Fem menn og to kvinner er pågrepet i Amsterdam i Nederland og i Valencia i Spania, mistenkt for et ran som fant sted i februar i 2005.
Politiet mener at de sju mistenkte er tilknyttet ranet hvor diamanter og juveler for en verdi at 67 millioner euro, noe som tilsvarer rundt 600 millioner norske kroner, ble sjålet.
Kledde seg ut
- Politiet pågrep fredag 20. januar og lørdag 21. januar totalt sju personer i forbindelse med diamantranet på Schiphol i 2005 og hvitvasking av penger, opplyser politiet i en pressemelding.
Alle de sju er nederlandske statsborgere.
Væpnede ranere slo i 2005 til mot en pansret KLM-bil i et sikret område av flyplassen Schiphol i Amsterdam.
Alle ranerne skal ha vært utkledd som flyplassansatte og klarte å komme seg ubemerket inn på området. De ranet til seg juvelene idet de ble fraktet over fra verditransportbilen og inn i et fly som skulle til Antwerpen.
KLM-ansatte ble truet med pistol, men ingen ble skadd under ranet.
Et av de største ranene i landets historie
Nederlandske myndigheter satte umiddelbart 25 etterforskere på saken.
Enkelte av diamantene ble funnet i en fluktbil like etterpå, mens resten, verdt rundt 390 millioner, fortsatt er forsvunnet.
Fire andre ble pågrepet kort tid etter hendelsen. Ranet er et av de største i Nederlands historie.
Likheter med ran i 2013
I februar 2013 fant et diamantran sted på flyplassen i Brussel. Flere har sammenliknet de to ranene.
Business Insider skriver at diamantene som ble ranet i begge tilfeller var uslipte, noe som betyr at det er vanskelig å fastsette nøyaktig verdi.
Også i Brussel kledde ranerne seg ut som flyplassansatte og ranet til seg en bil som vanligvis brukes av belgiske sikkerhetsmyndigheter. Ranerne hadde tilgang til rullebanen i 20 minutter før flyet skulle ta av. Denne gangen skulle flyet til Zurich.
Fordi ranerne i begge tilfellet har virket å vite når det var best å slå til, har etterforskerne antydet at de muligens har fått hjelp fra flyplassansatte, ifølge Business Insider.
Rundt 400 CIA-ansatte var til stede under dagens møte. Trump fortalte dem at de var veldig spesielle og fantastiske mennesker, og at han stiller seg 1000 prosent bak dem.
- Det er ingen som føler like sterkt om etterretningsmyndighetene og CIA enn Donald Trump, sa han under den direktesendte tv-opptredenen.
Turbulent forhold
Ifølge Reuters var det forventet at Trump skulle takke hele den amerikanske etterretningstjenesten.
Han gikk også langt i å antyde at det var etterretningstjenesten som hadde lekket rapporten utarbeidet av den pensjonerte, britiske etterretningsagenten, som omhandlet den nye presidentens forhold til Russland. Opplysningene som framkom av rapporten var kompromitterende, og omhandlet blant annet gunstige eiendomsavtaler i Russland, og Trumps kjennskap til hackingen.
Det er ennå ikke konkludert med om opplysningene er troverdige.
- Stor betydning
Under møtet i dag var det fungerende CIA-direktør Meroe Park som først tok mikrofonen.
- CIAs forhold til presidenten har hatt stor betydning for styrken og sikkerheten til nasjonen vår.
Videre fortsatte visepresident Mike Pence:
- Jeg kan forsikre dere om at den nye presidenten og hele administrasjonen anerkjenner og setter pris på det alle menn og kvinner i den amerikanske etterretningsmyndigheten ofrer.
Ifølge CNN har Trump nå lagt skylda på mediene for det angivelige bruddet mellom hans administrasjon og amerikansk etterretningstjeneste.
- Det er løgn
Trump benyttet også anledningen til å kommentere bildene som i går florerte på nett, og som viste hvor mange som var til stede under hans innsettelsesseremoni, sammenliknet med på Barack Obamas.
- Det så ut som halvannen million mennesker, det spiller ingen rolle hvor mange det var. Så viser mediene en tom plass, og det er en løgn. Vi tok dem, og vi tok dem på en praktfull måte.
- Jeg elsker ærlighet og jeg liker en ærlig dekning, sa han, med et stikk til Time Magazine-journalisten som skrev en sak om at Trump hadde fjernet Martin Luther King-statuen i Det hvite hus, noe som viste seg ikke å stemme.
Hundretusenvis demonstrerer
I dag har hundretusenvis av kvinner tatt til gatene for å demonstrere sammen i protest mot Donald Trump.
«Women’s March»-arrangementet oppfordrer både kvinner og menn til å gå i tog for å kreve respekt for kvinners rettigheter.
Arrangementet startet med en Facebook-gruppe timer etter at valget var avgjort i november. Det skulle i utgangspunktet finne sted i Washington D.C, men har siden spredd seg til resten av verden.
I Oslo gikk flere tusen i dag i fakkeltog mellom Youngstorget og Stortinget, og både politikere og kvinnerettsforkjempere sto på talerstolen.
Donald Trump nevnte ikke demonstrasjonene med et ord under dagens møte med CIA.
(Dagbladet): Fredag formiddag rammet et snøskred et hotell i Abruzzo-regionen i Italia.
40 timer etter viser en video hvordan fire barn blir dratt opp fra snømassene, ifølge Sky News.
Den første, en jente i rosa jakke, blir etterfulgt av en gutt. Så følger et barn til. I videoen kan en tydelig høre jubel fra redningsarbeiderne.
Barna er nå brakt til et sykehus i byen Pescara. De skal ikke være hardt skadd.
- Bravissimo
En av barna som har blitt reddet er ni år gamle Edoardo Di Carlo, ifølge Associated Press. Han spilte biljard da det voldsomme snøskredet kom.
Da redningsmennene hans spurte om det var andre der, skal han ha svart: «Bare moren til det andre barnet».
- Bravissimo, skal hjelpearbeiderne ha ropt da de fikk dratt ham ut, ifølge Associated Press.
Totalt er fem mennesker bekreftet omkommet.
Redningsmannskapene har fortsatt minst femten mennesker å lete etter, skriver BBC. De opprinnelige meldingene gikk ut på at 29 var savnet, derav 22 gjester og syv ansatte.
Ifølge kanalen har redningsmannskapene fått kontakt med enda en overlevende, men ikke fått personen ut ennå.
Stemmer hørt i ruinene
I tillegg skal stemmer ha blitt hørt nær de sammenfalne ruinene etter hotellet, ifølge italienske medier.
Hotellet ligger rundt 160 kilometer fra Roma og omkring 50 kilometer fra Pescara, og redningsarbeidet har blitt hindret av snøen.
Den har blokkert veiene opp til hotellet. Det varme været har også betydd forsinkelser i redningsarbeidet, fordi snøen nå er tung og vanskelig å skuffe unna, ifølge BBC.
Håpefull borgermester
Likevel er Ilario Lacchetta, borgermester for den lille byen Farindola, svært håpefull med tanke på det videre redningsarbeidet.
- I dag er en dag i håpets tegn. Det er et mirakel på vei, sa Lacchetta i etterkant av at fire voksne mennesker hadde blitt reddet ut av hotellet natt til i dag, ifølge Sky News.
(Dagbladet): To menn i 20-årene skal ha truet en mann inn i bil i Bergen. Deretter utsatte de offeret for vold og ranet ham, ifølge Bergens Tidende.
De mistenkte gjerningsmennene er nå pågrepet, skriver politiet i Hordaland på Twitter.
Begge to blir innsatt i varetekt.
- Mannen hevder han har blitt truet med kniv, og utsatt for slag og spark. Etter en stund klarte vi å komme på sporet etter de to som vi mener er mistenkt. De ble stanset i et kjøretøy på en annen side av sentrum, sier operasjonsleder Bjarte Rebnord til Bergens Tidende.
Overfor avisa vil politiet ikke oppgi hvor ranet skjedde, bortsett fra at det inntraff nær Bergen sentrum.
Både offeret og de to mistenkte skal avhøres i løpet av lørdag kveld, oppgir politiet overfor Bergens Tidende.
(Dagbladet): Ronny Deila kunne notere en haug med unggutter som blomstret mot et solid Strømmen-lag i Valhall fredag, og var fornøyd med Vålerengas 3-2-seier over Obos-laget.
På tribunen satt også Vålerengas sportsdirektør, Kjetil Rekdal. Torsdag lanserte flere fotballprofiler Rekdal som et naturlig valg som ny landslagstrener. Etter nei fra Ståle Solbakken og Ole Gunnar Solskjær, burde Rekdal være perfekt, mener blant annet Dagbladets Morten Pedersen.
Taus Rekdal
Men Rekdal selv har ikke hørt noe fra verken Nils Johan Semb eller noen av de andre som jakter ny, norsk landslagssjef.
- Norge trenger en trener som kan gjenreise vinnermentaliteten. En som stiller tydelige krav. En som vet hvor vondt det er å tape. Ja, som de facto hater det. En hvis fotballøye er brutalt ærlig. Og Kjetil Rekdal kan være en sånn type satt i de riktige omgivelsene, skriver Morten Pedersen.
Rekdal selv forholder seg taus til alt sammen. Torsdag sa han likevel dette til Dagbladet om at han bør være en kandidat.
- Jeg har mer enn nok med Vålerenga nå. Jeg ønsker ikke å bidra til noe mer spekulasjoner rundt landslagsjobben.
Men Vålerenga-trener Ronny Deila mener også det er naturlig at Rekdal diskuteres.
- Det tenker jeg er en riktig ting. Han har masse erfaring som klubbtrener, både nasjonalt og internasjonalt. I tilleg har han masse erfaring som spiller og han vet hva det dreier seg om. Han var med på den gode perioden til Norge også. Det er naturlig at han blir dratt inn i de diskusjonene, sier Deila til Dagbladet.
- Syns du det er rart ingen fra forbundet har snakket med ham?
- Jeg kan ikke uttale meg om hva slags prosesser som blir gjort i NFF. Det får dere stå for. Det interesserer meg ikke så veldig mye, må jeg ærlig innrømme. Vi håper på å beholde Kjetil her, vi, så får vi se hvordan det går.
Lanserer Hodgson
Toppfotballsjef Nils Johan Semb skriver i en tekstmelding til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere noe rundt landslagsprosessen. Om Rekdals mange gamle feider med forbundet påvirker kandidaturet i negativ retning, får vi med andre ord ikke vite før noen i forbundet tar bladet fra munnen og forteller hvorfor de ikke har vært i kontakt med Rekdal.
Deila tror det bare er et spørsmål om tid før telefonen til Rekdal kommer.
- Kjetil bør selvfølgelig være en kandidat. Det er han helt sikkert også. Så vet jeg ikke hva slags prosess de kjører eller hvordan de tenker, sier Deila.
- Hvilke andre kandidater ser du som aktuelle?
- Jeg mener Roy Hodgson er en kjempekandidat, han er en topp internasjonal trener. Det er en mulighet. Hvis ikke har du Dag-Eilev, Skullerud, du har andre som har gjort det bra også. Men igjen, dette bruker ikke jeg veldig mye energi på.
ZAKOPANE (Dagbladet): Rennet var over. De norske hopperne hadde forsvunnet for lengst. Men igjen sto flere tusen tilskuere. De ventet på én mann: Hjemmehelten Kamil Stoch (29).
Da han dukket opp, brøt kaoset løs.
Den polske storhopperen måtte ha hjelp av 20-30 vakter for å komme helskinnet ut av bakken i Zakopane lørdag kveld.
Publikum rev og slet i Stoch, som delte ut autografkort. Til slutt måtte han bare gjøre kort prosess og løpe vekk.
Totalhavarerte
Makan til scener i en hoppbakke skal du lete lenger etter. Polen hadde ikke engang vunnet lagkonkurransen i verdenscupen. Det gjorde Tyskland – med Polen på andreplass og Slovenia som nummer tre.
Nordmennene havarerte og ble nummer fem.
- Vi ble rett og slett hoppet ifra, sier Tom Hilde til Dagbladet.
Nest verst
Zakopane i Polen inviterte til fest. Men nordmennene meldte seg tidlig ut og måtte spille femtefiolin.
Som lag går vi mot den neste verste sesongen under Alexander Stöckl. Bare 2013/2014 er verre når vi legger sammen alle poengene i nasjonscupen.
- Det er ikke det helt store med 5. plass. For å kjempe om seier må vi ha tre-fire meter mer i hvert av de åtte hoppene, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.
I den forrige lagkonkurransen – i Klingenthal i Tyskland – ble vi nummer fire. Dermed koker det ned til at Norge bare har prestasjonene til Daniel-André Tande å lene seg på denne sesongen.
Kongsberg-hopperen er nummer to i verdenscupen, bak Kamil Stoch.
23.000 tilskuere
For nordmennene er det bare å glemme dagen i bakken, og heller nyte hoppsportens posisjon i Polen. På lagkonkurransen i dag var det 23.000 tilskuere. Utsolgt. På det individuelle rennet i morgen, vil det også være 23.000 tilskuere. Like utsolgt.
Sannheten er at billettene til verdenscuphelga har vært revet bort i over én måned. Derfor befant det seg like mange tilskuere utenfor hoppanlegget som innenfor.
- Vi har noe å lære, sier Tom Hilde om det polske arrangementet.
Eventyr
Den virkelig store hoppeventyret i Polen startet med Adam Malysz da han vant Hoppuka i 2001. Nå har Kamil Stoch overtatt hans posisjon. Han er ennå ikke like populær, men er på god vei.
I Wielka Krokiew-bakken var også kona Ewa Bilan-Stoch. Hun er en ivrig fotograf, og hadde tilganger til alle seksjoner under rennet. Ekteparet er fra Zakopane.
Hun måtte tåle noen slengbemerkninger da hun gikk gjennom folkemengden etterpå. Men virkelig kaos ble det da ektemannen kom.
Muligens var det litt anstrengende der og da. Men vaktene gikk inn med hud og hår og reddet situasjonen i land.
Sergio Ramos scoret begge målene da Real Madrid startet en ny seiersrekke med 2-1 over Málaga i spansk 1. divisjon lørdag.
Storklubbens rekordrekke på 40 kamper uten tap i ulike turneringer tok slutt med to strake tap mot Sevilla og Celta i serie og cup. Lørdag var Real Madrid tilbake på vinnersporet og trygget serieledelsen.
Klubbens tilhengere viste imidlertid tegn til utålmodighet da de tidlig i oppgjøret pep mot Cristiano Ronaldo. Superstjernen, som rasket med seg det meste av priser og titler i 2016, har fått en treg start på 2017 og misset stygt alene med keeper tidlig i kampen.
- Noen ganger har man problemer, og da trenger man tilhengernes støtte, sa trener Zinedine Zidane poengtert.
- Jeg vil ikke kritisere fansen, for de betaler mye for å se oss. Men med så mange kamper og mange skader, trenger spillerne å føle tilhengernes kjærlighet noen ganger. Det gjelder treneren også.
Skader
Marcelo haltet av banen med en lårskade i første omgang, og Luka Modric måtte også ut med skade fire dager før returkampen mot Celta i cupen.
Gjestenes Chori Castro hadde et stolpeskudd på 0-0, men ti minutter før pause raget Ramos høyest i lufta og stanget inn et hjørnespark fra Toni Kroos. Åtte minutter senere noterte midtstopperen sitt åttende mål for sesongen, men han burde nok vært vinket av for offside da han satte inn et frispark fra Kroos.
Málaga venter fortsatt på sitt første poeng under trener Marcelo Romero, som overtok da Juande Ramos overraskende trakk seg i desember. Laget viste kvaliteter på Santiago Bernabéu og skapte ny spenning da Juanpi satte inn en keeperretur fra Keylor Navas.
Stygg miss
Carlos Kameni holdt på å slippe inn et fryktelig tabbemål på motsatt side av banen da et tilbakespill rullet under foten hans, men Málaga-keeperen greide å løpe opp ballen og stoppe den. Han nektet også Ronaldo scoring på returen.
Ronaldo måtte se sitt beste forsøk treffe stolpen, og bare en god redning Navas på et forsøk fra Castro nektet Málaga poeng.
I en annen kamp lørdag vant Espanyol 3-1 over Granada med mål av José Antonio Reyes, Pablo Piatti og Marc Navarro.
Du kan se ham på tv-skjermen på tirsdagskveldene, der han slentrer rundt blant verdens flyktninger. Lager basketballkurv av et gammelt sykkelhjul, en sånn kurv han selv hadde som barn, og henger det opp i en leir i Libanon. Snakker med desperate, sinte menn som har sittet fast i en flyktningleir i Italia i ti år, og hører på innvandringsmotstandernes frykt for framtida.
Leo Ajkic husker en gang han selv var livredd. Han var ti-elleve år gammel. Sammen med moren og lillesøsteren hadde han flyktet fra Bosnia til morens familie i Kroatia.
Faren var allerede kommet seg til Norge. Leo hadde kranglet med en av gutta i gata. Kastet stein på ham. Samme ettermiddag ringte faren til gutten på døra, han hadde med seg gevær, og lot det peke mot Leos hode. Leo skulle holde seg unna sønnen hans, hvis ikke ville han drepe både ham og familien. «Jeg vet du er sønn av en bosnier», sa mannen.
- Det er det drøyeste jeg har opplevd. En voksen mann som truer med å drepe et barn. Jeg torde ikke havne i flere slåsskamper etter det der.
Få ut det verste
Leo Ajkic tvinner sin korte lugg, mens rynkene i panna blir dypere. Han sier han vet hva mennesker er i stand til å gjøre når de kommer i ekstreme situasjoner, som i krig.
- Det er i krisesituasjoner du ser ditt sanne jeg. Og andres. Takk gud for at vi bor i et samfunn der vi slipper å vise fram våre verste sider.
Han har plassert sine nærmere to meter på en pinnestol, tatt av lua og to hetter, og bedt om grønn te med honning. I 364 dager i strekk jobbet han for å få NRK-serien «Flukt» i havn.
Det fineste han opplevde, var gleden. Hos barna, og hos de voksne. «Hvordan kan disse menneskene være glade», tenkte han, og så seg rundt. I overfylte leire, på skipsdekket etter at de var reddet fra drukningsdøden, så var det mennesker som smilte til ham.
- Eller da vi spiste middag hos en syrisk familie i en leir i Libanon. Bestemoren var så stolt av matlagingen sin, og det smilet vi fikk da vi likte maten hennes, det var ekte.
Leo Ajkic smiler fort. Han har brukt sin egen flyktninghistorie i mange møter. Den kom så nær.
- Det skulle bare mangle at ikke jeg åpnet meg, det handler om å gi og å få. Ikke ta. Jeg tror mange så et håp i meg. Jeg er en av dem som har fått en mulighet.
Mulighetenes mann
Det er det han vil med dokumentarserien, han vil at vi skal se på de 65 millioner menneskene på flukt i verden ikke bare som 65 millioner problemer, men også som 65 millioner muligheter.
Elleve år gammel kom Leo Ajkic som flyktning til Norge. Til Bergen, og Løvstakken. Et sted der de kommunale boligene var mange, og der alenemødre var et vanlig syn.
- Det var mange der som manglet et eller annet. Jeg tror jeg ville følt meg ordentlig utenfor hvis jeg var kommet til et superrikt område, mens integreringsprosessen fungerte der. Det ble «oss» i Løvstakken.
Så laget han seg et nettverk. Vennene ble familie, fordi familien i Norge var så liten.
Maktkamp og splittelse
Fram til Leo Ajkic ble 18–19 år, ville han flytte tilbake til Bosnia. Han skulle jo hjem igjen.
- Så skjønte jeg at det ikke kom til å skje. Jeg begynte å forstå problemene i det gamle hjemlandet mitt. Splittelsen som gjorde av vi hadde måttet velge side. Jeg vil si at Mostar fortsatt er en splittet by. Det ville vært som om Oslos øst- og vestkant hadde to religioner, to folkeslag. Der den ene delen bygger moskeer, den andre kirker.
Armbevegelsene blir stadig større. Han sier hjemlandet hans er satt hundre år tilbake i tid.
- Etternavnet mitt er muslimsklingende. Under krigen måtte vi ta mammas kroatiske etternavn, og ljuge om at pappa var død. Jeg er ikke religiøs, men lenge var jeg sur på religion. Mente det var det dummeste som er oppfunnet. Religion var årsaken til krig. I dag tenker jeg at det finnes gode og onde mennesker.
Indianer eller kokk
Leo Ajkic hadde aldri en plan om bli journalist. Han skulle bli indianer, når han så cowboyfilmer var han sikker på at indianerne var dem som hadde rett. Så gikk han fra å skulle bli tennisspiller, til basketballspiller.
Han får det beste ut av både seg selv og andre når han spiller på lag. Deretter sto kokk med egen restaurant på ønskelista. Men faren mente det ikke var bra nok.
- Han prøvde å få meg til å forstå verdien av utdanning.
Ajkic har vært i hip hop-miljøet siden det startet i Bergen, men aldri sunget så mye som en linje. Han driver et selskap med gamle kamerater, og gir ut andres musikk hvis det passer seg sånn.
I 2007 begynte han med lokal-tv i Bergen. Han har vandret i gangene på NRK i mange år, og jobber nå i P3 med det han kaller kortreist tv. Går ut og filmer en dag, sender det på nett et par dager seinere.
Lite fordommer
- Jeg har møtt overraskende lite fordommer etter at «Flukt» kom på skjermen.
Han fortsetter å tvinne luggen.
- Så er jeg heller ikke ute etter å presse nordmenn til å ta stilling til flyktningdebatten. Men jeg vil vi skal tenke over hvordan vi tar imot de 8000 som er bestemt at skal komme hit.
- Hva tenker du om Norges innvandringspolitikk?
- Norge er en av de strengeste landene innenfor innvandringspolitikk i Europa. Jeg har lært – i Norge – at vi skal hjelpe folk som trenger det. Globalt ansvar. OneLove, smiler han.
(Dagbladet): Mange fristes til å bruke passet sitt helt frem til utløpsdatoen – som vanligvis er 10 år fra de fikk passet utlevert. Men, det kan være smart å be en kollega eller venn å sjekke at passet ditt faktisk er gyldig.
- Passinnehaveren er selv ansvarlig for at bildet i passet ligner på deg selv. Har du forandret deg eller har utseendet ditt endret seg mye i løpet av noen år så kan det bli utfordringer ved en eventuell passkontroll. Vi anbefaler da å kjøpe/fornye passet, sier Gitte Hessenschmidt, avdelingsleder ved utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.
Noen har endret hårfarge, mistet hår eller forandret seg såpass mye at de ikke lenger ligner på bildet på passet. Dette kan være vanskelig å avgjøre selv, så be gjerne noen andre om litt hjelp – i god tid før reisen starter.
- Det samme gjelder dersom passet ditt er slitt eller har en tilstand som kan være utfordrende i en eventuell passkontroll. Da anbefaler vi å fornye passet, sier Hessenschmidt til Dagbladet.
- Skal du oppholde deg lenge i et land hvor det er langt til norsk ambassade eller et norsk konsulat vi anbefaler å kjøpe/fornye passet dersom det ikke er så lenge før passets utløpsdato. Da sparer du deg for mange bekymringer og problemer. Vårt tips er å fornye passet i god tid før det er 10 år gammelt – eksempelvis når det er 1 år igjen av gyldighetstiden. Dette fordi mange land krever at passet er gyldig en viss tid etter at du kommer hjem fra reise.
- Vi anbefaler alle å lese reiseinformasjon om det aktuelle landet du skal til på Landsider.no før bestilling av reise. - Her er det mye bra informasjon til reisende når det gjelder krav til innreise som gyldighetstid på pass og visum, sier Gitte Hessenschmidt.
ZAKOPANE (Dagbladet): Tom Hilde (29) er på plass i Zakopane i Polen. Skihopperen håper å heve seg flere hakk etter 44. plass i verdenscupen sammenlagt.
Han har vært god på trening. Søndag er det individuelt renn.
Dagbladet møter en rolig og reflektert Hilde på hoppernes hotell noen steinkast fra bakken. Selv om nordmannen ikke herjer resultatlistene, er han blant de mest populære utøverne i sirkuset.
Han har en god dialog med fansen på sosiale medier. Og nylig la han ut video av et fem-seks år gammelt fall på Facebook.
På trynet
Nordmannen har ikke hatt mange av dem – altså fall – i karrieren. Men i 2011 kunne det gått skikkelig ille i tyske Hinterzarten. Den ene hoppskien løsnet i svevet. Hilde mistet kontrollen og gikk på trynet (se video øverst i saken).
- Jeg hadde rett og slett ikke sikkerhetsstropp. Det var det som reddet Daniel-André Tande i Bischofshofen under Hoppuka, forteller han.
- Jeg hadde akkurat byttet sko og ikke satt på sikkerhetsstroppen. Det lærte jeg av. Og det ble en smertefull lærdom. Etterpå ble det innad i laget sagt at alle skal ha sikkerhetsstropp til enhver tid. Dermed kom det noe godt ut av det.
Hostet blod
Hilde dundret i bakken med stor fart. Fallet kunne fått alvorlige konsekvenser. Takket være egen dyktighet endte det så skånsomt som mulig.
Hilde sier:
- Jeg fikk en brist i et ribbein og hostet blod. Ikke lenge etterpå ble jeg nummer fire i Sommer Grand Prix. Så jeg fikk ikke de store skavankene.
Det er valgfritt å hoppe med sikkertsstropp. I dag gjør Hilde dette konsekvent.
Ødela ryggen
Han merker ingenting til skader etter fall i karrieren. Det mest dramatiske var i Oberstdorf i Hoppuka samme år. Han fikk et brudd i ryggen. Enkelte antyder at nedturen hans som hopper startet etter dette fallet.
I en alder av 29 år biter Hilde tennene sammen. Han vil fortsatt vise at han duger på ypperste nivå. Forrige helg gjorde han et godt konkurransehopp i Wisla.
- Jeg synes ikke værgudene har vært snille mot meg. Selvfølgelig måtte jeg få bakvind. Nivået er såpass høyt at da går det ikke. De beste klarer seg, selv om de ikke har flaks. Jeg må ha flaks eller normale forhold, påpeker han.
Brutalt
Han erkjenner at det ikke hjelper å sitte og fortelle at han har vært god på trening.
Ingenting er så brutalt som en resultatliste. Den viser altfor ofte at Hilde ikke har klart å kvalifisere seg, enten til rennet eller andre omgang. Men fredag kveld var han god med en 10. plass i kvalifiseringen til søndagens renn.
- Til å begynne med håper jeg å stabilisere meg innenfor topp 30, påpeker han. Hvis han først får en god opplevelse, håper han dette kan forplante seg videre i sesongen.
Over 23.000 tilskuere er til stede på hvert av rennene i Zakopane. Hilde stortrives i den polske heksegryta, der mer enn én kvinne har et blikk for de norske hopperne.
- Det hender at noen skriver at de vil gifte seg med meg. Men det er vel mest ment som en spøk. Jeg har ennå ikke fått et seriøst tilbud der en dame har gått ned på kne og gitt meg ringen, sier en humørfylt Tom Hilde.