BERLIN (Dagbladet): Å rapportere at Tyskland sitrer av spenning foran mesternes start på en ny VM-kvalik i kveld, vil være noe ganske annet enn en mild overdrivelse. For eksempel en blank løgn.
Eller som en tysk reporter skrev forleden om tyskernes målvakt:
- Det er ikke akkurat valium Manuel Neuer trenger i Oslo i sin første kamp som landslagskaptein.
Og nettopp fordi alle venter en stille aften for det tyske forsvaret på Ullevaal, er det store spørsmålet i de fleste mediene:
- Hvorfor spiller ikke Martin Ødegård?
Hva hendte egentlig med den ekstremt talentfulle, angrepslystne yndlingen som hadde hele Fotball-Europa for sin føtter, og som skulle revolusjonære den offensive kraften i norsk fotball?
Tysklands viktigste sportsavis; Süddeutche Zeitung, har gått igjennom Martins utvikling , og gir 17-åringen klokt nok fortsatt en god sjanse til å bli en viktig spiller for Norge.
Om han bare får ta seg tid.
FOR det er hysteriet rundt overgangen til Real Madrid, tyskerne igjen henger seg opp i. Hvordan de største europeiske klubbene høsten 2014 kjempet om den fortsatt bare 15 år gamle Martins underskrift helt til det ble en tvekamp mellom Bayern Münchens Sep Guardiola og Real Madrid:
- Hos meg får du spille, lokket Guardiola, men det endte likevel med at Martin dro til Spania. Ifølge Süddeutche på grunn av de gunstige betingelsene, og det betegner avisa som et dårlig valg.
- Sitter fast i krattet, lyder titten på denne omfattende gjennomgangen av tidenes yngste norske landslagsspiller, og med «krattet» menes alle spesielle betingelsene som påvirker Martins opphold i Madrid.
Og som gjør at han fortsatt knapt har fått spille A-lags fotball.
AKKURAT det framstår som en vel voksen oppgave for en ganske ung tenåring både i Real Madrid og Bayern München, men så er det da heller ikke sport denne overgangen dreier seg om ifølge Süddeutche Zeitung.
Der tidligere Real-trener Carlo Ancelotti i forbindelse med en bokutgivelse i sommer kalte Ødegårds Real-overgang for et rent «PR-stunt», gjengir den tyske storavisa opplysningene fra den spanske nettavisa El Confidencial om bindingen mellom kjøpet av den norske unggutten og Real Madrid-president Florentino Perez sin egentlige jobb som styreleder i entreprenørgiganten ACS.
Ifølge spanjolene skulle ACS på dette tidspunket være i sonderinger med den eventuelle utbyggingen av høyhastighetsjernbaner i Norge, og kjøpet av den populære yndlingen Martin var tenkt som en gest mot oss.
Perez hadde visstnok et par andre slike kombinerte jernbane -og spillerprosjekter som involverte investeringer i Colombia og Mexico, men forklaringen halter litt i Norge. Høsten 2014 var ideen om en eget norsk høyhastighetsbane tilnærmet dø, og iIfølge opplysninger både fra Bane Norge og Jernbaneverket har ikke ACS tidligere vært tungt inne i disse planene.
I utbyggingen av dobbeltspor på Follo-banen er imidlertid selskapet til Madrid-sjef Perez på lista over mulige underleverandører……….
Men det høres kanskje ikke fullt så kjapt ut.
UANSETT er det greit å skru av tunnelsynet når det gjelder den sportslige betydningen av Martins valg om å satse på kontrakten i Real Madrid. 17-åringen har tid i massevis til å prege norsk landslagsfotball.
Fredag var han god på U21-landslaget mot Bosnia sammen med Mats Møller Dæhli; en av de andre unge teknisk begavede norske spillerne som har evner til å gi Norge mer offensiv kraft.
Muligheten kommer sannsynligvis for de begge i løpet av denne VM-kvalifiseringen, men i mellomtida ser den tyske fotballekspertisen Norge som et lag som først og fremst vil forsvare seg til et bra resultat i kveld.
Det i seg selv er et ironisk utgangspunkt på hjemmebane mot enhver motstander for en norsk toppfotball mer preget av gode individuelle ballferdigheter enn noen gang.
PER-MATHIAS HØGMO valgte fra starten som landslagsjef å satse på et mer variert pasningsspill nettopp på grunn av den gjennomgående framgangen i de individuelle ferdighetene. Det er jo de som gjerne påvirker hvor mye ballhold det lønner seg å ha. Snart tre år etter, er det lett å se at denne satsingen har noen utfordringer på grunn av den sannsynligvis tilfeldige sammensetning av aktuelle norske landslagsspillere:
- Utvalget vårt mangler både forsvarsspillere med ekstrem fart og feilvendte fysisk tunge midtspisser til å binde de offensive kvalitetene sammen.
Begge deler var styrkene til de norske landslagene med suksess under Egil Drillo Olsen og Nils Johan Semb fra gjennombruddet seinhøsten 1990 fram til det siste internasjonale sluttspillet med Norge som deltaker i EM 2 000.
Da er det adskillig mer som teller for ny norsk framgang enn bruken av Martin Ødegård.
Og det er sannsynligvis hverken farten på høyhastighetstog i Norge eller hvem som får være med å bygge Follo-banen.
Esten O. Sæther er kommentator i Dagbladet og var tidligere landslagsjef for futsal (innendørsfotball).