(Dagbladet): I september skrev Dagbladet om at 236 000 nordmenn kan miste tilbudet om gratis fysioterapi.
I statsbudsjettforslaget som ble lagt fram i går, ble det klart at regjeringen går inn for den omtalte endringen, som gjør at nordmenn som tidligere har hatt gratis fysioterapi må betale for behandlingen.
Det er upopulært – særlig fordi oljepengebruken i budsjettet er på skyhøye 3 prosent av oljefondet.
- En ting er skatteletter, men så får man økte utgifter i den andre enden, sier Laila Sandbekk, leder i Uføres landsorganisasjon.
Hun har regnet på hva hun selv vil få i skattelette i måneden, noe som er omtrent 40-50 kroner i måneden, eller rundt 500 kroner i året.
Ifølge frifagbevegelse.no, som først omtalte saken, er det antatt at de 600 øvrige medlemmene i landsorganisasjonen, vil få omtrent like stort skattelette.
Reagerer
Fysioterapi-endringen er bare en av flere ting Sandbekk reagerer på i forslaget til statsbudsjett, og som hun mener kan ramme uføre særlig.
Hun nevner også gjeld på sekunderbolig, bostøtteordninger, og SFO-ordningene som tiltak som rammer fattige og uføre.
- Jeg ble ordentlig rystet da jeg at regjeringen tok så mange milliarder fra oljefondet for å sponse dem som allerede har nok. Det hadde vært en ting hvis pengene hadde sørget for smør på brødskiva til dem som ikke har det, men det gjør de ikke. Det er ting i dette budsjettet som forverrer situasjonen for kronisk syke og uføre, sier hun.
Endringen i fysioterapireglene alene gir mange uføre en ekstraregning på 2.500 kroner årlig, fordi de nå må betale egenandel for fysioterapi.
Endringen er en konsekvens av at den såkalte diagnoselista oppheves, forklarer regjeringen i høringsnotatet fra september.
- Håpløst
- Jeg vet ikke om jeg skal le eller grine. Forslaget er tragisk, og det vil sette mange pasienter inn i en håpløs situasjon, sier Laila Sandbekk, leder i Uføres landsorganisasjon, til Dagbladet.
Hun er ikke alene om å reagere:
- Jeg lurer på om de faktisk har sett på høringa, eller om det var et spill for galleriet. Jeg tenker de må ta høringsorganet på alvor, og jeg mener det er noe de ikke har gjort i denne sammenheng, sier Elin Bjor, fungerende generalsekretær i Norsk Fysioterapiforening.
Gratis behandling til 16-åringer
I statsbudsjettet foreslås det å «avvikle sykdomslisten (også kalt diagnoselisten) i forskrift om stønad til dekning av utgifter til fysioterapi m.m., som gir fritak for egenandeler for fysioterapibehandling».
Regjeringen foreslår også:
- Å øke aldersgrensen for fritak for egenandeler fra 12 til 16 år
- Å redusere egenandelstak 2 med 680 kroner; fra 2670 kroner til 1990 kroner
- Å øke egenandelstak 1 fra 2185 kroner til 2205 kroner
- At pasienter skal få tilbake pengene med en gang man overstiger egenandelsgrensa. Grunnen til det er at 17 000 personer i året ikke sender inn kvitteringer, noe som fører til at mange ikke får tilbake penger man har krav på. Med den nye organiseringen slipper man dette.
Forslaget til regjeringen innebærer en netto reduksjon i utgiftene under folketrygden med 140 millioner kroner.
Siden pasientene nå må betale fra egen lomme, gir dette penger direkte til kommunene. Regjeringen foreslår å redusere overføringene til kommunene med 175 millioner kroner, og mener at disse pengene ble hentet inn gjennom den økte egenandelen.
Helseminister Bent Høie sier til Dagbladet at de velger å fjerne diagnoselista fordi de mener den er urettferdig for enkelte pasientgrupper.
- Det er mange pasienter med ulike kroniske sykdommer som har en rekke utgifter, men som ikke står på denne lista. Vi mener at det er rettferdig at alle pasienter betaler en egenandel, men at alle også blir bedre skjermet ved ett betydelig lavere tak på de totale egenandelen, uavhengig av hva slags sykdom man har, sier Høie.
Rammer de svake
Elin Bjor, fungerende generalsekretær i Norsk Fysioterapiforening, reagerer på forslaget fordi hun mener forslaget rammer de svakeste gruppene i samfunnet.
- Slik forslaget foreligger nå ser det ut som at forslaget ikke er konsekvensutredet for hvordan dette vil slå ut for pasientgruppene. Vi mener at det er enkelte grupper burde blitt skjerma for forslaget, sier Bjor.
Bjor mener at regjeringens bevilgning på 200 millioner kroner til en opptrappingsplan for rehabilitering, er 100 millioner vekst i kommunenes frie inntekter. Hun mener at dette ikke en reell opptrapping innenfor helsetjenesten, men en omdisponering av midler på budsjettet.
- Pasientene er heller ikke sikret at de 100 millionene ekstra i frie inntekter faktisk benyttes til fysioterapi og rehabilitering i kommunene, sier Bjor.
Laila Sandbekk, leder i Uføres landsorganisasjon, kaller forslaget tragisk og sier at forslaget setter mange uføre i en vanskelig situasjon.
- Det er stort behov for behandling for nettopp de områdene hvor det er gitt fri behandling for, og svært mange av de har trang økonomi, sier Sandbekk.
Har sett på høringssvarene
Under høringen i september skrev blant andre Akershus Universitetssykehus i sitt høringssvar at de var bekymret for at hjemmeboende og relativt skrøpelige pasienter kom til å velge bort nødvendig fysioterapi av økonomiske årsaker. Den samme bekymringen hadde også Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).
Helseminister Bent Høie forteller at han har registrert at mange var uenig i høringssvarene, men at det også er mange som har påpekt at dagens system ikke er rettferdig.
- Det har kommet ulike forslag for hvordan vi skal møte utfordringene. Vi har kommet fram til det forslaget det vi mener er best, sier Høie.
Fysioterapiforbundet mener at pasientene finansierer opptrappingsplanen for rehabilitering, og mener at det er en omdisponering av midler på budsjettet. Hva sier du til det?
- De endringene vi gjør på diagnoselisten og bedre redusering av egenandelstak 2, er noe jeg mener hadde vært riktig å gjøre uansett. Jeg mener vi styrker tilbudet ved å gi kommunene 100 millioner i frie midler, sier helseminister Bent Høie.