Archive for January 30th, 2017

Se Hellstrøm lage luksus av farsedeig

Vi har sett Hellstrøm lage ribbe. Og vi har sett han lage suppe.

I kveldens utgave av «Hellstrøms kjøkken» på TV3 lagde han den svenske klassikeren «wallenbergare».

For alle som ikke er kjent med retten kan vi røpe at den opprinnelig lages av kalvekjøtt. Men, de gode nyhetene er at den også kan lages av karbonadedeig. Ja, til nød kjøttdeig.

Wallenbergare er oppkalt den styrtrike, svenske familien Wallenberg. Familien går for å være den mest innflytelsesrike i landet og kontrollerer store deler av svensk økonomi. Ja, og kjøttboller.

Myten om wallenbergare

Skjønt, kjøttboller? Vel, det er enklere å skjønne hva en wallenbergare er om man kjenner detaljene i historien. Eller myten, rettere sagt. Og den handler om at noen i Wallenberg-familien hadde vært på kontinentet.

Historien om hvordan de kom til handler om at noen i Wallenberg-familien hadde vært på kontinentet og stiftet bekjentskap med den mousselin-teknikken. Det er altså en teknikk hvor pisket fløte blandes i en farse, og at du dermed får en mousse.

Det er vanlig å bruke det i hollandaise, slik at den blir mer, ja, kremete. Hvor populær denne teknikken er går i bølger.

Wallenbergerne hadde uansett fått dette med seg. Og da de setter seg ned på restaurant Bacchi Wapen i Gamla Stan i Stockholm tar de en prat med sjefskokken Julius “Svinet” Jansson. Straks etterpå er Jansson i gang med å piske krem og eggeplommer som han vender inn i kvernet kalvekjøtt. Før de stekes skal de vendes i brødkrumme for å få lys og fin skorpe.

Flere varianter

Hele opptrinnet, og oppskriften, ville druknet og forsvunnet om det ikke var for at en viss Tore Wretman jobbet på kjøkkenet. Han ble senere en legende i det svenske matmiljøet. Det var visstnok han som kom med navnet wallenbergare.

At det skal lages av kalvekjøtt er slett ikke nødvendig. Lag det gjerne av karbonadedeig, du oppnår akkurat samme konsistens.

Av alle klassikere kommer det alltid varianter. Og Karla Siverts lagde også en variant av wallenbergare. Da endte de på spyd!

Vi håper du får lyst til å prøve deg på denne retten etter å ha sett klippet.

I programmet får du også se hvordan Hellstrøm lager Løkringer, potetmos og en fin, rød saus til. Programmet begynner klokken 1930.

Les også: Matlagring – ikke gjør dette med tomaten.

Viestad har smakt en ekte tomat for første gang.

Slik lager du verdens beste tomatsaus

Monday, January 30th, 2017 Bil No Comments

Frp med nytt forslag om økt ulvejakt

Fremskrittspartiet har lagt fram et nytt forslag om å iverksette lisensfelling av ulv i ulvesonen.

Det opplyser en av partiets stortingsrepresentanter, Morten Ørsal Johansen, til NTB.

Forslaget ble mandag kveld diskutert i de andre partiene som står bak Stortingets rovdyrforlik – Høyre, Ap og KrF.

Tirsdag vil det eventuelt bli lagt fram for Stortinget.

- Vi vet ikke hva de andre partiene kommer fram til, men det blir lagt fram et forslag i morgen. Det er det ingen tvil om, sier Johansen.

De fire partiene samlet seg mandag for å finne en løsning på den betente ulvestriden.

- Ytterligere felling

- Vi må se på hvordan vi skal få løst denne ulvefloken, og hvordan man kan sørge for at det gis mulighet for ytterligere felling, sier parlamentarisk leder i Frp Harald T. Nesvik til NTB.


KJEMPER FOR ULVEN: Maskerte sympatisører av  dyrevernorganisasjonen NOAH aksjonerer foran Stortinget mandag mot felling av ulv. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
Vis mer

Tirsdag må klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) igjen forklare for Stortinget hvorfor han sier nei til lisensjakt på ulv i ulvesonen.

Det skapte ramaskrik i Distrikts-Norge da Helgesen før jul besluttet å kutte antall fellingstillatelser som de lokale rovviltnemndene hadde innvilget, fra 47 til 15.

Ifølge Nesvik vurderer nå de fire partiene om de skal fremme et felles forslag for å presse klima- og miljøministeren til å endre syn på ulvejakt.

Et eventuelt vedtak kan bli fattet i Stortinget tirsdag.

(NTB).

