Tålmodigheten er i ferd med å renne ut for Tyskland. Utenriksministeren mener Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan går for langt med sine nazianklager.
- Vi er tolerante, men vi er ikke dumme, sier den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel til avisa Passauer Neue Presse etter at Erdogan søndag beskyldte statsminister Angela Merkel personlig for å bruke nazimetoder.
- Derfor har jeg fortalt min tyrkiske kollega klart og tydelig at en grense er blitt overtrådt her, sier han og legger til at uttalelsene om Merkel er sjokkerende.
Tyrkiske myndigheter viser ingen tegn til å ville dempe spenningsnivået i den svært opphetede ordstriden som har rast mellom Ankara og flere EU-land i ukevis.
«Spesielt Merkel»
Bakgrunnen er blant annet at tyske, nederlandske og østerrikske myndigheter har nektet tyrkiske ministre å drive valgkamp foran folkeavstemningen der Erdogan ber om mer makt.
Presidenten svarte med å anklage både den tyske og den nederlandske regjeringen for å oppføre seg som nazister. Det vakte avsky i Berlin, Amsterdam og EU for øvrig. Søndag gjentok Erdogan anklagen, men denne gangen rettet mot Tysklands statsminister personlig.
- Når vi kaller dem nazier, blir de utilpass. De samler seg i solidaritet. Spesielt Merkel, sa presidenten i en TV-sendt tale.
- Men du benytter akkurat nå nazimetoder, sa Erdogan med henvisning til den tyske statsministeren.
Valgkampsak
Erdogan har gjort det fiendtlige forholdet til Europa til en hovedsak i valgkampen fram mot 16. april. Da skal tyrkere stemme ja eller nei til en grunnlovsendring som skal gi ham mer makt.
For å sikre ja-flertall kan Erdogan bli avhengig av stemmer fra de mange millioner tyrkerne som bor i Tyskland og andre europeiske land.
I søndagens tale sa Erdogan at krisen i forholdet til Europa de siste dagene har vist at «et nytt kapittel har startet i den pågående kampen mot landet vårt».
Han hevdet at «gasskamre og konsentrasjonsleirer» igjen kan bli virkelighet, men at «de tør ikke det». Det var ikke klart nøyaktig hvem Erdogan refererte til i den sammenheng.
Elverum Håndballs trener Michael Apelgren innrømmer at fire av hans spillere fikk rødt kort med vilje i søndagens 30-22-seier mot Lillestrøm i eliteserien.
Elverum er allerede seriemester og hadde ingen problemer med å slå Lillestrøm i sin siste hjemmekamp før sluttspillet.
Hjemmelaget pådro seg imidlertid hele elleve utvisninger i en kamp som på ingen måte var stygg, og på tampen satt både Erik Toft, Petter Øverby, Kristian Bliznac og Tine Poklar på tribunen etter å ha pådratt seg røde kort.
Etter kampen medga Elverum-trener Michael Apelgren at det var planlagt.
– Jeg skal innrømme at vi spilte på måten vi gjorde for å få røde kort på akkurat de fire spillerne, sier Apelgren til Østlendingen.
Taktisk spill
Svensken begrunner valget på denne måten:
– De fire spillerne hadde rødt kort fra før. Nå blir de avstengt mot Halden, og så er de tilbake i sluttspillet der vi trenger dem. Man må stå over én kamp for annethvert røde kort man pådrar seg, og da valgte jeg å løse det på denne måten, sier treneren, og legger til:
– Jeg mener man burde slette røde kort før sluttspillet, men så lenge reglene er som de er, valgte vi å gjøre det på denne måten. Det første året jeg var her, holdt vi på å ryke ut av sluttspillet på grunn av utestengninger og røde kort, og sluttspillet er for viktig for oss til at vi kan gamble med det. Når vi fikk disse fire utestengt mot Halden, går vi inn i sluttspillet med blanke ark. Det er sesongens viktigste mål for oss, og røde kort der kan avgjøre alt.
Byttet inn spiller for tidlig
Apelgren sørget blant annet for at Poklar fikk en ny tominutter ved å bytte ham inn fire sekunder for tidlig etter en utvisning.
