Archive for February 6th, 2017

Nord universitet forsøkt hacket

Under framleggelsen av Politiets sikkerhetstjenestes (PST) i forrige uke kom det fram at flere offentlige etater, deriblant en høyskole er forsøkt hacket av det som kan være russiske myndigheter.

Rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet bekrefter overfor nettavisen Khrono at de var mål for hackingen.

- Det var hos oss. En konto i domenet til den gamle Høgskolen i Bodø ble forsøkt hacket, sier han.

Etter at Høgskolen i Bodø ble til Universitetet i Nordland (UiN) 2011 har det gamle domenet ikke vært i bruk. UiN ble senere til Nord universitet.

- Heldigvis representerte denne eposten ingen reell risiko ettersom den ble sendt til det gamle domenet, men det er leit at vi ble forsøkt utsatt for dette likevel, sier rektor Olsen.

Russisk hacker-gruppe

Torsdag i forrige uke ble det kjent at russiske hackere har angrepet e-posten til postmottaket til Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekreftet dagen etter at den samme hacker-gruppa i år har angrepet e-postene til enkeltpersoner ansatt i utenriksdepartementet (UD), Forsvaret, Statens Strålevern, en høyskole og hos PST.

- PST ble tidligere i år varslet av en samarbeidende tjeneste i utlandet om et målrettet angrep mot ni norske e-postkontier. På fagspråket omtales det som «spear-phishing», sa Bernsen.

- En rekke angrep

Aktøren som PST peker ut som ansvarlig for det fiendtlige angrepet er den russiske hacker-gruppa APT29.

- Denne hacker-gruppa har gjennomført en rekke angrep mot vestlige mål de siste åra. APT29 knyttes til russiske myndigheter, sier Bernsen.

Han opplyste samtidig at det ikke var grunn til å tro at hackerne har fått tilgang til sensitiv informasjon.

Det er første gang norske myndigheter og PST bekrefter at en hacker-gruppe direkte knyttet til russiske myndigheter står bak dataangrep i Norge.

Monday, February 6th, 2017 Bil No Comments

Israel legaliserer flere tusen boliger på palestinsk land

Loven ble vedtatt med 60 mot 52 stemmer sent mandag. Loven omfatter flere tusen boliger, mange av dem i såkalte utposter som er blitt etablert på palestinsk land på Vestbredden uten israelsk godkjenning.

- Vi stemmer i kveld over retten til vårt land. Vi stemmer i kveld over forbindelsen mellom det jødiske folk og dette landet, sa Ofir Akunis fra Likud-partiet under debatten før avstemningen.

- Hele dette landet er vårt. Alt sammen, fortsatte Akunis som er vitenskapsminister i statsminister Benjamin Netanyahus regjering.

- Foraktelig

Opposisjonsleder Isaac Herzog fra det israelske arbeiderpartiet gikk på sin side til kraftig angrep på loven, som han omtalte som «foraktelig».

- Avstemningen i kveld er ikke for eller mot bosetterne, men handler om Israels interesser, sa Herzog før de folkevalgte stemte.

Herzog advarte også om at loven vil føre til at «millioner av palestinere vil bli annektert inn i Israel», og åpne for internasjonal rettsforfølgelse av israelske soldater og politikere.

- Legaliserer tyveri


PROTESTER: Rasende demonstranter tente på dekk i forbindelse med at Israelsk politi begynte å kaste ut innbyggere i den ulovlige jødiske bosetningen Amona på Vestbredden forrige uke. Jobben med å demontere husene begynte mandag. Foto: Corinna Kern / NurPhoto / NTB Scanpix
Vis mer

I henhold til loven skal de opprinnelige landeierne kompenseres enten med penger eller få tilbud om annet land – selv om de altså selv ikke skulle ønske å gi fra seg eiendommene sine.

- Den nye loven legaliserer tyveri av palestinsk land, heter det i en uttalelse fra Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO).

Loven viser den israelske regjeringens “vilje til å ødelegge enhver mulighet til en politisk løsning”, heter det videre i uttalelsen.

Ifølge den israelske organisasjonen Peace Now omfatter den nye loven 3.800 boliger på Vestbredden. Det er ventet at motstandere av loven vil ta saken til israelsk høyesterett.

Varslet Washington

Israels statsminister Netanyahu var ikke til stede da avstemningen ble holdt, men var på vei hjem fra London etter et møte med Storbritannias statsminister Theresa May.

Under mandagens besøk i den britiske hovedstaden opplyste han til journalister at regjeringen var klar til å legge fram lovforslaget til avstemning, og han sa også at israelske myndigheter hadde varslet Washington om dette – for å ikke overraske “våre venner”.

(NTB)

Monday, February 6th, 2017 Bil No Comments

Har Frp mere makt i regjeringen enn Høyre ønsker å innrømme?

Den 20. januar overtok Donald Trump makten i USA og tiltrådte offisielt som president. Jeg har lært meg mange ting av det sirkuset som kalles for amerikansk valgkamp. En av tingene jeg har lært er at det ikke er tilstrekkelig å kun kritisere den parten som står for diskriminering og splittelse. Vi må også vie vår oppmerksomhet mot de parter som støtter slike krefter.


LEDER: Farid Shariati, leder for Miljøpartiet De Grønne Vadsø og kommunestyrerepresentant.
Vis mer

I Norge er det Frp som har vært drivkraften bak økt polarisering, samtidig som deres retorikk demoniserer og avhumaniserer menneskegrupper. Siden de og Høyre overtok regjeringsmakten, med KrF og Venstre sine velsignede hender, kan det virke som strategien har vært å normalisere det ekstreme og det uhørte har blitt hverdagskost. Hvilke eksempler tenker jeg på? Ministere som bruker negative karakteristikker for å beskrive sine meningsmotstandere blant innbyggerne.

Angrep på institusjoner som eksempelvis kirka når de oppfordrer til å hjelpe flyktninger. Svartmaling og motarbeidelse av viktige interesseorganisasjoner som har en demokratiserende funksjon for samfunnet. Oppfordring til sensur og boikott av media når de er kritiske til regjeringens utspill.

Dette er alle eksempler på vår nåværende regjerings måte å møte motstand på. Og mens den folkelige opinionen, eller «hylekoret», som regjeringen har titulert folket som, har protestert høylytt og jobbet iherdig for å utgjøre en motmakt har Frp’s samarbeidspartnere vært slående tause og tafatte.

Og det er framfor alt Høyre, med statsminister Erna Solberg ved roret, som bør få mest oppmerksomhet. Lenge har vi ventet på at Solberg skal rydde opp i egne rekker, og ta et oppgjør med ministere som kommer med det ene skandaløse utspillet etter det andre. Ikke engang når nestlederen for Utenriks- og forsvarkomiteen, Christian Tybring-Gjedde, ser ut til å argumentere for å la spedbarn dø av sult, kommer det noen reaksjon fra regjeringens overhode.

Vi må stille oss noen grunnleggende kritiske spørsmål om hvorfor det er så taust fra Høyre. Er passiviteten et taust samtykke og venter vi derfor forgjeves på en motreaksjon? Eller har Frp mere makt i regjeringen enn Høyre ønsker å innrømme? Faktum er at de sjeldne gangene jeg hører Høyres politikere omtale nevnte utspill så er det i favør av Frp.

Vil det si at det er legitimt at jeg som folkevalgt framover kan karakterisere meningsmotstandere, innbyggere eller politiske kollegaer i andre leire som for eksempel egoister, tyranner eller hylekor? Og jeg som tenkte at jeg skulle opptre og behandle mine medmennesker slik jeg selv ønsker at våre barn og unge skal behandle hverandre.

Som borgere er det viktig at vi spør oss disse grunnleggende spørsmålene når vi skal vurdere hvem vi ønsker å støtte. Det er mye som kan avgjøre hva slags parti vi vil støtte, men historien viser oss også hva som skjer når vi ikke tar et oppgjør med politikere som normaliserer det ekstreme. 40-tallenes Europa vokste ikke fram i et vakuum. Det kom av at noen menneskegrupper ble demonisert, mens andre folkegrupper ble glorifisert.

Dette gikk an fordi andre i maktposisjoner var mer opptatt av populisme og makt enn politisk integritet. Vi kan enten velge å være historieløse eller et folk som lærer av tidligere mistak.

Monday, February 6th, 2017 Bil No Comments

Maratonløper får minst tre års fengselsstraff etter dopingmisbruk

En 22 år gammel etiopisk maratonløper må sone minst tre år i fengsel etter å ha testet positivt for Meldonium.

Det forteller friidrettspresidenten i Etiopia, Haile Gebrselassie, til The Independent.

- Vi må være harde. Det må være strenge straffer, sier Gebrselassie.

Ifølge SVT skal de som tester positivt for dopingmisbruk i Etiopia heretter få mellom tre og fem års fengsel.

Girmay Birahun (22) er den første som får en slik straff. Han må bak murene neste måned.

Etiopia vil også innføre livstidsutestengelse for utøvere som blir tatt for doping.

- Jeg vil ikke støtte folk som har ondskap i seg. Jeg hadde en lang diskusjon med forbundet da jeg tok over (som president), og vi bestemte at vi ikke hadde noe annet valg enn å implementere livstidsutestengelser for utøvere som avsløres for doping. Takket være regjeringen har også fått fengselsstraffer, sier Gebrselassie.

(NTB)

Monday, February 6th, 2017 Bil No Comments

Politiet etter mareritthelg på Geilo: – Helga har vært helt uten sidestykke, ingen hemninger, ingen grenser, helt ekstremt

(Dagbladet): I helga gikk det hardt for seg på Geilo, da hundrevis av bergensungdom ankom det som har blitt en årlig begivenhet for skoleungdom i Bergen.

De siste årene har flere hundre bergensungdommer reist til Geilo når det har vært planleggingsdag på skolen. Fredag var det fri fra skolen og mange dro østover.


SMADRET DØR: Flere hytter fikk store skader etter storinnrykket av bergensungdom. – Det er klart at det er noen få som ødelegger for mange. Men det er helt uakseptabel oppførsel, helt ekstremt, sier politioverbetjent Jan Koldal. Foto: Politiet
Vis mer

Noen av ungdommene hadde på forhånd ordnet seg overnatting på private hytter, mens andre hadde leid større hytter på Bardøla og i Geilolia. Tolv hytter som tilhører Bardøla høyfjellshotell var leid ut til den kommende russen, skriver BA. Nå står fem av hyttene igjen med knuste vinduer. En av hyttene er totalskadd.

- Denne helga har vært helt uten sidestykke, ingen hemninger, ingen grenser, helt ekstremt i forhold til andre helger. Det er et fåtall som lager bråket, men likevel, dette var ille, sier politioverbetjent i Hol kommune Jan Koldal oppgitt.

- Helt ekstremt

Allerede torsdag begynte bråket, som hyttenaboer på over en halv kilometers avstand kunne høre, ifølge politioverbetjenten.

- Dette her har jo vært en tradisjon for en gjeng med ungdommer fra Bergen. I år har de hovedsaklig hatt tilhold på Bardøla. Før de kom torsdag, fikk vi advarsler fra bekymra foreldre og fra forebyggende avdeling ved politiet i Bergen, sier Koldal til Dagbladet.


BARDØLA: Seks av hyttene til Bardøla høyfjellshotell fikk hard medfart i helgen, etter at mange ungdommer møttes på Geilo. Foto: NTB/Scanpix
Vis mer

Han forteller at politiet har hatt seks rene utrykninger til ungdommer på partytur, og politiet mottok nødanrop om slåssing og skadeverk. Det er også mistanke om tilfeller av narkotikabruk. I tillegg ble noen i området tatt for fyllekjøring.

Lørdag måtte politiet avslutte flere fester, og til slutt var de nødt til å tilkalle forsterkninger fra Hønefoss.

- Uakseptabel oppførsel

Ungdommene har blant annet ødelagt en hytte på Bardøla høyfjellshotell, og knust vinduer i til sammen fem hytter. Bardøla har anmeldt saken, og i dag har politiet vært i dialog med hotellet.


KNUSTE RUTER: De siste årene har flere hundre bergensungdommer reist til Geilo når det har vært planleggingsdag på skolen. Fredag var det fri fra skolen og mange dro østover. Det resulterte i flere knuste ruter. Foto: Politiet
Vis mer

- Det er klart at det er noen få som ødelegger for mange. Men det er helt uakseptabel oppførsel, helt ekstremt. Vi har brukt mye ressurser på å holde det i sjakk, i det hele tatt, sier politioverbetjenten, som har mange års erfaring med å håndtere afterski-fyll i Hemsedal.

Koldal vet ikke hva de skal gjøre med «arrangementet» til neste år.

- Vi opplever ikke denne problematikken ellers i året, men det jeg kan si, er at vi nå går i dialog med både hotellnæringen og politiet i Bergen, sier han.

Sjokkerte togansatte

I tillegg til ødelagte hytter kan de ansatte på NSB sitt Bergenstog fortelle om krevende oppførsel.


URINERTE PÅ 1222 METER: Her på Finse skal flere ungdommer ha gått ut av toget for å urinere. Foto: Hemis/NTB Scanpix
Vis mer

Pressetalsmann i NSB Åge Christoffer-Lundeby, sier til Bergensavisen at mange av ungdommene nektet å rette seg etter beskjeder fra personalet.

- De spilte høy musikk, var høyrøstede og bråkete. De har ødelagt en toalettdør, urinert utenfor toalettskåla, gått ut på Finse stasjon og urinert, kastet opp og kastet rundt poser med oppkast, sier han til avisen, og legger til at det hele skal ha vært ganske fortvilende for andre passasjerer.

- Ødelegger for alle

Russepresident i Bergen Anna Nøstbakken, forklarer overfor Dagbladet at Geilo-helgen ikke er et offisielt russearrangement, men at flere busser og enkeltpersoner bestemmer seg for å dra til Geilo sammen samme helg.

Nøstbakken, som ikke selv var på Geilo i helga, sier at bråket heller ikke bare var forårsaket av russ, og ikke bare av ungdommer fra Vestlandet, men også ungdommer fra andre steder. Likevel syns hun denne type hendelser er dumt for alle.

- Ødelegger dette ryktet til Bergensrussen allerede før russefeiringen er igang?

- Det er noen få som ødelegger for alle. De aller fleste er snille og greie.

Monday, February 6th, 2017 Bil No Comments

Dette øyeblikket fikk superstjerna til å måpe: – Jeg forstår ikke at det er mulig

(Dagbladet): – Et «mirakel». Et av de beste / villeste / sykeste mottakene i historien. Magi.

Eksperter, supportere og andre som ble fanget av øyeblikket kastet rundt seg med adjektiver og utropstegn etter at Julian Edelman hadde serverte et ellevilt mottak i de dramatiske sluttminuttene under Super Bowl.

Sto fram

New England Patriots hadde nesten hentet inn Atlanta Falcons 28 -3-forsprang, men de trengte å komme seg høyt opp i banen. Raskt.

Det var under tre minutter igjen av den fjerde og siste omgangen.

Quarterback Tom Brady kastet den ovale ballen langt i retning Edelman. 30-åringen fløy inn i en vegg bestående av tre Falcons-spillere og greide, etter litt klabb, babb og tilfeldigheter, å holde ballen i fast grep.

Som videoen viser gikk ballen først i et motstanderbein og via begge hendene til Edelman før han holdt den i et fast grep.

Stort sett hadde det endt med en «incomplete pass» (det angripende laget må tilbake til utgangspunktet og prøve på nytt).

I verste fall hadde det blitt en «interception» (motstanderlaget tar over ballen ) med den konsekvens at Patroits hadde tapt.


TRE MOT EN: Var ikke feige lag denne gangen. Allen, Robert Alford og Keanu Neal prøver desperat å stoppe Julian Edelman, uten hell.
Vis mer

Ydmyk

Men denne gangen ble det hovedingrediensen i oppskriften som sikret overtid og at Patriots seinere vant 36-28.

Så hvor bra var egentlig mottaket? Vi lar ekspertene uttale seg, og overlater ordet til den mestvinnende quarterbacken i NFL-historien, Tom Brady, som sto sjokkert og fulgte med:

- Det er et av de beste mottakene jeg har sett noen gang. Jeg forstår ikke hvordan i helvete han gjorde det, sier mannen med fem seirer i Super Bowl til Boston Herald.

Da hovedpersonen ble spurt om dette var hans beste mottak gjennom tidene, sa Edelman:

- Jeg tror han bare sier det fordi vi har en «bromance». Det var et greit spil. Akkurat nå er jeg bare glad.

Monday, February 6th, 2017 Bil No Comments

Avslører sannheten bak «Farmen»-jukset: – Hadde vel aldri noen konkret plan

(Dagbladet): Det er tidligere avdekket at de profilerte deltakerne i «Farmen kjendis» hadde store problemer med å innfinne seg med de kummerlige forholdene på Storøy gård i Telemark.

Foruten å ha smuglet inn mobiltelefon og sigaretter, skal deltakerne også ha møtt noen ved innsjøen – som forsynte dem alkohol.

Én av dem som ikke opererte helt etter regelboka, var «Fjorden Cowboys»-profil Leif Einar «Lothepus» Lothe.

47-åringen er i disse dager aktuell med den fjerde ordinære sesongen av overnevnte serie. I de to første episodene kan man følge Lothes vei inn på «Farmen kjendis», blant annet i kulissene før innspilingen i sommer.

- «Cash is king»

For å forsikre seg om at han slettes ikke trengte å vaske sine egne klær under oppholdet, smuglet Lothe nemlig inn mellom det han selv beskriver som «15 og 20 000 kroner i kontanter».

Pengene, som var ment til bestikkelse av de andre deltakerne, ble ifølge ham selv aldri oppdaget av produksjonen.

- Jeg hadde vel aldri noen konkret plan for pengene, men «cash is king». Man vet aldri hvilke situasjoner en kan havne i, og det skulle jo vaskes klær inne på gården, sier Lothe til Dagbladet og humrer.

47-åringen fikk også hjelp av en produksjonsmedarbeider til å pakke reisebagen. Selv om det ble gjort en nøye gjennomgang av både denne, og plaggene han var iført under avreise, var det ingen som sjekket den karakteristiske hatten.

- Så glupe er de ikke, at de finner ut av dette, sier Lothe i episoden, mens han knoter med stoffet på innsiden av hatten.

- Hadde vakter

I hodeplagget hadde Lothepus nemlig revet opp en liten lomme på innsiden, hvor han la kontantene.

Selv om planen lenge så ut til å gå i boks, skulle det vise seg å være mer utfordrende enn som så.

- Jeg fikk ikke bare pengene med meg inn, men også ut igjen. Produksjonen passet på hele tiden, og når ikke kameraene var der, hadde de vakter som passet på ved nattestid.


LURING: Lothepus smuglet inn kontanter i sin egen hatt. Foto: Flimmer Film / TV 2
Vis mer

- Så du har fortsatt hatten full av penger?

- Nei, de er nok brukt opp for lenge siden, sier han og ler.

Se og Hør har tidligere avslørt hvilke punkter som gjelder ved deltakelse i «Farmen kjendis», gjennom kontrakten som profilene må undertegne.

Et hvert brudd koster deltakerne 50 000 kroner. Lekkasjer av detaljer i kontrakten vil også kunne medføre gigantboten.

Presseansvarlig for «Farmen kjendis» i TV 2, Alex Iversen, har tidligere fortalt til Se og Hør at det hele tida har vært et mål for kanalen å gjennomføre «Farmen kjendis» på samme måte som den ordinære utgaven.

- Da var det selvfølgelig nødvendig å ta opp avvik fra dette med deltakerne, sa Iversen, som henviser til den nevnte uttalelsen når Dagbladet kontakter ham om Lothepus’ pengesmugling.

300 daglige telefoner

Leif-Einar Lothe har for alvor gjort sitt inntog i kjendisverdenen etter deltakelsen i TV 2s første kjendisversjon av «Farmen», som rundes av med finaleprogram førstkommende søndag. Programmet har vært en knallsuksess for TV 2, med opptil 2,5 millioner seere i uka.

47-åringen har tidligere fortalt til Dagbladet at han mottar rundt 300 telefoner hver eneste dag, men at han ellers «merker lite til kjendisgreiene».

- Spesielt her i Odda. Med en gang jeg kommer på andre siden av fjorden, er det en annen sak. Å gå inn på IKEA er liksom ikke helt lurt, har han fortalt.

Realitystjerna har imidlertid aldri lagt skjul på at den voldsomme populariteten har vært, og er god butikk for familiens egen merkevare, deriblant en nettbutikk der realityprofilen selger diverse effekter.

- Det har gått kjempebra. Det er flere tusen innom siden hver dag, og det går en del varer nå. Siden oppstarten i oktober har vi vel omsatt for litt over 200 000, bare på Lothepus-ting, fortalte Lothes samboer, Randi Sørum, til Dagbladet i helga.

Monday, February 6th, 2017 Bil No Comments

- Har høyere ambisjoner for Norge enn Erna­­

(Dagbladet): «Arbeid» er den røde tråden i forslaget til stortingsprogram for Ap for neste periode.

Ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre er Aps program langt bedre egnet til å bygge framtids-Norge enn regjeringens.

- Forutsetningen for å bygge landet er at alle skal med. Dette er et program som er godt for Norge, for alle deler av Norge, og alle deler av befolkningen, sier Støre.

- Erna har krympet ambisjonene

*Vi viser en større vilje til å bruke ressurser mot ledighet når den oppstår, og der den oppstår.

*Vi har en større ambisjon om å få folk inn i arbeid ved å gi dem kompetanse og opplæring enn regjeringen viser.

*Vi tenker nytt om å få unge og uføre inn i arbeid med den arbeidsevnen de har. Her har vi lyttet til forskningsmiljøer, og prøver ut en ny ordning.

*Vi vil satse på utvalgte strategiske næringer der vi har spesielt gode forutsetninger, som innenfor energi, bioøkonomi, bruk av havrommet.

*Vi har kort sagt en større felles ambisjon. Mens denne regjeringen har krympet ambisjonene ved å gi skattekutt og kuttet i inntektene til fellesskapet, har vi vært ærlige på at en større ambisjon kommer til å koste mer. Med det skal vi bære sammen på en forsvarlig og rettferdig måte, sier Støre.


ARBEID, MULIGHETER, TRYGGHET:  Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik la fram Aps programutkast i dag. Tajik har ledet programprosessen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Vis mer

Bygge kompetanse

Ap vil i samarbeid med partene i arbeidslivet bygge opp en kompetansereform, og foreslår en aktivitetsreform for unge som blant annet innebærer gradert uføretrygd, reduksjon av perioden for arbeidsavklaringspenger til to år for personer født etter 1990 og større ansvar for kommunene til å skaffe unge jobb.

Ap lover å reversere adgangen til midlertidige ansettelser, og gå gjennom arbeidsmiljøloven med tanke på å hindre at arbeidsgivere gjennom ulike selskapskonstruksjoner unndrar seg arbeidsgiveransvar.

Nei til salg av Norge

Som Dagbladet tidligere har skrevet, slår Ap ring om det statlige eierskapet, og vil bruke det statlige eierskapet aktivt for å sikre at store nøkkelbedrifter bevarer sin norske forankring.

I programutkastet slår Ap fast at regjeringens skattekutt ikke har bidratt til å skape flere arbeidsplasser, men har bidratt til å øke forskjellene. Nå går Ap til valg på en skatteprofil og et samlet skatte- og avgiftsnivå i tråd med forslaget til statsbudsjettet for 2017, og gjennomføring av skattereformen.

- Ærlige om skatt

Støre sier skatteøkningene skyldes at Ap har større ambisjoner på vegne av fellesskapet enn regjeringen.

- Vi har større ambisjoner for hva vi vil gjøre sammen, og er ærlige og redelig om hvordan vi når dem. Høyre og Frp påstår at de har gjennomført moderate skattekutt. Vi tar inn to tredeler av det de har kuttet. Det må da være veldig moderat. Tre av fire får lik eller lavere skatt med vårt opplegg. Vi kommer til å få noe mer avgifter for å klare klima- og miljøendringene, omtrent på nivå med hva denne regjeringen har gjennomført av avgiftsendringer. Det er håndterlig, og det er i alle fall ærlig og redelig. De partiene som ikke sier hvor mye de vil kutte i skattene, og som vil svekke fellesskapet, har mye å svare for, sier Støre.

Milliarder til forsvar

Ap-programmet slår fast at Norge må innfri NATOs mål fra toppmøtet i Wales i 2014 om å bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) til forsvar. På spørsmål om dette punktet har blitt mer presserende den siste tiden, svarer Støre:

- Det vi har sett den siste tiden, viser at vedtaket på NATO-toppmøtet var riktig. Og at det er viktig at de europeiske landene gjennomgår sin forsvarsplanlegging, samordner med sine NATO-allierte og tilpasser seg den tiden vi lever i. Det vi ser i det sikkerhetspolitiske klimaet rundt oss, bekrefter at dette er riktig og realistisk, sier Støre.

Ap lover å innfri målet en gang på «2020-tallet», i tråd med vedtaket i NATO.

- Nå har vi vedtatt en langtidsplan som har sin ramme. Men dette betyr at vi må gå videre fra det. Vi må se på kjente kapasiteter, men vi må også se på områder der vi ikke har vært gode nok fram til nå, som cyber, sier Støre.

Han vedgår at forsvarssatsingen vil gjøre innhogg i budsjettene i årene som kommer.

- Ledighet koster mest

På spørsmål om hva som i programmet er den mest kostbare satsingen, svarer Støre slik:

- Det mest kostbare er å ikke sette inn tiltak mot ledigheten. Det å ha folk gående ledige, er det som koster Norge mest. Det som avgjør om vi kan lykkes med ambisjonene, er om vi kan få folk ut av ledighet og trygd, og inn i arbeid så de kan betale skatt, sier Støre.

Dette er det første Ap-programmet som legges fram for landsmøtet etter at Støre ble partileder. Det er nestleder Hadia Tajik som har ledet programprosessen.

Teknologi-skiftet

- Hvor er det du har engasjert deg særlig og satt et stempel?

- Dette har vært lagarbeid. Men fra ledelsens side har vi brukt mye tid på å forstå hvilken tid vi lever i, ta på alvor den demografiske utviklingen, hva som skjer innenfor teknologi og arbeid, og ha vilje og mot til å handle på det grunnlaget. Det jeg har brukt særlig tid på, er arbeid, hva det teknologiske skiftet krever og klimasatsningen, sier Støre.

Det er tidligere kjent at sentralstyret – som har vært programkomité – legger fram et kompromiss om Lofoten, Vesterålen og Senja. Ap vil konsekvensutrede oljevirksomhet i et lite havområde sør for Lofoten, men vil verne det meste av Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Hvor sikker er du på at kompromisset vil bære gjennom landsmøtet?

- Der har jeg stor respekt for at landsmøtet skal ha sin diskusjon og ta sin avgjørelse, og den skal vi kunne leve med. Kompromisset er godt argumentert for, og jeg håper det vinner tilslutning, men jeg vil ikke komme med noen spådom om utfallet.


KOMPROMISS: Aps sentralstyre har kommet fram til et kompromiss om Lofoten, Vesterålen og Senja, men det blir debatt på landsmøtet.      
Vis mer

- Må prioritere

- Er det et program som er preget av trangere tider?

- Andre land vil fortsatt mene at trangere tider på norsk fortsatt er veldig gunstige tider for dem. Men troen på at vi bare kan øke innfasingen av oljepenger for å møte alle behov, den kan vi ikke legge til grunn, sier Støre.

- Og vi må ikke glemme at det viktigste vi gjør for å sikre inntekter til de oppgavene vi skal løse, er arbeid. Over 90 prosent av nasjonalformuen vår er arbeidet vårt. Oljefondet blir lite i den sammenhengen.

- Ofte blir det etterlyst kuttliste. Den står ikke her. Men vi har vilje til å prioritere. Det betyr at det er ting vi ikke kan gjøre, fordi vi må avpasse ambisjonene til det økonomien tillater. Programmet skal følges opp i hvert enkelt budsjett, og Ap har for vane å gjøre det på en ansvarlig måte.

- Flere vil ha Ap enn Høyre/Frp

- Har dere sett hen til eventuelle samarbeidspartnere i utformingen av programmet?

- Vi har sett hen til muligheten for å få gjennomført politikken. Ap skal gjennomføre politikk gjennom samarbeid med andre. Men det har vært en fri diskusjon på hva som er god sosialdemokratisk politikk. Også vi må forhandle for å få gjennomført politikken. Men jeg tror et flertall i det politiske Norge ligger nærmere dette programmet enn det ligger Høyre/Frp-programmet, sier Støre.

Dissenser

Det er seks dissenser i utkastet til partiprogram: AUF er med på alle.

Fire av dissensene er knyttet til kompromisset om Lofoten. AUF sier nei til konsekvensutredning av blokkene Nordland VI og VII og Troms II.

Mens flertallet ønsker tredelt foreldreperm og øker fedrekvoten til 14 uker, vil AUF dele permisjonen i to, og forbeholde de ni første ukene til mor.

Den siste dissensen knytter seg til KRLE-faget i skolen, der AUF vil fjerne “K”-en og utvikle religions- og livssynsfaget til et mer «inkluderende fag». Anniken Huitfeldt støtter denne dissensen.

Monday, February 6th, 2017 Bil No Comments

Seriestarten i fare. Dommerne ikke enige med NFF

Årets seriestart i eliteserien og 1. divisjon kan stå i fare hvis ikke dommerne og fotballforbundet blir enige om en ny avtale, melder VG.

Ola Hobber Nilsen i Norsk Fotballdommerforening og hans medlemmer vil ikke skrive under den nye avtalen som Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball har lagt fram.

Dommerne har tidligere blitt enige om at deres lønn skal justeres med 2,5 prosent hvert år.

– Det er normale lønnsforhandlinger sier Nilsen i en sms til avisen.

Nils Fisketjønn i NFF frykter ikke at blir noen konflikt med dommerne.

Norsk eliteserie har seriestart 1. april.

(NTB)

Monday, February 6th, 2017 Bil No Comments

Ivanka Trump overrasket alle da hun plutselig dukket opp på den kinesiske ambassaden: – Det er snedig og kløktig gjort

De var snare med å gripe til telefonene for å ta bilder og videoer da presidentdatteren Ivanka Trump (35) og hennes datter Arabella (5) plutselig dukket opp på feiringen av kinesisk nyttår på Kinas ambassade i Washington.

Mange av gjestene hadde allerede forlatt tilstelningen da Ivanka og datteren ble tatt imot av ambasasdør Cui Tiankai, og møtt med tradisjonell kinesisk sang og dans.

Selv om det bare dreide seg om en snarvisitt, mener kilder i diplomatiet at invitasjonen av Ivanka i forrige uke kan tolkes som et ledd i en offensiv fra Beijings side for å bedre stormaktsforholdet mellom USA og Kina.

- Kinesiske diplomater er klar over hvilken innflytelse Ivanka har over faren, sier Pang Zhongying, leder ved Institutt for amerikanske studier ved Fudan-universitetet i Shanghai, til avisa South China Morning Post.

Pang mener Ivankas besøk viser at den kinesiske ambassaden nå prøver å skaffe seg innpass i Trumps innerste sirkel.

Forsker Anders Romarheim ved Institutt for Forsvarsstudier tror heller ikke vi skal kimse av de minuttene da Ivanka og datteren var med på kinesisk nyttårsfeiring.

- Dette er fin fingerspitzgefühl av Ivanka. Jeg synes det er veldig snedig og kløktig gjort, blant annet fordi hun har med seg datteren. Når hun opptrer på et barnevennlig arrangement sammen med henne, så er det ingen som kan beskylde henne for å romstere i feil bedd, sier Romarheim til Dagbladet, med henvisning til at 35-åringen ikke har en formell stilling i Donald Trumps administrasjon.

Frir til Kina

Helt siden Trump stilte som presidentkandidat har han snakket nedsettende om Kina. Han har kritisert landets handelspolitikk og gitt dem skylda for tap av amerikanske arbeidsplasser.

Rett etter valgseieren provoserte han kineserne ytterligere da han tok imot en telefon fra Tsai Ing-wen, presidenten på Taiwan, et land som Beijing helst vil skal anses som en del av «Ett Kina». Da det var tid for den årlige og tradisjonsrike feiringen av kinesisk nyttår, valgte Trump også her å bryte med kutymen fra sine forgjengere i Det hvite hus. Han unnlot å sende over gratulasjon.

Ifølge Washington Post skal imidlertid stemningen ha vært god da Ivanka Trump gjestet den kinesiske ambassaden.

- Hun liker virkelig Kina, skal ha ambassadør Cui ha fortalt andre, da han oppsummerte møtet med presidentdatteren.

Dagen etter fulgte Ivanka opp med å poste en video på Instagram av datteren der hun synger på kinesisk, ønsker godt nyttår og avslutter med et dypt bukk og slengkyss. Fra før av er det kjent at Arabelle, ifølge moren, har lært seg kinesisk siden hun var 16 måneder gammel.

På denne måten har president Donald Trump et Kina-vennlig element i datteren Ivanka, mener forsker Anders Romarheim.

- I henne har han et mykere, mer diplomatisk parallellspor til den beinharde retorikken han selv fører. Hun kan brukes til å bearbeide oppfatningen av USA blant kineserne og hun driver en relativt utilslørt sjarmoffensiv, sier Romarheim.

Hilmar Mjelde, forsker ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, mener det ikke er tilfeldig at det nettopp er Ivanka som kineserne kommer med en håndsrekning til.

- Ivanka har lenge vært en sentral, uformell rådgiver for faren. Far og datter har en good cop-bad cop-arbeidsdeling, sier Mjelde til Dagbladet.

Ni Feng, forsker ved Institutt for amerikanske studier ved Det samfunnsvitenskapelige akademiet, sier makthaverne i Beijing bare må stålsette seg for at mer av kommunikasjonen med USAs nye president må foregå gjennom «uortodokse» kanaler.

- I motseting til tidligere presidenter som ofte har støtte fra etablissementet og har diplomatiske kanaler og verktøy for hånden, så har ikke Trump det og han bryr seg ikke om å bruke ordinære kanaler, sier Ni til South China Morning Post.

- Vennlig innstilt sendebud

Men forholdet til Kina er ikke det eneste politiske spørsmålet der Ivanka har spilt en tilsynelatende forsonende rolle.

Ifølge aviser som The New York Times skal Ivanka og ektemannen Jared Kushner ha vært sentrale i å stanse en presidentordre, som i praksis ville reversert rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transseksuelles (LHBT).

- Hun ses generelt som en modererende innflytelse på faren. Hun har rådgitt han i familiepolitikk. Selv er ikke Trump veldig opptatt av verdispørsmål, og LHBT-saken skal ikke ha vært personlig viktig for presidenten, sier Hilmar Mjelde til Dagbladet.

I forlengelsen er det også verdt å merke seg Ivankas hyllest av popartisten Lady Gagas opptreden under Super Bowl, mener Romarheim.

- Det er et høyliberalt budskap som egentlig er litt på tvers av det kristenkonservative grunnfjellet.

- Går det an å si at hun fremstår som en fredsmegler eller fredsdue sammenliknet faren?

- Det blir riktigere å si at hun fremstår som et vennlig innstilt sendebud. Ivanka er rolig, reflektert og moderat. Det er allerede klart at hun kommer til å redefinere førstedatter-rollen. Hun er mer enn datter av sin far, hun er en fremstående person i USA i sin egen rett, sier Romarheim.

Monday, February 6th, 2017 Bil No Comments
 
February 2017
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Recent Comments