LAHTI (Dagbladet): For ti år og to dager siden ble Astrid Uhrenholdt Jacobsen overraskende nok verdensmester på sprinten i Sapporo. Heming-jenta var bare 20 år og 31 dager da hun satte sprintdronninga Petra Majdic og den daværende langrennseneren Virpi Kuitunen på plass.
Det skjedde 22. februar 2007. I går, 23. februar 2017, kopierte Johannes Høsflot Klæbo mer eller mindre bragden. Han var i går 20 år og 153 dager da han tok VM-bronse bak Federico Pellegrino og Sergej Ustjugov.
Den italienske verdensmesteren fortalte til Dagbladet i går at han har fulgt nøye med på Klæbo i ett år, helt siden stortalentet herjet i junior-VM. For majoriteten av det norske folk ble 20-åringen først og fremst et kjent navn da han banket alle i den nasjonale åpningen på Beitostølen.
Imponert over Klæbos modenhet
I går tok han sin første VM-medalje. Både norske og internasjonale medier ville ha en bit av langrennssportens nye stjerneskudd. Det medfører visse utfordringer som blant annet Jacobsen og Therese Johaug opplevede etter gjennombruddet i Sapporo.
- Hva er de største utfordringene ved å slå gjennom i så ung alder?
- Det kommer an på hvor moden man er. Det tyder på at man er moden nok til å håndtere det. Jeg hadde ikke press på meg i så ung alder som Johannes har. Han kom inn i mesterskapet med forventninger. Det gjorde ikke jeg, sier Jacobsen til Dagbladet.
- Det er mer grad av modenhet enn alderen som avgjør hvordan man håndterer presset og oppmerksomhet, mener hun.
Heming-jenta hadde aldri vært på pallen før hun slo til med et overraskende VM-gull på sprinten i Sapporo. Hun var ikke en av favorittene, i motsetning til Klæbo før hans VM-debut i går.
Johaugs utfordring i Klæbo-alderen
Samme år som Jacobsens gjennombrudd, i Sapporo i 2007, ble Therese Johaug tidenes yngste medaljevinner i et ski-VM, bare 18 år og 251 dager. Det tok imidlertid flere år før motbakkedronninga fra Dalsbygda tok steget videre til å prestere jevnt i verdenstoppen.
I OL i Vancouver i 2010 snudde hun motgang til medgang etter en tung sesong. Året etter ble hun verdensmester for første gang i VM i Holmenkollen, fire år etter gjennombruddet i Sapporo.
- Hvordan er det å komme inn i verdenstoppen og rampelyset når man er så ung?
- Jeg husker egentlig ikke så mye av rampelyset. VM er egentlig som et vanlig skirenn. Det dummeste man gjør er å gjøre det til noe større. Det er selvfølgelig enkelt å si, men det er det man bør prøve å etterstrebe, sier Jacobsen.
Rådet til Klæbo er klart: Fortsett som normalt. Ikke forsøk å gjøre noe annerledes eller å være noen andre. Jacobsen tror Klæbo er mer enn moden nok til å håndtere oppmerksomheten til tross for sin unge alder.
Jacobsen var eneste norske kvinne på pressekonferansen i dag, all den tid de tre øvrige som skal gå 15 kilometer fellesstart med skibytte i morgen gikk sprinten i går. De tre er Marit Bjørgen, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg.
- Alltid noen som underpresterer
Jacobsen er usikkerhetsmomentet i det norske laget etter en trøblete sesong med mye sykdomsplager. Nå er hun endelig frisk og forhåpentligvis rask.
- Det var morsommere å gå skirenn forrige helg enn under NM, så jeg håper å løfte meg enda et hakk her i VM. I mesterskap er det alltid noen som underpresterer på grunn av nerver, så da er det alltid muligheter for å ta et steg opp, forteller Heming-jenta.
- Jeg har ikke trent så mange lange økter, men har fått kroppen i gang og har endelig blitt frisk. Etter det har kroppen blitt bedre og bedre.
Hvis 30-åringen imponerer i morgen, kan hun gå seg inn på det norske stafettlaget, som på papiret er Norges sikreste gullsjanse i mesterskapet.
- En stafettplass kommer som en konsekvens av gode resultater. Jeg tenker ikke på at jeg skal kvalifisere meg. Jeg får plassen om jeg fortjener den, sier Jacobsen.
Sykdomsmarerittet
Hun slet med sykdom i høst og var litt på etterskudd da sesongåpningen fant sted på Beitostølen i november. Derfor var hun positivt overrasket over hvor nærme hun var teten og sikker på at hun ville ta nye steg jo nærmere vi kom hovedmålet i VM i Lahti.
Da det endelig begynte å se lyst ut med 4. plass i verdenscupen i Ulricehamn, ble fremgang plutselig til motgang i Falun helga etter. Jacobsen fortvilte da hun til Dagbladet fortalte at hun ikke skjønte hvorfor det ikke gikk raskere. Heming-jenta følte seg helt tom.
Den samme tomhetsfølelsen fulgte henne også under NM på Lygna. Da fikk hun nok, ble sykmeldt og dro hjem fra norgesmesterskapet.
