Archive for January 27th, 2017

Satte nesten kaffen i halsen da han så likheten mellom svensk Oscar-kandidat og Clint’erns film

(Dagbladet): Mens det norske bidraget «Kongens nei» ikke nådde opp, og fikk oppmerksomhet for helt andre ting da Oscar-nominasjonene ble delt ut, kunne svenskene smile bredere.

«En man som heter Ove», som er co-produsert av norske Fantefilm, ble nemlig skjenket to nominasjoner, deriblant i kategorien beste fremmedspråklige film.

Men det er ikke alle som er like glade for suksessen. Den svenske dokumentarfilmskaperen Bengt Löfgren langet tidligere denne uka ut mot «En man som heter Ove»-regissør Hannes Holm.

- Er så lei

Han mener at historien om den sutrete gamle mannen Ove kan minne om Clint Eastwoods «Gran Torino». Ingen av hovedpersonene er særlig glad i de innflyttede, utenlandske naboene.

- Er så lei av at ingen nevner «Ove-filmen» er en copycat, så jeg har bestemt meg for å lage noen bildeeksempler. Filmen er en ren blåkopi av Clint’erns fantastiske «Gran Torino» fra 2008. Her peker jeg på noen av likhetene. Det finnes mange av dem. Grrrrr, skriver Löfgren på Facebook og linker til en fotokollasj han har satt sammen.

Likheter

I «Gran Torino» er det krigsveteranen Walt Kowalski som nettopp har mistet kona si og generelt har et kranglete oppsyn.

- Hele plottet er likt. At han ikke har noe å leve for, at han er en bitter gubbe som har mistet kona si. Walt er en gammel sur veteran, Ove en gammel fabrikkarbeider som er overflødig. Begge er patrioter, hater forandringer og sverger til biler som er laget i hjemlandet, sier Löfgren til Aftonbladet.

Han ramser opp flere detaljer:

- Begge lager hvitevarer til naboene sine og bruker utrykket «det er ikke rakettforskning». Walt sier det på engelsk, mens Ove sier det på svensk. I begge filmene kommer naboene på besøk med mat som gubbene ikke vil ha fordi det er så mye rart krydder på, men så ender de til slutt opp med å spise maten og synes det var godt likevel.

Boka «En man som heter Ove», som filmen er basert på, utkom i 2012 – fire år etter at «Gran Torino» gikk på kino. Men Löfgren forklarer at han ikke hadde reagert på boka, bare da han så filmen.

- Jeg satte nesten kaffen i halsen.

Lang tradisjon

Regissør Hannes Holm tar ikke kritikken særlig tungt, og gir Löfgren rett i at det finnes likheter.

- Så klart finnes det likheter. «En man som heter Ove» er en klassisk fortelling om en bitter mann som som endrer innstilling underveis i historien. Det er en fortelling som har gått igjen i litteraturhistorien. Og når det gjelder filmer om emnet, kan man ramse opp «As Good As It Gets», «About Schmidt», «Gran Torino» og «Nebraska». Ser man enda lenger bak i tid, finnes jo Charles Dickens-karakteren Scrooge og lignende historier i Bibelen også, sier han til Aftonbladet.

Friday, January 27th, 2017 Bil No Comments

Lyser ut sykepleierstilling på 4,46 prosent. Nå hagler skjellsordene mot Lund kommune

«Det er ledig 4,46 % fast stilling som sykepleier ved Lund omsorgssenter. Stillingen er ledig fra 01.02.17, og består av en nattevakt tirsdag i turnusuke 2»

Denne utlysningen fra Lund kommune får nå Norsk Sykepleierforbund (NSF) til å bruke sitt aller kraftigste skyts.

- Det er helt tragisk. En hån mot hele yrkesgruppen og helsetjenesten, og befolkningen som skal ta imot tilbudet. Og mot kvinner, begynner NSF-leder Eli Gunhild By.

- Ingen rettigheter

Da Dagbladet ringer har det gått noen timer fra By fikk høre om utlysingsteksten, men hun er fortsatt opprørt.

- Sykepleieren vil ikke få noe forhold til pasientene, vil ikke få noen lønn å leve av, ingen pensjon å tjene opp til, ingen rettigheter, fortsetter By.

