerberg.

Birmingham tok seg overraskende til cupfinale via straffeseier over Maren Mjeldes Chelsea i semifinalen, men møtte overmakten i finalen. Lucy Bronze, Isobel Christiansen og Carli Lloyd ga Manchester City 3-0-ledelse i løpet av en drøy halvtime.

Charlie Wellings reduserte et kvarter før slutt, men Jill Scott satte punktum for favoritten, som tok sin første FA-cuptittel.

Andrine Hegerberg, som har vært satt tilbake av skader i den engelske sesongoppkjøringen, ble byttet ut sju minutter før slutt. Den norske midtbaneeleganten gjorde en solid forestilling til tross for tapet.

Saturday, May 13th, 2017 Bil No Comments

Brannvesenet rykket ut åtte ganger i løpet av én time: – Kanskje noen som er mer opptatt av tv-en

(Dagbladet): «Den siste timen har vi kjørt på åtte forskjellige henvendelser. Sju av disse dreide seg om matlaging», skriver brannvesenet i Asker, Bærum og Oslo på Twitter Like før klokka 21.30 i kveld.

- Det er egentlig påfallende mye på en time. Det er nok litt tilfeldig, men det kan fungere som en liten tankevekker. Det er smart å følge med, kanskje noen burde vurdere å innføre komfyrvakt. Ellers må man sjekke at røykvarsleren fungerer som den skal, sier vaktkommandør Morten Bergh til Dagbladet.

Fire av de sju hendelsene som omhandler matlaging har vært tilknyttet brannvesenet via automatisk alarmanlegg.

- Der har vi alltid noen gjengangere, som studentboliger der alle enhetene er tilknyttet oss. I kveld har det både vært snakk om studentboliger, samt private hjem i boligblokker i ulike deler av Oslo.

Mer opptatt av tv-en?

Og kanskje har noen vært mer opptatt av å følge med på kveldens Eurovision-finale, enn å passe på maten?

- Det er sikkert noe lørdagsbesøk og kanskje noen som er litt mer opptatt av tv-en, sier Bergh.

Også natt til i dag måtte brannvesenet rykke ut som følge av matlaging.

- Vi hadde totalt fire tørrkokinger i løpet av natta. Tre i Oslo og én i Bærum. På dag- og kveldstid fanger vi det før det blir helsefarlig

Vet for lite om hva som forårsaker brann

Før jul i fjor gjennomførte Codan forsikring en undersøkelse som viser at flere nordmenn vet for lite om hva som kan forårsake brann i hjemmet.

«Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap mener slurv med det elektriske anlegget utgjør en stadig større fare og er bekymret for at svært få tar dette alvorlig. Feil i det elektriske anlegget eller feil bruk er en av hovedårsakene til brann i norske hjem. Til tross for dette viser undersøkelsen til Codan Forsikring at det er kun tre av ti nordmenn som har en oversikt over brannfarene, og hva man selv kan gjøre for å forebygge husbrann», skriver forsikringsselskapet i en pressemelding.

1004 personer over 18 år ble spurt om brannfarer i undersøkelsen. Over 50 prosent av de spurte svarer at de tror levende lys skaper flest branner i norske hus. Bare 25 prosent svarer feil i det elektiske anlegget/sikringsskap.

Ifølge direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), utgjør brann i bygning den største andelen av branner.

«Komfyr og kokeplater er det elektriske utstyret som oftest er involvert i brannstart. Totalt for alle brannårsaker i bolig der elektrisk utstyr er involvert i brannen utgjør denne kategorien over 30 prosent for årene 2011-2015. De aller fleste er knyttet til feil bruk», skriver de på hjemmesidene sine.

Saturday, May 13th, 2017 Bil No Comments

Storseier til Brann over Molde

  • Brann- Molde 4-1 (1-1)

BERGEN (Dagbladet:

Brann har god los på sølv,- og bronseplass etter seier i vestlandsderbyet mot Molde.

- Utrolig skuffende, sier Solskjær

Det ble ikke noe underholdende lørdag før det var spilt 39 minutter av første omgang. Inntil da hadde ingen av lagene skapt noe farlig.

En mesterlig volley
Molde hadde et lite overtak, men så dukket Branns venstreback Ruben Kristiansen opp.

Han lå og vaket som en gjedde rundt 16-meteren da Fredrik Haugen tok en corner. Ballen havnet ute hos Kristiansen, som på herlig volley måkte ballen ned i venstre hjørnet for Moldes keeper, Andreas Christopher Linde. Årets mål, hittil, på Brann stadion.

Kom raskt tilbake
I fotball så er det ofte slik at minuttene etter at et lag har scoret, så kommer motstanderen tilbake og reduserer eller utligner. Det skjedde også i kveld. Molde rundspilte Brann fra tyve meter og inn. Erik Hestad kom seg fri på høyre femmeter, og la inn til Fredrik Brustad som skled ballen i mål.

Molde var best i første omgang, så 1-1 ved pause var helt greit, etter 45 minutter med knapt noen målsjanser bortsett fra de to scoringene.

Stod fram da spissene ikke leverte
Molde fortsatte å ha et spillemessig overtak etter pause, men så dukket forsvarspilleren Jonas Grønner opp. Han steppet inn for en skadet Brann-kaptein Vito Wormgoor. Grønner benyttet innhoppet godt; etter 58 minutter scoret han 2-1 målet etter godt Brann-spill.

Derfra og ut gikk den berømte luften ut av Molde.


Bergen 20170513.
Branns trener Lars Arne Nilsen gratulerer Jonas Grønner etter 4-1 seier i Eliteseriekampen i fotball mellom Brann og Molde på Brann Stadion.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Vis mer

Det siste kvarterer hadde Brann flere gode målsjanser. Blant annet Jakob Orlov burde scoret, men en dårlig avslutning kombinert med en god redning av Linde bidro til at Brann-spissen ikke scoret.

Men fem minutter før slutt viste Branns spiss Jakob Orlov at også spisser i Brann kan score mot Molde. Med god hjelp av forsvarsspiller Acosta, headet han inn 3-1.

Minutter senere scorer Daniel Braaten etter en mesterlig Brann-kontring og dermed ble Molde ydmyket bare noen minutter før full tid med 4-1.

Brann er på tredjeplass med 14 poeng.

På tide
- En fin kveld. Dårlig første omgang, men så ble det etterhvert fyrverkeri etter pause. På tide. Det har vært litt stang ut for vår del de siste kampene. Nå stemte det meste, og det var herlig, sier Brann-trener Lars Arne Nilsen.

Molde på sin side spilte ikke noen dårlig kamp. De hadde det meste av spillet i eh halvannen omgang, vant de fleste duellene, men skapte lite foran Branns keeper.

Så raknet det totalt i andre halvdel av andre omgang for moldenserne.

- Det er vel ikke annet å si at mål teller i fotball, sier den gamle goalgetteren og Molde-trener, Ole Gunnar Solskjær, galgenhumoristisk.

