Archive for February 4th, 2017

Skaper bråk med uttalelse om svømmekollega: – Jeg tar sterk avstand fra det

Det danske svømmemiljøet er rystet av uro. Balladen startet onsdag under «Dansk Svømme Award».

Den store helten for kvelden var Pernille Blume (22), olympisk mester på 50 meter fri fra Rio de Janeiro i sommer. Men hun var tydeligvis ikke en stjerne i alles øyne.

Fra den røde løper vakte uttalelsen til en annen svømmestjerne – Jeanette Ottesen (29) – oppmerksomhet:

- Pernille Blume har vært veldig heldig. Superflott, men superheldig. Det er andre personer som inspirerer meg mer enn henne, sa Ottesen til avisa BT.

Hun fortsatte:

- Det er vanskeligere å holde seg på topp gjennom en hel karriere enn å stille opp, være underdog og vinne en konkurranse.

Reagerer

Uttalelsen blir tatt ille opp av flere. For – skulle ikke dette være den store festkvelden til dansk svømmesport?


EKTE GLEDE: Pernille Blume var fra seg av glede etter OL-gullet på 50 meter fri i Rio de Janeiro i sommer. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Svømmeren Daniel Skaaning tar avstand fra uttalelsene:

- Jeg vet at Pernille reagerer på at folk synes hun var heldig. Hun er ekstremt stolt av prestasjonen sin, sier Skaaning til BT.

Blume svømte inn til tida 24,23 på 50 meter fri. Det var tre hundredeler bedre enn Francesca Halsall fra Storbritannia.

- Muligens er Jeanette misunnelig, påpeker Skaaning.

- Hun vant ikke OL-gull selv. Jeg tar selvfølgelig sterk avstand fra det Jeanette sier. Det arbeidet Pernille har lagt ned i treningen, var langt fra heldig.

Avviser

Selv avviser Jeanette Ottesen – som har sin styrke i fri og bytterfly – at hun ville Blume noe vondt:

- Jeg står for det jeg har sagt, at det er andre som inspirerer meg mer enn henne. Men jeg føler at jeg ble tolket veldig negativt, sier hun til dansk TV 2.

- Hva mente du da du sa hun var «superheldig»?


SKAPER URO: Jeanette Ottesen lar seg inspirere mer av andre enn Pernille Blume. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

- Jeg mener fortsatt det jeg sa. For hun var superheldig. Men det skal du også være i en OL-finale.

Ottesen mener pressen har blåst saken opp. Nå har hun ringt Blume for å skvære opp.

Ikke uvenner

- Jeg har snakket med Pernille i telefonen. Jeg fortalte at det absolutt ikke er noe negativt ment over det jeg sa. Hun må også huske at pressen kan vri på ting.

Ottesen fortsetter:

- Hun sa at hun var irritert på artikkelen i BT, men at alt er bra.

Hun avviser at uttalelsene skyldes maktkamp og sjalusi.

Ikke underlig

Arne Nielsson – som har jobbet som coach siden 1996 – kjenner ikke saken. Han mener dog det ikke er underlig at en toppatlet har problemer med å anerkjenne prestasjonene til en annen toppatlet.

Ottesen har VM-sølv på 100 meter butterfly. Hun har også EM-gull på samme distanse og EM-sølv på 50 meter butterfly.

Men det er Blume som er dronningen. Hun har totalt 14 medaljer fra mesterskap. Blant annet ett OL-gull, tre VM-gull og fire EM-gull.

Saturday, February 4th, 2017 Bil No Comments

Internt drama: Derfor vil Sundby vrake glohete norske gullhåp: – Jeg er nervøs, sier Krogh

LYGNA (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby har vært ofte på pallen denne sesongen, men sjeldnere helt øverst enn hva tilfellet var i fjor. I dag tok imidlertid 32-åringen fra Røa steget helt opp på toppen av seierspallen igjen – på NM-tremila på Lygna.

Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth kompletterte pallen, mens Sjur Røthe havnet på 4. plass. Kvartetten var i en egen klasse.

Gruppa med Sindre Bjørnestad Skar, Emil Iversen, Finn-Hågen Krogh, Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund ble slått med over ett minutt. Petter Northug, som også ville gå seg inn på tremilslaget i VM, havnet over tre minutter bak.

Vinner Sundby presiserer at det ikke er hans oppgave å ta ut laget, men overfor Dagbladet legger han ikke skjul på at han synes dagens fire beste menn bør velges på 30 kilometer fellesstart med skibytte i Lahti-VM.

- Det er ikke jeg som skal ta ut det laget, men jeg vil tro at dagen i dag fungerte som et amerikansk uttak. Når det blir så store differanser mellom utøverne, vil jeg tro at det blir oss fire som går i VM, sier Sundby til Dagbladet.


KONGEMØTE: Langrennsener Martin Johnsrud Sundby fikk æren av å møte kong Harald etter dagens NM-gull. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

Vil vrake gullhåpet Krogh

At Røa-gutten ikke mener Petter Northug er kvalifisert, sier seg selv. Mosvik-ekspressen har ingen toppresultater å vise til denne sesongen, som foreløpig har blitt ødelagt av overbelastningen han pådro seg i november. Samtidig er Northug en gullkandidat om han skulle finne formen i tide.

Men hva med Finn-Hågen Krogh? 26-åringen fra Alta ble nr. 2 i verdenscupen forrige sesong og har åtte verdenscupseire. Tønseth, Dyrhaug og Røthe har til sammenligning to verdenscupseire til sammen.

Krogh har periodevis vært strålende denne sesongen. Blant annet har han avgjort to verdenscupstafetter for Norge mot stjerner som Sergej Ustjugov og Calle Halfvarsson.

Krogh vant også verdenscuprennet i La Clusaz like før jul. Det var 15 kilometer fellesstart og innbyr til et løpsopplegg som minner om en tremil. Da vant Krogh foran nettopp Sundby på mesterlig vis.

- Du vil altså vrake Krogh, som er en glohet gullkandidat?

- Ja, men det er for så vidt de Didrik, Niklas og Sjur også. Det kommer til å bli gått enda raskere i Lahti. Da vil jeg tro at dette er det beste laget. Det skilte altså ett minutt mellom de fire beste og ned til de øvrige i dag, sier Sundby.

Hvis Krogh følger verdenseneren helt inn til oppløpet, vil etter all sannsynlighet Sundby bli slått i spurten. Hvis Sundby derimot får med seg Tønseth, Dyrhaug og Røthe på laget, får han tre kapasitetsløpere og fartsholdere som vil være perfekt for Sundbys kvaliteter.


VRAKES: Petter Northug må prestere på VM-sprinten mo han skal få gå mer enn to distanser i VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

Det norske problemet

Det passer verdenscuplederen utmerket.

- Etter dagens løp sa jeg til gutta at jeg var stolt over jobben de gjorde. Det har vært mye nerver før et sånt løp, fordi det er så vanskelig å gå seg inn på det norske laget. Særlig Sjur viser at han virkelig vil dette. Det er moro å se, forteller Sundby til Dagbladet.

Han var naturlig nok i godt humør etter sitt 14. NM-gull i dag. Etter seieren fikk han et eksklusivt møte med kong Harald.

- Jeg blir smågutt ved siden av kongen, som jeg har fått gleden av å møte noen ganger før også. Det er stor stas hver gang. Han er en sportsinteressert mann som har fulgt med i mange år og har mye fornuftig å si. Han har gode refleksjoner også om det jeg driver med. Det setter jeg veldig pris på, sier Sundby.

- Det er en situasjon ingen andre nasjoner opplever. Det er ingen andre som har det samme presset. En ekspert på formtopping vil sikkert si at det ikke er gunstig. Det er nesten litt synd at det er sånn. Men vi har de best trente løperne i feltet, så vi skal klare å håndtere det. Men det kan være en utfordring, medgir han.

Bekymret Krogh

Finn-Hågen Krogh vil – i motsetning til Emil Iversen – gå tremila i VM i stedet for lagsprinten. Landslagsledelsen er klar på at man må velge én av delene. Krogh vant lagsprinten i Falun og er best i fristil. Han tror han kan ta gull på tremila i Lahti. Derfor er valget enkelt i hans hode.

Men om Sundby får rett, blir ikke Krogh tatt ut til denne distansen.

- Det er et vanskelig uttak. Det er fire knallsterke kandidater som kommer til å gå. Det er det eneste som er sikkert, forteller Krogh til Dagbladet.

- Har du fått signaler om at du får gå tremila siden du vraker lagsprinten?

- Nei, jeg har ikke fått klarsignal. Jeg velger fortsatt tremila foran lagsprinten. I et uttak spiller alltid skjønn inn. Jeg håper det kommer meg til gode for en gangs skyld. Jeg er spent og nervøs, sier 26-åringen.

Det vil i så fall være etterlengtet. Krogh har ofte vært uheldig med uttak, som for eksempel da han først ble tatt ut til OL-sprinten i Sotsji, men senere måtte gi fra seg plassen motvillig til Ola Vigen Hattestad, som ble olympisk mester.

Om dagens renn sier Krogh:

- Det var en økt jeg trengte og en solid opptur fra forrige helg. Jeg er egentlig fornøyd. Jeg lå foran og dro for å få en bra økt.

Røthe: – Det er to sikre på laget

Sjur Røthe har funnet formen i tide og ble nr. 4 på tremila i verdenscupen i Falun og nr .4 i

- Det er ikke jeg som tar ut laget, men jeg gjorde en god innsats Falun og her. Jeg er i en posisjon hvor jeg må slå meg inn på laget og bruke krefter, mens Martin og Didrik som er inne, kan ligge bak og vente til avslutningen, sier Røthe til Dagbladet.

- De to er sikre, så kjemper vi andre om de siste plassene, mener han.

- Tror du Northug er helt uaktuell til tremila?

- Vi skal aldri avskrive Petter, sier Røthe.

Sundbys plan

På torsdagens 15 kilometer fikk Sundby bank av Tønseth. Det var et varsko for dagens vinner. Nå skal han roe ned treningsmengden framover.

- Jeg vil trene mye ut neste uke, men intensiteten vil gå noe ned. Jeg fikk et varsko på torsdag og en bekreftelse på at jeg må sørge for å få overskudd i den harde treningsperioden. Jeg balanserer helt på knivseggen. Det skal jeg ikke fortsette med fremover. Nå blir det et safere løp frem mot VM.

- Når begynner du å slippe ned på treningsdosene?

- Jeg begynner å slippe opp intensiteten i morgen. Så slipper jeg opp på mengden de to siste ukene fram mot VM. Jeg får gullmuligheten allerede tremila, så jeg må være på fra start. Jeg vil være i god form i hele mesterskapet. Jeg tror og håper det er mulig, forteller Sundby.

Saturday, February 4th, 2017 Bil No Comments

Kane gir Tottenham-fansen gullhåp

Harry Kanes straffemål sikret 1-0 mot Middlesbrough. Tottenhams ørlille håp om ligagull lever videre.

London-laget har ni poeng opp til byrival Chelsea når 14 ligarunder gjenstår. Tottenham var også med i gullstriden sist sesong, men da ble sensasjonslaget Leicester for sterkt i innspurten.

Erkerival Arsenal tok seg også forbi White Hart Lane-laget i siste runde. Nå har Tottenham, som sist ble ligamester i 1961, i det minste sikret luke i kampen om annenplassen, dersom suverene Chelsea ikke lar seg hente inn igjen.

Spurs burde ledet til pause, men det var først da toppscorer Kane fikk sjansen fra straffesparkmerket at vertene fikk ballen forbi Victor Valdés i Boro-målet. Son Heung-min ble meid ned av Barnardo et lite kvarter inn i 2. omgang.

Ingen Sunderland-reprise

Kane, som scoret sitt 14. mål for sesongen, sendte Valdés en vei og ballen den andre. Det var nok til å sikre tre poeng i kamp Tottenham burde ha avgjort for lengst.

- Vi skapte sjanser, men tok ikke vare på dem. Vi er glad for seieren. Det er ingen lette kamper i Premier League, da tar man gladelig med seg 1-0, sa Kane til BT.

Tottenham kom fra 0-0 mot nedrykkstruede Sunderland.

- Vi hadde trøbbel med å bryte ned Sunderland og visste at det kunne bli slik i dag også. Jeg mener vi gjorde det bedre nå. Vi burde vunnet 2-0 eller 3-0, men 1-0 er nok, sa Kane.

Spørsmålet er om de hvitkledde kan ta igjen serieleder Chelsea.

- Vi har en sterk stall. Vi kan rotere spillere og holde folk friske. Vi ønsker å vinne trofeer, og forhåpentlig klarer vi det, sa Kane.

Boro i trøbbel

På overtid levde hjemmelaget farlig. Marten de Roon fikk en god mulighet for Boro, men skjøt svakt til side for mål.

- Vi var uheldige som ikke fikk med oss noe fra denne kampen, sukket Middlesbroughs Ben Gibson.

Kun ett poeng holder Boro over nedrykksstreken.

- Vi brukte sju år på å komme tilbake i Premier League. Vi skal ikke gi oss uten kamp. Resultatene har ikke gått vår vei i det siste, men vi må konsentrere oss om oss selv, sa Gibson videre.

Færrest tap

Ingen har tapt færre kamper enn Tottenham (2) denne sesongen. WHL-laget har også sluppet inn færrest mål med 16. Likevel er Mauricio Pochettinos lag ni poeng bak Chelsea (tre tap).

Med 50 poeng har Erik Thorstvedts gamle klubb tatt føringen i kampen om annenplassen. Tre poeng skiller ned til Arsenal, som tidligere lørdag tapte 1-3 mot nettopp Chelsea.

Liverpool er fire poeng bak etter at laget noe overraskende tapte 0-2 mot Omar Elabdellaouis Hull. Elabdelloui brakk nesen, men fullførte kampen.

Scorer mot “alle”

Manchester City (46 poeng) og Manchester United (42) har begge spilt én kamp mindre.

Kane, som headet over på en stor mulighet ti minutter før pause, har scoret mot 23 av 25 lag han har spilt mot i Premier League. Det er bare mot Manchester United og Cardiff den engelske landslagsspissen ikke har scoret.

Midtveis i 1. omgang var for øvrig Toby Alderweireld nær å gi Tottenham ledelsen. Han headet en god corner fra Christian Eriksen i stolpen og ut. (NTB)

Premier League
Chelsea 24 19 2 3 51 - 17 59
Tottenham 24 14 8 2 46 - 16 50
Arsenal 24 14 5 5 52 - 28 47
Liverpool 24 13 7 4 52 - 30 46
Manchester C. 23 14 4 5 47 - 28 46
Manchester U. 23 11 9 3 33 - 21 42
Everton 24 11 7 6 40 - 27 40
West Bromwich 24 10 6 8 32 - 29 36
West Ham 24 9 4 11 32 - 41 31
Watford 24 8 6 10 29 - 40 30
Stoke 24 7 8 9 29 - 36 29
Burnley 24 9 2 13 26 - 35 29
Southampton 24 7 6 11 24 - 31 27
Bournemouth 24 7 5 12 35 - 47 26
Middlesbrough 24 4 9 11 19 - 27 21
Leicester 23 5 6 12 24 - 38 21
Swansea 23 6 3 14 28 - 52 21
Hull 24 5 5 14 22 - 47 20
Crystal Palace 24 5 4 15 32 - 45 19
Sunderland 24 5 4 15 24 - 42 19
Saturday, February 4th, 2017 Bil No Comments

Tårevåt «Mesternes mester»-exit: – Ble veldig følelsesmessig

KALAMATA (Dagbladet): – Det var veldig leit, faktisk. Jeg følte at jeg ikke fikk vist det jeg kunne, forteller Ine Barlie (51) til Dagbladet.

Det ble følelsesladd da bryteveteranen måtte ta farvel med resten av «Mesternes mester»-deltakerne i kveldens program, etter å ha tapt nattesten mot kickbokseren Tonje Sørlie (35).

At Barlie lå i fare for å ryke ut av realitykonkurransen ble klart da hun endte nederst på poengtabellen etter kveldens øvelser, der fokus var ukas tema.

- Som å være med familien

- Jeg hadde nok ønsket meg noen andre øvelser, som svømming eller hinderbane, for eksempel. Men det rakk jeg aldri, sier 51-åringen, som møter Dagbladet ved et hotell nedenfor deltakerhuset i den greske byen Kalamata, der «Mesternes mester»-innspillingen finner sted.

I nattesten fikk Barlie en siste sjanse til å berge realityplassen, men glapp da det gjaldt som mest. 51-åringen ble utfordret i reaksjon av motstanderen, og måtte se seg slått da Sørlie hadde vunnet to av tre runder.

Da nederlaget var et faktum, kom tårene.

- Det ble et veldig følelsesmessig øyeblikk. Selv om jeg ikke hadde vært der så lenge, var det overraskende trist å forlate de andre. Vi ble veldig fort kjent, og hadde et utrolig bra samhold i gruppa, meddeler Barlie, og legger til:

- Det var litt som å være med familien, når en pusser tenna mens en annen tisser samtidig. He-he.

Stor fan

Hun har alltid vært stor fan av «Mesternes mester», og er over seg av begeistring for at hun selv har fått muligheten til å ta del i den åttende versjonen av programmet.

- Det har vært en drøm å få lov til å være med, og enda mer stas å være den første bryteren!

Barlie er også den første kvinnen som ryker ut av årets sesong, etter at både fekteren Bartosz Piasecki (30) og alpinist Odd Sørli (62) har takket for seg. Sistnevnte røyk riktignok ikke ut av konkurransen på vanlig måte, men måtte trekke seg etter å ha falt stygt på sykkel forrige lørdag.

62-åringen pådro seg en alvorlig skulder- og kragebeinskade etter å ha blitt kastet over styret i høy fart, og ble seinere fløyet til Norge for å operere. Den dag i dag vet han fremdeles ikke om skulderen blir helt frisk.

Fortsatt er fotballspiller Frode Grodås, snøbrettkjører Helene Olafsen, håndballspiller Else-Marthe Sørlie Lybekk, skihopper Anders Jacobsen, kickbokser Tonje Sørlie, og langrennsprofilene Eldar Rønning og Anita Moen med i konkurransen om å bli årets «Mesternes mester».

Saturday, February 4th, 2017 Bil No Comments

Fotballsønner: Stortalentet Christian (17) følger i farens fotspor

(FourFourTwo): Det å ha en far som spilte profesjonell fotball må jo være til hjelp for at du skal lykkes selv, ikke sant? FourFourTwo har tatt en titt på noen av familiene som har «fotballgenet».

Her er 13 berømte fotballsønner som kan ha en stor framtid foran seg:

1. Justin Kluivert

Ajax´ siste tenåring som har inntatt scenen er 17 år gamle Kluivert, som startet i lørdagens 3-0-seier over ADO Den Haag etter å ha ha kommet inn fra benken i lagets to foregående kamper. Høyrevingen har representert Nederland fra U15 til U18, og ser ut til å kunne etablere seg i Ajax i løpet av kort tid.

Han har fortsatt noen store sko å fylle etter sin far Patrick Kluivert, som scoret vinnermålet i en Champions League-finale mot Milan i 1995 i en alder av 18 år.

2. Giovanni Simeone

Mens Diego Simeone har oppnådd en del suksess ved roret i Atletico Madrid, har sønnen Giovanni etablert seg i Serie A-klubben Genoa, som han kom til fra River Plate i august. Gio ble toppscorer i det sør amerikanske ungdomsmesterskapet, og har scoret 10 mål på 20 kamper for «Grifone» – inkludert to mål i 3-1-seieren over Juventus i november. Eplet faller ikke langt fra stammen.


I GENOA: Giovanni Pablo Simeone. Foto: Simone Arveda/ANSA/AP/NTB Scanpix
Vis mer

3. Leroy Sané

I motsetning til mange navn på denne lista, trenger ikke Sané noen stor introduksjon. Manchester City-angriperen sto fram som en av de største talentene i Bundesliga, før han ble hentet for rundt 370 millioner kroner av Pep Guardiola forrige sommer. Pappa Souleyman tilbrakte også tid i Tyskland i løpet av sin karriere, med Freiburg, Nürnberg og Wattenscheid som fikk dra nytte av senegaleseren på 80- og 90-tallet.


I PREMIER LEAGUE: Manchester Citys Leroy Sané. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

4. Rivaldinho

Du trenger ikke være et geni for å skjønne hvem som er faren til Rivaldinho. 21-åringen vil sannsynligvis aldri være i nærheten av å oppnå det samme som den tidligere Barcelona-spilleren Rivaldo, som blant annet vant Champions League, Copa America og VM med Brasil, men han ser likevel ut til å skape en egen karriere. far og sønn scoret også i samme kamp i 2015, da begge nettet i brasilianske Mogi Mirims 1-3-tap mot Macae juli 2015.

Et opphold i portugisiske Boavista gikk ikke helt etter planen, men det førte til en overgang til Internacional i mai 2016, hvor han håper å etablere seg den kommende sesongen.

5. Enzo Fernandez

Zinedine er ikke den eneste i familien som tjener til livets opphold i Real Madrid. Sønnen Enzo, som har tatt morens etternavn, har vært i klubben i 12 år og spiller for øyeblikket i Castilla, Los Blancos reservelag. Han er oppkalt etter den tidligere River Plate- og Uruguay-playmakeren Enzo Francescoli, og er en offensiv midtbanspiller som debuterte og scoret i for A-laget i november Copa del Rey kamp mot Cultural Leonesa.


FAR OG SØNN: Enzo Fernandez og Zinedine Zidane. Foto: EPA/JUANJO MARTIN/NTB Scanpix
Vis mer

I mellomtiden spiller hans tre yngre brødre Luca, Theo og Elyaz i Madrids ungdomslag.

6. Jordan Lukaku

Romelu er ikke den eneste med Kukaku-navnet som spiller europeisk fotball, med venstrebacken Jordan i Lazio etter overgangen fra Oostende i sommer. Pappa Roger fikk 20 kamper for den belgiske klubben i sin siste sesong i 1998/99 før han la opp da Jordan nærmet seg femårsdagens in. Han har spilt fem landskamper for Belgia.


I SERIE A: Jordan Lukaku spiller for Lazio. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

7. Christian Maldini

Da Paolo Maldini bestemte seg for at nok var nok etter 24 sesonger i AC Milan i 2009, ble draktnummer 3 hedret for å ære ham. Drakta vil aldri bli brukt igjen med mindre en av hans to sønner vil slå igjennom i klubben. Christian er den eldste og den som har størst mulighet til å følge i farens og bestefarens fotspor. Cesare var den første i Maldini-familien som skapte seg et navn med Rossoneri.

Han har fortsatt en lang vei å gå. Maldini junior forlot Milan til fordel for Reggina i sommer og ble sendt tilbake på lån til Hamrum Spartans som spiller i Malta.


SPILLER I MALTA: Christian Maldini spiller for Hamrun Spartans. Foto: Mark ZC/SPlash News/NTB Scanpix
Vis mer

8. Luka Zahovic

Født i Portugal, spiller i Nederland og representerer Slovenia på U21. Zahovic kan få en liknende karriere som sin far Zlatko, som spilte i Serbia, Portugal, Hellas, Spania og Slovenia i glansdagene. Etter en lovende karriere i Maribor, ble Luka signert av Heerenveen sommeren 2015 for rundt seks millioner norske kroner, men dro tilbake til sin tidligere klubb på lån for 2016/17-sesongen.

9. Oan Djorkaeff

Youri Djorkaeff var selv sønn av en profesjonell fotballspiller. Faren Jean representerte Lyon, Marseille, PSG og Paris Saint-Germain mellom 1958 og 1974, og fikk samtidig 48 kamper med det franske flagget på brystet. Youris karriere var enda mer imponerende med 82 landskamper og opphold i Inter, PSG og MOnaco – og Oan har nå forlenget dynastiet ytterligere. Montpelliers 19 år gamle midtbanespiller er også spådd å representere sitt land i framtiden.

10. Niall Keown

I likhet med pappa Martin, er Niall Keown en midtstopper som for øyeblikket spiller for Patrick Thistle på utlån fra Reading. 21-åringen fikk to kamper som innbytter for førstelaget forrige sesong, men ble deretter plassert i reservelagstroppen, samtidig som han fikk sin debut for Irlands U21-lag i fjor. Han signerte en treårskontrakt med Reading sommeren 2015, og ser ut til å være en del av fremtidsplanenen til Championship-klubben.


I PATRICK THISTLE: Niall Keown. Foto: Robbie Stephenson/JMP/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
Vis mer

SØNN AV GHEORGHES: Ianis Hagi (t.h.). Foto: NTB Scanpix
Vis mer

11. Ianis Hagi

19 år gamle Ianis ble snappet opp av Fiorentina forrige sommer etter å forlatt farens klubb Viitorul Constanta i rumensk førstedivisjon i en alder av 17 år. Folk i hjemlandet håper selvfølgelig at han vile klare å kopiere sin far Gheorghes prestasjoner for landslaget. Han har allerede scoret tre mål på tre kamper for Romania U19, men må gjøre sakene sine utrolig bra om han skal klare det faren gjorde i glansdagene.

12. Tom Rosenthal

Den tidligere Liverpool, Tottenham og Watford-spissen Ronnie Rosenthal spilte 60 landskamper for Israel, men sønnen Tom virker ivrig på å representere Belgia internasjonalt, landet hvor moren ble født. Tenåringen som dro til QPR fra Zulte Waregem i fjor, fikk bare en sesong i klubben før han ble frigitt. Han har 11 kamper for U19-laget til Beliga, og i en alder av 20 år er han ute etter en ny klubb.

Saturday, February 4th, 2017 Bil No Comments

Bekreftet: Disse går Lahti-VM for Norge. Nesten hele sprintlandslaget vrakes

LYGNA (Dagbladet): Klokken 16.50 på Lygna presenterte landslagstrenerne Tor Arne Hetland, Roar Hjelmeset og Eirik Myhr Nossum de utvalgte norske utøverne som skal kjempe om VM-medaljer i Lahti.

Det var knyttet størst forventninger til Petter Northug, som er direktekvalifisert for femmila og sprinten i Lahti i kraft av å være tittelforsvarer, men ville han komme seg med i hovedtroppen på 12 mann eller ville han bli tatt med som nr. 13?

I så fall ville Northug bare være aktuell for de to distansene hvor han er tittelforsvarer. Norges Skiforbund kunne ha valgt denne løsningen for å inkludere én ekstra mann i troppen – i visshet om at Northug denne sesongen foreløpig ikke har kvalifisert seg for å gå øvrige distanser.

Men som Mosvik-ekspressen hevdet i går, er han inkludert i tolvmannstroppen. Det er nå bekreftet og betyr at Northug er aktuell for å gå for eksempel 30 kilometer fellesstart med skibytte, lagsprinten og stafetten – i tillegg til femmila og sprinten hvor han har friplass.

Det betyr at Hans Christer Holund må nøye seg med å være reserve.

- Vi tar med Petter i hovedtroppen på grunn av mesterskapshistorikken hans. Petter må vise adskillig mye bedre form om han skal gå flere distanser enn de to han er forhåndskvalifisert til, forklarer Hetland.


VRAKES: Eirik Brandsdal viste endelig form med sølv på NM-sprinten i går, men det holdt ikke til å få en plass i den norske VM-troppen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

Sprintkampen

Pål Golberg, som ledet verdenscupen i sprint før han ble vraket til Falun-sprinten forrige helg, klarte ikke å prestere med kniven på strupen i går og ble som ventet vraket til VM-troppen.

Heller ikke Eirik Brandsdal, som endelig slo til i går og tok NM-sølv bak Johannes Høsflot Klæbo, får representere Norge i Lahti. Hjemme blir som ventet også sprintere Sondre Turvoll Fossli og Ola Vigen Hattestad.

Sprinttrener Arild Monsen bekreftet mer eller mindre at Norges sprintlag på herresiden i Lahti blir Finn-Hågen Krogh, Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo og Sindre Bjørnestad Skar og Petter Northug. I dag ble Håvard Solås Taugbøl noe overraskende også tatt ut, men får bare gå i NM ved sykdom på noen av de overnevnte.

- Taugbøl er i utgangspunktet reserve på sprinten. Han går kun om det er sykdom på sprintlaget. Arild Monsen poengterte at det måtte jeg si, sier Hetland.

Bare Krogh og Skar er på sprintlandslaget av disse. Dermed vraket 67 prosent av det norske sprintlandslaget: Brandsdal, Hattestad, Turvoll Fossli og Martin Løwstrøm Nyenget.

Fellesstart med skibytte

Dagens fellesstart med skibytte spilte en viktig rolle for fordeling av de siste plassene i herretroppen, blant annet spørsmålet om hvem som skal gå denne distansen for Norge i VM.

Simen Andreas Sveen, som ble nr. 4 på tremila i Davos og som har drømt om medalje på femmila i Lahti, får ikke sjansen til det etter at hans konkurrenter overbeviste i NM i dag. Sveen er ikke engang reserve.

På kvinnesiden var kampen om VM-plassene mindre intens. Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla er sikre gullkort.

Også Kathrine Harsem, Ragnhild Haga og Astrid Uhrenholdt Jacobsen har lenge vært bankers i den norske VM-troppen. Marthe Kristoffersen har imponert under NM, men blir bare hjemmeværende reserve sammen med Silje Øyre Slind.

Dette er Norges tolvmannstropp på herresiden:

Martin Johnsrud Sundby
Finn-Hågen Krogh
Emil Iversen
Didrik Tønseth
Johannes Høsflot Klæbo
Sindre Bjørnestad Skar
Niklas Dyrhaug
Anders Gløersen
Sjur Røthe
Simen Hegstad Krüger
Håvard Solås Taugbøl
Petter Northug jr.

Hjemmeværende reserve:
Hans Christer Holund

Dette er Norges tolvmannstropp på kvinnesiden:

Marit Bjørgen
Heidi Weng
Ingvild Flugstad Østberg
Maiken Caspersen Falla
Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Kathrine Harsem
Ragnhild Haga
Mari Eide

Hjemmeværende reserver:
Marthe Kristoffersen
Silje Øyre Slind

Saturday, February 4th, 2017 Bil No Comments

Kristoff slått av franskmann

(procycling.no): Alexander Kristoff var nær ved å ta sin andre seier for sesongen på den fjerde etappen av Etoile de Bessèges, men nordmannen måtte igjen se seg slått av franske Arnaud Démare på det bratte oppløpet på Mur de Laudun.

FDJ-rytter Démare kunne dermed juble for sin andre etappeseier i rittet, mens Kristoff, som på den første etappen, måtte ta til takke med andreplass.

Franske Christophe Laporte ble nummer tre.

Katusha i front

I den ganske kuperte åpningen av den 153 kilometer lange etappen, var det syv ryttere som benyttet terrenget til å etablere et brudd. Blant dem Angel Madrazo (Delko Marseille-Provence KTM), som noe overraskende vant den tilsvarende etappen i fjor.

Men Alexander Kristoff og hans lagkamerater hadde ingen intensjoner om at det samme skulle skje i år. I hovedfeltet satte Katusha-Alpecin-rytterne seg i front, og spadde nok kull i ovnen til å hente de syv lykkejegerne en drøy kilometer før mål.

I spurten klarte ikke Kristoff å følge opp lagets iherdige innsats, og måtte gi tapt for Démare på de siste meterne. Cofidis-rytter Christophe Laporte ble nummer tre.

Lilian Calmejane (Direct-Energie) beholder ledelsen i sammendraget.

Resultater, 4. etappe:

1. Arnaud Démare (FDJ)
2. Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin)
3. Christophe Laporte (Cofidis)
4. Armindo Fonseca (Fortuneo-Vital Concept)
5. Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin)
6. Pieter Vanspeybrouck (Wanty-Groupe Gobert)
7. Roy Jans (WB-Veranclassic-Aqua Protect)
8. Eduard Prades (Caja Rural-Seguros)
9. Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert)
10. Maxime Vantomme (WB-Veranclassic-Aqua Protect)

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Saturday, February 4th, 2017 Bil No Comments

«Du har laget den mest nære, nyanserte og engasjerende tv-serien om flyktninger jeg noensinne har sett på norsk tv»

Leo Ajkics tv-serie «Flukt» har rørt mange og skapt engasjement. Høyskoleprofessor og tidligere stortingspolitiker for SV, Theo Koritzinsky, takker Leo på Facebook for den gripende , varme og troverdige serien.

Hans hyllest er nå delt 2500 ganger – og tallet bare stiger.

- Jeg har fått med meg det han skriver og at den er delt mer enn 2000 ganger – tusen takk, sier Leo Ajkic til Dagbladet.

«Du rører meg, Leo»

Dette skriver Theo Koritzinsky på sin Facebook-profil:


ROSER LEO: Den tidligere SV-politikeren Theo Koritzinsky har alltid hatt en tydelig stemme i samfunnsdebatten, nå roser han Leo Ajkic og NRK for serien «Flukt». Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
Vis mer

«Kjære Leo Ajkic. Takk for «Flukt»-programmene. Jeg har nettopp sett det siste. Du har laget den mest nære, nyanserte og engasjerende TV-serie om flyktninger jeg noensinne har sett på norsk tv. Din evne og vilje til å komme nær medmennesker, la dem få ordet, vise deres frykt og mot og håp, deres smil og tårer – alt dette gjør deg til en nyansert, troverdig og viktig pedagog og tv-journalist. Du rører meg – og imponerer meg – ved å være så «alminnelig» i din profesjonalitet – så medmenneskelig».

Leo Ajkic er glad for responsen, som har vært overveldende stor.

- Jeg blir stoppet på gata av folk i alle aldre. Skoler tar kontakt. Jeg får e-poster, sms-er og telefoner, og fysiske brev. Jeg har ikke rukket å svare på alle, men det skal jeg gjøre, lover Ajkic.

Vise mennesker som de er

Som gutt flyktet Leo Ajkic med familien fra krigsherjede Mostar i Bosnia til trygge Norge. Med andre ord: Leo vet hva han snakker om.

- Jeg var selv på flukt, sier han.

- Det har vel gjort at jeg har kunnet gått mer i dybden og fått tilgang til mennesker som jeg kjenner meg igjen i, og som kan relatere til meg. Jeg ville vise menneskene bak tall, statistikker og kommentarspaltene i avisene, sier Ajkic.

Vil lage mer «Flukt»-tv

Da serien startet for en måned siden på NRK, skrev Dagbladets tv-anmelder at «Leo Ajkics nye serie bygger broer, ikke murer» – og ga den terningkast 5.

- Jeg håper at jeg kan lage flere slike programmer, det er mer enn nok temaer og ta tak i. Jeg er i dialog med NRK, men ingen ting er bestemt, sier han.

Han ønsker «drahjelp» fra tv-seerne.

- NRK er folkets kanal, og folk må bare si ifra hva de vil se. Det er viktig at folk sier fra og etterlyser slike programmer. Men uansett, det tar tid å lage en sånn serie, og blir det mer – så er ikke den klar før om et år, sier Ajkic.


RØRER OG BERØRER: Leo Ajkic møter folk på flukt, og det rører oss sterkt. Foto: NRK
Vis mer

Lager radio for P3

Fortida jobber han i NRK P3 med et konsept som har arbeidstittelen «P3 sjekker ut».

- Her skal jeg møte folk og reise rundt til forskjellige steder og snakke om ulike temaer og ting som opptar unge, sier Ajkic.

Her er noen av reaksjonene som er kommet i kjølvannet av Theo Koritzinskys Facebook-innlegg:

«Et program som berører….ekte, varmt, nært, nyansert, bidrar til refleksjon, til ettertanke og forhåpentligvis flere kloke hoder og varme hjerter».

«Beste program om et alvorlig tema på lenge :-) Han skaper tillit hos alle han møter, derfor får han frem så mange sider av en sak. Flott fyr med spesielle egenskaper som bare er der».

«Du er en mann med et stort talent og evne til å berøre, ekte og nært setter du fokus og får fram realitetene i den vanskelig situasjon disse menneskene er kommet oppi !! Tusen takk Leo !!».

«Kjære Leo! Vær så snill: LAG FLERE SLIKE REPORTASJER!!! Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen… også ved å være medmenneske i hverdagen!».

«Du formidlet uforbeholden respekt uten å være politisk. Stoooooor respekt for deg også! Takk for fantastiske program! Ungdommene og jeg har sittet trollbundet.»

Saturday, February 4th, 2017 Bil No Comments

Northug gir opp VM-stafetten og kaller seg selv reserve i mesterskapet: – Jeg kan ikke legge meg ned, det kommer nye mesterskap

LYGNA (Dagbladet): Fellesstarten med skibytte i NM var Petter Northugs siste sjanse til å gå seg inn på VM-distansen i Lahti om tre uker.

Det endte med 23. plass, over tre minutter bak vinneren Martin Johnsrud Sundby i mål, og et VM-håp i grus.

Samtidig forsvant sannsynligvis muligheten hans til å gå stafetten for Norge. Det vil i så fall være første gang siden 2005 at Petter Northug ikke er ankermann for de norske herrene.

Han har hentet gullet på alle de fem VM-stafettene han har gått.

- Jeg tok ut laget, og der er ikke jeg. Tredje-etappen er vel ganske klar med Martin, og fjerdeetappen er vel like klar med Finn, mener jeg, sier Petter Northug.

Hadde vondt i kroppen

Han vraker altså seg selv etter en katastrofal sesong, som ble ødelagt med overtrening uka før sesongen startet på Beitostølen i november.

Northug har aldri klart å hente seg inn igjen fra det, og da han måtte vise form i dag, gjorde han alt annet enn det.

- Jeg hadde vondt i kroppen i morges og i dag, men det var som forventa, sier Northug, som tross alt tok seg til NM-finalen på sprinten i går.

Og nettopp derfor er han så tydelig på at han heller ikke bør gå stafetten i VM. I Northugs fravær har Finn Hågen Krogh imponert som Norges ankermann i verdenscupen og spurtslått både Sergej Ustjugov og Calle Halfvarsson.

Det er sannsynligvis de han må slå i Lahti også.

- Hadde jeg vært i samme situasjon som Finn, og vist form, så føler jeg at han må få lov til å gå den. Det blir helt feil om noen andre skal gå den ankeretappen, sier Northug.

- Du har gitt opp å gå stafetten?

- Jeg har ikke gitt opp, jeg er reserve. Det er sånn det er.

Kommer i form

Northug har friplass til sprinten i VM. Den går på VMs første dag, og Petters eneste håp om å få gå mer enn de to rennene han er forhåndskvalifisert for som regjerende mester, er å vise fryktinngytende form der.

Gjør han ikke det, kan Lahti-VM ble et mesterskap med Northug på første og siste dag. Og ingenting annet enn det.

Northug er derimot sikker på at han fortsatt skal komme seg i form til VM-starten.

- Ja., slår han fast.

Likevel er det nok en stafett uten Northug som kommer til å sette enkelte sinn i kok før VM. Blir Northug verdensmester på nytt på sprinten vil det nærmest bli et folkekrav at han skal gå stafetten også.

Northug tror ikke det er mulig å kvalifisere seg til stafetten gjennom en god VM-sprint.

- Nei, det er det vel ikke. Det er nok lettere å gå seg inn på et teamsprintlag, ettersom det er sagt at du ikke får gå teamsprinten om du går tremila. Da må jeg gå en av delene, sier han, og innser at han kanskje bare får gå to distanser i VM.

Har truffet så mange ganger før

- Jeg har jo sprinten, og hvis jeg er i form så passer den teamsprintløypa meg bra også. Det er vanskelig å si. Vi har Emil og vi har Johannes, som sikkert ikke skal gå tremila. Samtidig er det noen sprintere som er der også, og teamsprint er en litt spesiell øvelse, du må ha kapasitet, og du må være i form, sier Northug.

- Er det bittert å se at mye av VM sannsynligvis forsvinner for deg?

- Nei, det er jo ikke det. Jeg snakka litt med farsan om det her, og han sier at jeg har hatt ganske mye klaff i mesterskap og truffet mange ganger før. Hvis jeg ikke får gå alle distansene en gang, så kan man ikke legge seg ned av den grunn. Det kommer nye mesterskap, sier han til Dagbladet.

- Nå handler det om å gjøre ting riktig, å bruke den erfaringa jeg har med å skape den formtoppen på det grunnlaget jeg har fra i høst. Ikke minst nå i høyden og fram mot mesterskapet.

Etter NM-stafetten i morgen reiser Petter og broren Tomas til høydesamling i Pontresina for å finne VM-formen.

Saturday, February 4th, 2017 Bil No Comments

- Har ikke brukt mer strøm, likevel ble strømforbruket doblet

(Dagbladet): Thor-Even Skjølås fra Råholt fikk i oktober i fjor installert ny strømmåler. Til EUB sier han at på tross av at husstanden ikke har brukt mer strøm etter dette, har likevel strømforbruket økt betydelig.

Doblet forbruk

- I november 2016 ble det avlest 2745 kilowatt. Forbruket for samme periode i 2015 var 1369 kilowatt, sier Skjølås til Dagbladet.

- Forbruket har altså doblet seg, uten at vi har brukt mer strøm. Denne vinteren har jo vært så mild at vi ikke har hatt behov for å fyre mye med strøm, fortsetter han.

I desember satte han ned gradene på varmepumpa og begynte å fyre med ved. Det hadde en effekt, men forbruket ble likevel større enn året i forveien, påstår Skjølås.

Fyrer med ved

- I desember i fjor endte det totale forbruket på 2722 kilowatt, mens det i 2015 var 2252, hevder han og fortsetter:

- Dette kommer på tross av at vi så langt i vinter har brukt kanskje 30 sekker med ved – mot knappe ti vinteren 2015.

Han hevder at også strømforbruket i resten av grendelaget har økt betydelig etter at de nye strømmålerne ble installert.

- Jeg er kasserere i grendelaget og kan se at forbruket som brukes til gatelysene her har økt mellom 20 og 26 prosent etter at vi fikk ny strømmåler, sier han til Dagbladet.

- Sjekk innholdet i regningen

Kommunikasjonsdirektør Truls E.A. Jemtland i Hafslund sier til Dagbladet på generelt grunnlag at de har fått med seg omtaler i mediene om kunder som har fått økt strømforbruk eller økte strømregninger etter innstalleringen av ny strømmåler.

- Vårt kundesenter har merket noe økt pågang. Det kan være flere årsaker til dette, og vi ber kunden se på innholdet i strømregningen. Flere har fått både nettleie og strømforbruket på samme faktura. I tillegg er det viktig å sammenlikne KWH-forbruket (kilowatt per time) for enkeltmåneder over tid, eksempelvis for desember 2014, desember 2015 og desember 2016, sier Jemtland til Dagbladet.

Kontakt kundesenteret

- Vi er kjent med at de eldste strømmålerne kan gå noe saktere med årene, men der er måltallet èn prosent på 16 år, som ikke er ikke i nærheten av økningene som det er blitt rapportert om i forskjellige medier, fortsetter han og sier:

- Dersom kundene opplever økt KWH-forbruk, anbefaler vi dem å ta kontakt med kundeseneteret i deres nettselskap, så får de hjelp i saken.

Så langt har 20 prosent av befolkningen fått ny strømmåler, og det er planlagt at ytterligere 50 prosent får det i løpet av året, mens de resterende 30 prosentene får i løpet av 2018.

Saturday, February 4th, 2017 Bil No Comments
 
February 2017
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Recent Comments