(Dagbladet): Etter kort tids sykdom ble kjempepandaen Jia Jia avlivet i Hong Kong søndag, melder nyhetsbyrået Reuters.
Med sine 38 år, rakk Jia Jia å bli den eldste kjempepandaen i fangenskap noensinne. Kjempepandaen rappet i fjor rekorden fra den mannlige pandaen Du Du, som døde 36 år gammel i 1999.
- I løpet av de siste dagene har hun sovet mye, og vist lite interesse for mat og væske. Tilstanden hennes ble værre i morges. Hun klarte ikke å bevege seg rundt uten smerter, og ble liggende hele dagen. Tilstanden ble så svekket, at veterinærene besluttet å avlive Jia Jia for å spare henne for smertene, heter det i en uttalelse fra pandaens eiere i Ocean Park.
Pandabjørnen lever naturlig bare i Kina, der den er totalfredet. Kjempepandaer som lever fritt har en forventet levetid på 14 til 20 år. I fangenskap er det imidlertid ikke uvanlig at dyret kan runde 30 år.
Guiness-rekord
Jia Jia ble født i Sichuan i 1978 og ble gitt i gave til Hong Kong sammen med en annen panda i 1999, for å markere toårsdagen for at den tidligere kolonimakten Storbritannia overga byen.
- Jia Jia innehar to Guinness-rekorder – den eldste pandaen som lever i fangenskap og den eldste pandaen som har levd i fangenskap neonsinne, sa dommer Blythe Ryan Fitzwiliam i Guinness World Records under Jia Jias’ bursdagsfest i fjor.
- Ikke lenger utrydningstruet
Ifølge the World Wide Fund for Nature finnes det bare 1 864 kjempepandaer igjen som lever fritt. Rundt 300 lever i fangenskap.
Tidligere i år kom det imidlertid gledelige nyheter for verdens bamseelskere. Verdens naturvernunion (IUCN) la i september fram en rapport som konkluderte med at flere tiår med intenst arbeid i Kina for å redde bestanden har båret frukter. I rapporten ble kjempepandaens status nedjustert fra sterkt utrydningstruet til sårbar. Dette er den laveste kategorien som IUCN benytter på utrydningstruede dyrearter.
- Konklusjonen fra en rekke landsomfattende nasjonale kartlegginger i Kina viser at nedgangen i bestanden har stanset og at den nå har begynt å øke, meldte IUCN.
Kinesiske myndigheter