Monday, January 30th, 2017 Bil No Comments

«Westworld»-stjerna avslørte forlovelse på rød løper

(Dagbladet): «Westworld» kan sies å være en av fjorårets største tv-suksesser.

Science fiction-serien fra HBO. som handler om den noe dystopiske fornøyelsesparken med samme navn, fikk millioner av seere verden over til å klistre seg foran skjermen.

En av hovedrollene spilles av Evan Rachel Woods (29), som i serien spiller roboten Dolores. Hun får stadig en viktigere rolle ettersom sesongen ruller videre, og har i USA allerede vunnet flere priser for sin innsats.

Røpet forlovelse

Det er ikke bare på karrierefronten ting går bra for Woods om dagen. 29-åringen er også artist, og er den ene halvdelen i electropop-duoen Rebel and a Basketcase. Den andre halvdelen er Zach Villa, som hun nå deler mer enn bare musikken med.


FORLOVET: Evan Rachel Wood og musikkollegaen Zach Villa har forlovet seg. Foto: NTB scanpix
Vis mer

Under gårsdagens SAG Awards i Los Angeles kunne hun og Villa nemlig avsløre at de har forlovet seg.

Det var E! Online som først omtalte saken. En representant for paret bekrefter overfor nettsiden av Wood og Villa nå har bestemt seg for å gifte seg.

Natt til mandag, da begge gikk ned den røde løperen, hintet paret om forlovelsen. Begge hadde på seg matchende ringer i sølv, og holdt rundt hverandre foran det oppmøtte pressekorpset.

Paret skal ha møtt hverandre for et par år siden, da begge var med i samme kabaret i 2015. Kjemien mellom dem var god, som resulterte i bandet de opprettet. Nå blir det etter all sannsynlighet også snart et ekteskap mellom de to.


PÅ RØD LØPER: Under SAG Awards natt til mandag viste det nyforlovede paret kjærligheten sin overfor hverandre på den røde løperen. Begge hadde hver sin sølvring på sine respektive ringfingere. Foto: NTB scanipix
Vis mer

I kontroversielt forhold

Dette er ikke første gang Wood får oppmerksomhet for kjærlighetslivet sitt. Hun var nemlig sammen med den kontroversielle rockeren Marilyn Manson (47). I 2010 fridde han til henne fra scenen i Paris.

Det noe uventede forholdet deres fikk massiv oppmerksomhet i media, og det gikk hardt ut over den da 18 år gamle skuespilleren.

Manson har fått kritikk fra flere hold gjennom sin karriere. Han fikk blant annet skylden for skoleskytingen på Columbine High School i 1999, fordi gjerningsmennene hadde hørt på musikken hans.

Det var derfor ikke alle som tok like lett på at han forlovet seg med 18 år gamle Wood. I intervjuet forteller skuespilleren at hun falt for rockeren fordi hun var på jakt etter spenning.

- Man får et demonstempel fordi man prøver å finne ut av det og å få hendene skitne. Folk ropte hore etter meg da jeg gikk nedover gata, og du kan ikke la deg bli såret av noe sånt, sa Wood om forholdet til Rolling Stone i november.

29-åringen har også fått oppmerksomhet for et annet forhold. Hun og Jamie Bell giftet seg i 2012, men annonserte i 2014 at de hadde gått fra hverandre, etter 19 måneder som gift.

Åpen om legning

Wood er biseksuell, noe hun har vært åpen om flere ganger.

Ifølge ET Online kom 29-åringen ut av skapet i en rekke meldinger på Twitter, der hun tok et oppgjør med stereotypiene tilknyttet biseksualitet.

«Jeg har kjempet med meg selv i store deler av livet fordi jeg ikke var sikker på om jeg var homo eller hetero nok. Jeg trodde jeg aldri kom til å være lykkelig», var blant annet noe av det hun delte åpenhjertig med fansen.

Hun understreket videre at «vi eksisterer» og at man må følge sin egen vei.

De fleste meldingene hadde emneknaggen #BisexualAwareness i seg, som en oppfordring til å spre informasjon rundt legningen.

Monday, January 30th, 2017 Bil No Comments

Odd slo Kalmar på La Manga

Odd startet La Manga-oppholdet med å slå Allsvenskan-laget Kalmar 3-1 i en treningskamp mandag.

Et selvmål av Emin Nouri, og scoringer av Riku Riski og Sigurd Hauso Haugen sikret seieren for Odd i årets første treningskamp.

Veteranen David Elm scoret svenskenes eneste mål.

Odd gikk opp ledelsen på den spanske halvøya etter ni minutter da Emin Nouri klumset ballen i eget nett.

Annullering

Elm utlignet kun fem minutter senere da han fikk vende opp på seks meter før han banket ballen i hjørnet.

Odd fikk en pangstart på andre omgang da Riski sendte Odd i ledelsen etter kun 25 sekunders spill av omgangen da han rev seg løs på kanten av 16-meteren før han satte ballen i det lengste hjørnet.

Zenit neste

Dagens fineste mål sto Sigurd Hauso Haugen for da han skled ballen i mål etter et flott innlegg fra Jone Samuelsen.

- Dag-Eilev Fagermo har fått sett masse spillere. Han har fått sett gode spillere og Odd har god kontroll på Kalmar. Han har også fått se fine scoringer, oppsummerte Eurosport-ekspert Bengt Eriksen.

- Jeg er veldig fornøyd med å vinne og jeg er fornøyd med flere ting i spillet vårt, sa Fagermo til Eurosport etter kampen.

Odd møter det russiske storlaget Zenit St. Petersburg på La Manga på onsdag.

(NTB)

Monday, January 30th, 2017 Bil No Comments

- Trump sier han beskytter mot terror, men landet med borgere som har utført flest angrep i USA er ikke på lista

(Dagbladet): Det har vært stor forvirring rundt innreiseforbudet som Donald J. Trump signerte som en del av en større presidentordre 27. januar.

Innreiseforbudet omfatter personer som har statsborgerskap i Iran, Irak, Syria, Sudan, Somalia, Libya og Jemen og nekter dem adgang i USA.

I ettermiddag ble det også klart at forbudet vil gjelde for nordmenn med dobbelt statsborgerskap. I 90 dager fra 27. januar vil nordmenn som også har statsborgerskap i et av de sju aktuelle landene verken få utstedt visum eller kunne reise inn i landet.

Mazyar Keshvari, Frps innvandringspolitiske talsmann, sier det til en viss grad er forståelig at personer med dobbelt statsborgerskap også blir nektet innreise.

- Mange av disse er mennesker som har hevdet at de er på flukt, og som har oppsøkt myndighetene i hjemlandet for å sikre seg statsborgerskap slik at de kan reise tilbake. At et land som USA, som er rammet av grusomme terrorangrep en rekke ganger, ønsker bedre kontroll over hvem som kommer inn i landet er forståelig og nødvendig, mener Keshvari.

Han legger til at også europeiske land, Norge inkludert, er opptatt av det samme.

- Å føre kontroll med hvem som befinner seg i landet er en viktig oppgave for alle myndigheter. Det blir spesielt utfordrende når millioner av mennesker forflytter seg fra konfliktfylte områder. Derfor er det ikke overraskende at USA vil gjennomgå rutinene på dette feltet.

- Hvorfor ikke Saudi-Arabia?

Han stiller seg imidlertid undrende til måten Trump-administrasjonen har håndtert forbudet.

- Hva ønsker de å oppnå med dette? Hvorfor skal det vare akkurat i 90 dager? Hva vil skje etterpå? Hvorfor gjelder det disse sju landene? Han hevder at det handler om sikkerhet og fare for terror, men landet som har flest borgere som har utført flest terrorangrep i USA er jo ikke på lista.

Keshvari snakker om Saudi-Arabia, landet som flere amerikanske etterforskere hevder kan knyttes til angrepene 11. september 2001.

En granskningsrapport laget på bestilling fra Kongressen i 2002, skal antakeligvis kunne svare på hvilken rolle Saudi-Arabia hadde i terrorangrepene. Seinest i juni i fjor gravde amerikanske medier i innholdet, som ennå ikke er blitt offentliggjort, på tross av gjentatte krav fra politikere, pårørende og politi.

CIA-sjef John O. Brennan har støttet kravet om at de 28 sidene skal offentliggjøres. Han har forsøkt å avdramatisere innholdet i dem.

- Folk må ikke tolke de 28 sidene som noe bevis på at Saudi-Arabia var innblandet, sa Brennan i et intervju med den saudiskeide TV-kanalen Al Arabiya.

- Etterforskningen har vist at 11. september var forårsaket av al-Qaida, bin Laden og den slags folk.

Snakket med Saudi-Arabia i helga

Vox News er et av flere medier som også har problematisert det faktum at Saudi-Arabia ikke er på lista, samtidig som de trekker fram Pakistan og Egypt.

15 av terroristene som var involvert i 9/11-angrepene kom fra Saudi-Arabia, skriver nettstedet.

I helga gjennomførte Donald Trump flere telefonsamtaler med statsledere i blant annet Australia, Russland og Saudi-Arabia.

Ifølge en ikke-navngitt kilde Reuters har snakket med ble Trump og Kong Salaman av Saudi-Arabia enige om å jobbe sammen mot terror.

- Samtalen resulterte i en enighet om mange viktige saker, blant annet om å styrke de to landenes kamp mot terror, ekstremisme og finansieringen av terrorisme, sier kilden til nyhetsbyrået.

Mener det ikke forhindrer terror

Keshvari mener uansett at det er en logisk brist at Saudi-Arabia ikke er på Trumps liste over land det forbys innreise fra.

- At Iran er et av verdens største terrorland er det ingen tvil om, men noen av de verste terroristene i moderne tid kommer fra Saudi-Arabia. Hvordan forhindrer man terror ved å innføre noe så generelt? Ingen faginstanser har støttet denne tilnærmingen, de har heller advart mot det.

Terrorforsker ved svenske Forsvarshögskolan, Magnus Ranstorp, går imidlertid enda lenger. Han mener at innreiseforbudet kan være «ekstremt kontraproduktivt».

- Det leder til økt anti-amerikanisme, samtidig som det styrker IS og Al-Qaida sitt narrativ om Vestens krig mot islam. Det er et av de mest kontraproduktive tiltakene de kunne ha gjort, sa Ranstorp til Dagbladet i går.

- Ikke en seriøs måte å drive politikk på

Frps Keshvari sier at presidentordren inneholder flere logiske punkter, som blant annet omfanget av kvoteflyktninger landet skal ta imot, samt hvordan man best mulig skal hjelpe i nærområdene.

- Men innreiseforbudet er noe som naturlig nok vekker enorm oppmerksomhet. De klargjør imidlertid ikke detaljene rundt det. Det er rart at de innfører noe som får så store konsekvenser uten å svare på konkrete og praktiske spørmsmål. Det er ikke en seriøst måte å drive politikk på.

- Hva gjelder de andre punktene er det ting vi også diskuterer i Norge og i andre europeiske land. I vår diskusjon er det imidlertid en substans – begge parter kommer med sine argumenter og forslagene har klare formål. På dette punktet er det rett og slett uklart hva man vil oppnå, hvordan man skal oppnå det og ikke minst hvordan man har valgt ut landene som omfattes.

Samtidig trekker han en parallell til andre land som har innført innreiseforbud. Blant annet gjelder det muslimske land som tidligere har nektet personer med israelsk pass, eller til og med israelsk stempel i passet, innreise.

Blant disse er Saudi-Arabia, Libanon, Algerie, Iran, Kuwait, Libya, Malaysia og Sudan, Syria.

- Vi bør ha større forventninger til USA enn til andre land som har innført denne typen tiltak.

Monday, January 30th, 2017 Bil No Comments

Manificat glad for at Sundby ble slått av Iversen, som gjorde Northug rørt: – Stolt av gutten

FALUN (Dagbladet): I går fikk Falun en ny konge. Petter Northug (31) abdiserte. Kompisen Emil Iversen (25) tok over tronen. Måten han gjorde det på var mektig imponerende.

Lørdag lekte Iversen seg med spesialsprinterne, men ble slått på målstreken av spurtfantomet Federico Pellegrino. Meråker-gutten ble illsint og slo staven til sammen åtte ganger knallhardt i bakken, helt til den knakk.

- Jeg sa til meg selv at jeg skulle stå over tremila hvis jeg vant sprinten. Nå må jeg gå likevel, sa Iversen til Dagbladet på lørdag og sukket.

Sinnet til den vanligvis så rolige og spøkefulle gladgutten kanaliserte han til å slå Martin Johnsrud Sundby på tremila. I går avgjorde han på oppløpet med «Northug-taktikken» og var den eneste som var på pallen i begge helgas renn.

Med en ikke akkurat estetisk og stilren teknikk, klarte Iversen likevel å være den eneste som fulgte Sundbys mektige rykk i den siste motbakken. Iversens klatring var nesten en reprise av måten Northug ble VM-konge på i Falun for to år siden. Ukonvensjonelt, men kraftfullt og effektivt.

Stolt Northug

Det gjorde læremester Northug stolt.

- Var det Northug-takter over Iversen?


TRYGG PÅ EGEN FORM: Petter Northug føler han har kontroll fram mot VM i Lahti. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix
Vis mer

- Ja, det var det. Jeg er så stolt av gutten. Det er rørende, sier Northug til Dagbladet.

At han var rørt, var muligens en karakterisisk spøk, men stolt var Northug utvilsomt.

- Emil viser trøndersk ånd og vinner til slutt. I Tour de Ski gikk han og «kuket» foran i feltet og brukte opp alt av krefter. Nå har han endelig lært. Emil har vært på YouTube og lært hvordan han skal gå renn. Nå blir det penger på konto og damer i fanget for Emil, sier Mosvik-ekspressen.

- Kan Emil bli VM-kongen i Lahti?

- Ja, akkurat nå er han favoritt til det, sier Northug til Dagbladet.

Fransk hyllest

Også Maurice Manificat har stor tro på Iversen i Lahti.

- Emil Iversen var veldig sint på lørdag. Jeg leste i norske aviser at han var forbannet. Da er det typisk for en vinner å slå tilbake på den måten. Iversen er god til det meste, sier Manificat til Dagbladet.

- Synes du han minner om Petter Northug?

- Sier ikke dere nordmenn at Johannes Høsflot Klæbo er den nye Northug da? Skal dere ha to nye Northug-er? spør Manificat og ler.


TRIO: Vinner Emil Iversen vant gårsdagens tremil foran Martin Johnsrud Sundby og Emil Iversen. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix
Vis mer

Han jublet litt for seg selv da Iversen spurtslo Sundby på oppløpet.

- Det var godt å se Emil passere Sundby mot slutten og at det var han som vant. Det er bra med ulike vinnere, mener franskmannen.

Iversen takker for rosen og jublet hemningsløst etter den etterlengtede triumfen.

- Jeg skulle ha en seier i helga. Jeg fulgte Northug-taktikken. Jeg holdt igjen litt i Mördarbakken hver gang og banket til i spurten, forteller Iversen.

Northugs trygghet

Verre er det med den tidligere kongen av Falun: Northug ble nr. 31 i hans første verdenscuprenn på 57 dager. Likevel hevder han at han fikk gode svar i går.

- Jeg kjenner at kroppen er i balanse og er klar for at det som kommer. Med et par renn i NM tror jeg at jeg skal få et veldig formløft fram mot det som skal skje i Finland, sier Northug.

- Jeg er godt fornøyd med svarene i helga og at jeg får et formløft ved disse konkurransene. Det hadde jeg ikke fått om jeg gikk Tour de Ski. Det er en god positiv følelse at det går riktig vei. Nå må jeg ta det med ro, bygge overskudd, få et par gode konkurranser i NM, dra til høyden og be til høyere makter om god form.

Fem nordmenn plasserte seg blant de ti beste på tremila i dag. Northug ble nr. 31. Med andre ord styrket han ikke sine sjanser til å gå tremila i VM.

- Jeg er ikke trygg på at jeg får gå, men jeg er trygg på at jeg kommer til å være i form i VM. Jeg må vise form i NM, sier Northug.

Varsler krig

Nøkkeldagen blir lørdagens 30 km fellesstart med skibytte på Lygna. Der må Northug dokumentere form om han skal komme seg med på det norske laget på denne distansen.

Det vil igjen være en nøkkel for å komme seg inn på stafettlagene. På sprinten og femmila er Northug direktekvalifisert i kraft av å være tittelforsvarer. Men to distanser er ikke nok for at 31-åringen skal bli fornøyd.

- Det har aldri vært så mye krig om plassene som det er på skiathlon. Det blir svært viktig for alle andre enn Martin Johnsrud Sundby. Det blir en krig. På 30 km skiathlon i NM må jeg krige for en pallplass og bruke skibytte godt, sier Northug.

- Hvis ikke det går, må jeg bruke tiden fram mot VM godt. Det har blitt sagt at man må velge mellom lagsprint og 30 km skiathlon. Hvis jeg gjør en god sprint i VM, er det en god søknad til lagsprint eller skiathlon, sier 31-åringen.

På spørsmål om hvem som bør gå VM-stafetten i Lahti, vraker Northug foreløpig seg selv:

- Hvis jeg hadde vært landslagssjef, ville jeg tatt ut Emil Iversen, Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby og Finn-Hågen Krogh, svarer skistjerna.

Monday, January 30th, 2017 Bil No Comments

På 32 år har bare tre kvinner vunnet «Årets Spellemann» – Skal vi kvotere inn kvinner?

(Dagbladet): – De siste åra har vært ekstremt kvinnesterke på musikkfronten i Norge. At det ikke reflekteres i priskategorien «Årets spellemann» er rett og slett irriterende, sier Dagbladets kulturredaktør, Sigrid Hvidsten.

Lørdag fikk stjernetvillingene Marcus og Martinus overlevert vandretrofeet som følger med utmerkelsen «Årets spellemann», fra Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahll.

14 år siden

I 2014 var det rapperne Nico & Vinz, i 2013 Ole Paus, i 2012 Kaizers Orchestra, og slik fortsetter den testosteronrike lista. For, siden 2003, da jazzmusiker Silje Nergaard fikk tittelen «Årets spellemann», er det faktisk bare menn som har vunnet prisen. I mellomtida er hele 13 Spellemann-utdelinger gjennomført.

- Det er ikke det at jeg ikke unner mannlige vinnere prisen, alle som har blitt «Årets spellemann» har vært verdige vinnere, men det virker som om lista ligger latterlig mye høyere for kvinner enn menn, fortsetter Hvidsten.

- Dette reflekteres også i det at det er tydeligvis lettere for kvinner å vinne «Årets album» enn «Årets spellemann». Tre kvinner på 32 år er så skeivt at det er vanskelig å ikke se et mønster, mener hun.

Burde rettes opp

I 1985 ble priskategorien «Årets spellemann» et faktum i programmet til Norges gjeveste musikkpris. Da gikk den til A-ha. 31 Spellemann-utdelinger seinere har bare tre kvinner stukket av med det store grammofontrofeet. Det viser en gjennomgang av prisvinnerarkivet til Spellemann, som Dagbladet har gjennomført.

Det er henholdsvis sopran Sissel Kyrkjebø (1986), sanger Herborg Kråkevik (2000) og jazzmusiker Silje Nergaard (2003) som er eneste kvinnelige innslag.

- Dette er en trend som burde vært rettet opp for lengst, sier DJ, produsent og musikkskribent Martin Bjørnersen til Dagbladet.

- Underlig

- Jeg finner det underlig at komiteen ikke har greid i å ta tak i det. Det har nok noe med alle hensynene som skal tas. Stort sett kan man forsvare de enkeltstående utdelingene, men det går ikke an å forsvare denne statistikken over tid, fortsetter Bjørnersen.

For det står ikke så dårlig til med musikknorge, hevder han.

- Det er ingen tvil om at det er flere enn tre kvinner som fortjener denne prisen. Jenny Hval burde ha fått den i år, men hun anses kanskje som for smal. I fjor var det åpenbart at Susanne Sundfør burde fått den. Kygo skulle vunnet i 2014 i stedet for, sier Bjørnersen.

Men hva er egentlig kriteriene for å bli Årets spellemann?

- Elendige tall

- Det er mange parametere, og noe henter vi inn tall på. Vi ser på antall konserter, musikksalg, radiospilling, popularitet og kvalitet, sier neststyreleder i Spellemann, Larry Bringsjord til Dagbladet.

- Tre kvinnelige vinnere på 32 år. Hva tenker du om statistikken?

- Vi er klar over dette faktumet, og tallene er elendige, men dette er et komplisert spørsmål. Skal man kvotere inn kvinner, det vil de nok ikke, sier Bringsjord.

- Hvordan er nominasjonsprosessen?

- Noen ganger er det åpenbart hvem som bør vinne, andre ganger krever det mer diskusjon. Men juryen tenker ikke kvinne eller mann. De tenker bare artist. Det er det korte svaret. Lista ligger ikke høyere for menn eller kvinner, juryen tenker ikke kjønn.

Smale artister kan vinne

- Kan eksempelvis en «smal» artist som Jenny Hval vinne «Årets spellemann»?

- Ja, hun kan det, i utgangspunktet er ingenting er for smalt.

- Er strømming av musikk et kriterie?

- Nei, men man ser på det også. Nå er vi inne på et kjernepunkt, for norske artister som strømmes veldig mye i Norge er ofte musikere som lager såkalt partymusikk. At strømming er et element som skal være med, ja, men om det skal ha store tungtveiende føringer er noe annet. Går man bare for strømming trenger vi ikke Spellemann, da er det bare matematikk, sier Bringsjord.

Monday, January 30th, 2017 Bil No Comments

Regjeringen vil utvide perioden for felling av ulv

Klima- og miljødepartementet foreslår å utvide årets lisensfellingsperiode for ulv innenfor ulvesonen til 31. mars.

En endelig beslutning vil bli tatt innen 15. februar, heter det i en pressemelding fra departementet mandag.

Utvidelsen skjer for å ta høyde for ny kunnskap som nå kommer inn fra radiomerkede ulver.

- Det er hensiktsmessig å utvide lisensfellingsperioden i ulvesonen denne vinteren for å ta høyde for ny kunnskap som fortløpende kommer fra de radiomerkede ulvene. Informasjonen fra merkingen vil gi et bedre grunnlag for å vurdere felling, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

I rovviltforskriften skilles det mellom felling av ulv i og utenfor ulvesonen. Utenfor ulvesonen kan det drives lisensfelling på ulv fra 1. oktober til og med 31. mars. Innenfor ulvesonen er ulvejakten begrenset fra 1. januar til og med 15. februar.

(NTB)

Monday, January 30th, 2017 Bil No Comments

- Jeg må se ham i øynene før jeg tar en avgjørelse på det

(Dagbladet): Januar ble igjen en marerittmåned for Liverpool. Spesielt på Anfield har det vært stygt i det siste: 3-2-tap for Swansea ble fulgt opp med ligacupnederlag for Southampton, og i helga fikk hjemmepublikummet servert et nytt sjokk da Wolverhampton sendte klubben hodestups ut av FA-cupen.

Tre strake hjemmetap er ille, og dersom Liverpool skulle tape for Chelsea i toppmøtet på Anfield igjen i morgen kveld, har Jürgen Klopp ledet de røde til klubbens første fire strake nederlag hjemme siden 1923.

- I forrige uke tapte vi tre hjemmekamper, men at det var i tre forskjellige turneringer er bedre enn om det hadde skjedd i kun én, sier Jürgen Klopp, ifølge Mirror.

Må være positive

Før tapet for Swansea for en drøy uke siden, hadde Liverpool tapt kun én hjemmekamp på de siste 12 månedene, forteller Sky Sports. Faktisk er det bare en manager som har opplevd fire strake hjemmetap med Liverpool, David Ashworth. Han fikk sparken en måned senere den gangen for 94 år siden.

- Alt handler om perspektiv. Er alt forferdelig? Jeg kan ikke endre meg. Det er viktig at vi bygger på det som fungerer, og sånn bør livet være. Vi må gå for den best mulige plasseringen i Premier League – eller skal vi si enda en gang at vi har mislykkes og at vi må prøve igjen med nye spillere og ny manager. Vi må være positive, sier tyskeren, som er tydelig på hva en seier over Chelsea i kveld vil bety.

- Tre poeng, og det er mange lag i ligaen som ønsker at vi skal vinne. Men det er veldig viktig at vi ikke ser et tap her som bare det fjerde på rad. Selv om vi hadde vunnet de 10 siste før denne, så ville ikke det gjort det mer sannsynlig at vi skulle slå Chelsea, mener Liverpool-manageren.

Mulig Mané

Ett håp er selvfølgelig at Sadio Mané, på vei hjem i privatfly, knust etter å ha røket ut av Afrikamesterskapet med Senegal, kan være med på å rette skutas kjøl.


LANGT NEDE: Sadio Mane var skuffet etter å ha misset straffe for Senegal i Afrikamesterskapet. Foto: NTB Scanpix/AFP / KHALED DESOUKI
Vis mer

Mané var langt nede etter å ha misbrukt en avgjørende straffe i straffekonken, men har vært helt sentral når Liverpool har vært gode denne sesongen.

- Jeg vet ikke helt om han kan bidra mot Chelsea. Han kommer hit i kveld (mandag, journ.anm), og jeg har snakket med ham, han har det helt fint. Men jeg må se ham i øynene før jeg tar en avgjørelse på det, sier Klopp.

- Det går lettere når han er i laget. Jeg skulle ikke ønske han hadde misbrukt den straffen, men nå gjorde han det, og nå kommer han tilbake. Han er en mulighet mot Chelsea, vi får se, men i hvert fall mot Hull er det gode nyheter for oss at han er aktuell, sier tyskeren.

Må kjempe for CL

Liverpool er ute av ligacupen, ute av FA-cupen og tittelhåpet i Premier League svinner med ti poeng opp til ligalederen. 18. januar kom den eneste seieren hittil i 2017, mot Plymouth Argyle. Jürgen Klopp kan stå foran sin andre troféløse sesong på Anfield.

- Vi trenger forskjellige ting, vi trenger spillere – de vi har, pluss et par nye fjes. Men vi trenger først og fremst tro og selvtillit for å være på vårt beste. Alt er egentlig fint, men det er et interessant aspekt ved livet at alt kan endre seg på en måned. Min jobb er å formidle de rette følelsene etter kamp, og på lang sikt beholde roen og ta de rette avgjørelsene, mener Klopp.

- Hvis vi skulle klare Champions League-plass, vil det være noe å feire med Chelsea på en så fantastisk seiersrekke? Jeg mener ja. Det må vi fortsette å kjempe for. Vi må ikke snakke for mye om alle feilene vi har gjort, for vi er fortsatt nummer fire i ligaen. Det er det. Det finnes verre ting i verden, sier tyskeren.

Monday, January 30th, 2017 Bil No Comments

NRK snubler i luftforurensnings-statistikk – nok en gang

«Selv om luftforurensingen i mange norske byer har vært høy flere ganger i vinter, er ikke alle like bekymret for det de puster inn», kunne NRK melde tidligere denne måneden.

Artikkelen bygger på «en spørreundersøkelse gjort av byrået M3 på oppdrag for Blueair» (som altså er et selskap som selger luftrensere og lignende utstyr, uten at det fremgår av NRKs beskrivelse), som har funnet at:

«(Ikke alle er) så opptatt av de mulige konsekvensene lufta har for dem.

Kun 20 prosent av alle nordmenn sier de er bekymret for luftkvaliteten utendørs (…) Nesten like mange er redde for konsekvensene luften har for helsen deres.»

At dette er en lav andel, er forsåvidt en rimelig vurdering, selv om det kunne vært på sin plass å holde det opp mot noen forskningsdata om hvor mange personer som faktisk utsettes for helseskadelig luft. Slik spørsmålet er formulert, er det naturlig å tolke det som konkret relatert til din egen personlige situasjon – og det er tross alt en hel mengde nordmenn som bor og arbeider i områder av landet der luftforurensning ikke er noe vesentlig problem. (Underlagstallene indikerer da også at det er voldsomt sprik mellom svarene i tettbygde strøk og i distriktene.)

Men deretter forteller NRK oss at det angivelig er svært mange – og langt fler enn de som uttrykker bekymring – som opplever problemer med luften:

«På tross av manglende bekymring opplever i underkant av syv av ti allergilignende symptomer når de er utendørs, ifølge undersøkelsen, og hele 40 prosent merker symptomer på astma eller lungesykdom

Disse mildt sagt forbløffende tallene – at nesten halvparten av befolkningen merker symptomer på astma/lungesykdom – blir imidlertid ikke kommentert på noe mer i artikkelen. Og det viser seg da også at det slettes ikke er dette undersøkelsen viser: Disse andelene er blant de personene som har allergi/astma/lungesykdom (som utgjør ca. 25% av de spurte for allergi, under 10% for astma/lungesykdom) – ikke blant hele befolkningen.

I tillegg er dette heller ikke andelen som «opplever slike symptomer når de er utendørs» (det er selvsagt mer enn 40% av astmatikere som opplever astmasymptomer utendørs). Spørsmålet var hvor disse symptomene er «i hovedsak verst» (innendørs, utendørs, eller like mye begge steder) – altså at disse 40 prosentene er andelen astmatikere som opplever verre symptomer utendørs enn innendørs.

NRK har altså begått to av de klassiske feilene i statistikk-gjengivelse på én gang: Både å misforstå hva slags utvalg det er snakk om, og å tro at de har svart på noe annet enn det de faktisk ble spurt om.

NRK har nå (etter opptil flere henvendelser fra undertegnede, og uttrykkelig påpekning av at tallene ikke stemmer med deres fremstilling) rettet artikkelen ved å fjerne hele det uriktige avsnittet.

Og på én måte er ikke feilen så fryktelig alvorlig, rett og slett fordi de fleste leserne vil skjønne at det må være et eller annet som de (eller journalisten) må ha misforstått, ettersom det umulig kan være så mange folk som opplever slike symptomer.

Men nettopp derfor burde man også kunne forvente at noen i NRKs redaksjon stopper opp (for ikke å si steiler) i møte med et så bisarrt tall, og går den ekstra runden med tallene som raskt ville avdekket feilen. Det hender selvsagt at slike undersøkelser genuint avdekker tall som er forbløffende, men generelt får man følge mottoet om at «extraordinary claims require extraordinary evidence», og i det minste gjøre en dobbel- og trippelsjekk før man setter på trykk resultater som avviker så kolossalt fra det man i utgangspunktet ville forvente å finne.

Men i dagens tids- og produksjonspressede medievirkelighet er det dessverre rett som det er (og sikkert langt oftere enn i denne artikkelen, bare at det blir ekstra synlig her fordi tallet er så totalt virkelighetsfjernt) at man bare kjører ut de tallene man får inn (eller oppfatter at man har fått inn), uten å ta seg tid til å stoppe opp og vurdere om dette overhodet høres rimelig eller plausibelt ut.

Artikkelen er også publisert på forfatterens blogg.

Monday, January 30th, 2017 Bil No Comments
 
January 2017
M T W T F S S
« Dec   Feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments