(Dagbladet): Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) ble i bystyrets spørretime møtt med en rekke kritiske spørsmål fra opposisjonen om Dagbladets avsløring om arbeidsforholdene i renovasjonsselskapet Veireno.
Dagbladet har dokumentert hvordan arbeidsmiljøloven er brutt over 2000 ganger siden selskapet tok over ansvaret for søppeltømmingen i oktober.
Bjørnar Moxnes (Rødt) var overrasket over at hele 400 av bruddene skjedde fra 12. desember, som var en mandag i uke 50 i fjor.
Til Aftenposten uttalte nemlig byråden i midten av januar at det var null brudd på arbeidsmiljøloven i uke 50, og kun seks lovbrudd i uke 51 og 52.
- I dag avslører Dagbladet at Veireno har brutt arbeidsmiljøloven over 2000 ganger. Fra og med uke 50 finner Dagbladet over 400 brudd på arbeidsmiljøloven, uttalte Moxnes. Han fortsatte:
- Det er brudd på tillatelsen til bruk av utvidet overtid som selskapet fikk innvilget av arbeidstilsynet. Blant annet har ansatte jobbet 15-timersdager. Folk som kjører 20 tonn tunge lastebiler rundt i gatene våre uten å ha hvilt skikkelig, påpekte Moxnes.
Han ville vite om byråden har feil-informert befolkningen om arbeidsforholdene i Veireno.
Krevde null brudd innen uke 50
Byråden måtte innrømme at Dagbladets avsløringer kom overraskende på henne.
- Den informasjonen som Moxnes referer til fra Dagbladet ble publisert rett før dette bystyremøtet, så det må jeg få se nærmere på, sa hun fra bystyrets talerstol.
- Den informasjonen som jeg har fått var at det i uke 50, 51, 52 og uke 1, 2 og 3 var null til tre brudd på arbeidsmiljøloven i de respektive ukene. Samtidig må jeg si at jeg vil se på den saken som har kommet og få klarhet i den saken som er kommet, sa byråden.
Byråden opplyste om at Renovasjonsetaten allerede da de første bruddene på arbeidsmiljøloven ble kjent krevde av Veireno at bruddene måtte ned:
- Renovasjonsetaten har stilt krav til Veireno om at det ikke skulle være brudd på arbeidstidsbestemmelsene etter uke 50. Det er den informasjonen jeg har fått fra etaten, sa Nguyen Berg.
Renovasjonsetaten har hittil ikke besvart Dagbladets spørsmål om denne saken.
Konfrontert med egne løfter
Bjørnar Moxnes var ikke fornøyd med svarene han fikk av byråden.
- Dagbladet baserer seg på en gjennomgang av timelister, som kommunen sitter på. Gjennomgangen baserer seg altså på informasjon som byråden må sitte på og må ha tilgjengelig, repliserte Moxnes.
Han påpekte at Oslo-byrådets egen byrådserklæring gjør det klinkende klart at brudd på arbeidsmiljøloven ikke aksepteres.
«Byrådet vil innføre klare regler om utestengelse fra framtidige og pågående oppdrag ved alvorlig brudd på innkjøpsavtale eller arbeidsmiljøloven», heter det i erklæringen.
- Hvor mange flere lovbrudd kan byråden leve med før kontrakten sies opp? Når vil byråden gjøre alvor av erklæringen hvor det står at det skal innføres regler om utestengelse fra fremtidige og pågående oppdrag ved alvorlige brudd eller ved brudd på arbeidsmiljøloven, ville Moxnes vite.
Men det ville ikke byråden svare konkret på:
- Når det gjelder når vi vil gjøre alvor av ulike tiltak og sanksjoner mot Veireno, så er det noe som kommunen vurderer kontinuerlig, om hva slags sanksjoner vi skal sette inn og hvor vi skal gjøre det.
- Men jeg forventer selvfølgelig at alle som jobber for Oslo kommune skal ha vilkår som er i tråd med norsk lov, og jeg ser på brudd på arbeidsmiljøloven som svært alvorlig, sa Nguyen Berg.
Da begynte temperaturen i bystyresalen å stige.
Presset byråden til å svare
- Formann Moxnes stilte et konkret spørsmål, om det kunne settes opp et visst brudd på arbeidsmiljøloven, anbudet og kontrakten. Det ble det ikke en gang forsøkt svart på, sier Hagen.
- Og jeg må da gjenta spørsmålet fra formann Moxnes. Vil byråden gi en instruksjon til renovasjonsetaten med et antall lovbrudd for spesielt to tre uker, slik at hvis det blir flere lovbrudd enn det som er meddelt Veireno, så må kontrakten sies opp? spurte Hagen, før han poengterte:
- Det vil være – for en gangs skyld – et fornuftig spørsmål fra herr Moxnes.
Men fortsatt ville ikke byråden svare konkret.
- Som sagt så er denne nye saken fra Dagbladet for fersk til at jeg kan kommentere den.
Da ordfører Marianne Borgen skulle gi ordet til Guri Melby (V), ble hun avbrutt av Hagen.
- Fremdeles ikke noe svar på spørsmålet, sa Hagen før han marsjet ned fra talerstolen.
Melby ville vite hva byråden selv kjente til om prosessen før Veireno tok over kontrakten i Oslo. Nguyen Berg repliserte med å vise til at Deloitte for tiden er i ferd med å granske nettopp denne prosessen, men heller ikke Melby var fornøyd med byrådens svar.
- Byråden svarer fortsatt ikke på mitt spørsmål.
Da grep ordføreren inn og minnet om bystyrets eget reglement:
- Reglementet sier at det er byråden som svarer. Er man misfornøyd med svaret så finnes det altså muligheter til å stille spørsmålet på nytt igjen, eller ta det skriftlig.
Da kokte det over for Carl I Hagen:
- Jeg mener at også ordføreren har en plikt til å påse at spørsmålene skal besvares. Nå har vi tre eksempler på at byråden ikke svarer ja eller nei på konkrete spørsål som stilles.
- Byråden er ikke i nærheten en gang å forsøke å svare på de spørsmålene som stilles. Det tror jeg at ordføreren også bør vurdere.
Ordføreren tok byråden i forsvar:
- Jeg vil minne bystyrets medlemmer hvor det står at de spørsmålene som måtte komme til ordføreren og byrådet, de kan faktisk også ordføreren og byrådet nekte å svare på, sa ordfører Borgen. Hun påpekte:
- Her har altså byråden svart etter beste evne, og er man misfornøyd med svaret, så får man bruke andre virkemidler.