Onsdag forrige uke overrasket helseminister Bent Høie det norske folk med en kronikk hvor han åpner opp for en mykere linje innen ruspolitikk. Helsehjelp og ikke straff skal være førsteprioritet. Generelt skal avhengighet og rusbruk høre til innen helsesektoren og ikke justissektoren.
Torsdag gir Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson Hadia Tajik støtte til Bent Høie og påpeker hvor viktig dreiningen fra straff til helsehjelp er. Begge ser ut til å være enig i at forbudslinjen ikke har fungert etter hensikten og at å straffeforfølge mennesker med et helseproblem ikke er veien å gå for å nå dem.
Det de derimot ikke sier, er hvordan man skal innføre en praksis med hjelp i stedet for straff når man samtidig fastholder ved at personlig bruk fortsatt skal være ulovlig? Når både brukere og avhengige fortsatt gjemmer seg av skam og frykt for represalier, hvordan kan vi gi dem den hjelpen de trenger?
Tajik sier at ungdommer som blir tatt på fest må fortette å forvente bøter og urinprøver. Et kriminelt rulleblad, med andre ord. Miljøpartiet De Grønne programfestet avkriminalisering allerede i 2001. Siden da har punktet blitt satt mer i sammenheng med større tilgang til helsehjelp og et generelt bedre behandlingstilbud. Rusavhengighet og problematisk rusbruk hører naturlig til i helsevesenet. Derfor vil vi bort fra å straffeforfølge rusbrukere og ren signalpolitikk.
Hvem er det som utvikler problematisk rusbruk? Forskning viser til risikofaktorer som arv, oppvekst og miljø. Traume, ubehandlede psykiske lidelser, en vanskelig oppvekst og arvelig disposisjon er grunnen til at noen utvikler avhengighet. I stor grad handler det om å selvmedisinere bort vonde følelser, minner eller tanker.
Miljøpartiet De Grønne ønsker en avkriminalisering av personlig rusbruk fordi vi ønsker at mennesker skal tørre å be om hjelp. Fordi mennesker som allerede har det vanskelig vil få det enda verre ved å miste arbeid og få bøter. Avkriminaliseringen skal gå sammen med helsearbeidere ut i gatene der rusbrukerne er, med et bredt behandlingstilbud og et godt rustet ettervern.
Miljøpartiet De Grønne vil også utrede et strengt regulert salg av cannabis, nettopp for at det som regnes som et mildere alternativ til alkohol skal kunne brukes på en tryggere og mer ansvarlig måte. Og uten at man skal bli vevd inn i et kriminelt miljø gjennom illegal handel. Dette vil også åpne opp for etterspurt medisinsk og industriell bruk.
Vi er meget glad for at våre to største partier, Ap og Høyre, nå vurderer en oppmykning innen ruspolitikk. Vi håper alle de som lider i det skjulte kanskje snart kan få den hjelpen de behøver, uten å frykte straffereaksjoner. Derfor vil vi lede an og utfordre Norges partier til å ta et standpunkt innen ruspolitikk. Vi må gå inn for full avkriminalisering og samtidig satse på et godt samfunn hvor rus som selvmedisin ikke lenger er etterspurt. En rusreform er endelig i sikte.