DAVOS (Dagbladet): Den norske delegasjonen av næringslivsledere, enkelte diplomater og deres veskebærere har i kveld sin tradisjonelle velkomstmiddag i Davos, der World Economic Forum åpner i morgen. Hovedattraksjonen på dag én er besøket fra den kinesiske presidenten Xi Jinping.
Presidentbesøket tolkes som et ønske fra fra Kina om å jobbe for ytterligere globalisering, i motsetning til USA under Trump. Den nyvalgte amerikanske presidenten har varslet både nye toll-murer og oppsigelse av handelsavtaler.
Og etter at Norge like før jul fikk på plass en avtale som gjenoppretter normale forbindelser mellom Norge og Kina, er den norske delegasjonen optimistiske til at Norge nå kan handle enda mer med Kina.
- Vi selger mye gjødsel fra Norge til Kina. Vi har levd greit til tross for problemene, men det har vært en usikkerhet. Den er vesentlig redusert nå og det er bra, sier Yara-direktør Svein Tore Holsæther.
- Veldig bra for Hydro. Kina er omtrent halvparten av det globale markedet, sier direktør Svein Richard Brandtzæg.
Jobbet lenge
DNB-sjef Rune Bjerke kom til middagen sammen med kona, den tidligere Ap-politikeren Libe Rieber-Mohn.
- Vi har hatt kontor i Shanghai i ti år og har vært enda lenger i landet. Avtalen åpner opp for nye investeringer. Vi merker at det er mindre frykt og usikkerhet om Kina nå, sier Bjerke.
Tidligere direktør i World Economic Forum Espen Barth Eide sier at forumet har jobbet lenge for å få den kinesiske presidenten til Sveits.
- Derfor tror jeg ikke besøket kommer som et svar på at amerikanerne trekker seg tilbake. Kineserne har ønsket en slik utvikling lenge, men det er et interessant sammenfall i tid, sier Barth Eide.
Iskaldt
Forholdet mellom Norge og Kina frøs til is da Nobels fredspris i 2010 ble gitt til dissidenten Liu Xiaobo. Han er fortsatt fengslet. Det som skulle til for å smelte isen etter seks år var en erklæring der Norge sier at vi ikke vil utfordre Kinas interesser.
- Kina er i ferd med å ta over USAs plass i verden. Amerikanerne trekker seg tilbake og kineserne fyller vakumet, sier investor Jens Ulltveit Moe.
Han har investert i et ti milliarder kroners solenergi-prosjekt i Kina.
- Dette er et norsk-amerikansk-kinesisk samarbeid. Det er et paradoks at jeg nå må endre fra å seile under amerikansk flagg til å seile under norsk.
Han synes ikke det er noe problem at Norge forplikter seg til ikke å utfordre Kina.
- Norge har alltid støttet ett-kina politikken. Vi er mer på linje med Kina enn det Trump er.
Dyrt
Investoren har vært med på World Economic Forum 11 ganger og kan trygt kalles en Davos-veteran. Men i år har han ikke tatt turen til alpe-byen og snakker med Dagbladet på telefon.
- Jeg hadde gladelig betalt de 700 000 kronene det koster å reise dit om jeg følte det var verd det. Men det er det ikke lenger, sier han.
Årets forum er tidenes største med over 3000 deltakere. Her er det helikoptere høyt og limousiner lavt. 1000 av deltakerne er toppsjefer i noen av verdens største selskaper. Resten er statsoverhoder, regjeringsmedlemmer, professorer, ledere av globale organisasjoner eller journalister. Møtet kalles verdens mektigste forsamling.
- Det er blitt for stort. Lunsjene pleide å være noe av det mest interessante der jeg fikk treffe ledende personer innen nesten alle felter. Nå er de allerede booket opp av deltakere med høyere rang enn meg. Jeg trenger ikke reise til Davos for å høre noe jeg kan lese i Financial Times, sier han.