- Problemene startet i Falun. Jeg følte meg veldig daff. Jeg gikk veldig sakte på ski uten å bli stiv. Hvis man er i dårlig form blir man i hvert fall stiv, forteller Heming-jenta til Dagbladet.
- Jeg ble matforgiftet uka før og tenkte at det var det som heng igjen. De treningsøktene som fulgte etter Falun, var blytunge. Åpningsrennet i NM var like tungt og daft. Det blir en kamp hele veien. Da er det ikke noe gøy å gå skirenn, sier hun.
Nå er godfølelsen tilbake. I morgen vil Jacobsen forsøke å kopiere VM-sølvet som hun tok på tilsvarende distanse, fellesstart med skibytte, i Falun-VM etter å ha spurtslått Charlotte Kalla i sølvkampen bak Therese Johaug.
(Dagbladet): 16. februar fikk dokumentarfilmregissør Mohamed Jabaly, som opprinnelig kommer fra Gaza, beskjed fra Utlendingsnemnda (UNE) om at han ikke får opphold i Norge og må forlate landet innen 6. mars.
Jabaly har ikke en fullført bachelorgrad innen filmregi eller andre fag, og ikke lang nok arbeidserfaring til å veie opp for mangelen på formell utdanning.
Det er under to uker til han eventuelt må reise ut av landet. Jabaly har bestemt seg for å gå rettens vei for fortsatt å kunne bo i Norge.
Utforsker mulighetene
- Jeg jobber sammen med advokaten nå for å finne ut om det finnes muligheter for å få bli her, sier han til Dagbladet.
Før han eventuelt må forlate landet prøver han å treffe gode venner i Norge.
- Usikkerheten er veldig stressende. Jeg prøver å være rolig og se ting fra en positiv synsvinkel, samtidig som jeg prøver å forberede meg på å måtte dra, sier han.
Jabaly forteller at å reise tilbake til Gaza blir vanskelig hvis vedtaket fra Utlendingsnemnda blir stående.
- Det er umulig å komme seg til Gaza med fly fordi det finnes ikke noen flyplass. Å komme seg dit via Egypt er også vanskelig siden grensene fortsatt er stengt. Jeg har egentlig ingen steder å dra.
- Har krav på opphold
- Er man faglært har man krav på opphold. Jeg tenker at han har mulighet til å vinne fram med søksmålet. Saken går på om han er faglært eller ikke. Filmbransjen sier ja, mens UNE sier nei, sier Jabalys advokat Runa Nordahl Hæreid.
Hun mener UNE ikke har tatt hensyn til den utdanningen Jabaly har på universitetsnivå.
- I filmbransjen regnes dette som en relevant utdanning for en filmskaper, selv om det ikke er snakk om en ren filmskole. Dette er en utdanning han bruker i yrket sitt som UNE har valgt å ignorere, sier Hæreid.
- Firkantet regelverk
Ifølge Hæreid er også vedtaket i strid med lovgivers intensjoner.
- Det har ikke vært ønsket å lage et firkantet regelverk som sperrer for den typen innvandring som i denne saken. Jeg tenker at det politiske klimaet i Norge i dag har en viss betydning for vedtaket. Kanskje det har noe å si at han er fra Palestina og ikke USA, at han heter Mohamed og ikke John, sier hun.
Hun kan ikke si når Jabalys sak kommer opp i tingretten.
- Stevningen blir inngitt i neste uke. Det er en frist på seks måneder i utgangspunktet, men det kan hende saken ikke kommer opp før etter sommeren på grunn av ferie i retten.
I påvente av rettsaken har Jabaly fått visum slik at han kan oppholde seg i Storbritannia.
UNE er gjort kjent med påstandene til Hæreid, men har ikke svart på Dagbladets henvendelser.
Snart to uker er gått siden det ble kjent at Kim Jong-nam (45), den utstøtte halvbroren til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, ble giftdrept av to kvinner på flyplassen i Kuala Lumpur, Malaysia.
I løpet av den tiden har malaysiske politietterforskere jobbet på spreng for å oppklare det oppsiktsvekkende drapet. Spesielt vanskelig har det neppe vært, vil enkelte hevde, ettersom gjerningspersonene har lagt igjen en sti av beviser som peker direkte mot Pyongyang.
Overfallet på Kim ble utført på mandag morgen, foran alle overvåkningskameraene man vet finnes på en travel flyplassterminal. Det gikk tre døgn så var begge de antatte overfallskvinnene, Doan Thi Huong (29) og Siti Aisyah (25) pågrepet. Og snart kom en stadig voksende liste over mistenkte og identifiserte nordkoreanere som var observert på flyplassen i timene før attentatet.
Med vilje
Nå som malaysisk politi har fastslått at det var nervegiften VX som ble benyttet, virker det enda mer utenkelig at det er noen andre enn det nordkoreanske regimet som står bak.
Kristian Gustafson , forsker og etterretningsekspert ved Brunel Centre of Intelligence i London, mener nordkoreanerne med vilje har etterlatt synlige spor.
- De har gjennomført drapet på en så dramatisk og høyprofilert måte for å vise at de er ekstreme, og det er ment som en avskrekker mot andre som kunne tenkes å utfordre regimet, sier Gustafson til Dagbladet.
VX betegnes som ett av de giftigste stoffene som noen gang er framstilt og er klassifisert som et kjemisk våpen og et masseødeleggelsesvåpen. Det oppsiktsvekkende er at ikke nordkoreanerne er i besittelse av det, men at de faktisk er villig til å bruke det, mener Gustafson.
- Det faktum at de har brukt nervegift endrer alt. For det første er det spektakulært det de har gjort. For det andre så viser det at Nord-Korea ønsker å bli sett på som hinsides alt som regnes som akseptabelt.
Han mener det mest sannsynlige er at nordkoreanerne har produsert stoffet selv siden det er relativt enkelt å fremstille.
Kvinnene latt i stikken
Det er også et annet moment ved drapssaken som gjør den ekstraordinær, mener Gustafson.
- Det er interessant at de har rekruttert noen som ikke er nordkoreanere, sier han, og sikter til den vietnamesiske og malaysiske kvinnen, som nå er arrestert.
- Visste de hva de var med på? Åpenbart skjønte de at var blandet inn i noe, men visste de hva? spør etterretningseksperten.
Han mener alt tyder på at kvinnene ble rekruttert fordi de var noen nordkoreanerne lett kunne la i stikken så snart attentatet var gjennomført. Fire av de ettersøkte med nordkoreansk statsborgerskap er allerede tilbake i Pyongyang.
En etterretningsstat
Men hva sier så det spektakulære drapet på diktatorens halvbror om Nord-Koreas etterretning?
- Nord-Korea er verdens største produsent av falske 100-dollarsedler. De driver også med storstilte hackingforsøk av utenlandske banker for å få gjennom falske transaksjoner i hundremillionersklassen. Det er på mange måter en etterretningsstat, der en stor andel av dem som jobber der er involvert i å sikre statens eksistens. Deres hovedanliggende er å stjele, forfalske – og åpenbart hevne enhver som kunne tenkes å utgjøre en trussel mot regimet, sier Kristian Gustafson til Dagbladet.
(Dagbladet): De to første rundene kan avgjøre VM-kampen mellom Cecilia Brækhus og Klara Svensson. Det er de to tidligere mesterbokserne og ekspertkommentatorene Thomas Hansvoll og Roar Petajamaa enige om.
Begge tror det kan bli en svært jevn kamp, og at Brækhus kan havne i trøbbel.
Om ikke Brækhus får inn en treffer med sin høyre i løpet av de innledende rundene.
- Ja, da kan det faktisk bli jevnt, sier Thomas Hansvoll til Dagbladet.
Han forklarer:
- Cecilia Brækhus bør treffe tidlig. Svensson er mye mer bevegelig enn de hun har møtt tidligere. Og jeg synes hun har forbedret seg. Hun virker sterkere. Drar kampen ut, må Cecilia jage sin motstander. Da kan Svensson få inn mange slag som kan gi henne et poengovertak. Men vi skal selvfølgelig også vite at det er Cecilia som er mester. Og da må Svensson tilrive seg et ganske klart poengmessig overtak.
Petajamaa sier:
- Jaså, er vi enige? Vi har ikke det for vane.
De to ler. Det er boksekompetanse som er samlet.
- Presset på Cecilia
- Cecilia har presset på seg. Hun må vise at hun er mesteren på hennes hjemmebane. Det kan bety at hun blir for mye jagende etter sin motstander. Jeg tror kampen kan jevne seg ut, om ikke Cecilia får taket på Svensson tidlig. Alt kan skje om kampen går mer enn to runder, sier Roar Petajamaa til Dagbladet.
Han poengterer:
- Rundene i kvinneboksing varer bare to minutter. Det kan bli oppjaget for Cecilia, om kampen drar ut i tid.
Trenerne til de to bokserne er egentlig programforpliktet til å tro på sine egne.
Men denne gang er det kanskje litt mer grunn til å lytte til Joey Gamache, som er treneren til Klara Svensson.
Han mener at tida til Brækhus jobber mot henne.
- La oss være realistiske. Hun er 35 år. Hun har vært en fantastisk bokser. Men alt har sin tid. Og tida til Brækhus er forbi. Vi er her for å vinne, sier Joey Gamache til Dagbladet.
- Skitne triks
Han har også sagt at han skal forberede dommeren på triksene til den norske boksedronninga.
- Hun presser hodet til motstanderen ned. Hun slår lavt. Og hun slo mot bakhodet til Anne Sophie Mathis i den forrige kampen. Det er ikke bra. Det er skitne triks, sier Gamache.
Cecilia Brækhus sier til Dagbladet at disse beskyldningene gir henne ekstra tenning.
Jonathon Banks hadde dette svaret på angrepet til Gamache:
- Hør her. Mathis snudde ryggen til da Cecilia slo. Hun kunne ikke unngå det.
Her er hele kampen mellom Cecilia Brækhus og Anne Sophie Mathis 1. oktober i fjor:
Banks er skråsikker på at Cecilia Brækhus vinner igjen.
- Ellers hadde jeg ikke vært her. Og det hadde ikke Cecilia heller. Hun er i en egen klasse. Hun er verdens beste kvinnelige bokser uansett vektklasse. Og hun vinner. Jeg ser helst at hun avgjør kampen på knockout. Men går den tida ut, så vinner hun da også, sier Banks til Dagbladet.