– Det kjennes på ingen måte godt, men jeg er nødt til å være kynisk og gjøre alt jeg kan for å gi oss best mulige forutsetninger for å vinne sluttspillet. Det er en utrolig vanskelig situasjon, men selv om jeg står for det, gir det meg som sagt en veldig dårlig følelse, sier treneren.
Ellers ligger det an til et spennende race om sølv og bronse i serieavslutningen etter at Bækkelaget tapte, mens Haslum og ØIF Arendal vant søndag. Ett poeng skiller mellom de tre lagene.
Det foreligger ingen bevis for at Donald Trumps stab hadde noe hemmelig samarbeid med Russland fram mot presidentvalget, ifølge etterretningskomitéleder.
Devin Nunes, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus, lot seg intervjue av Fox News søndag, dagen før FBI-direktør James Comey møter i høring om avlyttingen.
Basert på «alt jeg har fram til i dag – er det ingen bevis på samarbeid», sier den republikanske komitélederen.
- Den eneste forbrytelsen vi vet er begått, er lekkasje av noens navn, sier Nunes.
Han viser til opplysningene om at FBI lekket opplysninger til mediene om Trumps nå avgåtte nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynns kontakt med Russland.
Nestlederen i komiteen, demokraten Adam Schiff, er ikke like sikker. Han mener at det fins nok bevis til å rettferdiggjøre gransking.
Høring i Kongressen
Mandag møter Comey i en høring i komiteen i Representantenes hus, blant annet for å forklare seg om lekkasjene om Flynn. Senere blir det høring også i Senatets etterretningskomité om Trumps mulige bånd til Russland, som begge kamrene har fått i oppdrag å granske.
De undersøker også presidentens oppsiktsvekkende og hittil ubeviste påstand om at forgjengeren Barack Obama avlyttet ham før presidentvalget i fjor.
Nunes har fra før påpekt at det ikke finnes bevis for avlyttingspåstandene i de dokumentene som komiteen fikk fra justisdepartementet tidligere i uka.
Forsøkte å påvirke
De amerikanske etterretningsorganisasjonene har tidligere åpent beskyldt Russland for å hacke Demokratenes nasjonalkomité og antydet at hackingen hadde til formål å hjelpe Trump til å vinne valget.
Nunes sier det er klart at russerne forsøkte å påvirke valgkampen, slik de har gjort i mange tiår, og at komiteen skal vurdere om de også forsøkte å skape tvil om den amerikanske valgprosessen og om de prøvde å hjelpe Trump.
- Dette må vi komme til bunns i, sier han.
Russland avviser beskyldningene, og Trump kaller dem den reneste heksejakten.
Hett tema
Trumps anklage om at Trump Tower i New York ble avlyttet av Obama har vokst til å bli et av de heteste temaene i Washington, særlig etter hvert som stadig flere politikere og tjenestemenn forsikrer at det ikke fins bevis for påstanden.
Spørsmålet om avlytting kom på dagsorden for en måned siden da Flynn ble tvunget til å gå av etter at det ble avslørt at han hadde løyet om sine kontakter med Russland.
Omtrent på samme tid meldte New York Times at etterretningsorganisasjonene hadde avlyttet samtaler som viste at mange i Trumps valgkampstab hadde stadig kontakt med russisk etterretning i året fram til valget i november.
STOCKHOLM (Dagbladet): – Han var min «bror», sier en yngre mann kledd i svart vinterjakke med hetta trukket godt over hodet.
Han er den eneste i forsamlingsrommet bortsett fra tomme stoler på rekke og rad.
Mannen stiller seg like foran blomstene, lysene og bildet av 20 år gamle Yonathan.
Han står en stund helt stille og ser på bildet av vennen, før han går fram, tenner to stearinlys, og deretter forlater ungdomsklubben.
Kvelden før var venner samlet på ungdomsklubben hvor Yonathan pleide å henge på kveldene. Det ble holdt innsamlingsaksjon for 20-åringens mor, som er alenemor.
Yonathan ble skutt og drept da han satt i samme bil som Merhawi Aregai (26), som utpekes av svensk politi som gjengleder for Lejonen (Løvene). Begge skal ha blitt skutt i hodet. De døde seinere av skadene på sykehus. Fem dager etter blir en 29 år gammel mann pågrepet i Danmark mistenkt for dobbeltdrapet. Ifølge Expressen kan det ha vært et oppgjør innad i Lejonen.
- Man begynner å bli lei
Ifølge svenske medier skal ikke Yonathan ha vært noen tung gjengkriminell. Kanskje var han bare på helt feil sted, til helt feil tid?
Dagbladet snakker med en bekjent av Yonathan, som ikke ønsker å bli sitert med navn, noe som er en gjenganger for ungdom tett på miljøene i forstedene.
- Han var ingen tung kriminell. Han var en flott fyr, rolig, gjorde ikke mye ut av seg. At kan skulle falle på grunn av den økende volden, er synd. Hvem vet hvem som er den neste personen som dør, det kan være meg, sier ungdomsarbeideren, som var tilstede på minnestunden og så moren ta farvel.
- Det er ikke enkelt for en mamma å ta farvel med barnet sitt. Man begynner å bli lei av dette. Yonathan var på feil plass til feil tid. Han var ikke sånn. Hvis han hadde vært det, så forstår man det jo litt mer, sier mannen, som forteller at det har blitt enklere å få tilgang til våpen de siste åra, og at han selv har stanset flere skytinger.
Opptøyer, brennende biler, vold, skytinger. Slik beskrives forstedene, slik beskrives «svenske tilstander». Men hva er det?
Når man googler de to ordene kommer forslagene:
Innvandring.
Drap.
No-go-soner.
Eksperter uttaler seg om lovløse parallellsamfunn med vold, gjenger, opptøyer i forstedene til de store byene Stockholm, Göteborg og Malmö. Mange gir svensk innvandringspolitikk og segregering skylda. Samtidig kobler Sverigedemokraterna innvandring og flyktningsstrøm direkte med problemer og uro.
Men hva tenker de som bor i forstedene i Sveriges hovedstad, med de kjente navnene Rinkeby og Husby?
Etter den såkalte «drapsvågen» i Stockholm, hvor det skjedde fem drap på 36 timer, dro Dagbladet til forstedene for å snakke med folk om hva de tenker om å bo et sted som forbindes med kriminalitet, utenforskap og store sosiale problemer.
- Skrives bare negativt
På Rinkeby torg, to dager etter drapene, står det en guttegjeng ved nedgangen til T-banen. En av gutta løper mot meg og spør om jeg vil kjøpe hasj. Like etter kommer det tilrop og noen kaster en lighter etter oss. Vi hadde verken journalistblokk eller kamera på oss.
Hvorfor skjedde det?
På ungdomsklubben like ved, sier ungdommene at gutta på torget sannsynligvis trodde at vi var politi, en etat mange i Rinkeby ikke har det beste forholdet til.
- Jeg synes ikke man kan si at det er to samfunn i Sverige. Her i Rinkeby føler jeg meg hjemme, jeg har det bra, men jeg går på skolen inne i byen, og jeg føler ikke at jeg er i et annet samfunn der, sier Bilal «Lanzoo» Khodr (18).
En av ungdomsarbeiderne på klubben mener Rinkeby har fått et ufortjent dårlig rykte, og at det også kommer mye bra ut av forstaden. Hun viser til Muntather «Monti» Fadhil (16), en rapper som har titusenvis av visninger på Youtube.
- Vårt mål er, vår tanke, vår bakgrunn, er at man har én mening med rappen: «drøm stort, vi kan også». Det spiller ingen rolle hvor man kommer fra, hvor man bor. Alle kan få utspring for sine talenter. Jeg valgte musikken, sier «Monti», som har vært med i «Ghetto Superstars» i et par år. Ei gruppe som fikk medieoppmerksomhet i Sverige etter at de ga ut «Där jag bor», ei låt om livet i Rinkeby.
- Hvordan er det å vokse opp i Rinkeby?
- Når man leser avisene, så skrives det bare om det negative, aldri om det positive som skjer her. Det er kanskje mange som har en dårlig relasjon til politiet, men det betyr ikke at alt er negativt, sier 16-åringen som kom fra Irak for seks år siden. Nå føler han seg trygg i Rinkeby.
Statsborger, men ikke svensk
Andre er av en annen oppfatning.
- Man vil flytte…. men det er vanskelig, sier en ungdomsarbeider i 20-åra som er født og oppvokst i Sverige, men i Stockholm-forstaden Kista.
- I Sverige anses jeg ikke for å være svensk, og i Jordan anses jeg ikke…. der er jeg svensk, forstår du? Man er i en rar situasjon.
Han studerer i sentrum av Stockholm, med masse etniske svensker, men har ingen svensker i telefonkatalogen.
- De har sine fordommer. Du har det enklere hvis man er etnisk svensk, ser svensk ut. Dette er et oppdelt samfunn, sier mannen, som tror feilen må ha skjedd da de første innvandrene kom til Sverige, hans egne foreldre og de før dem.
- Jeg har aldri bodd et sted hvor jeg kan komme i kontakt med svensker, sier mannen, som ikke ønsker at hans egne barn skal vokse opp i Kista.
- Forstedene er på vei nedover, politikerne sier de gjør noe, men det er et skuespill. Det er lett å skylde på staten, men vi som bor her skjønner at staten ikke gjør jobben sin, sier mannen, som er redd kriminaliteten vil stige, dersom det ikke gjøres noe med lover og regler.
- Ingen er redde for straff, hva er det å være redd for? Straffene er altfor lave, sier mannen, som mener at staten må slå tilbake mot kriminaliteten i forstedene.
Peshmergakrigeren
På torget i Husby, omringet av boligblokker, ligger det også blomster og lys. Folk som går forbi gir blomstene et kjapt blikk.
På et konditori sitter 57 år gamle Selah Sheshe og drikker kaffe og leser aviser. Når han ruller forbi i rullestolen, spør vi ham hvem blomstene er lagt ned for.
- Det er en gutt som døde i en politijakt. Han hadde solgt narkotika, sier Sheshe.
Han kommer fra Kurdistan i Irak. Da han var ung, var han en del av de kurdiske geriljastyrkene, men på 80-tallet ble han skutt i halsen og ble lam fra livet og ned.
Nå er han blitt glad i Sverige, et land han er svært takknemlig for at tok ham i mot for over 30 år siden. Men hvis ikke han hadde trengt helsehjelpen som Sverige tilbyr ham, hadde han reist hjem for å kjempe for et selvstendig Kurdistan.
- Den som lever ved sverdet, skal dø ved sverdet, sier Sheshe om mannen som skal ha dødd i politijakten. Han forteller at han kjente familien, og at mannen hadde vært «et problem for samfunnet» lenge.
- Lovene strekker ikke til, de er ikke strenge nok, langere får bare bøter. Det har blitt litt bedre, men man får holde på fritt med narkotika her, sier Sheshe, som mener at mange innvandrere helt fra ung alder av ikke klarer å holde følge med svenskene i samfunnet. Han mener også at mange utnytter det svenske velferdssamfunnet og at dersom man begår kriminalitet, må utvisning være en trussel.
- Viktig å lære svensk
En liten spasertur fra Husby torg, ligger moskeen som eks-peshmergakrigeren ikke synes noe om. Han mener religiøse kaster bor altfor mye tid i moskeen, og at de heller bør ta seg en jobb hvis de kan.
Dagbladet møter en av lederne ved moskeen, Omar Sayed (52), sammen med Abdelwahab Abdelkader (47). En lørdag formiddag er det full rulle i moskeen, med koranskole for barna. Den foregår på svensk.
- Det viktigste er man lærer seg ordentlig svensk. Jeg sier til min datter at hvis du konkurrerer med svensker om en jobb, må du være dobbelt så god som dem, sier Sayed, som forteller at moskeen samler 500 mennesker til fredagsbønn. De får høre mye om hva som skjer i forstaden.
- Det finnes ikke nok tilbud, da står ungdom og bråker i sentrum, sier Sayed, som etterspør bedre tilbud og at tiltakene politikerne lover, også bli gjennomført når de blir valgt inn i Riksdagen.
De har begge bodd i Sverige mesteparten av sine liv. Fortsatt blir de sett på som innvandrere. De mener benevnelsen fører mye galt med seg.
- Å kalle de som er svenske og bor her for innvandrere, er feil, det brukes som negativt fortegn, sier Abdelkader, som mener at hendelser som skjer i såkalte «innvandrertette områder» blir blåst opp.
- Noen biler brenner, og så snakker Trump om det! sier Sayed.
- Når blir man svensk i Sverige?
- Når man slutter å bruke ordet innvandrer, sier Abdelkader.
Nei, det er ikke katten som har tråkket på tastaturet. Det er snarere kattens lek med musene denne sesongen.
Eller mer presist:Det erMarit Bjørgens rekke i individuelle distanserenn etter at hun ble mor til Marius, inklusiv tre nasjonale renn. I dag tok Rognes-jenta sin tiende internasjonale triumf denne sesongen.
Seieren på dagens jaktstart – og dermed også minitouren sammenlagt – var 36-åringens niende internasjonale og totalt ellevte distanseseier på rad.
Weng vant Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt, mens Marit Bjørgen ble den suverene VM-dronningen og har vært best i samtlige distanserenn etter Tour de Ski. I dag møttes duoen til en ny stjerneduell i Quebec.
Akkurat som i går vant Bjørgen, selv om Weng forsøkte seg med et rykk helt på tampen og kom seg forbi Rognes-jenta da det .
Oppgitt Wen
Bjørgen ga imidlertid 25-åringen svar på tiltale, passerte Weng i en sving og jublet til slutt for en ny seier.
- Jeg synes Marit så litt sliten ut, så jeg prøvde å angripe. Jeg angrer litt på at jeg ikke ventet. Nå må vi snart slå Marit. Hun har altfor bra selvtillit, sier Weng til NRK.
- Jeg var nervøs og skeptisk før start. Det kunne ha gått begge veier. Jeg fryktet Heidi på oppløpet. Det er utrolig artig å avslutte sesongen på denne måten. Det er godt å holde ungjentene bak seg, sier Bjørgen til statskanalen.
Stina Nilsson vant spurten om 3. plassen. Ingvild Flugstad Østberg fikk det tøft mot slutten og endte til slutt på 6. plass.
Ida Ingemarsdotter og Krista Pärmäkoski ble henholdsvis nr. 4 og 5. Maiken Caspersen Falla og Charlotte Kalla fulgte på 7. og 8. plass.
Slik gikk det til
Heidi Weng og Marit Bjørgen gikk ut sammen i tet i den avsluttende jaktstarten i minitouren i Canada, som også var verdenscupsesongens siste renn.
Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Ida Ingemarsdotter, Krista Pärmäkoski, Stina Nilsson, Kahtrine Harsem og Charlotte Kalla fulgte deretter ut fra start.
Tetduoen Bjørgen og Weng økte avstanden til konkurrentene. Det ble tidlig klart at seierskampen ville stå mellom disse to. For Østberg ble det en kamp om å holde forfølgerne bak seg i kampen om den siste pallplasseringen.
Like før mål forsøkte Weng å rykke fra Bjørgen. Rognes-jenta svarte imidlertid med å gå forbi igjen inn mot mål og kom, som i går, først inn på oppløpet. Bjørgen hadde full kontroll og vant igjen.
(Dagbladet): Raw Air fikk en fortjent spennende avslutning da det hele skulle avgjøres i Vikersundbakken i dag.
Robert Johansson var Norges beste på en sjuendeplass etter førsteomgangen, mens Johann Andre Forfang ble nummer åtte. Sistnevnte klinka så til i sitt siste hopp, og hadde dagens foreløpig lengste hopp på 245,5 meter.
Med det hoppet gikk han i ledelsen, men endte til slutt opp med å bli skjøvet ned til en fjerdeplass.
Kamil Stoch vant foran Noriaki Kasai og Michael Hayboeck.
Kjempet om sammenlagtseier
Andreas Stjernen kjempet før det siste hopprennet om en tredjeplass i sammendraget, men sprakk litt i førsteomgangen. Det ga han en 13. plass etter det første hoppet, og håpet om Raw Air-seier forsvant.
Stjernen ble til slutt nummer 9 i dagens renn. Stefan Kraft ble Raw Air-vinneren, etterfulgt av Kamil Stoch og Andreas Wellinger. Sistnevnte mistet ledertrøya etter å ha landet på 166 meter i dag.
Robert Johansson ble nummer ti, Anders Fannemel nummer 13 og Halvor Egner Granerud endte som nummer 21.
Amerikaneren Kevin Bickner satte en solid personlig rekord i 1. omgang med 244,5 meter. I finalen var han uheldig i landingen og måtte over ende. Han ble båret ut av bakken på båre etter ha møtt bakken i over 105 km/t på 234,5 meter.
Neste helg avgjøres verdenscupen i slovenske Planica.
Holmenkollen (Dagbladet): Det ble heldramatisk i søndagens fellesstart for herrer da franske Martin Fourcade hadde glemt å lade magasinene før skyting. Dermed måtte treneren kaste et ladet magasin til verdenscupvinneren på første liggende.
- Jeg er rett og slett en idiot. Jeg glemte å lade magasinene, alle var tomme. Det er en juniorfeil, sa Martin Fourcade under pressekonferansen etter rennet.
Ved neste skyting måtte storebror Simon Fourcade steppe inn for å gi nye ladninger, men også denne gangen klarte Fourcade å skyte feilfritt.
- Til tross for denne store feilen, klarte jeg å ta igjen tiden. Jeg er veldig glad og stolt over prestasjonen – en av de største i karrieren min, sa Fourcade, som takket for at ingen sendte inn en klage.
På de to stående skytingene gjorde Fourcade heller ingen feil, og da den siste kula penetrerte midten av blinken, løftet franskmannen opp hånda i været mot publikum før han gikk videre.
Kunne fått tredjeplass
De norske skiskytterne var mektig imponerte over franskmannen etter rennet.
- Han er hakket bedre enn alle andre. Han har vært veldig god i år, det er bare å ta av seg hatten og brette opp ermene for å ta igjen forspranget, sa Emil Hegle Svendsen til Dagbladet.
Svendsen, som kom på fjerdeplass, var usikker på reglene, men sa til Dagbladet at han trodde man ikke kunne motta ting på matta.
- Det hadde vært fint med pallplass, men samtidig var Fourcade best.
Da Dagbladet snakket med Bjørndalen, var det fortsatt usikkert om Fourcade ville bli disket.
- Han er verdens beste skiskytter, det er en grunn til at han har vunnet sammenlagt seks ganger, sa Bjørndalen.
- Jeg håper han ikke blir disket. Han treffer tjue ganger og går raskest på ski, han bør vinne den.
- Beste av de beste
Fredagens vinner i sprinten, Johannes Thingnes Bø, er enig med Bjørndalen.
- Han var såpass overlegen og tjente ikke noe tid på å drive og surre med magasinet, sa Thingnes Bø til Dagbladet.
Latviske Andrejs Rastorgujevs kunne ha vunnet fellesstarten om Fourcade hadde blitt diskvalifisert, men latvieren ble småirritert da Dagbladet spurte han om hvorfor de ikke klagde.
- Hvorfor skulle jeg gjort det? Han er sterk i dag, han mistet mye tid. Hadde jeg klagd, hadde samvittigheten min fått unngjelde. Han vant, han er den beste av de beste, sa Rastorgujevs til Dagbladet.
QUEBEC (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo trollbandt en hel langrennsverden da han gikk inn til sin første verdenscupseier på distanse i går.
På toppen av maktdemonstrasjonen fikk han med seg en gigantledelse ut på dagens femten kilometer lange jaktstart på den historiske slagmarken Abrahams sletter i Quebec.
Skjønt, gigantledelse er det vel bare vi som ser på som snakker om. Klæbo selv er usikker på hvordan han skal forvalte det 23-sekunders store forspranget han har før dagens løp.
- Det der må jeg vurdere skikkelig nøye, for det blir et rotterace. 23 sekunder er nok dessverre litt for lite, sier Klæbo til Dagbladet.
- Hvis du ser de to kanonene som kommer bak så snakker vel det for seg selv.
Harvey tror på seier
De to kanonene er altså Niklas Dyrhaug og hjemmefavoritten Alex Harvey. Harvey tror han kan knipe sekundene han trenger, men er forberedt på å gjøre jobben selv.
- Ja, jeg kan nok ikke regne med å få noe hjelp fra Dyrhaug, men det er ok. Jeg tror fortsatt jeg har en sjanse til å vinne dette. Vi får nesten se hva slags kropp Johannes våkner opp med, og hva slags kropp jeg har, sier Harvey til Dagbladet.
Men der Harvey regner bort enhver hjelp fra Dyrhaug, kan det være at han likevel får det.
Ikke til å dra inn Klæbo, men for å holde unna for de som kommer bak. Og dermed kan Dyrhaug være nødt til å hjelpe Harvey fram til Klæbo om trusselen fra de bak blir for stor.
- Jeg sier ikke at jeg skal hjelpe Alex, men det er i begges interesse at vi holder luka bakover. Jeg vil jo ikke bli tatt igjen av fullt av spurtkanoner bakfra, sier Dyrhaug til Dagbladet.
Se opp for toget
11 sekunder bak duoen Dyhaug/Harvey starter nemlig Finn Hågen Krogh. Femten sekunder bak ham igjen, kommer sprinteren Sindre Bjørnestad Skar.
- Det handler først og fremst om å sikre pallplassen sammenlagt?
- Vi får nå se, men det er nå spurtsterke gutter jeg går med, for å si det mildt. Jeg har slått Alex på oppløpet før, senest i dag faktisk, så det er ikke umulig. På papiret er Alex en bedre skøyter enn det jeg har vært i år, men nå er jeg skadefri og tilbake i form jeg også. Hvis det er sånn at vi skal dra inn Johannes så må han gjøre jobben, det er det ikke noen tvil om, men om det kommer et tog bakfra som begynner å ta inn på oss, så må vi samarbeide. Det er det heller ikke noen tvil om, sier Dyrhaug.
Minitourleder Klæbo er ikke like sikker som Dyrhaug på at de to bak ham ikke kommer til å prøve å hente ham inn i fellesskap.
- Vi får se da, men jeg håper jo ikke det. Alex er nok gira på å få en seier på hjemmebane, så jeg må nok grave dypt i kjelleren i morgen. Men jeg er klar for det. Nå er det ett løp igjen, så nå skal det graves dypt, sier Klæbo til Dagbladet.
Chili con carne er en enkel gryterett med kjøtt som har sitt opphav i Tex Mex kjøkkenet. Gryta er en kraftig matrett, en slags stuing, med biffkjøtt, svinekjøtt eller annet kjøtt og skal smake godt av chilipepper. Chili con carne inneholder oftest tomater, løk og bønner og det finnes utrolig mange varianter av denne berømte retten.
Verdenskjent gryterett
En chiligryte lages gjerne av kjøttdeig eller karbonadedeig når det skal gå fort i hverdagen. Om du vil lage en lettvint variant kan du lage chili con carne med pølser. Brune bønner, ofte kidneybønner en fast ingrediens i retten og som navnet sier skal gryten smake godt av chili. Andre krydder som spisskummen og oregano gir retten den karakteristiske smaken.
Mørk sjokolade runder av smaken
Vi har laget en vri på gryten ved å runde av smaken med revet, mørk sjokolade, som også er mye brukt i originaloppskrifter fra Mexico. Mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold, ca. 70 %, eller vanlig kokesjokolade, er greit å bruke i chili con carne. Smak deg fram, men sjokoladesmaken skal ikke dominere, bare anes.
Server chiligryten med tortillachips og mange liker kokt ris. En hjemmelaget guacamole er perfekt tilbehør. Blir smakene for sterke hjelper det å sette fram litt rømme som demper sterke smaker som kan brenne i munnen.
Lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang og frys ned i porsjoner så har du chiligryte til senere.