Archive for January 19th, 2017

Thea Steen ble «Årets sterke stemme». Lillesøster Tonje kom med én oppfordring til de andre

(Dagbladet): I 2011 ble Vixen Blog Awards arrangert for første gang, som Norges første og mest høythengende bloggpris.

Siden den gang har landets største og mest leste bloggprofiler blitt hedret med priser, hvor noen er bestemt av en jury og andre er stemt fram av folket. Blant de nominerte i år var toppbloggere som Sophie Elise, Marna Haugen og Pappahjerte. Årets konferansier var NRJ-profil Marte Bratberg.

I år bød utdelingen på flere nye kategorier, deriblant «Årets sterke mening». Bloggprofiler som Sophie Elise og Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum kjempet side om side om prisen, som skulle tildeles noen som i løpet av 2016 har markert seg med meningsbærende blogging.

Ble årets sterke mening

Prisen ble tildelt avdøde Thea Steen, som blogget åpent om kreftdiagnosen sin. Hun jobbet som journalist i Dagbladet, og siden som frilansjournalist i New York.

Hun fikk kreftdiagnosen våren 2015, og var svært åpen om sitt sykdomsløpbloggen sin.

Steen oppfordret dessuten jenter til å sjekke seg for livmorhalskreft, og engasjerte seg for å øke bevisstheten rundt sykdommen. I sommer døde Thea etter å ha slitt med sykdommen i over et år, men bloggen og engasjementet hennes har rørt tusenvis.

Hun ble tildelt Kreftforeningens hederspris, og ble kåret til årets forbilde under Se og Hørs Kjendisgalla.

Lillesøster Tonje Steen sa fra scenen at hun ikke hadde forventet seg dette.

- Nå er jeg veldig overrasket. Jeg klarer egentlig ikke si så mye, forteller hun gråtkvalt og fortsetter:

- Tusen takk, alle sammen. Jeg er helt skjelven. Jeg vil gjerne komme med ett budskap: sjekk dere, vær så snill, sa hun

Til Dagbladet etter utdelingen forteller Tonje at hun aldri hadde sett for seg at dette skulle skje. Hun mener det er et viktig signal.

- Det er egentlig overraskende. Hele settingen, med responsen og alt. Jeg hadde aldri sett det for meg. For meg… jeg ser ikke på Thea som en blogger, men hun gjorde noe viktig. Og det har reddet liv. Jeg er dritstolt, sier hun.

Se alle vinnerne nederst i artikkelen!

Tonje Steen har tidligere vært ansatt i Dagbladet.

Storeslem to år på rad

En skulle kanskje tro at toppblogger Sophie Elise hadde sitt toppår på bloggutdelingen i fjor, da hun vant både «Årets blogger» og «Folkets favoritt», men nok en gang ble bloggdronninga hyllet.

22-åringen fra Harstad ble nok en gang kåret til årets blogger, og prisen ble delt ut av ingen ringere enn kulturminister Linda Hofstad Helleland. Isachsen stakk også av med pris i en helt annen kategori – «Årets bloggbusiness».

Det var en rørt blogger som tok i mot prisene torsdag kveld.

- Høy terskel

Det er andre gang at Vixen-juryen har kåret prisvinnerne etter nye kriterier. I 2015 slo de nemlig hardt ned på etikk, og det var spesielt merking av annonser og opphavsrett til bilder de fokuserte på.

Flere ble diskvalifisert, mens bloggerne i år har blitt bedre.

- I fjor innførte vi en styrket fagjury og nye kriterier for juryering. Det har vi videreført også i år, i tillegg til å være forholdsvis kanaluavhengige slik at også YouTube-kanaler og Instagram-kontoer har kunnet bli nominert på lik linje med mer tradisjonelle blogger, sier Vixen-redaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir og fortsetter:

- Vi har med andre ord lagt terskelen høyt, og prisene har hengt høyere enn noensinne. En stor gratulasjon til alle vinnerne, men også til finalistene for å kommet så langt som de har, forteller hun.

Torsdag kunne Dagbladet melde at flere av årets toppkanditater har jukset med det etiske, spesielt hva det gjelder merking av annonser. Juryen har likevel valgt å ikke diskvalifisere dem.

- Det er ingen tvil om at dette til en viss grad strider mot reglene. Men her må vi spørre oss selv: Hvor mange ganger har ikke disse jentene blogget, twitret og instagrammet i løpet av et år? , spør juryformann Hans Petter Nygård Hansen og fortsetter:

- Så om noe ikke er tydelig merket, er det nok heller en ubevisst handling. Vi lar tvilen komme dem til gode, konkluderer Nygård Hansen.

Her er alle vinnerne av årets priser under Vixen Blog Awards:

Årets moteblogg

Polliani

Årets beautyblogg

Emilie Tømmerberg

Årets trenings- og helseblogg

Treningsfrue

Årets interiørblogg

Stylizimo

Årets livsstilsblogg

Pappahjerte

Årets matblogg

Foodie Stories by Anders Husa

Årets gullpenn

June Holm

Årets bloggbusiness

Sophie Elise

Årets sterke mening

Thea Steen

Årets stjerneskudd

Kona til

Folkets favoritt

Komikerfrue

Juryprisen

Styleconnection

Årets blogger

Sophie Elise

Thursday, January 19th, 2017 Bil No Comments

Telenor bekrefter anmeldelse i Bulgaria

Telenor bekrefter at selskapet har anmeldt mulig økonomisk kriminalitet i Bulgaria.

Selskapet går ut med opplysningene fordi Dagens Næringsliv kjenner flere detaljer i saken.

(NTB)

Thursday, January 19th, 2017 Bil No Comments

KARRIEREN – EN Berg-og-dal-bane


Til Magasinet, Dagbladet. Artisten Margaret Berger er aktuell i programmet “Hver gang vi moetes” på TV2. Foto: Morten Rakke
Vis mer

Tre søstre sitter i baksetet og synger for full hals: «Trondhjem, Trondhjem, at æ reist ifra dæ, at æ koinne finn paa nokka slekt!». De er på vei til Hitra der faren deres har fått jobb som prest. Den yngste, Margaret, er fem.


Ute i det fri: Margaret Berger har blitt hekta på å være ute i naturen. Det gir ro for sjelen. Men et kafebesøk er heller ikke å forakte.
Vis mer

Det ble 12 år på øya utenfor innløpet til Trondheimsfjorden. År som Margaret Berger ikke bare husker tilbake på med glede.


Oslo 20040514
Finalen i Idol gikk av stabelen i Oslo Spektrum fredag kveld.
Kjartan Salvesen jubler over seieren. Margaret Berger i bakgrunnen.
Foto: Gunnar Lier / Scanpix
Vis mer

–Jeg fant meg aldri helt til rette. Var sjenert. Fikk ikke venner. Vi var en litt annerledes familie. En som markerte seg. Vi sto på scenen, sang i gospelkor og var ofte avbildet i lokalavisa. Selv var jeg en ekshibisjonist. Antakelig stakk jeg meg fram for mye.


MELODI GRAND PRIX: Margaret Berger framførte sangen «I Feed You My Love» under finalen i Malmø, Sverige, 18. mai 2013.
Vis mer

Magaret Berger sitter krøllet sammen i en stol i et hjørne i musikkavdelingen ved Deichmanske bibliotek i Oslo. Det lange lyse håret er kunstferdig flettet, kjolen ribbestrikket og trang. Denne høsten er hun en av frontfigurene i TV2-programmet «Hver gang vi møtes». En sjanse Margaret Berger håper kan få fortgang på karrieren. Etter den norske seieren i Melodi Grand Prix i 2013, og fjerdeplassen i Eurovisjon-finalen i Malmö har vi ikke hørt så mye fra 31-åringen. Det betyr likevel ikke at hun har ligget på latsiden. Hun har laget nye låter, produsert egne musikkvideoer, vært DJ og jobber med unge talenter. Etter bruddet med plateselskapet Universal tar hun hånd om hele karrieren sin selv.