Hun forteller at en slik stillingsbrøk er stikk i strid med den kulturen for heltidsansettelser som NSF, Fagforbundet og Delta har blitt enige med Kommunenes sentralforbund (KS) om.

NSFs leder synes utlysningen er ekstra forstemmende fordi den kommer omtrent samtidig med at Trondheim kommune har fått heftig kritikk for å ha utlyst stillinger på 10 prosent.

Trondheim kommune la seg straks flat og trakk utlysningene, slik NRK meldte i går.

- En hån, et eventyr

Lund kommunes utlysning gjelder en sykepleierstilling på en sykehjemsavdeling med 28 plasser. Ifølge Eli Gunhild By ville ingen finne på å lyse ut en slik stillingsbrøk hvis det eksempelvis var en lektor eller en sivilingeniør som skulle ansettes.

- Det er en hån, det er et eventyr, det er ikke til å tro, det er helt håpløst, sier hun om utlysningen.

Konklusjonen fra Eli Gunhild By er entydig:

- Selvfølgelig må de trekke utlysningen og utlyse en ordentlig stilling.

Men det kan ikke rådmann Trond Skjæveland i Lund kommune love.

- Nei, nei, nei, sa han, da Dagbladet ringte i kveld.

- Og jeg vil ikke drøfte det via Dagbladet, legger han til.

«Fy skam!»

Da Dagbladet ringte hadde Skjæveland lest reaksjonene utlysningen har vakt på NSFs side på Facebook. Drøyt 100 kommentarer hadde til da kommet inn, de aller fleste negative.

«Grov utnytting av folk som må “krype” for å komme inn i eit arbeidsmarked. Fy skam!», og «Pinlig dumt» var to av dem.

Da Dagbladet spør Skjæveland om hva han vil si til alle de negative kommentarene, og til at NSF mener at utlysningen er en hån, svarer han med å gi oss bakgrunnen:

- Utgangspunktet er at vi er en liten kommune med 3200 innbyggere, et lite sykehjem, få ansatte og få stillinger, og det er lenge mellom hver gang vi har ledige stillinger på 50-60 prosent, for ikke å si hundre prosent, begynner han.

- Enkelt og greit

En stilling på bare 4,46 prosent er likevel uvanlig, selv i Lund kommune. Skjæveland bekrefter at det trolig er den minste som har vært utlyst.

- Det er nok den minste, det er jo ingenting, sier han til Dagbladet.

Så forteller han hva det var som faktisk skjedde:

- Situasjonen er enkelt og greit den at en ansatt som begynner å bli «voksen» ønsket å redusere stillingen sin med én vakt, og hun jobber på natt, forteller han.

Alternativene til å lyse ut en nattevaktstilling på 4,46 prosent var ifølge Skjæveland å si nei til den ansatte, eller vente med utlysningen til den ansatte sluttet helt.

- Men det er ikke god personalpolitikk, sier Skjæveland.

Gulroten

Han mener det er umulig for små kommuner, som har små sykehjem, å oppfylle NSFs krav om heltidsstillinger.

- Da er vi nødt til å ha kommuner med minst 100000 innbyggere, sier han.

Skjæveland innrømmer at det ikke er mulig å leve av en stilling på 4,46 prosent. Fordi det er en fast stilling tror han likevel at noen kan være interessert, .

- De kan bli fast ansatt, slik at de senere kan søke på interne stillinger, forklarer han.

Om uttalelsene til By og alle sykepleierne som har skrevet på Facebook har han dette å si:

- Det er en grei tilbakemelding.

Skjæveland oppfordrer NSF til å ta kontakt med ham.

Friday, January 27th, 2017 Bil No Comments

Ulykkesfuglen Riiber mister VM. Må operere etter nok en skulderskade

(Dagbladet): Kort tid før VM i Lahti har kombinerttalentet Jarl Magnus Riiber (19) pådratt seg en ny skulderskade. Det skriver Skiforbundet i en pressemelding.

Han fikk skulderen ut av ledd i østerrikske Seefeld i dag, og må nå gjennom et inngrep. Det er nemlig tredje gangen Riiber pådrar seg en slik skade i løpet av det siste året – den fjerde i løpet av karrieren.

Dermed er sesongen over for talentet, som snart reiser hjem fra Seefeld.

I høst ble det tatt grep for å minske belastningen på skulderen til Riiber, for at han skulle få med seg vinterens sesong. Det holdt dessverre ikke.

- Vi planlegger en snarlig operasjon som vi nå fremskynder. Uansett hadde vi planlagt skulderoperasjon til våren etter utredninger siste månedene. Dette ser ut til å være en grei operasjon, og jeg har veldig trua på at Jarl vil være tilbake i 100 prosent slag før sommeren, opplyser landslagslege for kombinertlandslaget, Petter Olberg.

- Kjenner ikke så mye først

Riiber var selvfølgelig veldig lei seg etter at skuldra gikk ut av ledd på toppen, rett i forkant av at han skulle hoppe i dagens åpningsrenn i et av sesongens store mål, Nordic Combined Trippel.

- Men nå er det ingen vei tilbake. Jeg er innstilt på å starte for fullt i mai, og ser vel egentlig veldig frem til oppkjøringa av OL-sesongen allerede. Det er mange mesterskap og begivenheter de neste årene, og jeg har mye å se frem til. Jeg har også forhåpentligvis mange år igjen av karrieren, og denne skaden skal ikke ta så fryktelig lang tid å lege. Jeg får ta med meg det positive at jeg forhåpentligvis blir kvitt skulderplagene for alltid, sier Riiber i pressemeldinga.

Til NTB forteller 19-åringen at han raskt skjønte hva som hadde hendt.

- Man får et slags støt i skulderen. De første minuttene kjenner man ikke så mye smerte, men etter hvert bygger det seg opp noe helt fryktelig.

Nå skal han operere allerede i slutten av neste uke. Deretter går det fire måneder før han er konkurranseklar. Det betyr at VM i Lahti ryker. Det tar ikke unggutten for tungt.

- Det er ikke et mesterskap som er så viktig for min del.

Friday, January 27th, 2017 Bil No Comments

Gikk fra triumf til nederlag på ett døgn: – Det var helt grusomt

(Dagbladet): Forrige uke ble Magnus Vartdal (22) svenn i våpensmedlauget i «Anno» på NRK, og etter to uker med mye hardt arbeid klarte han denne uka å oppnå den gjeve mestertittelen.

Selv om Vartdal, som til vanlig er smedlærlig i ei smie på Dovre, lykkes med mesterstykket, ble triumfen svært kortvarig for 22-åringen.

Onsdag valgte meddeltaker Linn Elise Rølvåg (33) ham nemlig til førsteduellant, og i fredagens episode måtte han møte andreduellant Per Midtstue Jensen (27) til fekteduell.

Dét gikk langt ifra som planlagt for Vartdal.

- Jeg gikk jo inn i duellen med ganske høy selvtillit. Jeg tenkte at dette var noe som skulle gå veldig bra, og at det var jeg som skulle komme best ut av det, sier han til Dagbladet.


SELVSIKKER: Før fekteduellen hadde Magnus Vartal tro på seier. Den følelsen forsvant raskt da duellen startet. Foto: Frank Foss / NRK / Strix
Vis mer

- Føltes som en drøm

I duellen fikk nemlig andreduellant Jensen raskt overtaket, og han fikk inn hele fire treff før Vartdal fikk inn sitt første. Selv om det da virket som om 22-åringen hadde begynt å få teken, ble det ene treffet hans fulgt av fem nye treff fra motstanderen.

Jensen hadde allerede prøvd fekting under «Anno»-oppholdet, da han slo ut Ove Ravn Hansen (49) for to uker siden.

I dag beskriver Magnus Vartdal fekteduellen mot Jensen som et slags vond drøm.

- Duellen startet veldig brått, jeg og Per stormet på en måte rett på hverandre. Det føltes som en drøm der man prøver å gjøre noe, men hvor man ikke klarer det -uansett hvor mye og hvor hardt man prøver, sier han.


BLE UTKLASSET: Per Midtstue Jensen (t.h.) fikk raskt overtaket på Magnus Vartdal i fekteduellen. Foto: NRK / Strix
Vis mer

- Det var mange ganger jeg var helt sikker på at jeg fikk inn treff på Per, men så traff han meg først hele tiden likevel. Det gikk ikke, rett og slett, legger han til.

Overraskende tap

Da stillinga stod 9-1 i Jensens favør, fikk Vartdal endelig inn sitt andre – og siste – treff. Underveis prøvde han sitt beste for å mestre fektinga, men ingenting hjalp:

- Skal jeg bruke ett ord for å beskrive duellen så er det «frustrerende»! Jeg kunne se på Per at han fort begynte å bli sliten, selv om han tok ifra. Så jeg tenkte at jeg kunne begynne å ta ham igjen, men så fortsatte det bare i hans favør likevel. Uansett hvor mye jeg prøvde og hvor mye energi jeg hadde igjen, så gikk det ikke.

Selv om Per Midtstue Jensen tok en overlegen seier i fekteduellen, beskriver ikke Vartdal tapet som et nederlag. I dag ser han på opplevelsen med et smil.

- Jeg syntes ikke det var flaut, men på en måte virka det så rart. For jeg hadde stått på med alt annet, kjørt på hele tiden og gjort arbeidet bra, og så kom det der, hvor jeg mislyktes helt og ble rundkjørt så mye. Det var veldig overraskende. Jeg innså ganske fort at det å fekte ikke var helt min greie, hehe.

- Tungt og surt

Dermed var Magnus Vartdals «Anno»-opphold over, et knapt døgn etter at han kunne juble over mestertittelen. Han legger ikke skjul på at den brå overgangen var bitter.

- Det var helt grusomt, egentlig. Det å få den mestertittelen, det var jo to uker med ekstremt hardt arbeid. Og så dagen etter å ha klart det,, så mistet jeg det plutselig helt uten videre. Det var tungt. Og det var surt, innrømmer han.

Som smedlærling har Vartdal vært en ressurs i 2016-utgaven av 1537, men også en sterk konkurrent for de andre «Anno»-deltakerne.


KORT TRIUMF: Den ene dagen ble Magnus Vartdal utnevnt til mester i våpensmedlauget. Dagen etter røk han ut av «Anno». Foto: NRK / Strix
Vis mer

- Jeg begynte å tenke på om det var noe jeg kunne ha gjort annerledes, men det er rett og slett sånn spillet er. Det er et spill. Det å framstå som veldig dyktig er kanskje ikke alltid en fordel i en sånn situasjon som førsteduellantvalget, påpeker 22-åringen.

- Hvordan føltes det at Linn Elise Rølvåg valgte deg til førsteduellant like etter at du ble mester?

- Jeg ble ikke sur på Linn Elise for at hun valgte meg, ikke i det hele tatt. Det var jo veldig surt med den kjipe overgangen fra mestertittel til duelltap, men man må jo tenke på situasjonen som det den er – et spill, understreker han.


TUNGT: Linn Elise Rølvåg var blant deltakerne som syntes det var vanskelig å ta farvel med Magnus Vartdal i fredagens episode. Foto: NRK / Strix
Vis mer

Magnus Vartdal legger til at han gjerne skulle ha prøvd seg i turneringen framfor å bli valgt til førsteduellant, fordi han på den måten kunne ha reddet seg unna fekteduellen.

- Jeg kunne gjort det veldig bra i turneringen, men jeg fikk jo ikke sjansen til å gjøre det. Men det hadde kanskje gått som det gjorde uansett, med tanke på at jeg ble så grusa, avslutter han lattermildt.

Friday, January 27th, 2017 Bil No Comments

Nå skal Norge ta revansje

(Dagbladet): De norske håndballgutta er én kamp unna nok en historisk kamp. Første hinder på veien mot en eventuell finale er Kroatia, og kampen starter klokka 20.45 i kveld.

I Paris, i en fullsatt hall, skal Kroatia til pers. Laget som i fjor slo Norge i bronsefinalen i EM, og som senere sendte håndballgutta ut av OL-kvalifiseringen.

  • Kampen følger du direkte her hos oss, oppdater siden for siste nytt (siste nytt øverst):

Bergerud varter opp med en ny redning umiddelbart, men Kroatia snapper opp returen. Så endre det opp med nok en utvisning på O’Sullivan på grunn av holding i drakta.

Nå er det klart for fem minutters ekstraomgang.

TORBJØRN BERGERUD!!!!! Keeperen redder en straffe av Horvat når tida har gått ut og sender Norge ut i ekstraomganger!

Christian Berge tar time out. Norge er ett mål bak, og det er drøye ett minutt igjen…

Nå misser Norge fullstendig i angrep, er det nervene?

21-22 Kristian Bjørnsen skyter og scorer, etter et litt tregt norsk angrep der ingen så ut til å ville gå på mål.

20-22 Kroatia scorer og går opp i to måls ledelse, og det er bare fem minutter igjen av kampen.

Luka Stepancic drar Bjarte Myrhol ned og får en ny utvisning. Norge tar ut målvakta, men når O’Sullivan kommer alene gjennom i det digre rommet som åpner seg, skyter han over.

20-21 Der scorer kveldens blåkledde motstander igjen.

20-20 Strlek setter den for Kroatia, i andre enden bommer Bjørnsen. Heldigvis mister Kroatia ballen og Norge får et nytt angrep.

20-19 Tangen legger en vakker ball inn til Myrhol som scorer sitt fjerde i sin 200. landslagskamp.

19-19 Den norske benken raser etter en angrepsfeil av Kroatia som dommerne ikke blåser for. Musa Zeljko får sette inn 19-19, og Berge får gult kort.

19 – 18 SÅ, DERE! Magnus Jøndal sender Norge opp i ledelsen, og Norge har scoret de siste tre målene. Det er ti minutter igjen av denne nervepirrende kampen!

18-18 Norge tar ut målvakta og Sander Sagosen BANKER inn utlikningen!

Nok en utvisning på kroatene når Tin Kontrec river ned Sander Sagosen. Viktig for Norges del, og nå må de norske håndballgutta utnytte overtallsspillet.

17-18 Bergerud med nok en god redning, og Gullerud setter inn den kontringsballen! Viktig, viktig!

Sagosen serverer Gullerud vakkert på streken, som blir avblåst for tramp i det ballen triller inn.

Og så bommer Sagosen på nok en straffe!

16-18 Norge kaster bort ballen, og veteranen Duvnjak kontrer mot.

Kroatia tar nok en gang ut målvakta og fortsetter sju mot seks-spillet sitt.

Bergerud redder kveldens første straffe av Horvat: – Akkurat når vi trengte det, skriker en glad Bredeli.

Espen Lie Hansen har ikke hatt dagen i dag, og står med fire skuddbom.

16-17 Kroatia tar ledelsen igjen. Nok en gang er det Marko Mamic som scorer.

16-16 Og Sander Sagosen viser gutta hvordan man gjør det!

- Vi må ha mer høyde på Mamic. Fart ut, sier Christian Berge i time-outen Norge tar etter tre raske mål i mot.

15-16 Og der er Kroatia i ledelsen for første gang siden 7-8.

Mye stolpe ut for Norge nå, men Christian Berge applauderer guttas forsøk.

15-15 For en spenning! Stepancic utlikner for Kroatia.

15-14 Så svarer Kroatia og Mamic, og i Norges påfølgende angrep pådrar Kontrec seg en utvisning.

15-13 Sagosen skyter rundt Mamic og sender Norge opp i en tomålsledelse.

14-13 Myrhol svarer på kroatenes utlikning, og scorer sitt tredje mål på tre forsøk.

13-12 Eivind Tangen banker til igjen!

12-12 Kroatia velger å ta ut målvakta og spiller med to fler i angrep. Jøndal får en straffe mot seg, og den setter Horvat.

- Noen sier Norge har dommerne med seg, men det ser vi ikke stemmer, sa Bredeli og Svele da dommeren mente Jøndal brukte feltet for å stoppe kroateren.

12-11 Marko Mamic setter det første målet i andreomgangen.

O’Sullivan får en sjelden mulighet i angrep, men brenner skuddforsøket.

Der er kampen i gang igjen.

- Vi står bra bakover etterhvert. De må fortsette å løpe nå. Vi tror vi har mer å gå på enn Kroatia i hvert fall, sier Lund til TV 2.

- Vi holder Kroatia nede på ti mål, og det er veldig, veldig bra, sier Randi Gustad i TV 2-studioet i pausen.

Da er det pause i Paris. Norge fikk en forferdelig start på kampen, men reiste seg utover i omgangen. Norge fikk en liten mulighet på slutten, men det siste skuddet snek seg utenfor.

Det var lite som tydet på at Norge ville komme i førersetet etter de første åtte minuttene, men nå har håndballgutta løftet seg. Nå er det 15 minutters hvile, og så er det de siste 30 minuttene av denne historiske semifinalen.

12-10 Gullerud!

11-10 Kroatia scorer igjen

11-9 Kroatia får straffe, den setter Horvat knallhardt øverst i venstre hjørne.

11-8 Bjørnsen gjør opp for straffemissen og sender Norge opp i en tremålsledelse!

Bjørnsen bommer på straffe. Kroatia har også fått sin første utvisning, og tar ut målvakta i håp om scoring.

Stevanovic, Kroatias målvakt, blir byttet ut. – Han er skutt ut av mål, han blir satt på benken, roper Harald Bredeli ivrig.

10-8 I undertall banker Eivind Tangen til, og Norge leder igjen!

Sander Sagosen litt tøff og pådrar seg en utvisning. Det er Norges tredje, Kroatia har ikke fått noen.

9-9 Norge tilbake i ledelsen! Tangen setter den i ankomstfasen.

8-8 Lie Hansen forsøker seg på et skudd, men det blir reddet. Går til retur der Bjarte Myrhol vinner ballen og setter den i åpent mål. – Råsterkt av landslagskapteinen, sa TV 2-kommentator Harald Bredeli.

7-8 Dette blir tøft. To raske av Kroatia, og de blåkledde er tilbake i ledelsen.

7-7 Kroatia svarer direkte.

Tre raske av Lie Hansen

7-6 Og så, etter nesten 17 spilte minutter, setter Bjørnsen sitt tredje og Norges sjuende. Det gjør at Norge leder for første gnag så langt i kampen.

6-6 Tre raske av Lie Hansen gjør at det nå er likt!

5-6 Klassekontring av Norge gjør at håndballgutta henger på. Bjørnsen med sin andre scoring.

4-6 Lie Hansen!

3-6 Veteranen Duvnjak banker til så målet står igjen og rister!

3-5 Nok en kroatisk scoring, men Bjørnsen følger opp når kroatene kolliderer med hverandre, og setter Norges tredje like etter.

2-4 Der! Espen Lie Hansen trekker på seg to kroatiske forsvarere og banker til. To mål bak nå.

Åtte minutter uten scoring

1-4 Duvnjak setter Kroatias fjerde etter et knallhardt skudd…

1-3 Horvat får mye rom på kanten og setter kroatenes tredje mål.

En kroatisk spiller kaster seg, og klarer å lure dommerne. O’Sullivan får Norges andre utvisning før det er spilt ti minutter.

1-2 ! Endelig! Bjarte Myrhol reduserer for Norge! Det tok over åtte minutter.

0-2 Kroatia scorer i ankomstfasen. Det er spilt sju minutter og Norge har ikke scoret…

Der er Norge fullt lag. Håndballgutta holdt unna, men hadde altså en mulighet til å utlikne på straffe også.

Sagosen bommer på straffe.

Nok en god redning av Bergerud, men Kroatia får igjen tilbake ballen når Tønnesen er tøff. Den norske bakspilleren pådrar seg en tominutter.

Herlig redning av Bergerud, men Norge tar ballen når den ligger i feltet, og Kroatia får et nytt angrep.

Tønnesen forsøker seg på et skudd. Nesten en meter over mål.

0-1 Etter 1,37 minutter i angrep for kveldens blåkledde, får Kroatia en straffe når Tønnesen er litt vel tøff. Horvat setter den.

Der er kampen i gang. Kroatia starter med ballen.

Friday, January 27th, 2017 Bil No Comments

Lei skiføret i Marka? Prøv California

California har fått store mengder hardt tiltrengt regn i januar. Flere steder har det ført til oversvømmelser.

Men, selv om mye er annerledes i USA i disse dager , er det fortsatt slik også der at nedbøren gjerne kommer som snø oppe i fjellene.

Og det har den gjort til gangs.

I Mammoth-fjellene øst i staten, mot grensen til Nevada, har det falt rekordmengder med snø de siste dagene. Ifølge Los Angeles Times, er det snakk om over 20 fot – på godt norsk mer enn seks meter.


SNØKAOS: Skikjørerne elsker det, men trafikantene i fjellene i California, blir utfordret av de store snømengdene, Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Mammoth Mountain Ski Area markedsfører seg selv som det beste stedet å stå på ski og brett i California, og med de forholdene de nå har, er det vanskelig å motsi dem.

Det lokale turistkontoret påstår i alle fall at det aldri før i fjellets historie har kommet så mye snø.

- Forholdene er all time high. Vi har fantastiske muligheter for skikjøring her nå, skriver de på sine hjemmesider. Der har de også lagt ut en video som viser snøeldoradoet.

Med over seks meter snø bare i januar, regner skistedet med at de vil ha snø til langt ut på sommeren.

Det har generelt vært mye nedbør i California denne vinteren. Både i oktober, desember og nå i januar har staten, som har vært sterkt plaget av tørke og vannmangel, fått store mengder regn, de fleste vannreservoarene er fulle og tørketiden ser ut til å være over.

Og – mer er i vente i følge meterologene.

Til skifolkets store glede.

Friday, January 27th, 2017 Bil No Comments

Politimann siktet for seksuell omgang med mindreårig jente

(Dagbladet): En politimann i 30-åra er siktet for seksuell omgang med ei jente under 16 år.

Dagbladet får bekreftet fra det aktuelle statsadvokatembetet at mannen er under etterforskning.

- Jeg har vært involvert i saken ettersom politidistriktet hvor personen er ansatt ikke er habilt til å etterforske saken. Saken vil derfor etterforskes av et annet politidistrikt, sier statsadvokaten i det aktuelle statsadvokatembetet.

Oppnevnt forsvarer

Politimannen, som ikke er varetektsfengslet, har fått oppnevnt forsvarer.

- Han er gjort kjent med siktelsen og forholder seg til det han er siktet for. Per nå har vi ikke fått innsyn i dokumentene, sier mannens forsvarer.

- En personalsak

Politiet i politidistriktet hvor mannen jobber, ønsker ikke å kommentere etterforskningen ettersom de er tatt av saken av habilitetsgrunner.

- Vi håndterer dette som en personalsak nå. Det er alltid problematisk for oss når en person som er ansatt i politiet blir siktet for et straffbart forhold, sier politimesteren i politidistriktet.

Strafferammen for seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år er fengsel i inntil 6 år.

Friday, January 27th, 2017 Bil No Comments

Dropper treningsleir grunnet terrorfrykt

Ulrik Yttergård Jenssen (20) blir ikke med Tromsø på treningsleir i Tyrkia. U21-landslagsspilleren frykter terroraksjoner.

– Det er så enkelt at jeg ikke er så begeistret over den situasjonen som er i Tyrkia. Jeg har tidligere vært oppi den terrorsituasjonen som var i Frankrike. Og det var ikke noe hyggelig. Derfor har jeg valgt ikke å bli med til Tyrkia, sier Ulrik Yttergård Jenssen til NRK.

Han bodde i Lyon da Paris ble rammet av terror i november 2015.

– Så du føler deg ikke komfortabel med å reise til Tyrkia nå?

– Ja, rett og slett. Det var spesielt å oppleve at terror kunne skje så nært deg da jeg bodde i Frankrike, du gikk hele tiden og så deg over skuldra. Og jeg tippet jeg ville reist til Tyrkia med den følelsen. Derfor velger jeg å stå over, sier Jenssen til NRK.

Han skal dessuten på treningsopphold i en annen klubb. NRK melder at klubben det er snakk om er nederlandske Groningen, der storebror Ruben Yttergård Jenssen allerede spiller.

Danske Silkeborg skrinla nylig sin treningsleir i Tyrkia.

(NTB)

Friday, January 27th, 2017 Bil No Comments

Trump er en omvei ut av EU

La ingen være i tvil. Theresa May holder seg – til tross for selvfølgelige høflighetsfraser – for nesa i møtet med Donald Trump i Washington i kveld. Prestedatteras møte med kongen av Miss World med sin Playboy-aura, er et dykk ned i en vulgær verden.

Før Trump ble valgt i november i fjor – da London ennå diskuterte om man skulle tillate Trump innreise til Storbritannia eller ikke, etter en av hans rasistiske kommentarer – sa May at Trumps oppfatning av muslimer var «splittende, uhensiktsmessige og gale». Og selv hennes utenriksminister – den notorisk udiplomatiske diplomaten Boris Johnson – ga uttrykk for en klar tanke, da han sa at Trump var «uegnet» til å styre USA.

Etter valget og innsettelsen av Trump har selvsagt pipa fått en annen lyd, og Theresa May tar det med rette som en fjær i hatten at hun er den første regjeringssjefen som får foretrede for president Donald Trump. Regjeringen til May har snudd seg rundt, og er innstilt på å bruke valget av Trump så godt den kan. Johnson sier nå at valget av Trump er positivt for Storbritannia, og ryktene sier at til og med dronningen skal spille rollen som agn for å få Trump på kroken.

Det jobbes ifølge The Economist for et statsbesøk til Storbritannia til sommeren, der høydepunktet skal være at Trump spiller golf på dronningens eiendom på Balmoral, hennes skotske slott. Trumps mor – som presidenten sier sto ham veldig nær – kom som kjent fra Skottland, og var en stor beundrer av Dronning Elisabeth i hele sitt liv. Og Trump er en lidenskapelig golf-spiller. Det er så fall to fluer i en smekk – smack, smack – og som tatt ut av et kapittel fra 1800-tallets diplomatiske lærebok, der herskerens ego ga diplomatisk spillerom.

Og det er omtrent dit president Trump vil ta oss tilbake. I møtet med de republikanske kongressmedlemmene torsdag fikk vi enda et glimt inn i hans verden. Han sa at han bare ville forhandle avtaler med enkeltland, og at han ville gi land en frist på 30 dager for å få på plass en bedre avtale, for USA, for da ville de komme tilbake for å trygle om en avtale, mente han.

Selv om May tar opp både Nato og Russland med Trump, er handel det viktigste. Utgangspunktet for Storbritannia er å skaffe seg så gode bilaterale handelsforbindelser med USA som mulig. Drømmen er at gode betingelser med USA vil skape en sterkere forhandligsposisjon med EU når forhandlingene om å melde Storbritannia ut av EU starter i mars. Det optimale for May er å få en avtale med USA som er like god for landet som EUs indre marked er nå. Både EU og May har gjort det klart at tilgang for Storbritannia til EUs indre marked forsvinner med medlemskapet.

Men selv om Trump er både uvitende om historie, og ikke har noe forhold til de politiske og ideologiske bånd som det har vært mellom Europa og USA etter 2. verdenskrig, så er han ikke dum. Han vil ha «Amerika først» på et veldig bokstavelig vis, og framstår som både en proteksjonist og en økonomisk nasjonalist. Så kanskje er Mays fremste våpen å bruke dronningen som agn for en fortsatt kjendiskåt Trump.

Friday, January 27th, 2017 Bil No Comments

- Absolutt motstander av Gardermoen-utbygging

Venstre lover regjeringspartiene kamp dersom de foreslår å godkjenne ny rullebane på Gardermoen. Også KrF vurderer å kaste seg på.

Byggingen av en tredje rullebane på lufthavnen kan dermed blir en ny klimabombe på Stortinget, skriver Vårt Land.

Avinor og transportetatene har tatt til orde for utbyggingen i sin anbefaling til Nasjonal Transportplan. Men da saken var oppe til høring i bystyret i Oslo, ble Høyre og Fremskrittspartiet nedstemt av de andre partiene, som frykter økt flytrafikk og heller vil satse på lyntog.


SIER NEI: Abid Raja, transportpolitisk talsmann i Venstre. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

– Venstre er absolutt motstander av dette og kommer ikke til å støtte det i Nasjonal Transportplan. Både miljøhensyn og støyhensyn taler sterkt imot en tredje rullebane, sier Abid Raja, transportpolitisk talsperson i venstre, til Vårt Land.

KrF er ikke like bestemt som arbeidsmakkeren, men ønsker ikke å gi grønt lys for en ny rullebane i vår.

– Vi må gi det mer tid. Vi vil ikke gå inn for det i den perioden i Nasjonal Transportplan (2018-2029) som skal behandles nå, sier samferdselspolitisk talsperson Hans Fredrik Grøvan.

Avinor har sammen med andre transportetater beregnet at antallet flypassasjerer på Gardermoen vil over dobles til 52,7 millioner årlig i 2060.

Møreforsking har utredet konsekvensene av en tredje rullebane på oppdrag for Avinor, og konklusjonen er at utbyggingen har god samfunnsøkonomisk lønnsomhet. Dessuten mener forskningsinstitusjonen at klima- og ulykkeskostnader i sum vil være de samme med eller uten en tredje rullebane. (NTB)

Friday, January 27th, 2017 Bil No Comments
 
January 2017
M T W T F S S
« Dec   Feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments