Archive for March 17th, 2017

Heidi Weng skrek av glede da hun avgjorde verdenscupen. Marit Bjørgen skjønte ikke hvorfor

QUEBEC (Dagbladet): Heidi Weng vant semifinalen greit da Marit Bjørgen hekta borti Laurien van der Graf og skrek høyt av glede da hun snudde seg i målområdet.

Det er mulig Weng ikke hadde skjønt at hun allerede i kvartfinalen avgjorde den totale verdenscupen til sin fordel, men hun gjorde det i hvert fall da hun gikk til finalen.

Det gjorde ikke Marit Bjørgen, som ble litt overraska over Wengs ville jubel.

- Var det derfor hun jubla? Ikke fordi hun gikk til finalen? Nei, det var utrolig artig, og artig med Maiken som tar hjem sprintkula også. Som lag har vi kanskje vært under pari i sprint i år, men det at vi klarer å ta kula er veldig artig, sier Bjørgen til Dagbladet.

Sykt nervøs

Til tross for at Weng ledet verdenscupen med 300 poeng på finske Krista Pärmäkoski før verdenscupfinalen i Canada, var hun aldri sikker på at hun skulle klare det.

Men forutsetningene før dagens sprint var enkle. Dersom Weng ble bedre enn Pärmäkoski, ville det være umulig for finnen å ta henne igjen på de to siste rennene.

- Jeg var sykt nervøs da jeg så hvem jeg skulle gå mot i kvarten og at Krista var der, men det å klare å slå henne og komme så langt, det var sykt gøy, sier en oppspilt Weng til Dagbladet.

- Hva betyr det for deg å vinne verdenscupen?

- Jeg har liksom ikke tenkt så mye på det før nå på slutten. Jeg har hatt veldig lyst til å klare det målet når det først har gtt så bra. Jeg hadde en veldig god feeling i dag også, sier Weng, som brakk staven i finalen og endte sist der.

Prøvde å gå med én stav

- Det er kamp om plassene og sånt som skjer. Noen var borti staven min, forklarer Weng stavbrekket, før hun legger til:

- Egentlig skjedde det på et perfekt tidspunkt, men det var jeg som ikke kasta fra meg staven. Jeg gikk uten stav ganske lenge. Jeg tenkte at det kom til å gå, jeg, men det går ikke det. Jeg skulle kanskje ha tatt imot en stav litt før. Det var litt dumt tenkt, og jeg vet ikke hvorfor jeg tenkte det, for jeg brakk den allerede på toppen av bakken her, sier hun og peker bak ryggen sin inne på stadion.

- Så jeg gikk ganske lenge uten.

Den sesongavsluttende minitouren fortsetter med fellesstart i klassisk i morgen. Stina Nilsson leder minitouren foran Maiken Caspersen Falla og Hanna Falk etter dagens sprint.

Friday, March 17th, 2017 Bil No Comments

USA utelukker ikke bruk av militærmakt mot Nord-Korea: – Det ligger ikke handling bak ordene, mener ekspert

(Dagbladet): USAs utenriksminister Rex Tillerson er denne uka på sitt første utenriksoppdrag, hvor han besøker Japan, Sør-Korea og Kina.

På en pressekonferanse i Seoul sammen med sin sørkoreanske kollega Yun Byung-Se, varslet Tillerson at USA vil føre en hardere linje mot Nord-Korea.

- Det er nå slutt på den politiske linjen med strategisk tålmodighet, sa han.

Utenriksministeren mener 20 års politisk og diplomatisk innsats for å gjøre Nord-Korea atomvåpenfritt har feilet, og at det nå trengs en ny taktikk.

Militært inngrep aktuelt

På sitt besøk i den demilitariserte sonen langs grensen til Nord-Korea, la han ikke skjul på at det kan bli aktuelt å gripe inn militært overfor Kim Jong-un.


PÅ BESØK: USAs utenriksminister Rex Tillerson og Sør-Koreas utenriksminister Yun Byung-Se snakket sammen på en pressekonferanse i Seoul fredag. Foto: NTB scanpix / REUTERS
Vis mer

- Vi leter nå etter en ny rekke med diplomatiske, sikkerhetsmessige og økonomiske tiltak. Alle muligheter ligger på bordet. Vi ønsker selvfølgelig ikke at det skal ende i en militær konflikt, men hvis trusselen fra atomvåpenprogrammet fortsetter å stige, ligger det alternativet på bordet, uttalte Tillerson.

- Ligger ikke handling bak ordene

Tillersons ordbruk kan tolkes som nye signaler i USAs politikk mot Nord-Korea.

Det bekymrer ikke Nord-Korea-ekspert og direktør ved Nordisk Institutt for Asia-studier ved Universitetet i København, Geir Helgesen.

- Jeg tror ikke det ligger handling bak ordene. Uttalelsene er heller ikke så oppsiktsvekkende som de kanskje framstår. Det er ikke noe nytt i at USA holder slike dundertaler mot Nord-Korea, mener Helgesen.


Ikke bekymret: Direktør ved Nordisk Institutt for Asia-studier ved Universitetet i København, Geir Helgesen, tror ikke USA vil bruke millitærmakt mot Nord-Korea. Foto: Privat
Vis mer

Eksperten mener det er liten sannsynlighet for at USA vil gripe inn militært overfor Nord-Korea.

- Nord-Korea er bare en liten brikke i det politiske spillet, og det er først og fremst landene rundt som er viktig å se på. Dersom Kina og USA havner i en militær konflikt vil det medføre fatale konsekvenser for hele verden.

Videre mener han at Nord-Korea oppruster sitt atomvåpenprogram for å vise muskler, men at de ikke akter å starte noen krig.

- Det ville vært selvmord. Nord-Korea er den svake parten, og føler seg truet av USAs rakettforsvar i Sør-Korea. Derfor svarer de med å vise muskler og videreutvikle sitt våpenprogram, sier Helgesen.

LES OGSÅ: I går prøveskjøt Nord-Korea missiler. Nå utplasserer USA rakettforsvar i Sør-Korea

Mener Kina er nøkkelen

Helgesen mener USA må jobbe for en konstruktiv dialog med Nord-Korea og Kina.

- Istedenfor å ordlegge seg slik som Tillerson gjør nå, bør USA oppfordre til konstruktiv dialog. Før Donald Trump ble valgt til president, uttalte han jo at han hadde litt respekt for Kim Jong-ung og at han kunne vurdere å ta en burger sammen med han for å diskutere løsninger. Jeg håper det var litt sannhet i dette.

Han mener Kina er nøkkelen til å løse den nordkoreanske konflikten.

- USA kommer ingen vei dersom de ikke forhandler med Kina. Alle partene må snakke sammen for å finne en løsning, sier Nord-Korea-eksperten.

- Hardt presset

En ekspert The Washington Post har snakket med, mener Nord-Korea aldri før har blitt presset så hardt som nå.

- USA og Sør-Korea har aldri tidligere lagt så mye press på Nord-Korea, sier Hahm Chai-bong fra tankesmia Asian Institute for Policy Studies til avisa.

- Ond sirkel

En lang rekke sanksjoner er innført mot Nord-Korea for å presse landet til å avslutte sitt atomprogram, noe som så langt ikke har skjedd. Samtidig reagerer nordkoreanerne sterkt på militærøvelsene som USA og Sør-Korea holder hvert år. Akkurat nå pågår en øvelse hvor flere titusen amerikanske soldater deltar.

Nord-Korea har handelsforbindelser med nabolandet Kina, som ofte anklages av USA for ikke å gjøre nok for å presse det nordkoreanske regimet.


Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: NTB scanpix / Reuters�
Vis mer

- Kina har gjort lite for å hjelpe! skrev Trump på Twitter fredag.

Regjeringen i Kina mener også USA må ta noe av skylden for den spente situasjonen på Korea-halvøya. Partene i konflikten minner om to tog som kjører mot hverandre, sier Kinas utenriksminister Wang Yi nylig, ifølge NTB.

Han kom i tillegg med krass kritikk av et nytt rakettforsvarssystem som USA har utplassert i Sør-Korea. Formålet er offisielt å stanse eventuelle nordkoreanske raketter, men Kina og Russland mener systemet også truer deres sikkerhet.

Russland sammenligner Korea-konflikten med en ond sirkel som også USA bidrar til. Denne sirkelen må partene forsøke å bryte, uttalte den russiske regjeringen fredag, skriver NTB.

Friday, March 17th, 2017 Bil No Comments

«Bloggerne»-Anniken svarer på den massive kritikken

«Hm, jeg trodde ikke det skulle bli slik. Jeg trodde ikke vi enda levde i en verden med så mye fordommer og grusomme ord.»

Slik åpner Anniken Englund Jørgensen (20), kjent under bloggaliaset «Annijor», sitt innlegg fredag formiddag.

Etter torsdagens episode av TV 2-programmet «Bloggerne», har Jørgensen nemlig blitt utsatt for massiv kritikk.

I episoden følger vi bloggeren når hun reiser til New York for å besøke en venninne. Når de går ut av leiligheten, kommer kommentaren som har skapt mye rabalder det siste døgnet.

Forbi dem går det nemlig to fedre trillende på hver sin barnevogn.

- Der er to pappaer på tur da, for å si det sånn. Så lite mannlig egentlig, sier hun.

Flere uheldige kommentarer

Det er ikke bare denne kommentaren bloggeren har fått kritikk for. Tidligere denne uken kom det frem at Jørgensen ikke vet hvor lenge kvinner går gravide. Hun gjetter tolv måneder før hun selv konluderer:

- Jeg vet ikke, for jeg trenger ikke å vite det. Det er ikke relevant for meg, så jeg har ikke fått det med meg.

Bemerkningen har resultert i at kommentarfeltet på TV2s Facebook-side har kokt det siste døgnet. Kritikken har strømmet inn og folk river seg i håret etter kommentaren til Jørgensen:

«Håper moren og faren hennes ser dette og tar en sen-abort opp til vurdering».

«Fy flate, så mye hjernedøde kvinnfolk som finnes. Skam deg».

«Wow….Må hun ha hjelp for å kle på seg og? Det der er jo grunn for bekymring. Det der er jo ting unger på barneskolen vet».

Saken fortsetter under bildet:


GOD MATCH: Anniken er i dag sammen med Anders Gran. Her er de to på premierefesten til «Bloggerne» sammen. Foto: Espen Solli / TV 2
Vis mer

Våknet opp til hets

Bloggeren forteller til Dagbladet at hun våknet opp til at flere av leserne hadde advart henne om kommentarfeltet på TV 2s Facebook-side.

- Så jeg sjekket Facebook, og jeg ble helt sjokkert. En ting var vinklingen fra TV 2 sin side, men det som sjokkerte meg var antallet voksne mennesker som omtrent ville ha meg død. Spytte på meg og lurte på om foreldrene mine kunne lese seg opp på sen abort, sier hun.

Jørgensen, som for tiden befinner seg på kjærestetur i Bali, forteller at hun ikke kunne gjøre noe annet enn å reagere, og skrev dermed et innlegg på bloggen sin.

- Jeg håper du som mamma eller pappa kan stå for de forferdelige kommentarene dere har delt med en 20 år gammel jente, skriver hun på Facebook i det hun deler innlegget sitt.

- Ærlighet og observasjon skal ikke være tabu

Jørgensen kan imidlertid se hvorfor folk reagerer, og også av rette grunner.

- De har vel reagert av forholdsvis rette grunner i det man ser en slik overskrift. Men så er det noe med at de fleste griper tak i kun det, uten å ha sett videoen, episoden eller meg som person, sier Jørgensen til Dagbladet.

Og det er her bloggeren syntes det blir feil.

- Det er her det blir feil, og det er her det utvikler seg til noe vondt. Ærlighet og observasjonshumor skal ikke være tabu, sier hun.

Slettet artikkelen

- Det er rart hvordan man kan scrolle forbi et så viktig innlegg som f.eks «sweatshop» (et program om tekstil-industrien, Jørgensen var med på), men en setning fra en 20-åring på vei ut døra skal være mer interresant. Det er for meg en gåte, sier Jørgensen.

Etter den voldsomme oppmerksomheten, har TV 2 valgt å slette hele saken fra sin facebookside, noe ikke bloggeren helt forstår.

- Min kontaktperson beklaget stormen, og syntes det såklart ble alt for voldsomt. De har nå slettet hele artikkelen, uten at jeg ba om det. Spørsmålet er vel heller om hvorfor de ikke kommenterte innimellom med «utestengninger» som de vanligvis gjør. De lot det bare strømme til det tok overhånd, sier hun.

Mistet kontroll

Ovenfor Dagbladet forklarer TV 2s kommunikasjonsrådgiver, Nina Engh, at det å slette facebookinnlegget ble det lureste valget.

- Responsen på Facebook-posten var så stor, med mange kommentarer og undertråder, så den enkleste løsningen var å fjerne saken fra Facebook, sier hun.

Angrer ikke

Selv om Jørgensen har møtt motstand, etter at hun debuterte i den sjette sesongen av «Bloggerne», angrer hun ikke på at hun takket ja til å bli med.

- Nei. Det er akkurat dette her som er viktig. Det er viktig å vise utsagn fra ungdommen, tanker og følelser som fort kan forvirre seg til å bli løsslupne uttalelser. Dette er ikke bare viktig for ungdommen å se at er normalt, men også foreldre, sier Jørgensen som nå skal fortsette å nyte dagene på Bali sammen med kjæresten Anders Gran (24).

Friday, March 17th, 2017 Bil No Comments

Emil Iversen gir opp etter nok en nedtur: – Det er ingen tvil om at det er nedturene jeg husker best etter denne sesongen

QUEBEC (Dagbladet): Emil Iversen var på forhånd tippet som en av de store favorittene til å vinne minitouren i sesongavslutninga, men etter kvartfinale-exit og 21. plass på sprinten gir han opp den allerede nå.

- Jeg så veldig lyst på det etter prologen, men å bli nummer fem her … Nei, det var det verste som kunne skje, så nå er det over, sier Iversen etter femteplassen i sin kvartfinale.

Hekta av i touren

Det så veldig lyst ut i kvartfinalen også. Iversen kjørte løpet, lå først ned den nest siste bakken inn på stadionområdet, men så ble han glidd fra av fire mann.

- Det var voldsomt. Dette ble mildt sagt ikke som jeg hadde planlagt. Jeg var ikke helt forberedt på at de skulle komme i den farta. Jeg prøvde å ta med meg farta over kulen og gjøre alt rett, men det hjalp jo ikke i det hele tatt. Det var litt overraskende, sier Iversen, og forteller at lufta gikk ut av ballongen da semifinaleplassen glapp.

- Jeg følte meg fresh og fin og skulle bare gå raskeste vei til mål, men det ble det ikke noe av. Jeg fikk jo såvidt gått på ski siste hundre meterne. Det var litt vanskelig. Sesongen er over nå, det er ingenting som går veien nå. Jeg får bare få unna det siste, men det er klart jeg er hekta av i touren nå.

Det siste er ikke lagkamerat Niklas Dyrhaug like sikker på.

- Det pleier han å si i tre timer, og så er han ferdig med det. Emil er veldig god på sånne typer løp som i morgen, og han er sikkert revansjesugen, sier Dyrhaug til Dagbladet.

Nedturene huskes best

Iversen har gått fra å ville legge opp etter verdenscupåpningen i Kuusamo, til å fly høyt dagen derpå med en andreplass på femtenkilometeren.

Han vant tremila i Falun, før han gikk på ryggen og falt fra VM-medalje på lagsprinten i Lahti. På toppen av det ble han vraket fra femtenkilometeren og dermed gikk han også glipp av stafetten i VM.

Det kjenner han fortsatt på.

- Sesongen har vært veldig blanda. Det har vært oppturer og nedturer, det har vært veldig store bølgedaler. Men det er vel ikke noen tvil om at det er nedturene man husker best etter denne sesongen her. Jeg har vist at jeg kan være med på gode dager, og så har jeg vist at jeg ikke er med når jeg har dårlige dager. Jeg får bare jobbe videre og stå på til neste år, sier Iversen og smiler tappert.

Friday, March 17th, 2017 Bil No Comments

«Power Rangers»-skuespiller snur: Tilstår sverddrap på romkameraten

(Dagbladet): I fjor skapte skuespiller Ricardo Medina (38) store overskrifter, da det ble kjent at han stod tiltalt for å ha drept romkameraten sin, Josh Sutter, med et samuraisverd.

Den gang erklærte Medina, som har spilt i to ulike spin off-serier av kultserien «Power Rangers», seg ikke skyldig.

Torsdag denne uka fikk pipa imidlertid en annen lyd. Ifølge Variety erkjente Medina straffskyld for å ha stukket romkameraten til døde i 2015.

Fikk kraftig strabberabatt

Medinas tilståelse kom i kjølvannet av at det ble inngått en avtale med aktor om strafferabatt, skriver Los Angeles Times.

Tiltalen ble redusert fra overlagt til forsettlig drap – hvis Medina til gjengjeld erkjente straffskyld.

«Power Rangers»-skuespillerens advokat, Stanley Friedman, uttalte at det ga mening for klienten hans å tilstå, ettersom han risikerte livstid i fengsel hvis han ble dømt for overlagt drap.

- Det var et tilbud som det definitivt var verdt å akseptere. Det minsket risikoen hans for å kanskje få en livstidsdom.

Skuespilleren kunne fått 26 års fengsel, eller livstid, dersom han hadde blitt dømt for overlagt drap, ifølge Variety.

Når han mottar straffeutmålingen sin i Antelope Valley Superior Court den 30. mars, vil han kun risikere opptil 6 års fengsel for forsettlig drap, ifølge Time.

Hevder han handlet i selvforsvar

Drapet, som fant sted den 31. januar 2015, skal ha skjedd i forbindelse med at Medina og Sutter hadde en opphetet krangel om Medinas kjæreste.

Han skal ha låst seg inne på rommet med kjæresten sin, da Sutter åpnet døra med kraft. Medina skal så ha tatt et samuraisverd og stukket Sutter flere ganger. 38-åringen ringte selv inn drapet, og ble arrestert kort tid etter.

Variety skriver at Medina hevdet at han handlet i selvforsvar da han stakk sin 36-årige romkamerat til døde. Aktor ventet et år med å ta ut tiltale for overlagt drap, ifølge Los Angeles Times.

I retten har Josh Sutters far, Donald Sutter, benektet at sønnen hans kunne ha vært den som gikk til angrep under krangelen.

- Josh hadde ikke hjerte til å angripe noen, sa han, ifølge Variety.

I et forberedende rettsmøte i oktober, spilte aktor av en nødsamtale der man kunne høre Medina snakke til Sutter etter å ha stukket ham med sverdet:

- Søren heller, Josh. Hvorfor gjorde du dette, mann. Hvorfor fikk du meg til å gjøre dette?

Oppførte seg uberegnelig

Ifølge Los Angeles Times flyttet Josh Sutter til filmbyen i 2011 for å hjelpe sin søster, Rachel Kennedy, med å starte en forretning som skulle selge omplasserte hunder.

Huset der drapet fant sted skulle være et tilfluktssted for hundene, ifølge Kennedy. Ricardo Medina begynte å bo der etter at hun ansatte ham for å ta vare på dyra.

38-åringen begynte imidlertid å oppføre seg uberegnelig ikke lenge etterpå, ifølge Sutters søster. Hun og Medina kranglet ofte, og ved en anledning truet han med å slippe hundene løs så de kunne stikke av.

Selv om Rachel Kennedy ikke synes seks år i fengsel er en lang nok straff, er hun lettet over å høre at Medina endelig har tilstått.

- Dette var første skritt mot å kanskje få tilbake noe av livet mitt, uttaler hun ifølge avisa.

Friday, March 17th, 2017 Bil No Comments

Det begynte dårlig, men det ble en god slutt på uka for biodrivstoff

Aftenposten og «samarbeidsavisene» – Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Adresseavisen har i en serie artikler under samletittelen «Bio-eventyret» satt i gang en ny debatt om den reelle klimanytten av biodrivstoff.’

Temaet er viktig, og har stor betydning for norsk klimapolitikk. Grunnen er at regjeringen og samarbeidspartiene gikk inn for å øke kravet til omsetning av biodrivstoff i Norge til 20 prosent innen 2020. Opp fra 7 prosent i dag. Det skal være et avgjørende bidrag til at Norge klarer å kutte sine innenlands klimautslipp med 40 prosent innen 2030, som vi har forpliktet oss til overfor EU.

Store deler av norske klimautslipp kommer fra transportsektoren. Politikerne har bestemt seg for særlig to tiltak som skal få ned disse utslippene raskt:

  • Elektrifisering av personbilparken. Stortinget har vedtatt et mål om at alle nye personbiler solgt i 2025 skal være nullutslippsbiler.
  • Satsing på biodrivstoff. Tungtransport vil fortsatt være avhengig av vanlig, flytende drivstoff i overskuelig framtid. Batteriteknologi og annen teknologi er ennå ikke kommet langt nok til at det kan være en fullgod erstatning.

Det skapte derfor stor oppstandelse da samarbeidsavisene for litt over en uke siden kunne fortelle at det norske biodrivstoff-vedtaket ville føre til økte klimautslipp. Artikkelen lente seg tungt på en SSB-rapport skrevet av forskeren Bjart Holtsmark, som i lengre tid har vært kritisk til både elbilpolitikken og biodrivstoff. Rapporten konkluderer med at det norske vedtaket vil øke utslippene globalt med mellom 90.000 og 700.000 tonn CO2 i 2020. Utlipp tilsvarende mellom 29.000 og 238.000 personbiler.

Kunne dette virkelig stemme? Det oppsto tilsynelatende panikk i de politiske partiene. Regjeringen og samarbeidspartiene pekte på hverandre og hevdet at det var de andre som kjempet for opptrappingsplanen for biodrivstoff. Aftenposten skrev en oppfølgersak hvor tittelen hevdet at klima- og miljøminister Vidar Helgesen «åpner for å skrote vedtaket om biodrivstoff». Helgesen dementerte umiddelbart. Hans budskap var enkelt og greit at han skulle lese gjennom høringssvarene i saken.

Et viktig svar på dette kom denne uka, fra Miljødirektoratet. Deres utredning spenner beina under SSBs rapport, ved å si det stikk motsatte. Opptrappingsplanen for biodrivstoff vil gi utslippskutt på 900 000 tonn i Norge i 2020.

Men, fordi produksjonen av biodrivstoff ikke er kommet skikkelig igang i Norge, vil vi være avhengige av import for å nå målet. Derfor blir de totale utslippsreduksjonene noe mindre hvis man ser på det globale bildet. Utslippene fra produksjonen av biodrivstoffet vil føre til at kuttene vil lande på rundt 490 000 til 560 000 tonn globalt i 2020, beregner Miljødirektoratet.

Som du sikkert har fått med deg, har mye av striden rundt biodrivstoffet handlet om palmeolje. Kritikerne hevder at store deler av palmeoljen som blir til biodrivstoff kommer fra plantasjer som fortrenger gammel regnskog eller myrområder som lagrer store mengder CO2.

Dette er blitt betydelig nyansert. EU har innført et såkalt ILUC-direktiv som skal regulere arealendring og sikre at biodrivstoff produseres på en så bærekraftig måte som mulig. Og det utelukker ikke palmeolje i seg selv. Palmeoljen gir mer energi per avling enn de fleste andre alternativer, og hvis dyrkingen skjer på en bærekraftig måte vil det være en god løsning.

Med EUs foreløpige gjennomsnittlige beregningsfaktorer for ILUC til grunn, regner Miljødirektoratet seg fram til at det vil føre til cirka 140 000 tonn CO2 mindre kutt i utslipp. Det må altså trekkes fra det globale utslippskuttet direktoratet har regnet seg fram til.

På sikt vil det gi god effekt. Fram mot 2030 vil det tilsvare kutt på mellom fem og seks millioner tonn CO2. Det tilsvarer cirka en sjettedel av utslippskuttet som Norge er forpliktet til å ta innen 2030..

Det monner altså.

Vi er likevel ikke helt i mål med å gjennomgå kritikken og debatten om biodrivstoff fra den siste uka. NRK kunne nemlig også melde at Norge faktisk allerede nesten var i mål med ambisjonen om 20 prosent omsetning av biodrivstoff. Årsaken til det er at de som selger drivstoff har kjøpt billig, konvensjonelt biodrivstoff uten bærekraftskrav.

NRKs avsløring fikk umiddelbart konsekvenser. Dagen etter ble bensinstasjonkjedene selv enige om en bransjestandard som sørger for at alt biodrivstoff omsatt i Norge er i tråd med bærekraftkriteriene, og dermed kutter utslipp av klimagasser med 50 prosent sammenlignet med fossilt drivstoff.

Det er også blitt stilt spørsmål ved om det å hugge norsk skog vil være med på å redusere CO2-utslippene. Det er lett å tenke at det er en selvmotsigelse å ta ut skog som lagrer og tar opp i seg karbon, for å erstatte olje. Da er det viktig å få med seg to ting:

En vesentlig del av kritikken mot regjeringen og støttepartienes opptrappingsplan om biodrivstoff er likevel riktig og viktig. Den var dårlig planlagt og mangelfullt utredet. Den åpenbare grunnen til det, er at det er vanskelig å gjennomføre klimapolitikk – særlig en som skal virke raskt og innebærer inngripen i vanlige folks liv. Vil vi være med på å øke bensinavgiften med fem kroner? Det er i alle fall ikke et politisk flertall på Stortinget for en slik politikk.

Norge har forpliktet seg til en avtale som gjør at vi har vært nødt til å finne konkrete utslippskutt. Det er ikke bare klimapartiene Venstre, SV og Miljøpartiet de grønne som har et ansvar for det. Men det er de som blir pådriverne, og får skylda for det som måtte oppstå av problemer underveis. Det mener jeg er urimelig, all den tid hele Stortinget faktisk har et ansvar for å få løsningene på plass raskt. Løsninger som må gi betydelige kutt.

Biodrivstoff-satsningen er ikke enkel, som denne gjennomgangen har vist. Og det er ikke gitt at den lykkes, til det vil det blant annet være viktig at det kommer investeringer i Norge i anlegg som produserer avansert biodrivstoff. Men potensialet er stort, og realistisk.

Det har ikke vært helt enkelt å få øye på hvis du har fulgt norske medier de to siste ukene.

Friday, March 17th, 2017 Bil No Comments

Anbefaler kommunen å politianmelde Olsø-saken

Lederen av kontrollkomiteen i Trondheim kommune vil tirsdag anbefale at kommunen politianmelder saken rundt lederen for Sør-Trøndelag Arbeiderparti, Rune Olsø.

- Jeg vil i kontrollkomiteens møte på tirsdag anbefale at kommunen anmelder saken til politiet, sier komiteens leder Rolf Jarle Brøske (H) til Adresseavisen.

Brøske kaller inn til et ekstraordinært møte tirsdag ettermiddag etter at kommuneadvokaten leverte sin rapport fredag ettermiddag.

- Dette gir grunnlag for etterforskning for korrupsjon. Det er både alvorlig og trist når en av våre mest sentrale folkevalgte er involvert i en slik sak, sier kontrollkomiteens leder om den 42 år gamle politikeren som var favoritt til å bli den første lederen i et samlet trøndersk Arbeiderparti, men som nå har trukket seg som kandidat til ledervervet.

«Rune Olsøs posisjon, som en folkevalgt og dessuten svært sentral politiker i det største partiet i Trondheim, og størrelsen på vederlaget, taler etter vårt syn for at fordelen kan anses som utilbørlig», skriver kommuneadvokaten.

Rapporten vurderer Olsøs rolle i en eiendomsreguleringssak i byen. Avisa har de siste dagene publisert flere saker om at selskapet Staur der politikeren er ansatt har inngått en avtale med en utbygger til 6 millioner kroner for å sikre at et grøntområde på Byåsen ble omregulert til boligområde.

Kommuneadvokaten skriver at «det ikke kan utelukkes at Olsø gjennom Kystad-avtalen og i sin rolle Staur Holding AS har overtrådt straffebestemmelsene om påvirkningshande».

Rune Olsø skriver i en tekstmelding til avisen at han ennå ikke har fått lest rapporten.

(NTB)

Friday, March 17th, 2017 Bil No Comments

Erdogan ber tyrkere i Europa få minst fem barn: – Dere er framtiden

Personer med tyrkiske røtter som bor i Europa, bør få minst fem barn, ikke bare tre, mener Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Den tyrkiske lederen viser ingen tegn til å la ordkrigen med EU-land som Nederland og Tyskland ligge. Begge landene har en stor tyrkisk minoritet.

- Ikke få tre, men fem barn! Dere er Europas framtid, sa Erdogan da han talte under et valgmøte i Eskisehir nordvest i Tyrkia fredag.

Han sa også at europeere er fordomsfulle mot tyrkere som eier sine egne virksomheter, samtidig «som de ikke har noe imot tyrkere som jobber i fabrikk».

- Jeg oppfordrer mine borgere og brødre i Europa: Det stedet dere jobber og bor nå, er deres nye hjemland. Vær engasjerte! Skap flere virksomheter! Send barna deres til bedre skoler! Kjør de beste bilene, og bo i de fineste husene, sa Erdogan.

Erdogan ser ut til å bruke konflikten med vesteuropeiske land til å samle støtte før folkeavstemningen 16. april. Da skal tyrkiske velgere stemme over et lovforslag som vil gi Erdogan mer makt.

Erdogan har den siste uken vært rasende på nederlandske og tyske myndigheter etter at flere ministre ble hindret i å drive valgkamp blant tyrkiske innvandrere i de to landene.

(NTB)

Friday, March 17th, 2017 Bil No Comments

Det hvite hus: Spicer anklaget ikke britene for spionasje, men viste til saker i mediene

Det hvite hus avviser at pressesjef Sean Spicer har anklaget Storbritannia for å ha overvåket Donald Trump. Men lover samtidig ikke å gjenta påstandene.

Downing Street opplyste fredag til BBC at amerikanske myndigheter har forsikret om at påstander om britisk avlytting av Donald Trump ikke vil bli gjentatt.

Samtidig bedyrer Det hvite hus i en uttalelse fredag at Spicer ikke anklaget britene, men bare henviste til ulike saker i mediene.

Under torsdagens pressekonferanse viste Spicer til en Fox News-sak der det ble hevdet at britisk etterretning bisto Barack Obama i påstått telefonavlytting av Trump Tower under valgkampen i fjor. Spicer siterte tidligere dommer Andrew Napolitano:

- Tre etterretningskilder har informert Fox News om at president Obama gikk utenfor kommandorekken. Han brukte ikke NSA, han brukte ikke CIA, han brukte ikke FBI og han brukte ikke justisdepartementet. Han brukte GCHQ, sa Napolitano.

«Nonsens»

GCHQ, et britisk organ som tilsvarer den amerikanske etterretningstjenesten NSA, har kommentert saken slik:

- Det er nonsens at GCHQ ble bedt om å gjennomføre avlytting mot den daværende presidentkandidaten. Påstandene er fullstendig latterlige og bør ignoreres, sa en talsmann for GCHQ til BBC.


- FULLSTENDIG LATTERLIG: Etterretningsorganet GCHQ slår knallhardt tilbake mot beskyldningene fra Det hvite hus om at de har hjulpet tidligere president Barack Obama med å avlytte Donald Trump i valgkampen. Foto: PA / AP / NTB Scanpix
Vis mer

CNN melder fredag at USA i praksis har beklaget saken overfor Storbritannia i en samtale mellom Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster og hans britiske motpart. Også britiske medier melder at Det hvite hus har bedt om unnskyldning, men Trump-administrasjonen har ikke offisielt bekreftet dette.

Brannslukking

The New York Times skriver at både McMaster og Spicer kontaktet den britiske regjeringen for å prøve å bøte på det som beskrives som en uvanlig brist i forholdet mellom USA og landets nærmeste allierte.

Verken Trump eller andre i Det hvite hus har lagt fram noen dokumentasjon for påstandene om at daværende president Obama beordret avlytting av ham.

Avvises i Washington

Etterretningskomiteen i Senatet har også gått ut mot Trumps avlyttingspåstander og uttalte denne uka at det ikke finnes noe som tyder på at Trump Tower ble utsatt for overvåking av en noen som helst slags del av den amerikanske regjering, verken før eller etter valgdagen. Etterretningskomiteen i Representantenes hus sa onsdag at de fortsatt ikke har sett noen bevis for Trumps påstand.

Leder for Representantenes hus Paul Ryan sier følgende til CNN om saken:

- Vi har ikke sett noe bevis for avlytting eller at det har foreligget noen rettslig ordre som gir fremmede makters etterretning tilgang til noe slikt, sa Ryan og la til at han fortsatt har tillit til Trump

Trump-påstander

Det var 4. mars at Trump først slo i bordet med beskyldningene.

- Forferdelig! Jeg fant nettopp ut at Obama avlyttet meg i Trump Tower like før valgseieren. Ingenting ble funnet. Dette er McCarthy-isme!, tvitret presidenten.

Obama nekter for å ha avlyttet Trump, og USAs daværende etterretningssjef James Clapper har avvist at det fantes noen hemmelig rettsordre om slik avlytting.

(NTB)

Friday, March 17th, 2017 Bil No Comments

Klæbo vant prologen da 14 av 17 nordmenn gikk videre i Canada

QUEBEC (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo går for å bli den yngste sammenlagtvinneren av sprintcupen noensinne, og roet eventuelle nerver da han suste inn til klart beste tid i prologen i Canada i dag.

Klæbo var 3.43 foran andremann, Finn Hågen Krogh, og 4.51 foran sammenlagtrival Federico Pellegrino.

- Det var en god start, sier landslagstrener Tor Arne Hetland til Dagbladet.

Han og sprinttrener Arild Monsen fikk se at sju av de ti norske gutta på startstreken tok seg videre til kvartfinalene senere i kveld.

Sesongens siste sprint er samtidig starten på den sesongavsluttende minitouren, og bare Hans Christer Holund, Sjur Røthe og Didrik Tønseth gikk ikke videre fra prologen av de de norske.

Emil Iversen ble nummer seks, Sindre Bjørnestad Skar nummer 14,. Pål Golberg nummer 19, Niklas Dyrhaug nummer 20 og Simen Hegstad Krüger ble nummer 22.

På damesida gikk alle de sju norske videre. Der kjemper Maiken Caspersen Falla om sammenlagtseieren i sprintcupen, og med nest beste prologtid har hun nærmest sikret seg den 22. plassen hun er nødt til å ha for å vinne cupen.

- Maiken er offensiv og går nok for seier her i dag, sier landslagstrener Roar Hjelmeset til Dagbladet.

Marit Bjørgen ble nummer tre, Heidi Weng nummer fem, Ingvild Flugstad Østberg nummer sju, Kathrine Harsem nummer ni, Ragnhild Haga nummer 14 og Marthe Kristoffersen nummer 19.

Kvartfinalene begynner klokka 19.15 norsk tid.

Friday, March 17th, 2017 Bil No Comments
 

Recent Comments