Kunnskapstørst: Margaret Berger liker å finne ny kunnskap i bøker og tekster. Biblioteket er kilde til mye inspirasjon.
Vis mer

–Jeg er ferdig med å være «up and coming». Nå har jeg masse planer, forteller Margaret Berger.

Først og fremst er livet godt for tiden. I oktober flyttet hun sammen med kjæresten Glenn Huth Mæland på Sagene i Oslo, mannen som hun møtte på et arrangement i et kunstgalleri for snart ett år siden.

–Jeg har prøvd og feilet en del når det gjelder menn, innrømmer Margaret som håper det går bedre denne gangen.

Kjæresten på 40 jobber med film og reklame. De er et godt team, ifølge artisten. Oppskriften er å være snille med hverandre. Da er det lettere å bli den beste utgaven av seg selv, er Margaret overbevist om.

Paret er nysgjerrige, og sultne på ny kunnskap. De leser bøker, deler informasjon og diskuterer.

–Jeg håper vi aldri slutter å prate på den måten, sier Margaret.

Det er nå snart 13 år siden hun ble nummer to i Idol, bare 18 år gammel. Etterpå skjøt karrieren fart. Alle ville ha en bit av den kommende stjernen. Så ble det stille.

–Det ble ikke akkurat slik jeg hadde tenkt. Karrieren har kommet og gått. Det er ikke bare andres feil. Selv har jeg ikke alltid forstått hva jeg har hatt og fått, sier Berger, og trekker kjolen litt lenger ned mot beina.

Hun betegner musikkarrieren som en berg-og-dal-bane med mange kontraster. I det ene øyeblikket har hun stått i glamorøse klær og spilt inn spektakulære videoer. I det neste har hun ikke hatt råd til en ordentlig middag. «Du Margaret er typen som alltid lander på beina», har faren trøstet henne med når hun har bekymret seg som verst.

Det verste som kunne skje var at hun måtte finne seg en annen jobb. Det har skjedd flere ganger.

Hun smiler.

2012 var kriseåret. Bunnen. Ingen ringte. Ingen så ut til å ville ha artisten Margaret Berger mer.

Selv begynte hun mer og mer å tvile på om hun var god nok. Kanskje dette var alt? I musikkbransjen kommer det alltid nye talenter, og mange, mange forsvinner.

Hun oppsøkte en healer. Trengte en å rådføre seg med. Litt flaut kanskje, men ….

–Jeg følte at jeg sto midt i en kjærlighetssorg. Jeg måtte ta et valg og komme meg videre.

«Du skal drive med musikk», sa healeren. Da løsnet det. Men hun visste at det var en krevende mental jobb å få det til.

Samme år, like før jul, kom nemlig telefonen som forandret alt og satte Margaret Berger på musikkartet igjen, Grand Prix. Tre ganger tidligere hadde hun sagt nei takk til den norske konkurransen. Denne gangen ble det ja. Mer selvtillit og en god låt var utslagsgivende.

–Jeg hadde lett for å sammenlikne meg med andre. Nå er jeg mer bevisst på å være fornøyd med meg selv. Motgangen har styrket meg. Nå har jeg heldigvis funnet en balanse i livet.

I CD-hylla på biblioteket finner hun «Pretty Scary Silver Fairy», en av sine tidligere utgivelser.

Hun smiler stolt.

Den gangen gikk alt bare oppover. Nå må hun kjempe mer, og jobbe hardere.

Hun ser opp. Ved nabobordet sitter en ung mann dypt konsentrert om musikken som strømmer gjennom headsettet. Hodet hans beveger seg opp og ned, i takt.

Margaret Berger har alltid elsket å synge, dikte og skrive nye låter også. Drømmen var egentlig å bli ballettdanser, men hun forsto fort at en lubben barnekropp ikke egnet seg til det. 16 år gammel begynte hun på musikklinja ved Heimdal videregående skole. Siden gikk det slag i slag, spesielt etter Idol. Det var et forventningspress som holdt på å gjøre henne syk. Av angst.

I dag er hun glad hun er ferdig med 20-åra, ei vanskelig tid.

–Til slutt måtte jeg finne ut hvem jeg var. Som artist. Menneske. Som venn, søster og tante.

Hun hadde det hun kaller «rare» problemer. Hun hadde alltid hatt lett for å rødme, svette i håndflatene. Nå skjedde det hele tiden.

–Det var ganske plagsomt. Men jeg greide å hjelpe meg selv. Nå tenker jeg «fuck it», når jeg opplever det samme i stressede situasjoner.

Med berømmelsen etter Idol forsvant også den jenta Margaret pleide å være.

–Jeg var ukomfortabel med å være en kjent person, og selvtilliten var dårlig selv om jeg var en type som likte å eksponere meg. Jeg hadde få venner, og de få var jeg dårlig til å ta vare på.

Hun blir tankefull. Alt handlet om den gryende artistkarrieren. Så stoppet det opp. Hun flyttet tilbake til Trondheim og begynte å reparere forholdene hun hadde forsømt. Venner, familie.

–Jeg måtte rett og slett finne ut hvem jeg ville vokse opp sammen med. I Trondheim fikk jeg endelig leve et ungdomsliv, være litt ufornuftig.

Hun smiler av minnene.

–Men herregud hvor mye følelser og stress det er i forhold til hva du tror folk synes om deg når du er i 20-åra! Alle diskusjonene, dramaene. Så mye enklere livet blir når vi greier å slippe alle forventningene til oss selv? Per Fugelli har rett: Vi må ikke være så strenge!

Selv om artisten forsvant fra rampelyset fortsatte låtene å strømme ut av Margaret Berger.

–Jeg komponerte og skrev masse nytt, men følte at ingen av de nye sangene var gode nok. Dessuten var jeg litt lei av meg selv.

Hun ser ut i rommet. Det er bare noen få mennesker der, alle stille og konsentrert. For Margaret Berger er biblioteket et godt sted å være. Hit søker hun for å finne ny kunnskap og inspirasjon.

Da livet slo krøll på seg begynte hun å meditere, og ble opptatt av buddhismen. Fant en ro. Gjennom det startet prosessen med å stake ut kursen som voksen.

–Etter mange års søken har jeg funnet en balanse. Jeg sammenlikner ikke lenger meg selv med andre. Jeg opplever og lærer masse nytt. Livet består av mange kapitler, og jeg er glad jeg er der jeg er nå.

Foreldrene skilte seg da Margaret var 12. I ettertid synes hun det var bra, men husker hvor sint og rebelsk hun var i en periode.

Mørket har falt på i Oslos gater der folk haster hjem fra jobb. Parkasen til Margaret Berger holder kulda ute. Hun stopper ved «Fuglen», kafeen som er innredet i 60-tallsstil, med ulike teakmøbler. På den ene kortveggen står en nostalgisk jukeboks.

–60-tallet er det kuleste 10-året sier artisten og slurper i seg en cappuccino med havremelk.

–Før syntes jeg det var plagsomt at folk snakket til meg, nå er det bare hyggelig, sier hun og kikker ut av vinduet. Etter det første programmet i «Hver gang vi møtes», har det blitt atskillig flere som har stoppet henne på gata eller på kafé. Her får hun sitte i fred.

–-Med dette programmet har jeg fått en ny sjanse, og nye venner. Tenk å bli kjent med artister som Åse Kleveland og Benny Borg! Rene legender!

Hun smiler bredt, og varmer hendene på kaffekoppen.

–Jeg forsto nok ikke helt hva slags mulighet jeg fikk med Idol. Nå har jeg heldigvis fått en ny, en ny som jeg skal ta vare på.

For TV har fortsatt enorm gjennomslagskraft.

Thursday, January 19th, 2017 Bil No Comments

Remis for Carlsen

Magnus Carlsen ofret en bonde, men måtte nøye seg med remis mot Jan Nepomniastsji i Tata Steel-turneringen i Nederland, skriver Matt og Patt.

Etter 28 trekk og drøyt tre timers spill, var duellen mellom de to gode vennene over.

Russeren har tidligere hjulpet Carlsen foran VM-partiene mot Vishy Anand i 2014.

Carlsen har ikke klart å slå sin gode venn etter seks partier, skriver Matt og Patt.

(NTB)

Thursday, January 19th, 2017 Bil No Comments

USA hevder 80 IS-krigere er drept i angrep i Syria

(Dagbladet): NTB melder torsdag ettermiddag at 80 IS-krigere ifølge amerikanske myndigheter skal være drept i et angrep i Syria.

Dagbladet kommer med mer.

Thursday, January 19th, 2017 Bil No Comments

Hvem er vel redd for Theresa May?

Den Engelske Kanalen, eller La Manche («Ermet») som den heter på fransk side, viste seg å ikke være så vanskelig å krysse med en undersjøisk tunnel, så snart de politiske spørsmålene på begge sider var avklart mellom den konservative britiske statsministeren Margareth Thatcher og den sosialistiske franske presidenten François Mitterrand. Det er i dag enkelt og behagelig å krysse sundet med tog. Men i politisk kultur utgjør denne kløfta i jordskorpa nettopp ei dyp kløft som ofte er uoverstigelig.

Knapt noe viser dette så tydelig som den mottakelsen som tilkom talen til den britiske statsministeren Theresa May om britisk utmelding av EU tirsdag, den lenge ventede «Brexit-talen». Den var rettet til to helt ulike grupper av tilhørere, med stikk motsatte politiske ønsker for Europa og framtida, nemlig de britiske velgerne og lederne i de andre landene i EU. Men, da er det umulig for May å gjøre alle til lags.

Når hun nørte under nostalgisk, britisk nasjonalisme fra det tapte imperiet, som ved å kalle landet sitt «en stor, global handelsnasjon som er respektert verden rundt», varmer det nok hjertene til britiske EU-motstandere, mens folk på den andre sida av kløfta, også britiske EU-tilhengere, rister bare på hodet i vantro. Hun tolket velgernes nei til EU på dette viset: «De stemte for å forlate Den Europeiske Unionen og omfavne verden.»

Den EU-hatske britiske avisa Daily Mail utnevner May til «den nye Jerndama». May står tegnet rank og rett på førstesida mens hun tråkker på EU-flagget på kanten av klippene ved Dover, så nær resten av EU som britene kan komme. Det britiske flagget vaier i vinden, og overskrifta er: «Stålet av den nye jerndama», altså med henvisning til den opprinnelige «jerndama», Margaret Thatcher. Thatcher slo, som kjent, håndveska i bordet i EU og sa: «Jeg vil ha pengene mine tilbake!»

Du verden! Nå igjen!

Avisa The Times er ikke så mye snauere. Der lyder overskrifta: «May til EU: Gi oss en rettferdig avtale ellers blir dere knust». Den adskillig mer nøkterne og EU-vennlige britiske avisa The Guardian bare slår fast: «Mays trussel til Europa: Ingen avtale for Storbritannia er bedre enn en dårlig avtale».

På den andre sida av sundet er man vant til mye rart fra britiske nasjonalistiske aviser. Der lever man i en litt annen politisk verden.

På lederplass skriver den franske avisa Le Monde: «Det blir et hardt Brexit … for de engelske.» Videre heter det: «I virkeligheten spiller tida mot henne, og det er det som europeerne spiller med ved å konsentrere seg om metoden for forhandlingene. Så snart paragraf 50 (i Lisboa-traktaten) er utløst, i mars, kan hennes land sparkes ut av EU innen to år. Dette hoppet ut i det tomme rom blir en katastrofe for Storbritannia, som ville få samme status som et hvilket som helst land i Verdens Handelsorganisasjon. Theresa May vet det, hennes land har tapt (kortene på) hånda.»

«Et ekstremistisk Brexit», heter lederen i den spanske avisa El País.

«Jeg ønsker, jeg ønsker, jeg ønsker», heter en kommentar i tyske nyhetsbladet Der Spiegel. Det spiller på de tallrike gangene Theresa May innledet avsnittene i talen sin med «jeg ønsker», og svært mye av det hun sa vurderes som britisk ønsketenking.

Hva med dette avsnittet fra talen om hennes visjon for Storbritannia i framtida? Det lyder:

«Jeg ønsker dette Storbritannia til å stå fram fra denne perioden av endring som sterkere, rettferdigere, mer samlet og mer utadvendt enn noen gang tidligere. Jeg ønsker at vi skal bli et trygt, rikt og tolerant land – en magnet for internasjonalt talent og et hjem for pionerer og oppfinnsomme som vil skape verden framover. Jeg ønsker at vi skal bli et virkelig globalt Storbritannia – den beste vennen og naboen til våre europeiske partnere, men et land som rekker forbi grensene for Europa også, et land som går ut i verden for å bygge samkvem med både gamle venner og nye allierte.»

Dette avfødte følgende kommentar i The Guardian, fra kommentatoren Rafael Behr: «May kan tenke stort så mye hun vil. Storbritannia er i ferd med å finne ut akkurat hvor lite det er.» Når May vil ta landet ut av tollunionen i EU, får faktisk Tyrkia et nærmere forhold til EU enn Storbritannia.

Snakket om «krigserklæring mot EU» i britiske aviser henviser til hva May sa om å vurdere en annen økonomisk modell hvis EU skulle vise seg vrang i forhandlingene. Hun truet, mellom linjene, med å gjøre landet til et flytende skatteparadis like utenfor kysten av EU for å tiltrekke seg næringsliv fra utlandet. Joseph Muscat, som er statsminister i det minste landet i EU, Malta, som nå har det halvårlige presidentskapet i EU, tok dette med stor fatning og kalte det «ingen krigserklæring» dagen etterpå.

I Europaparlamentet i dag avfeide Manfred Weber, som er gruppeleder for de konservative, dette nærmest som britisk løskrutt før forhandlingene.

- Ingen ønsker å straffe Storbritannia. Men øyensynlig gjelder ikke dette britiske ledere. Jeg hører at Storbritannias regjering ser etter nye modeller for økonomisk og skattemessig dumping for å gjøre landet mer konkurransedyktig og for å tiltrekke seg flere investeringer. Men hvem skal da betale skatt? Skal vanlige folk betale skatt mens store selskapet ikke skal betale noe? Jeg foreslår at vi setter til side truende språk og beveger oss til mer oppbyggelige samtaler.

Som presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, sa, eller egentlig gjentok, onsdag: Forhandlingene mellom EU og Storbritannia om denne historiens største skilsmisse vil bli «veldig, veldig harde», men EU er ikke i «et fiendtlig lune» overfor britene. Som flere politiske iakttakere har merket seg er EU først og fremst opptatt av å verne EU, ikke så mye av å straffe britene.

Theresa May listet i talen sin opp alt hva britene kan tilby EU. Det er ganske mye, men her møter hun overmakta. Hvem er så redd for den nye «jernkvinna»? Foreløpig er de ikke mange.

Thursday, January 19th, 2017 Bil No Comments

Svensk statistforening raser mot «Skavlan»

(Dagbladet): Mandag denne uken ble det kjent at «Skavlan»-teamet har tatt grep for å få flere nordmenn blant sitt publikum.

Siden talkshowet blir spilt inn i SVTs studio i Stockholm, er det naturligvis flere svenske enn norske blant publikum. Det har dermed vært vanskelig for teamet å få flere nordmenn i salen.

Og med et ønske om å oppnå en jevnere fordeling, har redaksjonen nå kommet fram til en mulig løsning.

Teamet tilbyr nordmenn som bor i Stockholm et gavekort på 500 kr som belønning for å komme i studio. Det var den svenske avisen Expressen som først omtalte saken.

Svensk statistforening raser

Denne løsningen ble imidlertid ikke tatt særlig godt i mot av statistforeningen SVT. De anklager «Skavlan»-teamet for diskriminering av svensker.

- Hvorfor får ikke svenskene noen ting, spør et medlem av statistforeningen, Tommie Hansson, ifølge Expressen.

I en mail til den svenske avisa skriver foreningen at de også har vært inne på tanken ved å true med streik til neste innspilling.

De hevder at de både klapper med hendene og ler like bra som det norsktalende publikummet, og ser derfor på dette som en urettferdig løsning.

Expressen spurte Hansson om hvorfor han reagerer så sterkt på dette, og fikk til svar at han mener det burde vært en selvfølge for statister å få betalt.

- Et program uten publikum blir kjedelig. Man heier, klapper, ler og støtter. Da mener jeg at man i det minste bør få en kompensasjon, svarer Hansson.

Hardt ut mot påstanden om diskriminering

Prosjektlederen for «Skavlan» på SVT, Jan Axelsson, slår derimot hardt tilbake mot påstanden om at kanalen utøver diskriminering.

- Jeg synes det er å ta hardt i å kalle dette diskriminering. Det er bare et ørlite grep vi har gjort, og jeg ser ikke noe diskriminerende i det, sier Axelsson til den svenske avisa.

Han forteller videre at dette er et tiltak som produksjonsselskapet har stått for, og hevder at det enda ikke er bestemt om det er noe de vil fortsette med i framtiden.

- Vi ble enige om at vi skulle gi det et forsøk, men jeg tror ikke det er noe vi vil fortsette med. Vi får eventuelt finne andre metoder for å lokke det norske publikummet til «Skavlan» på.

Thursday, January 19th, 2017 Bil No Comments

DN: Stortingspresidenten beklager etter konflikt rundt overvåkingsorgan

(Dagbladet): I sitt svar til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, som forrige uke rettet skarp kritikk mot stortingspresident Olemic Thommessens opptreden overfor kontrollutvalget for de hemmelige tjenestene (EOS-utvalget), tar stortingspresidentren selvkritikk på to punkter, sier kilder til Dagens Næringsliv.

Ifølge avisa beklager han at det tok syv uker før en særskilte melding fra EOS-utvalget nådde Stortinget.

Han beklager også at beklager også at kontrollkomiteen ikke fikk kopi av brevet til Evalueringsutvalget, der presidentskapet ber dem se bort ifra ett spesielt punkt av mandatet.

Etter det DN erfarer vil presidentskapet derimot bestemt avvise den alvorligste anklagen om at det har skjult viktige opplysninger for Stortinget.

Leder Martin Kolberg (Ap) i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget ønsker ikke å kommentere saken.

- Jeg kommenterer ikke dette brevet før det har vært til behandling i komiteen, sier han til Dagbladet.

Det skjer først 31.januar, ifølge Kolberg.

- Presidentskapet mener det ikke er grunnlag for den kritikken komiteen kommer med, og vil gjøre rede for dette i sitt svar til komiteen, sa Thommessen i en kommentar til Dagbladet forrige torsdag.

(Dagbladet.no kommer med mer)

Thursday, January 19th, 2017 Bil No Comments

Slik er de enorme ødeleggelsene etter snøskredet i Italia

(Dagbladet): Ødeleggelsene er enorme etter det massive snøskredet som i går kveld traff et hotell i den italienske byen Farindola, 180 km nordøst for Roma. 29 personer er savnet, mange fryktes omkommet.


Grafikk: Kjell-Erik Berg / Dagbladet
Vis mer

Jordskjelv

Snøskredet på Gran Sasso-fjellet ble utløst av det kraftige jordskjelvet som i går rammet Abruzzo-regionen. En av bygningene tilhørende hotellet Rigopiano er blitt flyttet ti meter.


KORRIDOREN: Store mengder snø og vrakgods fyller hotellkorridoren. Foto: Politiet / AP / NTB Scanpix
Vis mer

- Mange er døde, sier Antonio Crocetta fra Abruzzo-regionens fjellredningsgruppe ifølge nyhetsbyrået ANSA.

Store redningsmannskaper er sendt til stedet, og kom fram i 04.30-tida i natt.

Fabrizio Curcio, sjef for det italienske beredskapsdirektoratet, bekrefter at 22 gjester ved hotellet ikke er gjort rede for, i tillegg til seks eller sju arbeidere.

I tillegg til de savnede ved hotellet er en eldre mann som bodde i nærheten, bekreftet omkommet.


Foto: Fjellredningsgruppa / EPA / NTB Scanpix
Vis mer

Slo alarm

Det var to overlevende ved hotellet som slo alarm, den ene, 38-årige Giancomo Parolo, er fløyet til sykehus med hypotermi (nedkjøling).

- Kona mi og barnet mitt er i ruinene. Jeg kom unna fordi jeg var ute i bilen for å hente noe, sier han til TV-kanalen Rai.


FRA LUFTA: Hotel Rigopiano sett fra lufta etter snøskredet. Ødeleggelsene er åpenbare. Foto: Italiensk brannvesen / NTB Scanpix
Vis mer

Rigopiano er et firestjerners hotell på tre etasjer og har 40 rom. Det har et spa og et basseng, og beskrives som en luksusresort.

Den aktuelle regionen er hardt rammet av jordskjelv det siste året. I august døde nesten 300 mennesker i et stort skjelv, og et større et inntraff også i oktober.


Foto: Politiet / EPA / NTB Scanpix
Vis mer
Thursday, January 19th, 2017 Bil No Comments

Bekrefter 30 savnede etter snøskredet – ingen nordmenn

(Dagbladet): Sivilforsvaret i Italia bekrefter i formiddag at 30 personer er savnet og fryktes omkommet etter at et snøskred knuste et skihotell i Ambruzzo-regionen i jordskjelvområdet i sentrale Italia.

22 gjester og sju ansatte er savnet. I tillegg er en eldre mann i nabolaget funnet omkommet etter at skredet knuste huset hans.

Skredet gikk trolig seint onsdag kveld eller i løpet av natt til torsdag. Teleforbindelsene var brutt i flere timer, og det nøyaktige tidspunktet for skredet er ennå ikke fastslått

To overlevende er brakt til sykehus med alvorlige, men ikke livstruende skader.

Det er foreløpig ingen indikasjoner på at nordmenn er tatt av snøskredet som traff hotellet, opplyser Utenriksdepartementet.

- Den norske ambassaden i Italia følger opp saken og skal jobbe videre med lokale myndigheter, opplyser pressevakt Ane Lunde til NTB.

Ifølge det det italienske nyhetsbyrået ANSA gikk skredet i samme fjellregion der nærmere 300 mennesker omkom i jordskjelv i august i fjor.

Det har vært voldsomt snøvær i området de siste dagene, og i forbindelse med jordskjelv i området onsdag advarte myndighetene om at skjelvene kunne utløse snøskred.

Det første av fire skjelv i går, målt mellom 5,3 og 5,7, ble registert klokka 10.25. Jordskjelvsenteret lå 104 kilometer nordøst for Roma. Hotellet som ble tatt av snøskred, ligger drøyt 50 kilometer derfra i landbyen Farindola i Gran Sasso nasjonalpark.

Thursday, January 19th, 2017 Bil No Comments
 
January 2017
M T W T F S S
« Dec   Feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments