Archive for March 5th, 2017

- Jeg var litt bekymret for hvordan det gikk med henne

OSLO SENTRUM (Dagbladet): Søndag kveld hadde årets sesong av «71° nord – Norges tøffeste kjendis» premiere, og i den anledning var kjendisdeltakerne samlet til premierefest på Bergans-butikken ved Oslo rådhus.

Artist Sandra Lyng (29) kom på festen sammen med samboeren Lasse Joachim Langerud, og paret kunne fortelle at de gjorde visse forberedelser i fellesskap til Lyngs «71° nord»-deltakelse.

- Vi var på tur sammen og pakket sekk, ramser Langerud opp, før artistkjæresten skyter inn:

- Ja, det gjorde vi jo. Og så bidro du psykisk, selvfølgelig. For han har jo kanskje vært på en tur før. Det har ikke jeg gjort noe særlig tidligere, sier Lyng med et smil.

  • Se kjæresten skryte av Sandra Lyng i videoen øverst i saken!

- Hjalp å høre stemmen hans

«Play My Drum»-sangeren røper videre at oppladningen til ett av Norges tøffeste reality-konsepter likevel ikke var helt ideell.

- Jeg fikk bekrefta at jeg skulle være med bare to uker før turen starta! Så jeg fikk på en måte ikke tid til å forberede meg masse over en periode, sier Lyng.

Også underveis i «71° nord»-innspillinga var kjæresten, som hun ble samboer med i fjor høst, god å ha. De fikk nemlig holde kontakten over telefon mellom etappene.


GOD TONE: Aleksander Hetland, Alexandra Joner, Sandra Lyng og Ole Martin Årst koste seg på premierefesten. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
Vis mer

- Hvor viktig var det å kunne ringe hjem til kjæresten underveis, Sandra?

- Det var veldig viktig. For du blir liksom bare satt inn i en situasjon, der du er i et telt, og det er fremmede mennesker som du må forholde deg til. Og de få tingene du klarer å få i en sekk er det eneste du har. Så det å få høre stemmen til kjæresten noen ganger, og få litt sånn hjemmefølelse … Bare det å høre den beroligende stemmen hans, da. Det hjelper, sier Lyng.

Telefonsamtalene hjem til kjæresten har dessuten bidratt til at han også nesten føler at han har vært på ekspedisjon med TVNorge-programmet:

- Jeg har jo på en måte fått være litt med på det gjennom at hun har fortalt om opplevelsene og hvordan det var, hvor tungt det var, både psykisk og fysisk. Det er jo å skryte på meg at jeg også har slitt meg igjennom det, men jeg har fått kjenne litt på det jeg òg, på en eller annen måte, sier han.


UTFORDRENDE: Sandra Lyng får testet både kroppen og psyken underveis i «71° nord – Norges tøffeste kjendis». Foto: Matti Bernitz / TVNorge
Vis mer

- Jeg er veldig stolt av henne

Og mens Lyng slet seg gjennom det ganske land, var Langerud alene hjemme med parets hunder, Selma og Lassie.

- Det er en heltidsjobb dét, å passe på hjemme, hehe. Neida, det gikk veldig bra. Det var mer sånn at jeg var litt bekymret for hvordan det gikk. Fordi det virket som om det var ganske tungt, og kanskje tyngre enn hva hun hadde trodd det skulle være, sier han.


STOLT: Sandra Lyngs samboer, Lasse Joachim Langerud, roser innsatsen hennes i «71° nord». Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
Vis mer

Lasse Joachim Langerud legger likevel ikke skjul på at han er imponert over artistkjærestens innsats:

- Jeg klarer ikke å sette meg inn i hvordan det er å skulle ta på seg kroppsvekten sin omtrent, og så løpe på tur hele døgnet. Det er jo helt sykt, egentlig. Det er ganske mye drøyere enn noe jeg har gjort noen gang, i hvert fall. Så jeg er veldig stolt!

Sandra Lyng selv forteller at målet med å delta i «71° nord» nettopp var å utfordre seg selv, og se hvor langt hun klarte å tyne både kropp og psyke.

- Jeg merker jo at jeg har lært veldig mye av å være med på dette. Vi gikk en tur her om dagen på over en mil, og det var sånn: «Dette er ingenting! Vi har jo ikke sekk på engang!» Alt blir liksom småtterier i forhold, forteller artisten.

Sunday, March 5th, 2017 Bil No Comments

Italias rugbylandslag fant skjult regel som opphevet offside.- Bra jobba, Italia, veldig smart

(Dagbladet): Kun New Zealand er bedre i rugby enn England, og ingen landslag tjener mer. Likevel fikk de et støkk mot lille Italia – det antatt svakeste laget i Six Nations-turneringa.

- Jeg må ta noe ansvar selv, jeg skulle ha reagert raskere og se hva som hendte forrige søndags kamp på gigantiske Twickenham Stadium i London.

Lurte motstanderne

Der gjorde det underlegne Italia-laget det uhørte, ifølge The Guardian.

I rugby er det vanlig at spillerne samles i en klynge (ruck) for å kjempe om ballen etter en takling. Det gjorde ikke Italia.

Dermed utnyttet de også et smutthull i rugbyens regelbok, noe som gjorde at spillets offside-regel ikke gjaldt. Dette betydde igjen at italienerne fritt kunne skape kaos på motstandernes banehalvdel.

Samtidig slet England med å tilpasse spillet sitt til den nye situasjonen.

- Når det ikke er noen ruck, bare fortsett, fortalte dommer Romain Poite engelskmennene som viste tegn på panikk.

Spurte dommeren om råd

På et tidspunkt ledet italienerne med 10-5. Det stresset Englands trener, Eddie Jones, nok til at han spurte dommeren om råd.

- Jeg er dommer, ikke trener, skal Romain Poite ha sagt til den frustrerte treneren, ifølge New York Times.

England fant imidlertid snart nok formelen. Ved å sende folk inn i rommene italienerne etterlot seg, kom de på offensiven. Sluttresultatet ble 36-15 til storfavorittene som nå sikter mot å vinne hele turneringen.

- Blå drakter overalt

Likevel er lagets trener fortsatt forbanna på motstanderne.

- Bra jobba, Italia, veldig smart. Vi visste at de kom til å finne på noe, men dette var ikke rugby. Vi har ikke spilt noen rugby-kamp, sa en kritisk Eddie Jones.

Jones har også omtalt den uortodokse taktikken som en vits.

- Du ser deg rundt for å sentre, også er det en blå drakt der. Du kikker foran deg, og ser enda en blå drakt. Det var blå drakter overalt, la Jones til, ifølge BBC.

- En fantastisk kamp

I etterkant av kampen, ville han at det engelske fotballforbundet skulle klage inn Italia. Det ble det aldri noe av, ifølge Evening Standard.

Dermed kan det være duket for nye triks fra italiensk hold, ved mindre det internasjonale forbundet setter foten ned.

- Jeg synes at det var en fantastisk kamp. Folk kom hit og forventet at engelskmennene skulle vinne med 60 eller 70 poeng. Vi tok avgjørelser ute på banen og taklet situasjonen. Det er det rugby handler om, sier Italias trener, irske Conor O’Shea, ifølge New York Times.

Sunday, March 5th, 2017 Bil No Comments

Trøbbel i Arsenal: Sint Sanchez skal ha vært i garderobekrangel

(Dagbladet): I går ble mange overrasket da de så Arsenals startoppstilling forut for lagets 3-1 tap mot Liverpool.

Der glimret lagets store stjerne, Alexis Sanchez, med sitt fravær. Benkingen førte til massiv kritikk mot trener Arsène Wenger.

- Hadde bare Arsenal hatt noen på benken som kunne forbedre dem, skrev den engelske spisslegenden Gary Lineker syrlig på Twitter.

Påstått krangel

Nå omtaler The Telegraph en mulig årsak til den mye omtalte benkingen.

Avisa siterer ikke navngitte kilder på at Sanchez gikk av banen og inn i garderoben midt under en treningsøkt i forrige uke.

Der skal flere lagkamerater ha konfrontert ham, før en krangel brøt ut. Wenger valgte så å vrake chileneren, ifølge The Telegraph.

Stjernespiller

Verken Arsenal eller Sanchez selv har bekreftet historien overfor avisa. Saken kommer på et tidspunkt der Sanchez ryktes vekk fra Arsenal.

Den kommer også etter en sesong med hele 17 Sanchez-mål i Premier League, samtidig som Arsenal ligger som nummer fem i den engelske toppdivisjonen.

Dermed ligger de for øyeblikket ikke an til Champions League neste år.

Tror ikke på Arsenal

Tidligere Manchester United-spiller Rio Ferdinand tror at det også vil være sånn når sesongen er ferdig.

- Jeg tror verken Arsenal og Liverpool kommer til å klare det. Problemene med begge lag er at de har vært for ustabile, sier Ferdinand ifølge Express.

Han har langt større tro på sine tidligere lagkamerater i Manchester United. De røde djevlene ligger for øyeblikket et poeng bak Arsenal, men har hatt formstigning den siste tiden.

Dette på tross av at en Joshua King-scoring hindret seier mot Bournemouth i går.

- De har allerede skaffet seg et trofé, og jeg tror at José Mourinho kommer til å få dem på rett kjøl. Den viktigste forskjellen på Manchester United og resten, er Zlatan Ibrahimovic, mener Rio Ferdinand.

Sunday, March 5th, 2017 Bil No Comments

De to første celleprøvene til Thea Steen ble feiltolket. Legene kunne påvist kreften 1,5 år tidligere

(Dagbladet): Åtte måneder etter at journalist Thea Steen (26) døde av livmorhalskreft, kommer det nå fram at 26-åringens to første celleprøver ble feiltolket:

Både i 2013 og 2014 testet Thea seg, uten at det ble påvist kreftceller. Det ble oppdaget 1,5 år for seint – først da Thea på testet seg en tredje gang og fikk påvist kreft med spredning.

Det er TV2 som melder om historien Thea aldri fortalte, selv om hun visste det selv.

Thea Steen døde natt til 17. juli i fjor. Hun fikk kreftdiagnosen våren 2015, kort tid etter at hun hadde flyttet til New York for å frilanse som journalist. Høsten 2014 sluttet hun som journalist i Dagbladet, etter tre år i kultur- og kjendisredaksjonen.

Thea ba selv om at prøvene fra 2013 og 2014 ble tolket på nytt, da hun fikk kreftdiagnosen i 2015. Det var da legene oppdaget at det var kreftceller i de første prøvene.

- Kreften hadde da allerede spredt seg, sier Tove Steen, Theas mamma, til Dagbladet.


- IKKE BITTER: Mamma Tove sammen med Thea, tre måneder før datteren døde. – Vi tenker ikke «hva hvis», sier moren i dag. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
Vis mer

- Hun lurte på hvordan det kunne ha gått så fort. Det viste seg at det var ting som var oversett eller ikke fulgt slik som det burde, sier Tove Steen, Theas mamma, til Dagbladet.

- 1 av 10 000 tilfeller

TV2 skriver at rundt 70 kvinner, en fjerdedel av de som får livmorhalskreft, hvert år opplever det samme: De tar celleprøve og får til svar at alt er normalt, før de får kreftdiagnosen.

- Det ble en tilsynssak ut av det. En måned før Thea døde, fikk hun et brev av Fylkesmannen der det ble bekreftet at prøvene var feiltolket. Vi hadde visst det en stund, men Thea syntes det var godt å få det bekreftet, sier Tove Steen.

Kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Jakobsen i Kreftregisteret sier til Dagbladet at Theas tilfelle er ytterst sjeldent.

- Det er få tilfeller som er som Theas. Vi snakker om ett av 10 000, sier hun og utdyper:

- Det skjer svært sjeldent at man får et prøvesvar om at alt er normalt, når det ikke er det. Det kan være at sykdommen ikke lå der på tidspunktet da prøven ble tatt, eller at det var for få celler å finne da man tok testen. Feilen kan også ligge i patologenes tolkning ved laboratoriet, sier hun.

Thea ble tildelt Kreftforeningens hederspris før hun døde. Hun blogget åpent om kreften, og fikk tusenvis av jenter til å ta celleprøve, gjennom kampanjen #Sjekkdeg, blant annet i sosiale medier.

Jakobsen i Kreftregisteret sier at kvinner som har tatt celleprøve og fått beskjed om at alt er bra, kan ta det med ro. Men:

- Stol på prøven

- Dersom du har symptomer og bekymrer deg selv etter å ha fått et svar om at det ikke ble funnet celleforandringer, så må du ta kontakt med legen din og be om å bli utredet. Da holder det ikke å bare si at man vil ha en celleprøve; da må man beskrive symptomene, forklarer Jakobsen.


BA OM NY TOLKNING: Da Thea fikk påvist kreft, ba hun om at de første celleprøvene skulle bli tolket på nytt.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Vis mer

Symptomer på livmorhalskreft kan blødninger etter samleie eller fysisk aktivitet, at utfloden forandrer seg, eller at man opplever uregelmessig menstruasjon eller smerter blant annet i korsryggen.

- Har man ikke symptomer og har fått beskjed om at prøven er normal, er det all grunn til å stole på det, sier Jakobsen.

Tove Steen sier til Dagbladet at familien ikke er bitre eller sinte over at de første prøvene ble feiltolket.

- Thea er død, det som har skjedd har skjedd. Vi velger å ikke tenke «hva hvis» eller «tenk om hun hadde fått vite det før». Det ble ikke slik. Vi må finne en mening, og i stedet for å være bitre eller sinte, så bidrar vi gjennom Minnefondet til Thea Steen, som går til blant annet forskning, sier moren.

Siste innlegget

22. mai postet Steen sitt siste innlegg på bloggen sin. Der fortalte hun om nok et tilbakefall og at hun da skulle i gang med sin tredje runde med cellegiftbehandling.

Da Dagbladet møtte henne 26. april i fjor, skulle Thea tildeles Kreftforeningens hederspris

- Jeg har fått til ting som er større enn meg selv. Det har kostet mange krefter som jeg ikke har. Men jeg får så mye tilbake at jeg går i pluss. I tillegg får jeg tankene bort fra sykdommen, sa Thea.


FIKK FLERE TIL Å SJEKKE SEG: Thea Steen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Vis mer
Sunday, March 5th, 2017 Bil No Comments

Jødiske gravplasser vandalisert tre ganger på tre uker i USA

I løpet av de tre siste ukene har jødiske gravplasser blitt vandalisert tre ganger i USA, melder CNN. Nå vil det bli iverksatt etterforskning for å finne ut hvem som står bak ødeleggelsene, melder guvernør Andrew Cuomo i New York.


ENGASJERT. Ervin Kohn i Antirasistisk senter er bekymret over at hatkriminalitet synes å bre om seg, både i USA og Europa. – Vi må tale hatet imot. Si at slikt ikke er greit, sier han. Foto. Hampus Lundgren / Dagbladet �
Vis mer

- Folk føler vel at det nå er greit å stikke hodene fram. Det er nærliggende å tro at det er høyreekstreme som står bak. De som jublet da Trump tok valgseieren i USA, sier Ervin Kohn, styreleder i Det mosaiske trossamfunnet og nestleder av Antirasistisk senter.

- Dramatisk økning

New York-guvernør Cuomo sier at etterforskerne vil se hvorfor hatkriminalitet synes å bre om seg mot jødiske organisasjoner og steder i staten.

- New York-familien – folk med ulik tro, farge og bakgrunn – opplever en dramatisk økning når det gjelder hat- og intoleransehandlinger. Politiets hatkriminalitet-gruppe er satt på saken, sier Cuomo i en uttalelse, melder CNN.

- Trump fremmedgjør

President Donald Trump tok opp gravplass-vandalismen i en tale i Kongressen denne uka.

- Vi er kanskje en nasjon som er delt når det gjelder politikk, men vi er et land som står samlet i å fordømme hat og ondt, sa presidenten.

- Trump sier ikke nok i fra. Det han gjør og står for, fremmedgjør i stedet jødene. Trumps seier har at de høyreekstreme har fått vind i seilene, og jeg er redd for at vi kan oppleve mer angrep, trusler og vandalisme, sier Ervin Kohn.

Som nestleder i Antirasistisk senter opplever han også en økning av hatkriminalitet i Norge.

- Det er viktig å ta opp temaet, og å si klart i fra, sier Kohn.

Trusler mot skoler

The Anti-Defamation League (ADL), en organisasjon som jobber for å bekjempe antisemittisme, lover en belønning på 5000 dollars til den som gir informasjon som kan oppklare hvem som står bak vandalismen mot gravplassene.

ADL melder videre at angrep og trusler mot jødiske organisasjoner og steder øker, og at de er bekymret. Bare det siste året melder jødiske skoler om 120 bombetrusler, som gjør at foreldre tar ut barna sine fra jødiske skoler og organisasjoner.

Sunday, March 5th, 2017 Bil No Comments

Kristoff etter tredjeplassen: – Hadde ikke sjanse til å følge

(procycling.no): Den første etappen av Paris-Nice ble en særdeles tøff affære av flere årsaker.

Guffent vær i form av regn, kulde og sidevind gjorde etappen utfordrende for rytterne, men er forhold som passer Alexander Kristoff perfekt.

Katusha-Alpecin-rytteren ble nummer tre på etappen, etter å ha sittet i fremste vifte hele dagen. Han var ikke i stand til å følge Julian Alaphillipe (Quick-Step) og Arnaud Dèmare (FDJ) da de angrep i bakken opp til mål. I spurten om tredjeplassen var det derimot liten tvil om hvem som var den raskeste.

- De to sterkeste vant

Selv om det ikke ble seier, er nordmannen fornøyd med søndagens etappe.

- Jeg er fornøyd, egentlig. Jeg fikk en fin plassering med en tredjeplass. På slutten hadde jeg ikke sjanse til å følge de to, så da var tredjeplass det beste jeg kunne få til. Det var de to sterkeste som gikk avgårde, og da var jeg dessverre ikke sterk nok til å henge med, forteller Kristoff til procycling.no etter rittet.

Den franske duoen var ustoppelig på slutten, og fjorårets Milano-Sanremo-vinner Démare slo stjerneskuddet fra Quick-Step i spurten. Kristoff skjønte fort at han ikke hadde beina til å følge de to franskmennene.

- Jeg håpet egentlig at de skulle stivne på toppen, men de skjøt bare fart utover, så de kjørte veldig sterkt. Det var ingen av de andre gode bakkerytterne som klarte å holde følge, så de var i en klasse for seg.

I første gruppe i sidevinden satt Kristoff med lagkamerat Marco Haller. Det var bare de to fra Katusha-Alpecin som satt foran der, hvilket betydde at deres sammenlagthåp Ilnur Zakarin mistet tid til flere av konkurrentene.

Zakarin kom inn til en 17.plass, på samme tid som Richie Porte, og var 47 sekunder bak Dèmare. Dermed er han absolutt på skuddhold foran de kommende syv etappene.

- Zakarin er ikke sidevindsekspert akkurat, så det var egentlig ganske bra at han satt i gruppe to med flere av sammenlagtkandidatene. Heldigvis tapte han ikke altfor mye, men han skulle selvsagt helst vært i den første gruppen med oss, forklarer Kristoff.

Merket det i ryggen etter Omloop-krasj

Forrige uke veltet Stavanger-mannen i WorldTour-rittet Omloop Het Nieuwsblad. Kristoff hadde tydelig vondt, men syklet videre og stilte til start dagen etterpå i Kuurne-Brussel-Kuurne.

Men til tross for god kjøring i dag, sitter fortsatt velten litt i for 29-åringen.

- Jeg kjente at jeg hadde vondt i dag, men vi har en radio på venstre side av ryggen, og med alle klærne vi hadde på i dag, presset det kanskje litt inn i ryggen. Det ble litt bedre etter at jeg flyttet radioen og la den litt annerledes, så jeg håper det var noe så banalt som det der. Men jeg hadde sykt vondt i ryggen til tider i dag, også ble det bedre etterhvert mot slutten. Jeg får prøve å ha radioen et annet sted i morgen, hvis det hjelper, smiler Katusha-kapteinen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Sunday, March 5th, 2017 Bil No Comments

- Alvorlig bekymret

- Da vi inngikk et forlik med regjeringspartiene om politireformen, var forutsetningen for reformen at vi skulle få større politikraft. Reformen skulle være lokalt forankret, og polititjenesten i hele landet skulle bli bedre, sier lederen av Stortingets justiskomite, Hadia Tajik (Ap).

I forliket som ble vedtatt på Stortinget var det også enighet om å legge vekt på å utvikle og skape en bedre kultur og skape en moderne ledelse i politiet.

Detaljstyrt

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik er ikke fornøyd med resultatet. Hun ser ikke at hverken politikraften eller polititjenesten har blitt bedre.

- Det er grunnlag for alvorlig bekymring, sier Hadia Tajik til Dagbladet.

Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) har vurdert politireformen, og konstaterer at de ansatte i politiet ønsker endring, men at de har liten tiltro til at målene med reformen blir nådd.

I rapporten fra Difi heter det blant annet:

«Justis- og beredskapsdepartementet har så langt styrt reformarbeidet i Politidirektoratet svært tett. Statsråden har hatt styringsmøter med politidirektøren hver måned. Detaljert styring fra departementet fører til at detaljstyringen forplanter seg ut i etaten».

Også fagbladet Politiforum har tatt for seg reformen. Der konkluderes det med at tilliten fra de ansatte i politiet til Politidirektoratet er tynnslitt, og at reformen ikke er spesielt godt forankret i etaten.

- Har det vært riktig av departementet og statsråden å detaljstyre reformen, slik Difi viser til?

- Det må i så fall bety at ministeren har trodd at Politidirektoratet ikke kan lese, og at han må drive høytlesning for dem fra vedtak i Stortinget en gang i måneden, sier Hadia Tajik.

- Hva skulle vært gjort annerledes?

- Det burde vært satt av mer tid til gjennomføringen av reformen, og det burde vært lyttet til de ansatte. Regjeringen og Politidirektoratet har valgt hastverk, og har ikke vært villige til å verken lytte eller justere kursen. Det er forståelig at ansatte i politiet føler seg fremmedgjort og ikke tror på reformen, sier Hadia Tajik.

- Ikke innhold

- Det burde også vært sørget for økte bevilgninger til politiet. Vi foreslo 150 millioner kroner ekstra over statsbudsjettet, men det ble avvist av Høyre og Fremskrittspartiet. Samtidig burde ressursene blitt brukt i politidistriktene, og ikke i Politidirektoratet.

Hadia Tajik mener regjeringen og Politidirektoratet har lagt vekt på struktur og tjenestesteder, istedenfor innhold.

- Betyr det at Politireformen er mislykket?

- Det er grunnlag for alvorlig bekymring. Dette er en varslet situasjon fra flere, som ikke har blitt tatt alvorlig av justisministeren. Risikoen er at polititilbudet blir dårligere, sier Hadia Tajik.

- Uforståelig

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) stiller seg uforstående til Hadia Tajiks bekymring.


- SENTERPARTI-RETORIKK: – Politieformen er i rute. Hadia Tajik kommer med Senterparti-retorikk, sier Per-Willy Amundsen.
Vis mer

- Jeg tror Tajik er mer bekymret over sitt eget partis dårlige meningsmålinger. Derfor prøver hun med Senterparti-retorikk, og angriper en reform Arbeiderpartiet støttet i Stortinget.

Amundsen mener politireformen er i rute, og avviser Hadia Tajiks bekymring.

- Politireformen er en historisk satsing på politiet. I 2017 vil det bli ansatt flere i politiet enn noen gang tidligere. Polititjenesten blir bedre, sier justis- og beredskapsministeren.

Sunday, March 5th, 2017 Bil No Comments

Landslagssjef Løfshus etter første VM uten individuelt gull på 22 år: – Vi har nådd alle målene våre

LAHTI (Dagbladet): Landslagssjef Vidar Løfshus oppsummerte VM i Lahti etter femmilsnedturen i dag.

For første gang siden VM i Thunder Bay i 1995, står Norge uten et individuelt gull på herresiden. Det var et mål de norske gutta selv satte høyest på pressekonferansen før tremila forrige fredag.

Ikke minst fordi det bare er Petter Northug som har vunnet individuelle distansegull for Norge i mesterskap de siste ti årene.

- Landslaget har nådd alle sine mål. Det er veldig mye som har klaffa under mesterskapet. Vi sier at det har vært en suksess, er Løfshus’ oppsummering.

- Dere har ikke nådd alle målene, vel?

- Våre overordnede mål har vært å være beste nasjon i mesterskapet, og det gjør vi med bravur.

- Det ble ingen norske individuelle herregull, er det godt nok?

- Ja, det er godt nok, men det er mange som gjerne vil ha det gullet. Harvey ville ha det i dag, Ustjugov forrige torsdag og Niskanen ville det forleden dag. Det viser at det er mange som er med og kjemper og at det er veldig stor bredde. Det har jo vært veldig stor omtale på at det har vært dårlig bredde internasjonalt, men den ligger død nå, sier Løfshus.

Kritikken

Landslagssjefen fikk ramsalt kritikk fra de fleste hold etter at han åpnet VM med å blant annet å skylde på pressen for at Therese Johaug ble tatt i doping.

Løfshus beklaget senere, og sa at det kom ut på en gal måte.

I dag ville ikke Løfshus si noe om viraken som oppsto etter pressekonferansen.

– Ja, som jeg sa, målet var å bli beste nasjon, og det klarte vi, sa Løfshus, og må tåle enda mer kritikk i etterkant av VM.

Petter Northug var nådeløs mot Løfshus’ VM-start i dag.

– Det blir diskutert, og man er enige om at å ta opp en sånn ting rett i forkant av et mesterskap, det er hoderystende og skal ikke skje av en leder. Det tror jeg at Vidar skjønte selv også, det går ikke an å holde på sånn. Det blir helt feil. Som leder vet du at du ikke skal ta opp en sånn sak i forkant av et mesterskap. Da skal fokuset være å gå fort på ski og det sportslige og legge til rette for løperne, sa Northug i dag.

Northug-spøkelset

Dermed spøker Northug litt for Løfshus også, og det spørs om det blir noe lettere for Løfshus å bli kvitt det, enn det er for de mannlige landslagsløperne til Norge.

Løfshus selv avdramtiserer løpernes ønske om å kvitte seg med den statistikken som nådeløst forteller at det bare er Northug som vinner individuelle distansegull i mesterskap.

- Det er viktig for alle løperne som stiller opp å vinne. De jobber hardt for å vinne skirenn, og når de ikke gjør det så blir de selvsagt litt skuffet. Sånn er det, og det er kjempetøff konkurranse. De har levert magiske øyeblikk her, ikke minst på den stafetten som går inn i historiebøkene som den mest spennende noensinne. Overall er vi fornøyd, selv om vi selvsagt skulle hatt det individuelle gullet med oss hjem, sier Løfshus.

Sunday, March 5th, 2017 Bil No Comments

Trøbbel i kø under innspilling av musikkvideo: – De kunne ha knivstukket oss

(Dagbladet): Den 11. mars skal årets deltakere i Melodi Grand Prix møtes til fest og finale i Oslo Spektrum. Deltakerne skal i kjent stil synge seg gjennom kvelden, før en vinner kåres som sendes til Eurovision i Kiev.

Låtene er allerede anmeldt av flere medier, og én anmelderne ikke klarer å bestemme seg for hva de synes om er Østfold-jenta Ulrikke Brandstorp (21).

Se artistens nye musikkvideo øverst i saken.

I Dagbladet fikk låta hennes, «Places», terningkast to. «En MGP-designet låt – uten særpreg og knapt nok sjel», skrev anmelderen. Her var VG uenig, og smelte til med terningkast fem.

Brandstorp bryr seg lite om terningkastene, og har valgt å promotere låta for fullt. Det inkluderte en reise til Sri Lanka for å spille inn musikkvideo, regissert av Joon Brandt, men der gikk ikke alt etter planen.


KJEMPER OM FINALEPLASS: Line Elvsåshagen og Kåre Magnus Bergh presenterte nylig Melodi Grand Prix-deltakerne til årets MGP, som kjemper om en finaleplass i Kiev i mai. FOTO: Andreas Lekang
Vis mer

Skumle leddkleddscener

Et par timer utenfor hovedstaden Colombo filmet Brandstorp og og de nærmere 15 menneskene i crewet. Videoen tar for seg en historie mellom en lokal gutt og en jente, som drar ut på en reise. I kuttscener ser man artisten selv, som danser og synger.

Det var alt annet enn problemfritt å danse lettkledd i gatene. Srilankere har flere trosretninger, og nærmere 70 prosent er buddhister. I området crewet spilte inn på var imidlertid en stor del av befolkningen konservativt kristne eller muslimer.


MELODI GRAND PRIX: Ulrikke Brandstorp er en av deltakerne i årets MGP, som avholdes i Oslo Spektrum den 11.mars. Foto: Christian Roth Christensen
Vis mer

- Hadde man på seg litt lite klær var det fort et problem. Vi hadde heldigvis med oss politiet hele tida, men etter innspilling måtte jeg bare hive på meg en jakke. Det var litt ubehagelig, men det var jo også kult at sikkert 100 mennesker så på meg til enhver tid, forteller hun til Dagbladet.

- Jeg liker jo litt oppmerksomhet.

Ble drapstruet og ranet

Politieskorte ved lettkledde scener og gjennom byen var derimot bare et lite filleproblem i forhold til hva de skulle oppleve seinere. Ifølge nettsidene til den engelske regjeringen og The Guardian er det flere store gjengmiljøer på Sri Lanka, og flere av dem kan være svært farlige.

- De er narkomane, og hadde tatt kontroll over en strand vi skulle spille inn en scene på. Gjengen var voldelige, og det var sånn at man ble knivstukket om man ikke betalte dem nærmere 100 dollar, hevder 21-åringen.


KLAR FOR FINALE: Ulrikke Brandstorp gleder seg til å synge i årets MGP-finale. Foto: NTB scanpix
Vis mer

Brandstorp hevder at de velvillig betalte.

- Det var liksom ikke noe «option» å dø. Men jeg brydde meg ikke så mye. Vi skulle spille inn når solen gikk ned, så jeg måtte konsentrere meg skikkelig de få minuttene vi hadde. De kunne ha knivstukket oss, men det gikk heldigvis bra, hevder MGP-artisten.

Politiet i Sri Lanka begynte i fjor med veisperringer og tilfeldig sjekking av biler i forbindelse med gjengkriminalitet. Det var en økning av doppsmugling og dødelige skyteepisoder som fikk politiet til å agere, ifølge The Guardian.

Giftige dyr

En annen potensiell fare under turen var det svært giftige dyrelivet.

Under en dansescene i jungelen på natta kunne det nemlig ha dukket opp slanger, skorpioner og edderkopper. Alle med dødelig gift.

- Vi hadde noen som sto på sidelinja og passet på, slik at det ikke gikk helt galt. Heldigvis var det verste som skjedde den kvelden at jeg fikk masse sot i hele ansiktet fordi jeg kom for nær en brennende fakkel, sier hun og ler.

Problemer i kø

For å komme seg til Sri Lanka måtte gruppen mellomlande i Doha, men der fikk de beskjed om at dronen som de leide til 10 000 kroner, ikke lenger kunne være med på flyet.

- De er sykt strenge, og jeg var livredd for å ha den i bagasjen. Men det var liksom det eneste vi kunne gjøre, og det gikk takk og pris bra.

Da de endelig ankom hovedstaden Colombo skulle fotoutstyr også by på problematikk. Sarpsborg-jenta hevder at alt kamerautstyret ble holdt igjen i tollen, og at de etter fem timer på flyplassen ga opp kampen.

- Det verste scenarioet her var jo kanskje at jeg måtte filme med telefonen min. Vi fikk heldigvis mast oss til å få tilbake utstyret, men det var jo ikke akkurat gratis, sier hun.

En sum på en million rupier i kontant måtte betales i depositum. Det tilsvarer nærmere 50 000 norske kroner.

Videoen, som endte langt over budsjett på grunn av uforutsette utgifter, kan du se øverst i saken. 21-åringen skal sammen med de andre MGP-deltakerne framføre låten live i Oslo Spektrum den 11. mars. Om det holder til seier, får vi vente å se.

- Jeg er i hvert fall sykt gira på å vinne! Jeg har ikke meldt meg på bare for å delta, sier hun og humrer.

Sunday, March 5th, 2017 Bil No Comments

Northug, Sundby og Holund uenige om arrangørvalget som ødela norsk utstyr og gullsjanser

LAHTI (Dagbladet): Da Alex Harvey spurtet inn til VM-gull foran VM-kongen Sergej Ustjugov og hjemmehåpet Matti Heikkinen på den avsluttende femmila i Lahti, satte han en slags verdensrekord:

Harvey gikk tidenes raskeste femmil med tiden 1.46.28. Det er nesten et halvminutt raskere enn vinnertida til Aleksander Legkov i OL-femmila i Sotsji i 2014 på tiden 1.46.55.

Dagens rekordraske 50 kilometer var ikke et resultat av et skyhøyt tempo. Hans Christer Holund beskriver tempoet som lavt og at det var altfor enkelt å holde følge. Han er oppgitt og frustrert over at arrangøren valgte å ikke kjøre opp og preppe løypa etter gårsdagens tremil.

Dermed har ikke VM-løypa blitt bearbeidet siden fredag. Det vekker sterke reaksjoner. For det første fikk skistjerne skrapet i stykker godparene og utstyr til flere 100 000 kroner gikk tapt. For det andre var underlaget så skarpt at utøverne beskriver det som umulig å gå ifra i front.

Det passet Petter Northug perfekt, men det norske femmilslagets eneste spurtsterke løper er et godt stykke unna formen og kom seg ikke i posisjon til å spurte ned Harvey og Ustjugov.

Ut mot arrangøren

Den norske taktikken om å skape høy fart og stykke opp feltet, ble umulig etter arrangørens overraskende valg. Dermed ble det ingen norske medaljer og stor skuffelse.

- Føret var for lett, og det var enkelt å gå bak. Det minner litt om et sykkelritt hvor det koster for mye å ligge i front. Hadde det blitt vanlige forhold i dag, hadde det sett helt annerledes ut. Hvis du ser på skiene mine, er det ikke så mye kanter igjen. Det er ikke ofte skiene ser sånn ut, sier Holund til Dagbladet og viser sine oppskrapede og ødelagte ski (se video).

- Var det en tabbe av arrangøren?

- Ja, de burde ha kjørt opp og gitt oss vanlige forhold. Det blir enda mer spennende når det ikke er et så stort felt som går samlet, i tillegg får vi ødelagt utstyr for mange 100 000 kroner i disse løypene. Disse skiene er det bare å kvitte seg med, sukker han.

Northug og Sundbys svar til Holund

Petter Northugs ski fikk også en brutal opplevelse på dagens femmil.

- Kantene blir jo ødelagt når man skrenser på slikt underlag. Det blir jo verre og verre for hver runde. Det er vanskelig å gå ordentlig på ski, sier Northug til Dagbladet.

VM-kongen fra Falun i 2015 mener imidlertid at utøverne bør håndtere slike forhold også.

- I Falun var det løst. Her var det fast og isete. Det er sånne ting vi må være innstilt på vi som står på startstrek, mener Mosvik-ekspressen.

Martin Johnsrud Sundby vil ikke skylde på arrangørtabben, men er ikke i tvil om hvem det favoriserte.

- Det var sånn de valgte å gjøre det i dag. Forholdene er like for alle. Det hadde vært et helt annet løp hvis arrangøreren hadde valgt å preppe løypa for VM-femmila. Det gjorde de ikke. Da blir det et sånt løp hvor 40 mann går sammen i fem mil, sier Sundby til Dagbladet.

- Arrangørens valg var ikke bra for den norske taktikken?

- Nei, det favoriserer ikke kapasitetsløpere i hvert fall. Men på stafetten var det så mye kapasitet, så dette varierer jo.

- Som å gå på en skøytebane

Holund mener dagens femmil minnet mer om et sykkelritt eller et skøyteløp enn langrenn.

- Det er fordi det er isete. De bestemte seg for å ikke kjøre opp etter damene. Da blir det litt som å gå på en skøytebane eller et sykkelritt hvor det koster for mye å være i front, mener 28-åringen, som følte seg veldig sterk, men ikke har hurtighet nok til å holde følge når kanonene eksploderer.

- Vil dere gi tilbakemelding til arrangøren om at dette ikke er godt nok når verdifulle ski blir ødelagt?

- Jeg regner med det. Dette var godskiene mine inntil i dag. Nå kan jeg ikke bruke dem igjen. De er helt ødelagte. Arrangøren burde ha kjørt opp. Da ville det ha vært vanlige forhold. De var nok redd for at det skulle bli som i Falun for to år siden, da det var isete.

Samtlige fem nordmenn var blant de 11 beste. Sundby forsøkte å rykke og kom først ned inn mot stadion, men havnet til slutt på en 5. plass.

- Jeg går «all in» for å avgjøre løpet på den måten jeg har mest tro på. De glir rundt meg i den siste svingen. Jeg blir sperret litt inn. Da går rullgardina litt ned. Jeg er utrolig skuffet og lei meg, sier Røa-gutten til Dagbladet.

Northug: – Jeg hadde tatt gull

Sjur Røthe fulgte opp den gode VM-tremila og ble nr. 6. Petter Northug gjorde sitt beste distansrenn på lenge under perfekte for ham og kapret 8. plassen. Dernest fulgte Holund og Anders Gløersen på henholdsvis 10. og 11. plass.

- Jeg var bra posisjonert, men rampen kom og jeg begynte å bli svimmel. Da er det vanskelig å gå på ski, forteller Northug til Dagbladet.

- Hadde det blitt kjørt rolig mot slutten, kunne jeg ha gått hele veien. Men man vet jo at det ikke skjer. Jeg er nok et stykke unna toppformen. Jeg burde ha vært i høyden for å være rå på slike distanserenn, men det rakk jeg ikke nå. Men med de forberedelsene jeg har hatt, må jeg si meg fornøyd.

Northug tror han hadde tatt gull i dette rennet om han var i normalt slag.

- Det hadde vært kjedelig for de andre om jeg var i form. Da skulle jeg ha laget faenskap på slutten der. Jeg tror jeg hadde kjempet om seieren her. Jeg hadde tatt Harvey og Ustjugov i spurten. Oppløpet her passer meg bra, mener Northug.

Sunday, March 5th, 2017 Bil No Comments
 

Recent Comments