LAS VEGAS (Dagbladet): – Russland har drevet med dataangrep mot USA, du har oppfordret til spionasje mot våre egne, du er villig til å følge Putin og etterkomme hans ønske om å bryte opp Nato, sa Hillary Clinton i retning Donald Trump under den siste presidentdebatten i Las Vegas natt til torsdag.
Trump har sagt han ikke vil garantere at USA støtter Nato-land som blir angrepet om han blir president, og sa sa han måtte vurdere om landet hadde oppfylt sine forpliktelser til alliansen. Han har også truet med å ta landet ut av Nato.
Selv om Trump nå ligger over 6 prosentpoeng bak Hillary Clinton på snittet av menigsmålingene, og har en tøff vei mot Det hvite hus, har hans Nato-uttalelser og gjentatte flørting med Russland fått flere til å bekymre seg for hvor vi vil ha Donald Trump om han blir leder av den frie verden.
- Vi er blitt fiende med Russland
- Når alle disse som snakker om hvor fantastiske Nato er, må vi være i stand til å svare på Russlands potensielt økende aktivitet, som skjer akkurat nå, sier den pensjonerte generalløytnanten Michael Flynn til Dagbladet like etter den siste presidentdebatten i Las Vegas natt til torsdag.
Michael Flynn var en av USAs mest anerkjente og respekterte ettertetningsoffiserer. Som 56-åring i 2014 gikk han av med pensjon som direktør for Forsvarets etterretningstjeneste i USA, en etat med 17 000 ansatte, skriver Politico. Men i juli gikk han på scenen på republikanernes landsmøte og ga en flammende tale om amerikansk eksepsjonalisme og kom med sin støtte til Republikanernes presidentkandidat.
Siden har han vært en av Trumps aller viktigste støttespille og rådgivere på sikkerhets- og utenrikspolitikk, og blitt en profilert person i valgkampen som retter mye sinne mot den etablerte makteliten i Washington, D.C. og verden for øvrig.
- Vil ha ha gode relasjoner rundt omkring i verden og vil ikke skape nye fiender, vi er blitt fiende med Russland. Hvorfor? Idiotien i den endrede Russland-politikken har ført til en kald krig 2.0. Akkurat nå er det en kald krig 2.0. Vi burde ikke være der, sier Flynn.
- Alliansen skal være sterk
- Om Norge skulle bli angrepet, er vi avhengig av Nato.
- Ja, er dere avhengig av Nato eller USA? spør han retorisk.
Flynn viser til at USAs forsvarsutgifter tilsvarer 73 prosent av Natos samlede forsvarsutgifter. Samtidig er det bare fem land hvor forsvarsbudsjettet tilsvarer to prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), selv om Nato-landene ble enig om dette i 2006. Det er en forpliktelse for eksempel Norge ikke har fulgt opp, mens USA bruker 3,7 prosent av BNP.
Både Obama og Jens Stoltenberg har bedt europeiske land som bruker mindre enn to prosent på forsvarsbudsjettet om å bruke mer.
- Tror du på alliansen og artikkel fem (et angrep på et medlemsland er et angrep på alle)?
- Ja, selvfølgelig. Alliansen skal være sterk, men Nato må endres slik at det kan håndtere trusler i det 21. århundre. Nato er ikke skapt for å håndtere verken dataangrep eller terrorangrep, og er veldig dårlig på det, sier Flynn.
- Slutten for Nato
USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, sa til Dagbladet tidligere i år at Trumps presidenskap kan bety slutten for Nato.
- Litt spissformulert vil jeg si at Donald Trump er en mye større trussel for Nato enn Vladimir Putin. Hvis vi får et USA som ikke lenger ser seg tjent med å være en hovedgarantist for en liberal verdensorden, vil det være dramatisk for Europa og Norge, sa Melby.
Pensjonert generalløytnant og sikkerhets- og utenriksrådgiver for Donald Trump, Joseph Keith Kellogg, er ikke bekymret.
- Mannen er en utrolig talentfull leder og har et bra temperament. Han gjør ikke idiotiske ting, slik hun har gjort. Se hva hun har gjort som senator og utenriksminister. Irak, Libya og Russland. Hvis noen er farlige for den nasjonale sikkerheten, er det henne, sier den pensjonerte generalløytnanten Joseph Keith Kellogg til Dagbladet.
- Vi er naboland til Russland, og avhenger av dere dersom noe skulle skje. Bør vi bekymre oss med Donald Trump som president?
- Nei. Han tror på alliansen. Som forretningsmann sier han at alle må betale sin andel. Det er en dårlig avtale for oss. USAs tidligere forsvarsminister Robert Gates under president Barack Obama også uttrykte bekymring for at USA betalte mer enn andre og at folk ville bli lei, sier generalløytnant Kellogg.
- Du trenger ikke å bekymre deg. Selvfølgelig skal vi redde dere!