Molde ligger på syvende plass med 11 poeng.

Saturday, May 13th, 2017 Bil No Comments

De beste øyeblikkene fra Eurovision: – Det er skamløst, stygt og fantastisk på én gang

(Dagbladet): Lørdag kveld arrangeres årets finale i Eurovision Song Contest i Kiev i Ukraina, der Norge og Jowst kniver om seieren med 25 andre nasjoner. I år er det 62. gang musikkonkurransen avholdes, etter at den aller første utgaven av ESC så sitt lys i 1956.

I 2015 ble ESC utpekt som verdens lengstlevende årlige musikkonkurranse på tv av «Guinness rekordbok», og gjennom seks tiår er det blitt et utall gylne øyeblikk man kan se tilbake på.

Dagbladet har fått et knippe ESC-entusiaster til å mimre rundt noen av sine favorittøyeblikk fra den fargerike musikkonkurransen.

«Europas dårligste musikkonkurranse»

Per Sundnes (50) hadde i flere år en tett tilknytning til Melodi Grand Prix og ESC. Han sier til Dagbladet at han fikk tilbud om å bli kommentator for MGP en dag i kantina på NRK i 2007, og deretter fulgte fem år som programleder og artistansvarlig.

Fram mot ESC-finalen har han loset tv-seerne gjennom samtlige av årets bidrag i «Adresse Kiev» på NRK1. Og den frittalende MGP-eksperten, som nylig ble vraket fra fagjuryen, må over 40 år tilbake i tid for å finne sitt første ESC-høydepunkt.

- Da Abba vant Eurovision i Brighton med «Waterloo» i 1974, det er mitt første tv-minne. Jeg opplevde at konkurranseelementet var veldig spennende. Og låten var enormt «catchy», og det var gøy at de hadde kledd seg ut, noe som var et frampek på hva som kom til å komme, sier Sundnes.


VANT I 1974: Abba, her avbildet med noen av sine nærmeste medarbeidere, gikk til topps med «Waterloo» i ESC-finalen i Brighton. Foto: AP Photo/ NTB scanpix
Vis mer

Ikke overraskende er to av Norges ESC-triumfer også blant hans beste minner fra musikkonkurransen.


TIDLIGERE MGP-GENERAL: Per Sundnes. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Vis mer

Da Bobbysocks vant med «La det swinge» i 1985, hadde Norge kommet på sisteplass seks ganger – og fått null poeng halvparten av gangene. Per Sundnes minnes at vennegjengen fulgte det årets finale med ironi, siden Norge historisk sett var et elendig ESC-land.

- I 1985 var jeg russ og vi hadde en amerikansk utvekslingsstudent i klassen. Vi prøvde alt vi kunne å forklare ham at vi ofret russefeiringen én kveld for det vi kalte «Europas dårligste musikkonkurranse». Vi prøvde å være ironiske, ikke sant. Og så skjedde det man ikke trodde var mulig, at Norge vant. Alt eksploderte jo i lille Bodø, sier Sundnes.

Han omtaler 1985 som «et skille i norsk popkultur», og Sundnes mener det siden har gått oppover med Norges kulturelle selvtillit – som eksploderte med Alexander Rybaks (30) historiske seier for åtte år siden.

- Rybak i 2009 er som et sydenminne fra ungdomstida: Man måtte ha vært der for å skjønne hvor gøy det faktisk var, sier Sundnes.


«UMULIG» SEIER: Med seks sisteplasser i ESC fra før av, var det mange nordmenn som måtte klype seg i armen da Bobbysocks, Elisabeth Anderassen og Hanne Krogh, gikk til topps i 1985. Foto: Erik Thorberg/ NTB scanpix
Vis mer

- Du kan aldri vite hva du får

Morten Thomassen (52), president i den norske Melodi Grand Prix-klubben, er i år til stede på sin 25. internasjonale ESC-finale på rad. Det betyr at han har fått med seg to av tre norske førsteplasser i musikkonkurransen «live».

Og naturlig nok troner de på toppen over minnene hans fra ESC.

- Jeg var i salen både da Secret Garden og Alexander Rybak vant. Det er alltid veldig stort å få være til stede når Norge vinner, uansett om det er i fotball, i Eurovision eller noe annet. Det er høydepunkter jeg aldri vil glemme, sier han.


MGP-PRESIDENT: Morten Thomassen er leder for den norske Melodi Grand Prix-klubben. Foto: NTB scanpix
Vis mer

Når det gjelder scenekostymer, husker Thomassen best den glitrende, blå genseren sangeren fra Malta var iført i 1975. De bisarre rekvisittene, koreografiene og sceneshowene som alltid dukker opp, har han et blandet forhold til.

- Det mangfoldet er det mest interessante med showet. Du får alt, og du kan aldri vite hva du får. Det er en godtepose av alle mulige slags popkulturelle uttrykk. Noen biter smaker godt, mens andre spytter man rett i søpla! sier han muntert.


FOR 22 ÅR SIDEN: I finalen i Dublin gikk Secret Garden, her representert ved fiolinist Fionnuala Sherry, av med seieren med melodien «Nocturne».
Foto: Per R. Løchen/ NTB scanpix
Vis mer

- Elsker de ko-ko-greiene

NRK-programleder Line Elvsåshagen (26) ledet MGP sammen med Kåre Magnus Bergh (38), og har også vært med i ekspertpanelet i «Adresse Kiev». Når Dagbladet tar kontakt omtaler hun seg selv som «grisefan» av ESC.

- Jeg elsker kostymene, stemninga, de fantastiske, banale tekstene, det politiske, dramaet, annerledesheten … I år hadde Russland en deltaker som satt i rollestol; hvor ofte ser man det? spør hun retorisk.


DIGGER EUROVISION: NRK-profil Line Elvsåshagen. Foto: Agnete Brun/ Dagbladet
Vis mer

- Jeg har alltid elsket at man kan være som man er i MGP og Eurovision, og den feiringa av alle ko-ko-greiene. Det er skamløst, stygt og fantastisk på én gang! legger «Line dater Norge»-programlederen til.

Og den fargerike NRK-profilen, som har en forkjærlighet for blant annet rosa hår og enhjørninger, nøler ikke med å slå i bordet med noen særs minneverdige øyeblikk fra ESC.

- I 2010 hadde Armenia en sang, «Apricot Stone» ellerno sånt, og da var det en to meter lang aprikosstein som kom rullende ut på scenen. Er det mulig! Er det lov? Selvfølgelig er det lov, det er Eurovison! Da husker jeg at jeg tenkte: «This is the shit», minnes hun begeistret.


SPESIELT: Under ESC-finalen i Oslo i 2010 brukte Eva Rivas fra Armenia aprikosstein-rekvisitter for å få fram budskapet i låta «Apricot Stone».
Foto: Gorm Kallestad/ NTB scanpix
Vis mer

- Og i 2012 hadde Russland en gjeng bestemødre på scenen! «Jaja, det går jo an det òg», tenkte jeg da. Det var veldig morsomt, da!

