Archive for March 18th, 2017

King med målgivende da Bournemouth vant

Joshua King bidro med en målgivende pasning da Bournemouth slo Swansea 2-0 i Premier League. Benik Afobe scoret begge målene for hjemmelaget.

Afobe sendte Bournemouth i føringen etter en drøy halvtimes spill, før samme mann fastsatte resultatet til 2-0 med 18 minutter igjen på klokken. Lørdagens resultat gjør at Bournemouth klatrer til 11.-plass i Premier League før søndagens kamper. Laget har 33 poeng. Swansea er kun tre poeng over nedrykksstreken med sine 27.

Bournemouth har nå vunnet sine to siste. Før det klarte laget sterke 1-1 mot Manchester United på Old Trafford. Manager Eddie Howe kan med andre ord smile over solid form om dagen.

– En ekstremt viktig seier. Et par trepoengere til vil sannsynligvis gi fornyet Premier League-kontrakt for Bournemouth, konstaterte TV 2-kommentator Kasper Wikestad like før kampslutt lørdag.

King involvert

Joshua King spilte som vanlig fra start for vertene, og kraftspissen var involvert i 1-0-scoringen. Ballen så ut til å nå King like utenfor boksen, men nordmannen lot ballen trille videre til lagkamerat Afobe. 24-åringen løsnet skudd fra distanse, og ballen skiftet retning via Swansea-forsvarer Alfie Mawson.

Afobe og Bournemouth kunne se at Swansea-keeper Lukasz Fabianski ble satt helt ut av spill. Ballen snek seg inn i nettmaskene til 1-0 for vertene.

Swansea kom nær utligning bare fire minutter etter. Den islandske playmakeren Gylfi Sigurdsson løsnet skudd fra distanse, men det lekre forsøket ble glimrende reddet av Bournemouths Artur Boruc.

Afobe-dobbel

Swansea prøvde å kjempe seg tilbake i matchen, men et stykke ut i 2. omgang sikret altså Afobe sin annen scoring for dagen. Joshua King fikk ballen, førte den med seg inn mot boksen, før han sendte en glimrende stikker til Afobe. Denne gangen trengte ikke lagkameraten hjelp av et Swansea-bein, men metallet. Skuddet suste i mål via venstre stolpe, utakbart for Fabianski.

Joshua King fikk en sjanse til å gjøre dagen enda bedre drøye ti minutter før slutt, men spissens gode heading fra kort hold ble på flott vis avverget av Fabianski.

Bortelaget forsøkte seg på en liten sluttspurt, men klarte ikke å komme seg til de helt store sjansene. Faktisk var det Bournemouth-innbytter Jack Wilshere som kom nærmest, men skuddforsøket hans fra god posisjon gikk rett på keeper. Dermed endte det med tomålsseier til Bournemouth, til hjemmefansens store glede.

Joshua King ble byttet ut på overtid. Han fikk stor applaus da han gikk av banen.

(NTB)

Saturday, March 18th, 2017 Bil No Comments

Snytt for finaleplassen i «Mesternes mester»: – Lett å være etterpåklok

KALAMATA (Dagbladet): – Nå har jeg det helt greit. Jeg er vanligvis ikke fornøyd med tredjeplass, men må nok se det litt i sammenheng – i forhold til hvem jeg har konkurrert med og hva jeg har konkurrert i, forteller Tonje Sørlie (35) til Dagbladet.

Etter å ha havnet bakerst i første del av kveldens finaleøvelser, som skulle ha sikret den tidligere kickbokseren en plass i den siste og avgjørende konkurransen, endte det altså med tredjeplass i «Mesternes mester».

Med Sørlie ute av realityprogrammet, står det endelige mesteroppgjøret mellom Anders Jacobsen (32) og Helene Olafsen (26). Vinneren blir avgjort seinere i kveld.


RØYK UT RETT FØR FINALEN: Den tidligere kickbokseren Tonje Sørlie (35). Her ved deltakerhuset i Hellas. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

- Kjedelig utgangspunkt

- Jevnt over er både Helene og Anders et nivå over meg. De er verdige finalister begge to, forteller Sørlie, som treffer Dagbladet idet hun er tilbake fra øvelsen.

35-åringen havnet bakpå allerede etter kveldens første konkurranse, der deltakernes klatrevegg-kunnskaper ble satt på prøve.

Dette ga motstanderne et forsprang i den blytunge jaktstart-konkurransen – en cocktail av statiske øvelser.

- Jaktstarten var så ille som jeg hadde forventet, vi visste at det ville bli vondt. Når jeg i tillegg måtte begynne sist, så var jeg avhengig av at de andre skulle gjøre noe feil. Det var et kjedelig utgangspunkt, forteller Sørlie.

- Jeg var nærme, men ikke nærme nok.

Sitter i kroppen

Selv om 35-åringen alt i alt er fornøyd med egen innsats i «Mesternes mester», har hun finale-nederlaget friskt i minnet.

- Det sitter ennå i kroppen, og man er jo aldri helt tilfreds når man ikke har gjort det bra. Men det var det jeg hadde. Det er lett å være etterpåklok, men jeg tror ikke jeg kunne ha gjort så mye annerledes. Jeg tapte ganske klart.

- Hvem vinner nå?

- He-he, jeg vet ikke. Men uansett hvem som vinner, er det fortjent.

Vinner Helene Olafsen «Mesternes mester» i kveld, er hun den første kvinnen til å hente hjem seieren i programmets historie.

- Var den rare ungen

Tonje Sørlie, som la kickboksingen på hylla i 2014, har en forrykende idrettskarriere bak seg. Hun er fem ganger verdensmester og eneste kvinne i verden med VM-gull i alle tre grener innen kickboksing.

Før boksesporten ble en del av livet hennes, gikk bergenseren gjennom noen utfordrende barndomsår. I et intervju med Dagbladet tidligere i uka, erkjente 35-åringen at hun var sensitiv som barn.

Merkelig nok begynte det med Sørlies bastante valg av skotøy: Hun ville bare gå i gummistøvler.

- Det var nok vanskeligst for foreldrene mine. Det var de som fikk alle blikkene på grunn av den rare ungen som alltid gikk i gummistøvler. Jeg fikk ikke vondt av å ha på meg sko, men det var en psykisk greie. Det var ikke vanlig stahet som barn kan ha, fortalte Sørlie.

Saturday, March 18th, 2017 Bil No Comments

- Jeg hadde verken posisjon eller beina

SANREMO (procycling.no): Allerede oppover Cipressa ble det klart at Edvald Boasson Hagen igjen var førstepri for Dimension Data.

Da var Mark Cavendish gjennomkokt – og vel så det.

Dessverre var alle de andre hjelperne hans også over alle hauger. Rudsbygdingen måtte selv posisjonere seg opp Poggio, og havnet for langt unna da Peter Sagan dro fram hans voldsomme register.

- Det var ganske greit helt til den siste bakken. Der satt jeg for langt bak. Men jeg hadde ikke bein til å være med, uansett. Jeg hadde verken posisjon eller bein, oppsummerte en nydusjet Boasson Hagen overfor procycling.no før han hastet videre i bil med lagkamerat Mark Renshaw for å rekke flyet hjemover.

Har ikke prioritert Sanremo

Etter en overbevisende start på fjorårssesongen, ønsker Dimension Data å holde ham litt igjen i første del av årets vårklassikere.

Midtøsten ble byttet ut til fordel for Europa. Som vanlig har lysluggen fått lov til å prioritere trening foran ritt i februar og mars.

Det fungerte bra i fjor, og laget håper det skal fungere bra også denne gangen.

- Vi ønsker å gi ham en litt myk start. Det viktigste er at han er bra fra Gent-Wevelgem og ut Paris-Roubaix. Han var tett på seieren i Roubaix i fjor, men vi følte likevel han var litt på slutten av sin gode periode. Han dominerte tidlig i Qatar og vi ønsker å holde igjen toppformen noe, sier Dimension Datas performance coach, Rolf Aldag til procycling.no.

Tyskeren noterte seg at nordmannen aldri kom helt i posisjon da det skulle spurtes for topplasseringer på Via Roma.

Men det virket ikke som han tok det altfor tungt.

- Sagan var nødt til å angripe

Den tidligere tyske topprytteren så like godt som alle andre at det ikke var noe å gjøre med utfallet av den 108. utgaven av Milano-Sanremo.

I hvert fall ikke for en rytter som satt hjelpeløst fortapt uten lagkamerater rundt seg.

- Alle forsto at Sagan ikke ønsket å møte Gaviria og Démare i en duell nede på flaten, så han var nødt til angripe. Det vi håpet på var at det skulle være flere ryttere på mellomdistanse mellom feltet og de som angrep like før toppen. Det er enklere å samle det om du kun skal kjøre inn rytteren like foran deg. De to som gikk etter Sagan nå, var de eneste som hadde kapasitet til å gjøre det. I tillegg er de gode utforkjørere. Når det da ender med 20 sekunder i bunnen av Poggio og så har du Sagan foran der med sine tempoegenskaper, ja – så tok du bort alt det taktiske med hele greia. Angrepet som skjedde avgjorde denne utgaven av rittet, resonnerer han.

Sagan og Kwiatkowski ut i full blomst

Til slutt var det ikke Sagan som fikk sprute prosecco utover Via Roma, det var polske Michal Kwiatkowski.

Mannen som allerede har rukket å bli verdensmester, vunnet Strade Bianche, E3 Harelbeke, Amstel Gold Race og nå Milano-Sanremo i en alder av 26 år.

Kwiatkowski og Sagan er to eksponenter for ryttere som brukte midten av 20-årene til å springe ut i full blomst.

For vidunderbarnet Boasson Hagen har det tatt lengre tid, men under fjorårets klassikere var han nærmere enn noen gang tidligere.

Så kanskje er det også håp for Boasson Hagen når de neste monumentene skal deles ut?

- Ja, jeg satser på det. Det føles ut som jeg er på riktig vei i hvert fall, sier Dimension Data-rytteren.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Saturday, March 18th, 2017 Bil No Comments

I dette landet var USA en tillitsfull samarbeidspartner. Nå stuper målingene

(Dagbladet): Fredag møttes USAs president Donald Trump og Tysklands forbundskansler Angela Merkel for første gang i Det hvite hus.

Verken Trump eller Merkel la skjul på at de er uenige i en rekke spørsmål, men begge mente at møtet var nyttig.

Men når Merkel er i USA for å treffe Trump, er det få hjemme i Tyskland som støtter landets alliert.

Bedre før

For tyske innbyggernes tillit til USA, var bedre før Trump ble president.

Det viser The Spectator Index måling.

Før Donald Trump ble valgt til president 8. november i fjor, hadde 59 prosent av tyskerne tillit til USA.

I februar 2017 var tilliten til et av verdens mektigste land, sunket til 22 prosent.

På bare tre måneder har tilliten til USA stupt med hele 37 prosentpoeng, ifølge The Spectator Index.

Like lavt som Russland

Dette betyr at tyskerne har like liten tillit til USA som Russland. Ifølge den anerkjente avisa The Independent, som siterer Köln-baserte radiostasjonen WDR, har bare 21 prosent av tyskerne tillit til Russland.

Dette er likevel en oppgang fra mars 2015, for da var tallet på 15 prosent.

Ifølge undersøkelsen til WDR, mente 80 prosent av de spurte at EU er nødt til å samarbeide tett med Trump i tiden framover. Meningsmålingen viste også at 90 prosent av tyskerne er bekymret for den demokratiske tilstanden i Tyrkia.

Undersøkelsen til radiokanalen WDR var en del av en større rapport i forbindelse med Forbundsdagsvalget i september i år.

Smørbrødliste

Da Angela Merkel og Trump møttes i Det hvite hus i går, var det ventet at de blant annet skulle snakke om NATO, EU og det kommende G20 toppmøtet. Trump rettet flere ganger under valgkampen krass kritikk mot Merkel, særlig mot den tyske flyktningpolitikken. Det var derfor ventet at møtet skulle bli anstrengt - noe det også var.

Innvandring var også et samtaleemne da de møttes i Det hvite hus.

Trump har i flere av sine taler påpekt konsekvensene dersom USA ikke fører en strengere innvandringspolitikk. Flere ganger har han henvist til andre land – som vårt naboland og Tyskland. For eksempel i februar sa han: «Se hva som skjer i Tyskland, se hva som skjer i Sverige».

Innvandring ikke en rettighet

Da statsoverhodene møttes i går, sa Trump til Merkel at det å kunne innvandre er «et privilegium, ikke en rettighet».

Merkel svarte med å si at det er viktig å beskytte grensene, samtidig som mennesker som har flyktet fra krig, må gis nye muligheter.

Også i Tyskland vokser innvandringskritiske partier. Når det er valg i september, er det ventet at det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland vil få en oppslutning på rundt 11 prosent, skriver NTB.

Avlytting

Da Merkel og Trump møtte pressen etter deres møte, benyttet journalistene muligheten til å spørre om Trumps avlyttingsanklager mot Obama.

Under pressekonferansen fikk Trump spørsmål om hvorfor Det hvite hus hadde sitert en sak fra Fox News, hvor det sto at britisk etterretningstjeneste ble brukt som ledd i avlyttingen av Trump Tower under valgkampen.

Da svarte Trump at han og Merkel hadde «noe til felles, kanskje».

- Når det gjelder avlytting fra den forrige administrasjonen, har vi i det minste noe til felles, kanskje.

Saturday, March 18th, 2017 Bil No Comments

- Kommer aldri til å melde meg på «Paradise Hotel»

OSLO SENTRUM (Dagbladet): Lørdag kveld er deltakerne i «Mesternes Mester» samlet til finalefest i Oslo.

I semifinalen finner man tidligere skihopper Anders Jacobsen (32), snøbrettkjører Helene Olafsen (26) og tidligere kickbokser Tonje Sørlie (35). Etter ti uker med 27 knalltøffe øvelser skal det endelig avgjøres hvem av dem som stikker av med seieren.

Flere av «Mesternes mester»-deltakere fra årets sesong er på plass for å overvære den nervepirrende finalen – som ble spilt inn ved det arkeologiske utgravingsstedet Ancient Messini i Hellas, i september i fjor.


TOK MED KOMPIS: Helene Olafsen (26) tok med seg Stian Sivertzen (27) på finalefest. De to kjenner hverandre gjennom snowboardmiljøet. Foto: Tor Lindseth / Dagbladet
Vis mer

En av dem som er til stede er Helene Olafsen. Hun har bare gode minner når hun titter tilbake på oppholdet i Hellas. Vel, nesten.

- Jeg ser tilbake på perioden som en drømmeferie. Det var mange gode minner, og jeg kommer ofte på morsomme ting som skjedde. Jeg hadde helt glemt hvor vonde øvelsene kunne være, helt til jeg ser det på tv, sier Olafsen til Dagbladet.

Gjennom tre uker, ble hun godt kjent med de andre deltagerne. Det var spesielt ett bekjentskap hun setter ekstra stor pris på, nemlig det nye vennskapet med den tidligere fotballspilleren Frode Grodås.

- Selv om vi var en stor, glad familie, ble jeg veldig glad i Frode. Altså, jeg kom godt overens med mange, men det var ekstra spesielt med Frode. Vi tulla mye med hverandre og hadde det gøy. Jeg kom også godt overens med Anders og Eldar, sier hun.

- Nei til «Paradise Hotel»

Til tross for at nå får flere tilbud om deltagelse i flere realityprogrammer, er det et tilbud hun aldri takker ja til.

- Jeg kunne aldri ha vært med på «Paradise Hotel». Jeg er liksom ikke helt der, da, sier hun og ler.

Olafsen hadde også med seg snowboardkompisen Stian Sivertzen (27), tidligere juniorverdensmester. Han er mektig imponert over innsatsen til venninnen.

- Jeg synes Helene har gjort en kjempejobb. Hun er en maskin. Du ser det på mange av øvelsene, at hun er helt vill. Hun knuser mange rekorder, og hun er råere enn mange av gutta.

- Hva har overrasket deg mest med Helene?

- Jeg er litt overrasket over at du er så tålmodig, sier han lattermildt og vender seg mot venninnen.

Saturday, March 18th, 2017 Bil No Comments

Thingnes Bø kom seg unna merkelig kollisjon, men tapte seieren på siste stående

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Johannes Thingnes Bø gikk ut først på dagens jaktstart etter triumfen på sprinten i går, men ble jaktet av kanoner som Martin Fourcade, Anton Sjipulin, Dominik Landertinger og Tarjei Bø like bak.

Sola skinte på utøverne og publikummet i Holmenkollen, som gjerne ville ha en ny norsk triumf på jaktstarten. Kubjeller ulte konstant overalt, mens det runget skikkelig hver gang de norske og franske skiskytterne var på standplass.

Men i den norsk-franske duellen mellom Thingens Bø og Fourcade bommet begge på den avgjørende sisteskytingen. Det gjorde ikke Sjipulin, som dermed kunne juble for seier i Holmenkollen.

Fourcade og Thingnes Bø gikk ut likt på sisterunden og kjempet om 2. plassen. Den duellen vant franskmannen etter en eventyrlig sisterunde, hvor Fourcade tok inn nesten 20 sekunder på Sjipulin.

- Jeg er glad Fourcade ikke gjorde det der på VM-fellesstarten her i fjor, sier lillebror Bø til NRK – med referanse til da han slo franskmannen i gullkampen på VM-fellesstarten i Kollen i fjor.

Uvanlig kollisjon

Johannes Thingnes Bø åpnet friskt i sporet, men bommet i likhet med Martin Fourcade og Tarjei Bø én gang på første skyting.

23-åringen fra Stryn mistet dermed ledelsen til Sjipulin. Russeren øke ledelsen etter fem nye treff på andre skyting.

Også Thingnes Bø, Fourcade og Garanichev fikk fulklaff der og var med i seierskampen før de siste to skytingene. Sjipulin bommet på den første stående skytingen. Der skjøt Bø og Fourcade lynraskt og feilfritt. Dermed innhentet de russerens forsprang.

Merkelig kollisjon

Mens de gikk ut av strafferunden, kolliderte Simon Desthieux og Julian Eberhard på vei inn i den samme runden. Desthieux brukte lang tid før han kom seg på beina igjen.

- Oi. Det er sjelden man ser, utbrøt NRK-kommentator Halvard Hanevold.

På siste skyting bommet Thingens Bø og Fourcade én gang mer, mens Sjipulin traff på fem av fem skudd. Da var det ingen tvil. Den spurtsterke russeren kunne kontrollere inn seieren med 24 sekunders forsprang på den siste runden.

Det holdt Fourcade på å ta igjen etter en magisk avslutning. Thingnes Bø måtte slippe franskmannen, som bare nesten klarte å ta igjen Sjipulin. Dermed ble det russisk seier på jaktstarten i Holmenkollen.

Saturday, March 18th, 2017 Bil No Comments

Bjørgen går for sesongens siste seier i Canada: – Jeg syns ikke det var så stas å reise hit

QUEBEC (Dagbladet): Om to dager er sesongen over for Marit Bjørgen og de andre langrennsløperne i verdenscupen. Da har de stort sett bodd i bagen siden oktober, og for blant andre Martin Johnsrud Sundby har reisebelastningen vært så stor at han valgte å bli hjemme med familien i stedet for å reise hele den lange veien til Canada.

- Nå får jeg dårlig samvittighet, ler Bjørgen, når Dagbladet spør henne om hva hun tenker om saken.

Ikke så stas å reise

For de av utøverne som har familie er det tidvis vanskelig å kombinere all reisingen med et normalt familieliv.

- Jeg syns ikke det var så veldig stas i reise hit, når Marius er hjemme og jeg skal være borte så lenge. Dette er jobben min, og jeg vet at Marius ikke tar noen skade av det. Det er nok verre for meg. Men vi er faktisk flere mødre her som reiser uten sine barn, så da er vi flere i hvert fall, sier Bjørgen.

Den norske superstjerna har prioritert bort mange reiser, og samtidig vært heldig nok til å ha med seg både mann og barn på flere av landslagssamlingene. Under VM i Lahti var både samboer Fred Børre Lundberg og Marius til stede hele tida, og selv om de ikke bodde sammen, fikk Bjørgen tid til familien.

Foreldremøter

Når hun nå reiser på egenhånd møtes de som har barn for å peppe hverandre mens de er på tur.

- Ja, det er litt godt å prate om det. Jeg vil jo si at det er verre for mor enn for far, sånn sett, men som sagt, dette er jobben min, så jeg skal klare å holde ut en uke til. Og så får jeg reise hjem på søndag kveld, dagen før de andre, så det hjelper på det, smiler Bjørgen.

- Jeg får ikke med meg banketten, da. Men jeg vil heller ha Marius enn bankett.

Saturday, March 18th, 2017 Bil No Comments

Laukkanen vant for sin avdøde skytetrener: – Dette var for ham

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): – Dette var for ham. Jeg gjorde det han har sagt jeg skal gjøre år etter år, sier en tårevåt Mari Laukkanen på pressekonferansen etter lørdagens jaktstart.

Den finske skytetreneren Asko Nuutinen døde i går etter å ha fått et hjerteinfarkt i Kontiolahti forrige helg.

Nuutinen skulle feire sin 60-årsdag i dag.

- Det føles godt å kunne hedre ham med en seier, sier Laukkanen.

Dette er Laukkanens andre seier i Holmenkollen – også i gårsdagens sprint tok hun det lengste strået.

- Jeg var aldri sikker. Det var i den siste bakken at jeg skjønte det. Jeg har vært sliten og det har vært emosjonelt.

Da Laukkanen gikk i mål, satt hun seg ned på kne og pekte opp mot himmelen. De finske utøverne og støtteapparatet hadde alle sørgebånd for hedre Nuutinen.

– Han var den jeg alltid ringte hvis jeg trengte noe. Han har alltid vært i livet mitt. Han trodde. Det var et følsomt løp for hele teamet, sier Laukkanen til NRK.

Tsjekkiske Gabriela Koukalova kom på andreplass, mens franske Justine Braisaz tok tredjeplassen.

- Godt fornøyd

Marte Olsbu ble igjen beste nordmann med en sjetteplass.

- Jeg er veldig godt fornøyd. Det er veldig gøy å komme på blomsterseremoni, det er jeg godt fornøyd med, sier Olsbu til Dagbladet.

Hun er svært imponert over sin finske kollega.

- Det er kjempeimponerende. Å ligge så langt fremme, å skyte nitten treff i dag når du har det presset. Hun har ikke gjort det så mange ganger, det er kjempekult.

Morgendagens fellesstart er sesongens siste renn. Olsbu er fornøyd med sine prestasjoner i Holmenkollen, men ønsker naturligvis å avslutte knallsterkt.

- Jeg føler jeg har gjort to gode renn nå, men jeg ønsker selvfølgelig å avslutte med en pallplassering. Jeg er motivert til å få til et toppløp.

Norges nest beste ble Tiril Eckhoff med en 18.-plass. Eckhoff måtte gå hele seks strafferunder. Kaia Wøien Nicolaisen avsluttet på 35.-plass, mens Ingrid Tandrevold kom på 49.-plass.

- Bedre muligheter enn på lenge

Med strålende sol over flotte Holmenkollen, var det finske Mari Laukkanen som gikk først ut, da hun vant gårsdagens 7,5 km sprint. Marte Olsbu ble Norges beste med en sjetteplass i går, og gikk ut 51 sekunder etter finnen.

Da Dagbladet snakket med Olsbu i går, var hun veldig glad for å ha et sjeldent godt utgangspunkt før en jaktstart.

- Det gikk veldig bra. Det er et kjempebra utgangspunkt for morgendagen. Det er veldig gode muligheter, bedre muligheter enn det jeg har hatt på veldig lenge i en jaktstart. Jeg gleder meg til å starte litt langt fremme for en gangs skyld, sa Marte Olsbu til Dagbladet i går.

Tiril Eckhoff gikk ut 1.11, Kaia Wøien Nicolaisen gikk ut 1.43, og Ingrid Landmark Tandrevold gikk ut 2.25 bak finske Laukkanen.

Saturday, March 18th, 2017 Bil No Comments

Nei til babyshower, ja til barselgrøt

Vi har importert mye deilig kultur fra USA de siste åra. Min personlige favoritt er halloween, høytida for skrekkfilm og smågodt. Amerikanernes tradisjoner rundt graviditet og babyer er imidlertid like håpløse som halspastillene deres med antibiotika. Likevel er selveste babydusjen i ferd med å få fotfeste her til lands, også kjent som den dummeste og kjipeste festen gjennom tidene.

La meg forklare babyshower for de gammelmodige og uinnvidde: Det er et utdrikningslag for høygravide damer, der de (ofte barnløse) venninnene lager en fest for en hovedperson som ikke kan drikke og sovner hele tiden. Det betyr at en vellykket babydusj er en skikkelig kjedelig fest, mens en mislykket babydusj er gøy for alle andre enn den man dusjer. Det er også festen for de klissete og romantiske babydrømmene, de drømmene som brister rett før jordmor sier: «Og nå er det på tide å dytte ut morkaka!»

På lekebutikken nærmest meg selger de egne «babyshower-sett» som inneholder ting du utelukkende kan selge til noen som ikke har barn: Et lekkert etui med babyhårbørste i tre og en hvit klut som ikke kan vaskes på mer enn 30 grader. En strålende gave til et vesen som kommer til å ha to og et halvt hårstrå hele første leveår og bæsje ned alt av tekstil. Mange har påpekt at det selges en rekke ubrukelige produkter til oss kvinner, som krem mot strekkmerker.

Men kremer som ikke virker er mye mindre rart enn alt som selges til babyer. Det finnes en masse kvinner med strekkmerker som gjerne skulle sett at de kunne bli borte, og dermed er i målgruppa for krem. Men to tredjedeler av alt som gis bort i gave på babyshower er like langt fra målgruppas behov som en amme-bh med tre puppeskåler ville vært.


NEI, NEI, NEI: Dropp babyshower – det er mye viktigere at du stiller opp etter at barnet er født, skriver kommentator Ida Jackson. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Hovedproblemet med babyshower er imidlertid ikke at du lurer folk til å kjøpe overprisede og ubrukelige gaver. Det er at alle vennene til den vordende mor bruker opp energien sin før ungen blir født. Det er etter fødselen venninnen din trenger at du stikker innom med kake. Det kjipe er at babyshower er i ferd med å erstatte en norsk tradisjon som er uendelig mye smartere: Barselgrøt. Et av favorittbildene mine fra oppveksten, er av moren min som står og gråter rørt da nabokona kom med barselgrøt etter at lillesøsteren min ble født.

Mamma fikk en kurv med ferdiglaget for mange dager, nybakt brød og ferdigstekte vafler. Nabokona som kom med kurven ble ikke lenge, men hun tømte bleiebøtta da hun gikk. Det kostet en tiendedel av det en vanlig babyshower gjør, og var uendelig mer satt pris på enn cupcakes med lyseblått storkemotiv.

Hvis du er en av dem som brukte tid og krefter på å lage en skikkelig fin babydusj til venninnen din: Jeg skjønner at du ville gi henne noe fint. Og når filmer og tv-serier og blogger er fulle av fine babyshower-bilder fra USA, er det ikke rart at det blir feiret babyshower her også. Derfor tror jeg det er viktig å snakke om baby og barseltid utenfor den nusselige bobla på mamma-internett. Jeg har en enkel huskeregel for barnefrie venner: Ikke kjøp gaver til babyer. Kjøp gave til mor og far og eventuelle storesøsken. Den beste gaven jeg fikk da jeg kom hjem fra sykehuset var pizzasnurrer. De kunne jeg spise med én hånd og jeg måtte ikke vaske opp noen ting. En annen venninne kom hjem til et kjøleskap fylt opp av blåmugg og spekeskinke.

Dét er presangen sin, det. Jeg vet at det er kjempegøy å gå i lekebutikken, men nyfødte kan nesten ikke se. De har én hobby, og det er hudkontakt.

En av de hippe babybutikkene der jeg bor har håpløs babyshower-gave nr. 1, Conversesko til nyfødte. De fikk mannen min til å forstå at han alltid hadde misforstått Hemingway-teksten: «Baby shoes for sale, never worn». Det viste seg at den ikke var trist i det hele tatt. Det var bare historien om nok et par med nybakte foreldre som har fått erfare at babyer som ikke kan gå ikke trenger kule sko.

Saturday, March 18th, 2017 Bil No Comments

I går ble Klæbo historisk, i dag skal han gå til det sier stopp

QUEBEC (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo (20) gjorde seg selv historisk i går som tidenes yngste vinner av en sammenlagt verdenscup, da han hentet hjem sprintcupen i sesongavslutninga.

Gleden over krystallkula overskygget det bitre semifinaletapet der han kom sist av de fire som trengte målfoto for å avgjøre hvem som gikk til finalen.

- Jeg gjorde det jeg kom for i dag, og det var å sikre sammenlagtseieren. Å klare det er stort, og i tillegg gjorde jeg en bra prolog og får med meg en del bonussekunder, så det ser ikke helt kjørt ut med tanke på sammendraget heller, sier Klæbo offensivt.

Skal kjempe

I de relativt flate løypene på den gamle slagmarken Abrahams sletter i Quebec kan Klæbo henge seg på teten i dagens klassiske fellesstart, og kutte ned på de ti sekundene han har opp til minitourleder Alex Harvey ved hjelp av innlagte bonussekunder.

Klæbo er innstilt på å gå i krigen på den gamle slagmarken for å få dem. Etter at hjemmefavoritten Harvey vant sprinten foran Finn Hågen Krogh, er det de to som er de store favorittene før de to siste distansene.

- Både Finn og Harvey er sterke i både skøyting og klassisk, så jeg er nødt til å være på hugget i morgen og ta bonussekunder hvis det skal være mulig å kjempe helt oppi der. Jeg får bare lade opp og gjøre alt jeg kan for å være med og kjempe, sier Klæbo, og lover kamp til krampa tar ham.

- Jeg skal henge med så lenge jeg klarer, og når det sier stopp, så sier det stopp.

Ubeskrivelig å vinne

Uansett har tjueåringen fått mer ut av både avslutningshelgen og sesongen enn han kunne drømme om på forhånd.

VM-bronsen fra Lahti-sprinten, der regjerende sprintcupvinner Federico Pellegrino vant gullet, ble kraftig revansjert da han erobret sprinttronen med sammenlagtcupen.

- Det er ubeskrivelig. Jeg hadde ikke kunnet drømme om det før sesongen starta, og jeg skjønte vel ikke at det var mulig før vi gikk i Drammen. Da var først da jeg begynte å skru på for at den kula skulle bli min. Alt i alt så er det egentlig en kjempesesong, og det å få med seg den hjem nå betyr mer enn å få gå en finale her.

Herrenes fellesstart starter i dag kl. 18.00 norsk tid.

Saturday, March 18th, 2017 Bil No Comments
 

Recent Comments