Munnhuggeri
Det er en svært opphetet temperatur inn mot kampen fredag kveld i Spektrum.
Klara Svensson er i team Sauerland, der Cecilia Brækhus var i sju år og bokset de 27 første proffkampene sine.
På pressekonferansen onsdag ble det direkte munnhuggeri.
Det var krasse angrep fra Klara Svensson, Joey Gamache og ikke minst fra Nisse Sauerland mot Cecilia Brækhus.
Hun ble beskyldt for illojalitet da hun avbrøt samarbeidet med team Sauerland. Og hun ble beskyldt for å være utakknemlig overfor sin forrige arbeidsgiver.
Brækhus sa til Dagbladet etter den uvanlige pressekonferansen:
- Det er en av årsakene til at jeg forlot Sauerland. Jeg ville aldri oppført meg slik. Det er dårlig. Rett og slett lavmål.
Klara Svensson ble ikke mindre irritert torsdag kveld under innveiingen da Brækhus ikke dukket opp.
- Det er slik hun er. Det er Cecilia Brækhus. Jeg er ikke det minste overrasket, sa Svensson da hun forlot Spektrum.
Hun la til:
- Jeg håper hun møter opp i ringen fredag kveld i hvert fall. Jeg er der, og jeg er klar.
Svensson er sikker på å vinne. Hun sier til Dagbladet:
Det var problemer med vekta som gjorde at Brækhus valgte å veie inn privat i garderoben torsdag kveld.
- Jeg måtte av med alle klærne. Og jeg hadde ikke lyst til å stå kliss naken på podiet, forklarte Brækhus til Dagbladet da hun endelig kom.
Lenge etter at Svensson hadde forlatt hallen.
Brækhus fortalte at hun greide vekta med bare 100 gram.
Mer muskler
- Jeg har aldri hatt slike problemer tidligere. Det var to kilo som måtte av. Og den siste kiloen var verre enn vanlig. Men jeg ser også positivt på det. Jeg har lagt på meg med muskelmasse, sier Brækhus til Dagbladet.
Om irritasjonen til Svensson hadde Brækhus dette å si:
- Klara og teamet hennes er alltid misfornøyd med et eller annet.
En ekspert som vil ha et ord med i laget. Og som det absolutt er verdt å lytte til er bokseren Mikaela Laurén. Hun har møtt både Cecilia Brækhus og Klara Svensson. Og hun har tapt mot begge to. Hun tapte på poeng mot Svensson. Og hun tapte på teknisk knockout mot Cecilia Brækhus.
Sjette runde
Hun sier:
- Klara har ikke knockout-punchen. Det har forsåvidt heller ikke Cecilia. Men hun er hakket hvassere. Det kan åpne jevnt, men jeg tror Cecilia vil overta kommandoen i kampen. Jeg tror det ender med teknisk knockout, ikke knockout, presiserer hun.
En teknisk knockout er når dommeren stopper kampen, mens bokseren står oppreist.
Laurén har følgende spådom:
- Cecilia Brækhus vinner på teknisk knockout i sjette runde.
- Treffer jeg bare en gang med min høyre, så går hun ned, sier Cecilia Brækhus.
Forkampene med blant annet de tre norske proffbokserne Alexander Hagen, Kai Robin Havnå og Tim Robin Lihaug vises på Viasat 4.
(Dagbladet): 25 år gamle Katlynn McKee hadde vært gift i fire år med tenåringskjæresten, da det tok slutt i fjor sommer, skriver New York Post.
I stedet for å sette seg ned og sørge over det i alt ti år lange forholdet, ville Katlynn i stedet «feire sin nye frihet».
Saken fortsetter under bildet.
Så, sammen med den samme bryllupsfotografen som (eks)ekteparet hadde leid inn til bryllupet, satte hun fyr på brudekjolen.
- Det var frigjørende, spennende og myndiggjørende, sier hun.
Saken fortsetter under bildet.
- Vi dro ut til et lite område med søle og vann, og jeg hadde med meg en flaske vin og en bensintank i en kurv. Jeg gikk uti vannet, gjorde kjolen ordentlig skitten – og begynte å klippe den opp, sier hun til Caters News, ifølge NY Post.
Mens kjolen – som skal ha vært verdt mer enn 10 000 kroner – brant, lot hun seg fotografere i bare bryllupsundertøyet mens hun drakk den medbrakte vinen.
- Det var en lettelse å endelig være fri. Jeg hadde vært sammen med mannen min siden vi var 16, og gift de siste fire årene. Vi hadde vokst fra hverandre, sier hun ifølge Ekstra Bladet.
Saken fortsetter under bildet.
- Det har gitt meg en ekstra styrke, sier hun om stuntet, ifølge Ekstra Bladet.
- Det var en frigjørende følelse. Jeg følte meg faktisk litt sexy da jeg sto i undertøyet og drakk vin mens brudekjolen brant, skal hun ha sagt i intervjuet.
Eksen skal forøvrig ha tilbudt seg å bli med på bildene, men Katlynn skal ha ønsket å gjøre det alene.
Nå skal bildene angivelig henges opp på stueveggen. Og den nye typen hennes?
- Han liker bildene veldig godt, sier Katlynn ifølge NY Post.
(Dagbladet): Maren Lundby slo til med et hopp på 99,5 meter i første omgang av dagens VM-konkurranse i hopp.
- Jadda, ropte NRKs kommentator.
Hun fikk 131,2 poeng etter å ha fått 18 i stil av samtlige dommere.
Rystet konkurrentene
Det gjorde at hun satte press på konkurrentene japanske Yuki Ito og Sara Takanashi. Ingen av de to klarte å hoppe like godt som den norske utøveren, selv om Takanashi hoppet 98 meter.
128,5 poeng plasserte Takanashi på plassen bak Lundby. Det gir Lundby en ledelse på 2,7 poeng før finaleomgangen
- Hun skal sitte igjen på toppen når det hele skal avgjøres, slo kommentatorene fast.
- Veldig deilig
Tyske Catharina Vogt endte på en tredjeplass etter førsteomgang i Lahti. I etterkant av hoppet smilte Lundby fra øre til øre da hun snakket med NRK.
- Dette var veldig deilig. Nå skal jeg fokusere på arbeidsoppgavene mine, uttalte hopperen.
Fra støtteapparatet fikk hun skryt.
- Det er villdyret som kommer fram. Det var sting over det hoppet, det var vilje, sier Lundbys hopptrener Christian Meyer om prestasjonen.
Opseth videre
Silje Opseth klarte å ta seg videre til finaleomgangen etter å ha hoppet 83 meter. Hun er nummer 29.
En god prestasjon av 17-åringen, ifølge eksperkommentator Johan Remen Evensen.
- Hun skal bli farlig i mixed-konkurransen, sa Evensen som også omtalte Lundbys hopp som en idrettsprestasjon i øverste klasse.
Anniken Mork hoppet for kort (82 meter), og klarte ikke ta seg videre til finaleomgangen.
(FourFourTwo): I går kom nyheten som slo ned som en bombe for mange: Leicester-manager Claudio Ranieri har fått sparken.
For selv om Leicester har vært en skygge av seg selv denne sesongen, er det tross alt bare ni måneder (297 dager) siden Ranieri ledet The Foxes til det mange mener er tidenes mest sensasjonelle ligagull.
- Dette har vært den vanskeligste avgjørelsen vi har måttet ta i løpet av de sju årene vi tok over som eiere av Leicester. Men vi har et ansvar for å sette klubbens langsiktige interesser foran personlige standpunkt, uansett hvor vanskelig det er, uttaler Leicesters nestleder Aiyawatt Srivaddhanaprabha, ifølge klubben selv.
Dermed føyer Ranieri seg inn i rekka av Premier League-managere som har fått fyken like etter å ha vunnet ligagull.
Det skjedde med daværende Manchester City-manager Roberto Mancini etter at de lyseblå vant gull i 2012 (fikk sparken mai 2013), og det skjedde igjen da José Mourinho måtte gå bare sju måneder etter å ha ledet Chelsea til en etterlengtet Premier League-triumf i 2015. Manuel Pellegrini måtte også forlate jobben i City to år etter å ha ledet de lyseblå til ligagull i 2014.
Uforståelig
Sparkingen har ikke overraskende skapt sterke reaksjoner. For fotballekspert og Leicester-legende Gary Lineker, er sparkingen helt uforståelig.
«Etter alt det Claudio Ranieri har gjort for Leicester City. Å sparke ham nå er uforklarlig, utilgivelig og fryktelig trist», skriver Lineker på Twitter.
Liverpool-legende og Sky Sports-ekspert Jamie Carragher mener sparkingen får alle nøytrale, som håpet Leicester ville beholde plassen, nå vil skifte mening.
- Jeg tror mange ikke ønsket å se Leicester rykke ned med Ranieri som manager, men jeg tror mye av sympatien nå forsvinner, sier Carragher ifølge Sky Sports.
- De var lag nummer to for alle, men det forsvinner nå, mener han.
Se flere av reaksjonene fra folk tett på engelsk fotball i sosiale medier nederst i denne artikkelen.
- En skam
Discovery-kommentator Kenneth Fredheim er blant dem som brukte Twitter til å avreagere i går kveld.
«Ranieri sparket. Det er en skam. Men de føler seg sikkert handlekraftige i styrerommet i Leicester. Utakknemlige tufser» skrev Fredheim like etter at nyheten sprakk.
Til FourFourTwo utdyper han det slik:
- Hva er Leicester? Er Leicester plutselig blitt en storklubb? Er Leicester det samme som Chelsea, Arsenal, Liverpool, Manchester United, Manchester City og Tottenham? Hva i all verden er det de forventer seg? De er altså en 1-0-seier unna en kvartfinale i Champions League. Vi snakker om Leicester. De har så vidt jeg vet ikke rykket ned fra Premier League ennå. De ligger ett poeng unna nedrykk. Det er ni måneder siden tidenes mest overraskende ligagull. Har Ranieri blitt en meget dårlig manager på de ni månedene? Har spillegruppa forandret seg? Hva er perspektivet her? sier Fredheim.
Fredheim reagerer på «hele greia». Han mener det er en aldeles tapt kamp å tro at det finnes fornuft, kontinuitet og langsiktig tankegang i den moderne fotballen.
Det ironiske er at klubben bare for noen få uker siden gikk offentlig ut og sa at Claudio Ranieri hadde full tillit i klubben. Det er som oftest et dårlig tegn.
- Det er verste er at det ikke er uventet (at Ranieri fikk sparken journ.anm.). Når de går ut med en tilliterklæring vet du at det neste som skjer er at manageren får sparken. Det er komisk når de går ut med det der. Jeg mener bestemt at Ranieri bare dager etter ligagullet uttalte at det ville være en prestasjon om Leicester ble topp ti neste sesong. Han visste hva som kom, sier Fredheim.
Allerede 19. april 2016, en måned før Leicester sikret ligagullet, uttalte Ranieri at Leicesters mål denne sesongen var en topp-ti-plassering.
- Riktig å sparke ham
Det kunne virke som det var en unison enighet om at Ranieri ikke fortjente å få sparken, blant fotballeksperter både i Norge og i utlandet, da beskjeden kom i går.
Et av få synlige unntak var Viasat-ekspert Morten Langli, som skrev følgende på Twitter:
«Helt riktig å sparke Ranieri. Laget har ikke hengt sammen. Ingen bedring å se. Kunne/burde tapt med stygge siffer i går. Nå – håp».
Langli peker blant annet på at Leicester har spilt seks kamper på rad uten scoring i ligaen, og at klubben står med fem strake ligatap. Han viser til at Ranieri har hatt to overgangsvinduer på seg til å få inn spillere som kunne forsterke laget, uten å lykkes.
Han peker også på at Ranieri har spilt med samme laget uke inn og uke ut, til tross for at resultatene uteblir. Han påpeker også at forsvarsfireren ikke henger sammen. Summen av dette viser at det var riktig at ledelsen tok grep.
«Mulig det er trist. Men rart/merkelig er det ikke. Helt naturlig», skriver han videre.
Langli ønsker ikke å utdype dette til Dagbladet, men henviser til det han har skrevet på Twitter.
- Rablende håpløst
Ranieri har framstått som en kjæledegge i engelske medier. Han er en manager som aldri havner i kontroversielle situasjoner, og framstår som en gentleman som ikke rakker ned på noen. Dette bildet tror Fredheim har noe å si for at folk reagerer så kraftig.
- Det som gjør at man reagerer sterkt har jo noe med Ranieri som person å gjøre. For det er jo en av få managere du aldri har hørt et negativt ord om. Jeg var flere ganger på pressekonferanser i Chelsea i hans første sesong der. Du ble sittende å le, for han snakket ti ganger verre engelsk enn i dag. Men du merket at han levde, åndet og pustet fotball, sier Fredheim.
Fredheim tror at noe har skjedd med selvbildet til Leicester-spillerne, som plutselig gikk fra å kjempe om nedrykk til å vinne det gjeveste trofeet av dem alle. Han tror de thailandske eierne må ha trodd at klubben var på vei inn i himmelen, og at det ble en rådende tanke, i stedet for å stikke fingeren i gresset og innse at det ville bli en knallhard kamp å etablere seg i Premier League.
- I den forstand syns jeg det er helt rablende håpløst, mener Fredheim.
Engelske aviser spekulerer i dag i at Claudio Ranieri hadde mistet garderoben, at han mangler tillit hos de mest etablerte spillerne i klubben.
The Times skriver at spillerne hadde uttrykt bekymring i et møte med klubbeier Vichai Srivaddhanaprabha i spanske Sevilla, i forbindelse med åttedelsfinalen i Champions League. Under 24 timer etterpå fikk Ranieri sparken. BBC mener skjebnen hans var beseglet allerede for Sevilla-kampen. Klubben selv benekter at Ranieri mistet garderoben, skriver BBC.
- Hvordan mister du garderoben på den tiden der? Da setter jeg mye mer skylda på spillerne enn Ranieri. Jeg tror det går på holdningen til spillerne, jeg tror de blir høye og mørke og tror de er på et høyere nivå – så får de hverdagen i ansiktet og tenker: «Dette er ikke min feil, så det må være manageren». Ofte i den situasjonen, og den har jeg full respekt for, må du gjøre forandringer for å gjøre forandringer. Hele greia her er at vi snakker om en så spesiell situasjon, sier Fredheim, som legger til:
- Det er godt å kjenne at en blir litt forbanna over det som kjennes som urettferdighet. Selv om man har gitt opp fornuften i fotball.
- Hva har skjedd?
Fra et menneskelig perspektiv er det vondt å se på at en mann som ble kåret til sesongens beste trener plutselig står uten jobb ni måneder etterpå. Fra et økonomisk perspektiv er det lett å skjønne at Leicester-styret måtte gjøre noe med den begredelige tabellposisjonen før det var for seint.
Det virker utenfra som det er noe fundamentalt galt i Leicester, og at noe måtte gjøres. Da er det lettest å kvitte seg med treneren. Slik er den harde realiteten i fotball.
- Det er også et fotballfaglig perspektiv. Hva har skjedd med Ranieri? Hvorfor er han nå per definisjon ubrukelig? Dersom de hadde jobbet med et alternativ og kunne presentert en type som var helt annerledes enn Ranieri – de må jo mene at de trenger noe annerledes – en som kan komme inn med «the fear of God». Da måtte man kanskje si: «Ok, det var så viktig å redde plassen i Premier League», sier Fredheim.
Det faktum at det ikke virker som om Leicester-ledelsen har en erstatter klar på nåværende tidspunkt, er med på å forsterke inntrykket av at ledelsen tok den letteste utveien.
- Ledelsen skulle stått last og brast med ham, og dersom det førte til nedrykk ville de fortsatt vært en av verdens rikeste fotballklubber. Det er en tragisk slutt på en eventyrhistore. Ranieri, med livserfaring fra store klubber, har ikke plutselig blitt en dårlig manager, mener Fredheim, som derfor stiller spørsmål ved om styret i Leicester vet hva de driver med.
- Sitter de med kompetanse i det styret til å vurdere hva som foregår? Har de hatt fingeren på pulsen? Eller har spillerne kommet og sagt at han ikke klarer å motivere dem og at han har brukt opp alle ideene sine? Hvis ei spillergruppe kommer og sier det, så hopper styret der spillerne sier, sier Fredheim.
Ledelsen har i dag beskrevet tilstanden i Leicester som «krise», og nestleder Aiyawatt Srivaddhanaprabha ber sinte supportere om å respektere avgjørelsen om å sparke Ranieri, skriver blant andre The Telegraph.
Managere som har blitt nevn som erstattere for Ranieri i Leicester er Roberto Mancini, Guus Hiddink, Michael O’Neill, Martin O’Neill og tidligere Leicester-manager Nigel Pearson.
Mannen som er siktet for grov kroppsskade etter at en kvinne i 60-årene ble funnet død i en bolig sør for Harstad torsdag, er varetektsfengslet i fire uker.
Mannen i 30-årene ble fredag framstilt for fengsling i Trondenes tingrett. Kvinnen ble funnet død i et privathus to mil sør for Harstad torsdag kveld.
- Han møtte ikke i fengslingsmøtet, men har samtykket til fire ukers varetekt, sier mannens for Tom Ovesen til NTB.
Siktede preget
Det framgår av fengslingskjennelsen at siktede ikke møtte i fengslingsmøtet på grunn av sin psykiske helsetilstand.
Ifølge forsvareren arbeides det med å få oppnevnt rettspsykiatrisk sakkyndige som skal kartlegge den siktedes helsetilstand. Politiet opplyser i en pressemelding at siktede er preget av hendelsen og foreløpig blir ivaretatt av helsevesenet,
Politiet gikk rask ut med at de antok at kvinnen ble drept, men siktelsen lød på grov kroppsskade med døden til følge. Ifølge Nordlys var den avdøde kvinnen siktedes mor. Han skal ha bodd hjemme hos moren sammen med sine to barn den siste tiden.
- Så vidt politiet vet var ikke barna våkne da dette skjedde. Barnevernet er rutinemessig varslet, sier politiadvokat Børge Bertelsen til Nordlys. Han utelukker ikke at siktelsen kan bli utvidet til forsettlig drap.
Kripos-bistand
Da politiet torsdag kveld rykket ut til boligen, ble det raskt konstatert kvinnen var død. Den siktede mannen befant seg i boligen og ble pågrepet uten dramatikk.
- Vi har et godt bilde av hva som har skjedd, men ønsker oss teknisk bistand fra Kripos som kommer til åstedet fredag for å kvalitetssikre arbeidet vi har gjort, sa Bertelsen tidligere.
Kriminalteknikerne ankom Harstad fredag formiddag og startet sine tekniske undersøkelser på åstedet. Ifølge politiet vil kvinnen bli obdusert ved UNN i Tromsø, og den foreløpige obduksjonsrapporten vil tidligst være klar over helgen.
Rolig nabolag
Naboer forteller til Harstad Tidende at tragedien har rammet en familie som ikke skilte seg ut i et rolig nabolag.
- Det er et sjokk for oss alle sammen her, men det er selvsagt enda verre for familien. Dette er noe ingen tror skal skje, sier Rita Steinbakk.
FILM: Hele konseptet og eksistensberettigelsen til «Fist Fight» ligger i tittelen. Det handler om en bebudet nevekamp mellom to lærere på en helt vanlig high school, en av dem den skvetne og tweedkledde Campbell (Charlie Day), en annen den knurrende og fryktede Strickland (Ice Cube). Og lærere skal vel ikke slåss som andre gangstere, skal de vel?
Kategori
Komedie
Regi
Richie Keen
Skuespillere
Charlie Day, Ice Cube, Christina Hendricks
Premieredato
24. februar 2017
Aldersgrense
12 år.
Orginaltittel
« Fist Fight »
Hvis den ovenstående tanken fikk deg til å fnise, er du antagelig i målgruppen for «Fist Fight». Du er videre neppe eldre enn seks år. Og se der oppstår problemet med en eneste gang: Resten av den såkalte humoren er nemlig i aller høyeste grad basert på de som er over den seksuelle lavalder eller har et brennende håp om å komme seg over den så fort som mulig. Den kan beskrives som ca 1300 varianter av penistegningen som fnisende skisses opp på tavla før friminuttet er over.
Vold er løsningen
I et kaos av hoiende og hylende avgangselever, som har en slags terrordag på skolen hans, tyster Campbell på Strickland, som, rett skal være rett, har gått løs på pulten til en obsternasig elev med øks. Tystingen er det som fører til utfordringen, som Campbell er villig til å gjøre hva det skal være for å komme seg ut av. Langt om lenge lærer han filmens utvetydige moral: At vold faktisk er løsningen på de fleste problemer.
Befriende opprør
Når sant skal sies: Det er en flik av fortellingen her der det føles helt greit at Campbell leter frem den brølende orangutangen i seg. Han er en del av et lærerværelse som går rundt i dødsangst for jobbene sine og ikke har oppdatert utstyr til å undervise, mens ledelsen gladelig lar dem stå på pinne for seg og liste seg rundt i skrekkslagen underdanighet. Når Campbell, som får stadig krympende tålmodighet med verden generelt og skolemyndighetene spesielt, omsider lar forsiktigheten fare og brøler til de som vanligvis er de brølende, er det en genuin følelse av noe befriende her.
Bortsett fra disse sparsommelige minuttene er «Fist Fight» den billigste og lateste komedien på lenge, lagt til et flatt og generelt småby-USA og gitt et glinsende oljelag før den er dyttet ut i verden, og basert på en bilselgeraktig tanke om at det må da være mulig å få folk til å betale for å se noe de himlet med øynene over da det var de selv som satt i ungdomsskoleklasserommene. Det ville vært spesielt trivelig om publikum ga dem feil i den antagelsen. Akkurat en slik knockout ville antagelig føles, faktisk, ganske tilfredsstillende.
LAHTI (Dagbladet): De norske kombinertløperne fikk en solid nedtur under ski-VM i Lahti i dag.
Magnus Krog ble bestemann på 10. plass, mens Jørgen Graabak kom på plassen bak. Pallen ble heltysk med gullgutten Johannes Rydzek i spissen.
Opptakten til rennet startet med støy da veteranen Magnus Moan (33) ble vraket i går. Han kalte ledelsen «amatørmessig» og tordnet mot prosessen.
- Å vente så lenge med å ta en avgjørelse synes jeg er amatørmessig. Det vitner om en ledelse som er utrygg, raste trønderen.
Påvirket bråket de norske gutta i dag?
- Nei, mente aktører Dagbladet snakket med. Samtidig tar landslagssjef Kristian Hammer selvkritikk på at prosessen kunne vært bedre.
Var overbevist
Det som er sikkert er at Moan var overbevist om at han skulle få gå i dag. Derfor droppet han den siste treninga i går, der det ble gjennomført tre hopp. I stedet valgte veteranen å roe ned på hotellet utenfor Lahti.
Samtidig utmerket Mikko Kokslien seg på treninga i hoppbakken. Dette førte til at han ble tatt ut på dagens lag, uten at Moan i det hele tatt fikk muligheten til å vise hva han var god for.
Eller sagt på en annen måte: Så skråsikker var veteranen på plassen – utifra det han hevder ble kommunisert – at han mente det var best å stå over hoppinga.
- Magnus trodde han var kvalifisert, forteller Jørgen Graabak til Dagbladet.
- Men Mikko var god på trening, og da er det fair at han ble med i diskusjonen. Samtidig kunne Magnus fått beskjed om at han burde komme og hoppe på treninga i går. Når han sto over, var det et tegn på at han var ganske trygg. Men det var han åpenbart ikke.
Satt på hotellrommet
Graabak fortsetter:
- Magnus burde fått beskjed om at han faktisk måtte møte opp og vise at han skulle være med. I stedet satt han på hotellrommet – og da viser du ingenting. Det burde vært kommunisert bedre. Vi hoppet tre hopp, mens Magnus var på hotellet. Det var kanskje ikke det smarteste.
Graabak er samtidig klar på at løpere og trenere hadde et godt møte etter uttaket. Her ble det luftet frustrasjon under stor takhøyde.
- Det var ikke kjefting og smelling. Men det var takhøyde der vi sa hva vi mente. Det er ingen tvil om at kommunikasjonen burde vært bedre før laguttaket. Der er jeg enig med Magnus, påpeker Graabak.
- Ikke støy
Mikko Kokslien – som ble nummer 13 i rennet – avviser at han har opplevd situasjonen som støyete.
- Det var støy i noen aviser, men ikke for oss. Magnus var på et møte i går og snakket om det. Vi er ferdig med det. Dette påvirket ikke min innsats i dag. Det må være lov å bli skuffet. Det tror jeg de fleste andre hadde vært også. Du drar til VM for å gå renn.
Landslagssjef Kristian Hammer sier innsatsen var «akkurat litt for dårlig» i dag.
- Angrer du på laguttaket?
- Nei, jeg angrer ikke, svarer han.
- Det er lett å være etterpåklok. Det var et vanskelig uttak, det er det ingen tvil om. Men den prosessen er vi ferdig med. Vi ser framover. Jeg er ganske sikker på at Magnus kommer til å være med i VM framover.