Line Elvsåshagen understreker at hun elsker overraskelser, og få ting er vel bedre enn når deltakerne i ESC klinker til med overdådige overraskelseselementer.

- I 2010 hadde Hviterussland fire, fem sangere på scenen, som sang låta «Butterflies». Og i refreng nummer to eller tre var det noen som trykka på en knapp eller noe sånt, og så poppet det ut sommerfuglvinger på damene som sang. Helt fantastisk!


OVERRASKET I 2010: Underveis i nummeret til gruppa 3+2 fra Hviterussland, kom det poppende ut sommerfuglvinger fra kjolene til de kvinnelige sangerne. Foto: Cornelius Poppe/ NTB scanpix
Vis mer

- Folk gikk helt bananas i salen

Guri Idsø Viken (37) har drevet bloggen «Good evening Europe» sammen med Astrid Foldal siden 2010. De to har dekket den internasjonale finalen hvert år siden, i tillegg til flere av de nasjonale finalene rundt om i Europa.

Viken har fulgt MGP og ESC på tv-skjermen siden hun var liten, men hennes beste minne fra musikkonkurransen har hun fra et av årene hun selv var til stede i salen.

- Jeg syntes det var veldig stort med Conchita i 2014. Det var så store forventninger til henne i fanmiljøet, men vi var usikre på hvordan det kom til å funke «live», minnes hun.


ESC-BLOGGERE: Guri Idsø Viken (t.v.) og Astrid Foldal. Foto: Privat
Vis mer

Conchita Wurst vekket stor oppsikt på ESC for tre år siden, da hun framførte sangen «Rise Like a Phoenix» iført lang kjole og helskjegg. Viken husker faktisk Wursts opptreden i semifinalen, fremfor i finalen, aller best:

- Hun var jo en veldig flott person, som kjempet for homofiles rettigheter blant annet, og da hun gikk på scenen i semifinalen gikk folk helt bananas. Folk hylte og skrek, man hørte nesten ikke hva hun sang! Det var et tydelig sterkt øyeblikk for mange i salen. Den responsen fra publikum har jeg aldri opplevd verken før eller siden. Semifinalen var nesten det største, selv om hun vant.

Saken fortsetter under videoen.

- Gikk inn i en Bobbysocks-rus

Ingeborg Heldal (43), utviklingsredaktør i Se og Hør og paneldeltaker i «Adresse Kiev», svarer raskt og kontant på spørsmålet om hva som er hennes beste minne i ESC-sammenheng.

- Det største Eurovision-øyeblikket uten tvil var da Bobbysocks vant. Jeg, og sikkert alle andre, trodde det var umulig at Norge kunne vinne!

- Da Bobbysocks vant gikk jeg inn i en slags Bobbysocks-rus. De rosa paljettjakkene, og de persiennebrillene! Jeg elsket jo paljetter fra før, og jeg hadde sånne persiennebriller i både hvitt og rosa som jeg gikk rundt med, mens jeg ikke så en dritt, minnes hun.

Heldal legger til at hun som paljettelskende ungjente på bygda i Hedmark trykket både MGP og ESC til sitt bryst.

- Det var jo ikke så mye glamour hjemme på Brøttum, men den ene kvelden i året satt hele familien og så på MGP og fikk litt glamour! Moren min var veldig flink til å lage all mat fra bunnen av, og det er jo flott, men som tenåring lengta jeg litt etter Grandiosa og burger. Og den kvelden det var Grand Prix fikk vi kylling og parikapotetgull til middag, det var stor stas.

Og året etter at Bobbysocks vant, lot Ingeborg Heldal seg også inspirere av vinnerens tidsriktige stilsans.

- Det var stort å se Sandra Kim med smoking og piggsveis i 1986. Jeg klippet samme sveis, som selvsagt var helt grusom, men akkurat da kjentes det riktig å kopiere sveisen hennes, sier hun.


MOTEFORBILDE: I 1986 vant 13 år gamle Sandra Kim fra Belgia ESC-finalen i Bergen (t.v.). Ingeborg Heldal lot seg gladelig inspirere av både sveisen og den rosa tversoversløyfa. Foto: NTB Scanpix / Privat
Vis mer

- Carola ble jo kjent gjennom MGP, med «Främling», og så vant hun med «Fångad av en stormvind» i 1991, med tidenes mest ikonsike vindmaskin-opptreden. Dette er de tre mest skjellsettende Eurovision-øyeblikkene noensinne, for min del.

- Helt sprø

Anders M. Tangen (50), MGP-entusiast og skribent på bloggen «ESC Norge», må nesten 40 år tilbake i tid for å finne sitt første ESC-minne.

- Mitt første minne fra Eurovison er Jahn Teigen i 1978, da han stod på scenen i Paris i bukseseler, røde bukser og store solbriller. Jeg husker at jeg ble fascinert av at dette skjedde akkurat da et helt annet sted i verden. Jeg tenkte vel: «Wow, han er helt sprø!».


MGP-ENTUSIAST: Eurovision-blogger Anders M. Tangen i MGP-klubben. Foto: NTB scanpix
Vis mer

Tangen legger ikke skjul på at han elsker de til tider bisarre og merkelige innslagene i Eurovision Song Contest.

- Det ville vært en livsløgn å si at jeg bare liker Eurovision fordi det er gode låter. Det er jo ofte de rareste og merkeligste og dårligste som gjør inntrykk! Men det mest magiske var da Rybak vant med «Fairytale», uoriginalt nok. Det har egentlig ødelagt litt i Norge, siden han har lagt lista så sinnssykt høyt. Man tenker at det umulig vil komme noen andre som kan måle seg med ham, sier Tangen.

Saken fortsetter under bildene.


HISTORISK SEIER: Alexander Rybak og «Fairytale» fikk 387 poeng i ESC-finalen i Moskva i 2009. Poengsummen hans er den høyeste i konkurransens historie, før poengsystemet ble endret i 2016. Foto: NTB scanpix
Vis mer

ABSURD: Elnur og Samir fra Aserbajdsjan bød på et temmelig minneverdig sceneshow i Beograd i 2008. Foto: AFP/ NTB scanpix
Vis mer

Når det gjelder favorittøyeblikk av det mer komiske slaget, kan han også fyre av en knippe minneverdige eksempler.

- Jeg husker bidraget til Aserbajdsjan i 2008, hvor det satt en fyr på en svart trone, og så var det en fyr med hvite englevinger som sang falsettsang. Det var sinnsykt rart! sier han lattermildt.


SANG SURT: Ping Pong fra Israel på scenen i Stockholm i mai 2000. Foto: AP/ NTB scanpix
Vis mer

I likhet med Line Elvsåshagen trekker han fram de russiske bestemødrene som bakte brød på scenen for fem år siden, kjent som Buranovskiye Babushki.

- Det var jo også ganske morsomt!

- Og Israels bidrag i år 2000, «Sameach» eller «Happy», var en studie i sur sang. Da var det bare å skylle det ned med rødvin eller noe annet, he-he. Det dukker alltid opp noe sånt i Eurovision, alltid! Og det er bra, for det blir kjedelig uten det, fastslår Anders M. Tangen.


ORIGINALT: I 2012 kom Buranovskiye Babushki fra Russland på annenplass i ESC-finalen med låta «Party for Everybody» – og litt brødbakst. Foto: AFP/ NTB scanpix
Vis mer
Saturday, May 13th, 2017 Bil No Comments

På denne øya internerte juntaen sine politiske dissidenter – nå er den Egeerhavets vakreste ferieparadis

FOLEGRANDOS (Dagbladet): Bare en drøy times tur med hurtigbåten nordover fra Ios ligger ei ganske lita øy med ei beskjeden havn. To tavernaer, noen katter og et par værbitte fiskere som nysgjerring betrakter de tre passasjerene som forlater båten – som er på vei til langt mer kjente Mykonos – er å se.


IDYLL: Inne i de koselige gatene i Chora finner du flere små familiedrevne kafeer som serverer lokal mat. Det er lite stress. Foto: Tormod Brenna
Vis mer

Vi har gått i land i Karavostasis, havna på den lille øya Folegrandos. Ved første øyekast virker den 32 kvadratkilometer store øya nesten øde. Det er den ikke, her bor det 650 mennesker fast her, og enda flere geiter.

Sommerstid er antallet langt høyere. For Folegrandos begynner å bli ettertraktet som feriemål, litt mer trendy. Det er til å forstå. Øya er en liten skatt. Ikke om du vil feste og oppleve heftig uteliv, men om du er ute etter vakker natur, gresk avslappet stemning, fred og ro og vakre ting å se på, er dette en plass du lett vil forelske deg i.

Her er det ingen dunkende diskorytmer eller gateselgere som skal prakke på deg mer eller mindre unødvendige souvernirer. Det er to små landsbyer på øya, og den største av dem – Chora – er kanskje Hellas mest velstelte der den skinner Blenda-hvitt og nymalt.

Her er det ikke et eneste neon-skilt, ikke en gang en minibank finnes på øya.

Det du finner er derimot lokale familiedrevne kafeer med lokal mat og lun stemning.

Tørt og karrig

De siste åra har stadig flere blitt oppmerksomme på Folegrandos, og turismen har tatt seg sakte men sikkert opp. Fortsatt er den svært beskjeden sammenlignet med andre greske øyer i Kykladene, og fortsatt er det noe mer tungvint å komme seg hit.

- Det har forandret seg veldig de siste årene. Da jeg kom hit var det langt mer primitive forhold enn nå, sier dansk-greske Lisbet Schou Giuoro. I yngre dager reiste hun rundt på de greske øyene, men falt pladask da hun kom til Folegrandos.

- Det var noe spesielt med denne øya. Det er vanskelig å sette fingeren på, men jeg kom stadig tilbake, og ble her lenger og lenger hver gang.

- Og så traff jeg mannen min her, og fikk en grunn til å bli boende, sier hun. Det har hun gjort i mange år nå, stiftet familie, overtatt den koselige familierestauranten Pounta hvor hun også selger keramikk-kunsten hun lager vinterstid.

- Øya er mer fancy for turister nå, og er blitt mer utbygd, men Folegrandos er fortsatt helt unik, sier hun.

Gjengangere


SJELEFRED: En byvandring i Chora er fred for sjelen. Her ser alt ut som om det ble malt i går. Foto: Tormod Brenna
Vis mer

Som Lisbet selv – mange av de som kommer, de kommer gjerne tilbake. For det er unektelig noe eget med denne lille karrige øya som trekker,

Folegrandos har ikke en gang har en minibank, og knapt noe dyrket jord. Til det er landskapet for karrig og tørt.

Kanskje er det fordi øya virker så urørt. Bortsett fra et par moderne hoteller ser hele øya ut som den antagelig gjorde for 100 år siden.

Eller kanskje er det øyas historie som pirrer folk. Her har det nemlig foregått litt av hvert.

To ganger er i følge historien øyas innbyggere utryddet av pirater.

Interneringsleir

Og – den avsides beliggenheten har gjort den ideell for å plassere brysomme personer på. På hele 1900-tallet plasserte forskjellige regjeringer brysomme personer, politiske opponenter på Folegrandos. Den fattigslige og isolerte øya var perfekt.


TURISTIFISERES: Folegrandos blir mer og mer populær, og det dukker stadig opp nye hotell. Men øya er fortsatt unik og autentisk. Foto. Tormod Brenna
Vis mer

Helt fram til 1967 ble øya brukt som interneringsleir av den greske juntaen. Også diktatoren Ionnis Metaxa sendte en rekke mennesker han ville bli kvitt hit på slutten av 1930-tallet.

- Jeg husker vi hadde flere politiske fanger her. Det var alle slags mennesker. Tyver, men også leger, prester og politkere. Min far husker også fra tidligere tider, og mener det på det meste var 700 personer forvist hit, sier Nikolina Ampatzi til Dagbladet.

- De fikk tildelt en jordlapp av de lokale myndighetene her, slik at de kunne dyrke grønnsaker. De som hadde penger, som politikere, bodde i hus, men de fleste måtte sove i brakker,.

- Mange ble her i tre-fire år, og en lege husker jeg ble boende her hele livet, sier Nikolina, som sier at de lokale ikke pleide særlig omgang med de internerte.


KRYSTALLKLART: Folegrados har både stein- og sandstrender. Felles for alle, er at vannet er krystallklart. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

- Vi som var fastboende her, var redd disse menneskene, og unngikk dem som best vi kunne. Myndighetene hadde også flere offiserer her som passet på dem, så det var ikke lett å ha kontakt, sier hun.

Turer og solnedgang

På Santorini litt lenger sør er solnedgangen fra Fira en attraksjon. Sola som går ned i havet er ikke mindre spektakulær om du ser den fra Chora.

Og også Folegrandos har sine strender, selv om de er litt mer utilgjengelige enn på de mer kjente greske badeøyene. Du trenger gjerne en bil, ta bussen, en båt, eller være glad i å gå om du skal besøke dem. Mange av turistene på Folegrandos kommer nettopp for å gå turer. Naturen – og stillheten – innbyr til det. En liten times fottur opp på åsen overfor Chora har du utsikt over hele den karrige øya, med landsbyen Chora som lyser opp som en hvit oase.

Du får litt av den følelsen som fikk Lisbet Schou Giouro til stadig å vende tilbake.

- Jeg følte meg hjemme her. Og det gjør jeg fortsatt, sier hun.


VAKKERT: Chora sett fra en av åsene med beitemarker som omgir byen. I bakgrunnen ligger kirken. Foto: Tormod Brenna
Vis mer
Saturday, May 13th, 2017 Bil No Comments

Alma (28) studerte business og vokste opp i en familie med millionlønninger. Så valgte hun kunsterlivet

KIEV (Dagbladet): Taket i lobbyen på Premier Palace Hotel i Kiev er så høyt at man føler seg veldig liten. Man må lene hodet så langt bakover man klarer for å se det runde vinduet helt øverst, som kaster et naturlig lys ned på marmorgulvet.

Der legger lyset seg over de fyldige fløyelslenestolene med høye rygger, som man nesten blir innkapslet i – hvis man våger å sette seg ned.

Og i denne appellerende, men noe fremmedgjørende lobbyen, som smelter over i en bar som oser av diskresjon, befinner Alma Maquet (28) seg. Hun er Frankrikes håp i Eurovision Song Contest, og det virker som om hun har bodd på dette hotellet hele livet.

Maquet hilser høflig, men muntert på folk som passerer oss, samtidig som hun forteller om et liv som har gått via storbyer i tre ulike verdensdeler, før interessen hennes for musikk førte henne til årets Eurovision-hovedstad.


FRA MIAMI TIL KIEV: Alma Maquet er blant årets finalister i Eurovision Song Contest, men har oplevd mye mer enn det. Foto: Hedda F. Espeli / Dagbladet
Vis mer

Flyttet uten å kunne språket

Da Alma Maquet var 15 år gammel, flyttet familien hennes til Miami i Florida. Til en by der det finnes kjøpesentre framfor et bysentrum, der man kjører fra dør til dør og kan parkere hvor som helst.

Det var jobben til faren hennes, forretningsmannen Alain Maquet, som medførte at tenåringsjenta måtte forlate vennene sine og flytte til den andre siden av Atlanterhavet.

- Folk i Miami kjørte veldig dyre biler selv om de bare var 16 år gamle, og det var et kultursjokk. Det var vanskelig for meg å tilpasse meg, og jeg snakket ikke engelsk. De første månedene var veldig vanskelige for meg, jeg savnet vennene og kjæresten min, sier Maquet til Dagbladet.


ARTISTNAVN: Frankrikes ESC-deltaker heter egentlig Alexandra Maquet, men går under artistnavnet Alma. Foto: AP Photo / NTB scanpix
Vis mer

28-åringen, som i dag bor i Paris, legger til at hun likevel satte pris på livsstilen i Miami. Faren og moren hennes, kunstneren Marie-Pierre Maquet, bor fortsatt i Florida sammen med to av døtrene sine, og Alma feirer jul der hvert år.

- Jeg likte den ukompliserte livsstilen i Miami, men jeg hadde også fantastiske boforhold, det må jeg innrømme. Faren min hadde en fantastisk jobb, så vi hadde flotte forutsetninger for å bo der, sier hun.

Det grønne skiftet

Petter snur seg mot meg. Mannen jeg tidligere på dagen måtte gå rundt for å kunne se ansiktet til snur seg mot meg. Det innbitte draget av smerte som skyver kjeven hans litt frem er borte. Han smiler til meg. «Jeg har tatt på meg den høyre skoen skjevt», sier han.

Så brister stemmen.

Petter begynner å gråte. Ikke den voldsomme smertefulle hulkingen jeg har hørt flere ganger før. To små striper av tårer renner sakte ned fra hvert øye. Petter smiler fortsatt. Jeg ser på ham og smiler tilbake. «Hvor mange år er det siden?» Jeg kan se på Petter at han tenker. Det er vanskelig å tidfeste. «Over fire år. Kanskje fem.» Tårene får litt ekstra fart nå.

Petter strekker frem foten. Ser på den. Gledestårene gir vei for et mer forundret uttrykk i ansiktet. Han holder fortsatt litt igjen. Vet ikke helt hvordan han skal forholde seg til sitt første smertefrie øyeblikk på snart fem år. «Selv ikke når jeg har så mye morfin i kroppen at det er umulig å reise meg fra sofaen. Selv da er det så veldig vondt.»

Han snur seg til Jonas. «Kan jeg få et trekk til?»

Petter er ikke hans virkelige navn. Et par av de konkrete faktaopplysningene om Petter er blandet sammen fra mer enn en person. Men de er alle sanne. Jeg har sett dem med mine egne øyne. Årsaken til anonymiseringen er at Petter gjorde seg til kriminell den kvelden.

Petter som sliter med kontinuerlige nervesmerter døgnet rundt etter en mislykket operasjon. Anine som har like sterke nervesmerter på grunn av langt fremskredet multippel sklerose. Kjersti som har en alvorlig nakkeskade etter en bilulykke. Fredrik som sliter med sterk nevropatisk smerte etter åresvis med kronisk diabetes.

De er alle kriminelle.

Etter å ha blitt møtt med det ene tunge, vanedannende og skadelige medikamentet etter det andre. Etter å ha gått inn og ut på smerteklinikkene i årevis. Etter å alle å ha fått den samme talen fra leger og sykehus: “Du må akseptere hvor dårlig du er. Du blir aldri bra. Den viktigste jobben du har å gjøre nå er mental. Forsone deg med hvordan livet ditt er.” Beskjeder de får fra smerteklinikker som ikke vil hjelpe pasientene sine. Sånn i tilfelle noen andre skulle få noen rare ideer om at det også kunne hjelpe dem.

Amor Fati. Elsk din skjebne!

Etter å ha fått uføretrygen innvilget i en bisetning. Folk som dem er det jo ikke håp for uansett. Etter å ha blitt satt på høydose antidepressiva som smertestillende fordi de vanlige medikamentene ikke lengre virket. Etter å ha blitt satt i Ketamin-narkose som en siste forsvarslinje.

Etter alt dette har de valgt å bli lovbrytere.

Som de kriminelle de er bruker de kodeord. De kommuniserer via krypterte meldingstjenester. De gjør det mens de lager mat. De gjør det fra jobb. De gjør det mens de går tur i skogen. De gjør det mens de utfører alle de aktivitetene de ikke hadde mulighet til å utføre da de var gode lovlydige samfunnsborgere.

Jeg har det siste året samlet materiale til en bok om norsk ruspolitikk. I den prosessen har jeg kommet i kontakt med mange som Petter. Jeg har snakket med dem. Jeg har hørt historiene deres. Jeg har grått.

Det Petter og hans medforbrytere har gjort er simpelthen å bytte ut tunge smertestillende som morfin, neurontin (egentlig en epilepsimedisin) og dess like med cannabis.

De har forlatt den tunge, vanedannende rusen det å gå i åresvis på morfinpreparater gjør med mennesker. De har byttet den ut med en rusfri tilværelse hvor cannabisdosen som behøves – på grunn av en annen og mer direkte virkemåte – er så lav at den knapt er rusgivende.

De har byttet ut epilepsimedisinen neurontin som brukes mot perifere nervesmerter, fordi man ikke har noe annet å gi med to trekk fra en e-cigarett med cannabisolje i. Samtidig har de byttet ut frykten, selvmordstankene og dødsangsten. Ingen har noensinne dødd fra en overdose Cannabis. Hva skriver Felleskatalogen om Neurontin:

«Legemiddelindusert utslett med eosinofili og systemiske symptomer (DRESS): Alvorlige, livstruende, systemiske overfølsomhetsreaksjoner, som DRESS, er rapportert. Det er viktig å være oppmerksom på at tidlige tegn på overfølsomhetsreaksjoner, som feber eller hovne lymfekjertler, kan være tilstede selv om utslett ikke er påvist. Pasienten skal undersøkes umiddelbart ved slike symptomer, og gabapentin skal seponeres dersom ingen annen forklaring til symptomene kan gis. Anafylaksi: Gabapentin kan forårsake anafylaksi som krever akutt behandling. Pasienter må instrueres til å avbryte behandlingen og søke øyeblikkelig hjelp ved symptomer på anafylaksi. Selvmordstanker og selvmordsrelatert atferd: Selvmordstanker og selvmordsrelatert atferd er rapportert [...].»

Jeg startet bare på toppen. Listen over alvorlige bivirkninger er flere sider lang. Og i motsetning til ved Cannabis vet vi heller ikke nok om dem. De siste snart 100 årene med Cannabis som samfunnsfiende nummer en har medført at det ikke finnes noen annen medisin hvor man mer nitidig har lett etter risiki og bivirkninger.

Over 50 000 forskningsartikler er publisert. Hvert eneste risikoelement er vridd på, snudd og lagt under lupen. Konsistent har man feilet i å dokumentere spesielt høy skadelighet. Sammenlignet med så og si enhver annen medisin synes cannabis å være det trygge alternativet.

Men det er ikke bare det at det er trygt. Det virker. Det virker på måter jeg ikke trodde kunne være tilfelle før jeg begynte å møte disse menneskene.

Menneskekroppen har et eget cannabissystem. Det såkalt endocannaboide systemet. Kroppen har to hovedtyper av cannabisreseptorer, henholdsvis CBD1 (først klonet i 1990) og CBD2 (først klonet i 1993).

Endo er en forstavelse som betyr indre. Kroppen produserer selv såkalte cannbinoider som binder seg til cannabisreseptorer i nervesystemet. Fremst blant disse er anandamid som ble oppdaget i 1992 og 2-AG. Navnet Andanamid kommer fra sanskrit og betyr velvære. Det endocannabinoide systemet er involvert i en imponerende serie av viktige funksjoner i kroppen, blant annet apetittregulering, humør, smerte, bevegelse, stresshåndtering og minneprosessering.

Planten cannabis produserer også cannabinoider. Når brukerne inntar panten gjennom å røyke den, dampe den eller spise eller drikke varmebehandlet cannabis tilføres disse cannabinoidene kroppen. De kaller vi exocannabinoider. Forstavelsen exo forteller oss at de er “utenfra”. De er tilførte. De to viktigste exocannabinoidene er THC og CBD, men planten inneholder flere titalls til. THC etterligner Andanamid og CBD etterligner 2-AG. Cannabis virker altså ved å tilføre kroppen analoger av stoffer den selv produserer.

Canabinoidsystemet er spesielt reseptortett i nervebanene hvor kroppen prosesserer smerte. Dette kan være noe av årsaken til at cannabis er så veldig mye mer effektivt som smertelindring for nervesmerter enn de tunge, vandedannende, opiatene vi vanligvis stapper smertepasienter fulle av. Det er nok også grunnen til at den har vært brukt som medisin mot nettopp smerte i flere tusen år.

Bruken av cannabis som medisin har vært så utbredt at historikerne legger til grunn at den salven Jesus brukte som sin salve var cannabisolje. Da den salvede utførte sine mirakler var cannabis hans verktøy.

Jeg er generelt skeptiker. Jeg så derfor hovedsakelig på medisinsk bruk som et sidespor i den ruspolitiske debatten. Da California i folkeavstemming legaliserte medisinsk bruk av cannabis i 1996 skrev jeg det av på California-hippie-kvota. Når jeg plutselig så at land etter land fulgte etter – nå sist Tyskland – skrev jeg det av på at det var måten man kunne myke opp og likevel holde seg innenfor FN-konvensjonene som krever forbud.

Mannen som fikk meg til å forstå at dette området fortjener et nytt blikk var CNNs medisinske redaksjonssjef, Sanjay Gupta. Den meriterte nevrologen Gupta som Obama i sin tid ville ha som USAs helsedirektør, men som prioriterte folkeopplysning gjennom CNN har i alle år vært en sterk motstander av medisinsk cannabis. En rotekte skeptiker.

Akkurat som det plaget meg, plaget det Gupta at det kom opp så veldig mange anekdoter. Anekdoter som Charlotte. Den lille jenta med livstruende epilepsi som gikk fra 1700 anfall i måneden til å bli frisk gjennom å innta små mengder cannabisolje med høyt CBD-innhold. Gupta bestemte seg for å undersøke hva pasientene faktisk opplevde. Resultatet ble i 2013 en av de mest sette dokumentarer på CNN noensinne – Weed.

Guptas innledning til dokumentaren er sterk:

«Long before I began this project, I had steadily reviewed the scientific literature on medical marijuana from the United States and thought it was fairly unimpressive. Reading these papers five years ago, it was hard to make a case for medicinal marijuana.

I even wrote about this in a TIME magazine article, back in 2009, titled “Why I would Vote No on Pot.”

Well, I am here to apologize.

I apologize because I didn’t look hard enough, until now. I didn’t look far enough. I didn’t review papers from smaller labs in other countries doing some remarkable research, and I was too dismissive of the loud chorus of legitimate patients whose symptoms improved on cannabis.Instead, I lumped them with the high-visibility malingerers, just looking to get high.

I mistakenly believed the Drug Enforcement Agency listed marijuana as a schedule 1 substance because of sound scientific proof. Surely, they must have quality reasoning as to why marijuana is in the category of the most dangerous drugs that have “no accepted medicinal use and a high potential for abuse.”

They didn’t have the science to support that claim, and I now know that when it comes to marijuana neither of those things are true. It doesn’t have a high potential for abuse, and there are very legitimate medical applications.

In fact, sometimes marijuana is the only thing that works.

Take the case of Charlotte Figi, who I met in Colorado. She started having seizures soon after birth. By age 3, she was having 300 a week, despite being on seven different medications. Medical marijuana has calmed her brain, limiting her seizures to 2 or 3 per month.

I have seen more patients like Charlotte first hand, spent time with them and come to the realization that it is irresponsible not to provide the best care we can as a medical community, care that could involve marijuana.

We have been terribly and systematically misled for nearly 70 years in the United States, and I apologize for my own role in that.

I hope this article and upcoming documentary will help set the record straight.»

I artikkelen og i dokumentaren tar Gupta et oppgjør med den feilklassifisering av cannabis vi har måttet leve med siden 1970. Da ble cannabis plassert som et såkalt “Schedule 1” stoff. Kravene for at dette skulle skje var at det var et stoff med høyt misbrukspotensiale, store skadevirkninger og intet medisinsk potensiale. Dette plasserer cananbis sammen med heroin mens stoffer som methamfetamin og kokain ikke når lengre opp enn schedule 2.

Når et stoff er plassert i schedule 1 er forskning på medisinske virkninger for alle praktiske formål blokkert i USA, det viktigste landet i verden for medisinsk forskning. Stoffer som er plassert i schedule 1 er også på listen over stoffer hvor USA aktivt arbeider for å forhindre forskning i andre land.

Så – sier Gupta – det må det da være gode grunner til? Stoffet må jo være livsfarlig. Ikke helt. Cannabis ble klasifisert på nivå en etter en rent politisk kampanje. Den amerikanske kongressen vedtok klassifiseringen på bakgrunn av en henvendelse fra Nixons assisterende helsesekretær Roger O. Egeberg 14 august 1970. Midt på høyvannsmerket i Nixons krig mot narkotika. Begrunnelsen lød:

«Since there is still a considerable void in our knowledge of the plant and effects of the active drug contained in it, our recommendation is that marijuana be retained within schedule 1 at least until the completion of certain studies now underway to resolve the issue.»

Cannabis ble ikke klassifisert på nivå 1 fordi vi visste det var farlig, men fordi vi ikke visste nok. Studiene Egeberg henviste til ble for en stor del aldri fullført. Etter klassifiseringen ble det umulig for forskerne å få tilgang til cannabis for å fullføre dem.

Og slik har vi håndtert planten. Den er klassifisert som farligere enn kokain og amfetamin fordi vi ikke vet nok om den. Og vi har forhindret alle muligheter for å få vite noe om den. Forskning har vært koordinert av de amerikanske myndigheter som har ansvaret for dens bekjempelse. Finansiering og tilgang til cannabis for forskning har kun blitt gitt til dem som har forsket på skadevirkninger. Deretter har man sagt nei til medisinsk bruk fordi vi ikke har nok forskning som kan dokumentere effekt. Det ble i en annen sammenheng skrevet en bok som handlet om dette dilemmaet. Den het Catch 22.

Den eneste fordelen denne kneblingen av forskning har hatt er at vi har kommet i den situasjon at det ikke finnes noe annet stoff i verden hvor skadevirkningene har blitt så nøye studert. Studie på studie har mislyktes i å dokumentere høyt misbrukspotensiale sammenlignet med andre stoffer. Studie på studie har mislyktes i å dokumentere spesielt store skadevirkninger. På skadesiden er cannabis langt på vei frikjent.

Etter at California gikk foran i 1996 har dette sakte men sikkert forandret seg. Nå skjer det forskning over hele verden også på de medisinske effektene. Å kalle resultatene spennende er som å kalle Elon Musk en dyktig entreprenør. Det er i og for seg riktig, men klarer ikke å fange essensen i det vi ser.

Den smertelindrende effekten Petter opplevde, og som har gjort at han nå har gått fra å være en god og lovlydig samfunnsborger på attføring til en kriminell i full jobb er kun en av dem. Spasmelindringen MS-pasienter opplever er en annen. Det begynner nå å komme resultater som tyder på at den mentale alderssvekkelse vi opplever med demenslignende minnetap etterhvert som vi blir gamle kan forhindres med cannabis. De endringene i humør cannabis gir gjør at bruken er utbredt i USA blant krigsveteraner med PTSD. Cannabis prøves nå ut mot leddgikt.

Også i Norge begynner det å stå frem pasienter med sine historier.

Vi hører om en liten jente på Karmøy desperate foreldre forsøker å hjelpe fra sine kontinuerlige – og livstruende – epilepsianfall med cannabisolje. Foreldre som opplever at de – i stedet for hjelp – får politiet på døren. Etter desperate henvendelser fra helsepersonell måtte politiet returnere noe av oljen. En innrømmelse av at intet annet hjelper og at lovforbudet potensielt kan ta livet av barn. I norske rettssaler har vi nå eksempler på mennesker som har blitt frikjent for cannabisbruk etter å ha prosedert på nødrett.

Systemets respons er som det alltid vil være. Vi gjør desperate forsøk farmakologisering. Et britisk selskap har utviklet et produkt – Sativex – enkelte av pasientene kan få. Vi må jo gjøre det trygt må vite. Tilgangen er strengt begrenset. Kun MS-pasienter med store spasmer hvor ingenting annet har virket kan få. Informasjonen som gis forsøker å trekke et skille mellom rusmiddelet cannabis og denne seriøse medisinen. På MS-forbundets side besvares pasienter som lurer på virkningen slik:

«Det er kun virkestoffet fra cannabisplanten som er i medisinen. Det som kan gi rus, er fjernet.»

Den skitne hemmeligheten er at dette er ren løgn. Ingenting er fjernet. Sativex er et helplanteekstrakt. Absolutt alt som er i en cannabisplante er med. De eneste innovasjonen legemiddelfirmaet gjorde og som gjorde at de kunne patentere det og dermed tjene penger var at de fant en måte å oppløse planteekstraktet på slik at det kunne administreres som munnspray. Det er like mye av det rusgivende stoffet THC i Sativex som det er av det andre virkestoffet, CBD.

Krigen mot narkotika har gitt oss berøringsangst for et stoff som i tusener av år har blitt brukt som medisin. En av våre fremste rusforskere, Jørgen Bramness som i sin tid var forskningsdirektør ved Seraf, har oppfunnet et ord for dette: Farmakomoralisme.

Det Bramness skriver om akkurat Sativex gir grunn til pause og refleksjon:

«Det er interessant å lese de første oppsummeringsartiklene om Sativex. Sativex er et ekstrakt fra cannabisplanten, med farmasøytisk kvalitet. Det var tydelig at forfatterne synes det var skummelt å skulle anbefale et produkt fra cannabisplanten. På slutten av disse første artiklene stod det klart og tydelig. Dette er effektiv medisin, men vil antagelig ikke bli brukt på grunn av misbrukspotensialet. Farmakomoralisme? »

Det er i møtet med enkeltskjebnene det kalde systemets rasjonelle logikk får vist frem sine konsekvenser. Mehmet-saken endret norsk bioteknologilovgivning. Saker som Charlottes epilepsianfall endret politikken i USA. Å se mennesker inn i øynene som hadde sine første smertefrie øyeblikk på åresvis endret mitt syn på medisinsk cannabis. Nå som forskningssensuren av de positive effektene av cannabis nærmer seg slutten vil vi se mange flere slike enkeltsaker, også i Norge.

Da blir det rart om vi skal stoppe det. Bare fordi vi kan risikere at pasientene i tillegg får det bra.

Det er som Bramness skriver:

« [...] Klart MS-pasienter som får Sativex kan oppleve ikke bare at spasmene løsner og smerten forsvinner, men latteren kan også sitte mer løst. Om man skal kalle oppstemthet og glede for en bivirkning eller en virkning skal jeg la være opp til andre. Men det er ikke en absolutt kontraindikasjon mot bruk. Det burde det i alle fall ikke være. For det ville jo være farmakomoralisme!

Jeg tror ikke det er ment sånn, men fra den farmakologiske siden synes det for meg som om det gamle munnhellet er blitt «alltid trøste, ofte lindre, sjelden kurere, men aldri glede». Det ville i hvert fall Hippokrates aldri ha sagt! Vi ønsker faktisk ikke farmakomoralisme.»

Saturday, May 13th, 2017 Bil No Comments

Bruddseier i giroen

(procycling.no): Syv etapper unnagjort og null italienske seirer. Det var status før lørdagens etappe i Giro d’Italia, en statistikk som er den verste i rittets historie for italienerne.

Da regnes riktignok lagtemposeieren til Liquigas i 2010 som italiensk seier, men det har vært få lysglimt for å se tilbake på for italienerne før den åttende etappen i den hundrede utgaven av Giro d’Italia.

Der ble kampen om etappeseieren utkjempet mellom fire bruddryttere – to italienere og to spanjoler.

De fire kom samlet inn i bunnen av den halvannen kilometer lange bakken opp mål i Peschichi. Valerio Conti satte seg selv ut av spill da han veltet i en hårnål én kilometer før mål.

Det utnyttet Gorka Izagirre til å sette full fart, mens Luis León Sanchez og Giovanni Visconti kjempet for å komme opp.

Med luken han fikk, holdt Izagirre unna, og tok Movistars første etappeseier i rittet. . Visconti ble nummer to, mens Sanchez ble nummer tre, kun et par sekunder foran de første rytterne i feltet.

– Etappen var veldig hard. Jeg er veldig glad for at jeg vant. Det var en mulighet, og jeg er veldig glad (for at jeg klarte det), sa spanjolen i et intervju etter målgang.

Seieren var hans første i et treukersritt.

Bob Jungels leder fremdeles rittet sammenlagt.

Resultatliste i bunn av saken!

Hardkjør fra start

Etter at de bruddet hadde gått nærmest umiddelbart på de syv foregående etappene i Giro d’Italia, var det stor kamp om å komme med i bruddet på den åttende etappen.

Med sin kuperte profil, var etappen fra Molfetta til Pschici for tøff for mange av spurterne, mens sammenlagtfavorittene ønsket å spare på kruttet til søndagens fjellavslutning opp Blockhaus.

Den første timen av den 189 kilometer lange etappen gikk unna med en gjennomsnittsfart på 55 (!) kilometer i timen, og like etter at timen var passert, ble bruddet etablert.

Jan Barta (Bora-Hansgrohe), Laurent Didier (Trek-Segafredo), Kristian Sbaragli (Dimension Data), Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice), Branislau Samoilau (CCC), Jasper De Buyst (Lotto Soudal), Viacheslav Kuznetsov (Katusha-Alpecin), Roberto Ferrari (UAE Team Emirates), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Vincenzo Albanese (Bardiani-CSF), Iljo Keisse (Quick-Step), Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott) og Alex Howes (Cannondale-Drapac) var de første 13 som kom av gårde.

Like etter kom også Luis León Sanchez (Astana), Lukas Pöstlberger og Gregor Muhlberger (begge Bora-Hansgrohe) opp til bruddet, som raskt fikk to minutter.

Sanchez alene i tet

Både Wilier Trestina og Gazprom-RusVelo hadde dermed misset bruddet, og de to prokontinentallagene satt fram store deler av lagene sine i feltet.

Inn på etappens første stigning, Monte Sant’Angelo, med 98 kilometer igjen, var avstanden kuttet ned til ett minutt.

Med 9,6 kilometer à 6,1 prosent innbød stigningen til angrep, og dem kom det flere av.

Luis León Sanchez kom først over toppen, ett minutt foran restene av bruddet, med en forfølgergruppe ytterligere 20 sekunder lengre bak og hovedfeltet enda 30 sekunder bak dem igjen.

Ny virtuell leder

De to forfølgergruppene samlet seg i utforkjøringen. Fra feltet hadde Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Davide Villella (Cannondale-Drapac), Valerio Conti (UAE Team Emirates), Julen Amezqueta (Wilier Trestina), Clément Chevrier (AG2R La Mondiale), Gorka Izagirre (Movistar) og Ivan Rovny (Gazprom-RusVelo) kommet seg opp, mens Samoilau, Sbaragli, Didier, Mühlberger og Pöstlberger var igjen fra det opprinnelige bruddet.

Sanchez ble kjørt inn igjen med 68 kilometer igjen. Samtidig angrep også Enrico Barbin og Nicola Boem (begge Bardiani-CSF) fra feltet, og de to kom seg opp til resten av tetgruppa noen kilometer senere.

Avstanden ned til feltet gikk også raskt oppover til tre minutter, det til tross for at Valerio Conti kun var to minutter og ti sekunder bak sammenlagtleder Bob Jungels før etappen.

Inn mot dagens andre kategoriserte stigning, fjerdekategorien opp til Coppa Santa Tecla, hadde avstanden vokst til snaut fem minutter. Dermed kom også Quick-Step fram i teten av hovedfeltet, for å forsvare ledelsen til Jungels.

Fartsøkningen ga også klare utslag. Da feltet passerte toppen av stigningen, 46 kilometer før mål, var avstanden nede i tre minutter igjen.

Utskilling i teten

Avstanden gikk fort nedover også over toppen, og da den gikk under to minutter med snaut fire mil igjen, angrep Conti fra bruddet.

Italieneren fikk med seg Sanchez, Izagirre, Muhlberger og Visconti, og økte raskt forspranget sitt til tre minutter med tre mil igjen.

13 kilometer før mål gikk Conti til igjen, og fikk umiddelbart med seg Izagirre. Visconti støtet også etter, og to kilometer senere kom Sanchez og Muhlberger opp til de tre andre igjen.

Visconti angrep like etter, og da måtte Muhlberger slippe.

Angrep fra Landa

I den lille stigningen angrep også Mikel Landa (Team Sky) fra hovedfeltet, og han fikk en luke på 10-15 sekunder.

I utforkjøringen ned mot den avsluttende bakken inn mot mål ble han imidlertid kjørt inn, samtidig som Visconti og Izagirre hadde fått en luke til Sanchez og Conti.

De to sistnevnte kom seg også opp igjen i utforkjøringen, og dermed skulle kampen om etappeseieren avgjøres med den 1500 meter lange stigningen opp til mål.

Der var Izagirre best, og Movistar-rytteren vant dermed den åttende etappen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Saturday, May 13th, 2017 Bil No Comments
 
May 2017
M T W T F S S
« Apr   Jun »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments