Tror norsk råskinn får kjempe i Norge: – Fritt fram for blod og UFC-kamper

(Dagbladet): Det ser ut til at Cecilia Brækhus har rullet ut den røde løperen for et eventuelt megastevne i profesjonell MMA, eller proffenes UFC som det Las Vegas-baserte kommersielle selskapet heter.

Etter dundersuksessen i Spektrum nylig kan veien ligge åpen for den omdiskuterte kampsporten.

Overlege Ingunn Rise Kirkeby ved nevrokirurgisk avdeling på Rikshospitalet satt i godkjenningsnemnda, men gikk av i protest da den såkalte knockoutforskriften ble endret to uker før Brækhus-kampen 1. oktober.

Forskriftsendringen gjorde at Brækhus kunne gå kampen 35 år gammel mot Mathis som er 39 år. Aldersgrensen ble hevet fra 34 til 40 år.

Tillatt kamplengde ble økt fra 12 til 36 minutter. Hun sier til Dagbladet at det er fritt fram også for MMA å søke om dispensasjon for å gå kamper i Norge.

Også for det profesjonelle UFC-forbundet. I UFC brytes det i tre runder på fem minutter. Knockoutforskriften ekskluderer i utgangspunktet denne formen med en begrensning på tre minutters runder. Men det ligger en mulighet der for en åpning.

- Dispensasjon

- I MMA og de profesjonelle UFC-kampene er rundene på fem minutter. Knockoutforskriften ekskluderer i utgangspunktet denne formen for kamper med en begrensning på tre minutters runder. MMA kan dog endre rundelengden til tre minutter, eller de kan søke om dispensasjon til å arrangere kamper i Norge ved å dokumentere at det i MMA er lav til moderat skaderisiko hva gjelder hodeskader, forklarer Rise Kirkeby.

Hun utdyper:

- Proffboksing er den desidert farligste kampaktiviteten hva gjelder hjerneskader. Knockoutloven har som hensikt å ivareta utøveres helse hva gjelder hjerneskader, sier Ingunn Rise Kirkeby til Dagbladet.

Hun mener med det at MMA bør ligge bra an etter at knockoutforskriftene tillater proffboksing.

Hun konkluderer slik:

- Så vidt meg bekjent har MMA en brøkdel av treff mot hodet i forhold til boksing. Antidopingarbeidet må selvfølgelig være på plass, slik Cecilia Brækhus løste det.

Forskningsrapport

Dagbladet omtalte nylig en bred forskningsrapport framlagt av Alberta University som omhandler skadeomfang mot hodet i boksesporten og i MMA. Her kommer MMA gunstigere ut enn boksingen.

Hele godkjenningsnemnda, der Rise Kirkeby var medlem trakk seg i protest, men Åsmund Berge i kulturdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at arbeidet med å sammensette en nemnd pågår.

- Det skal snart være mulig å behandle eventuelle nye søknader om dispensasjon, forteller Berge.

Det Norske MMA-forbundet forsøker å tilnærme seg Norges Idrettsforbund gjennom et opptak i kampsportsforbundet, men har ennå ikke levert inn en søknad om opptakelse.

- Det er en bevisst forsiktig strategi vi har lagt og håper vi kommer i dialog med NIF. Dette dreier seg om breddeidretten i sporten vår, kommenterer Thomas Rye Eriksen, kommunikasjonsansvarlig i Norsk MMA-forbund.

- Må oppfylle krav

Per Tøien er idrettspolitisk leder i Norges Idrettsforbund. Han sier at intet formelt ligger i veien for en søknad, enten som eget særforbund, eller som idrett i kampsportfsforbundet. Og at MMA deretter eventuelt kan bli innlemmet i Norges Idrettsforbund.

- MMA-forbundet må oppfylle de formelle krav som for eksempel en oversikt over antall idrettslag og hvordan forbundet er organisert. Når standardprosedyrene er oppfylt kan en søknad leveres og eventuelt godkjennes, uavhengig av hva folks personlige oppfatning er, sier Tøien til Dagbladet.

Han presiserer at dette gjelder amatørsiden, og ikke UFC-betalte utøvere.

- Jeg vil anta at det nasjonale MMA-forbundet ikke vil være tilsluttet forbund som for eksempel UFC, men heller et internasjonalt særforbund. Det blir som for Cecilia Brækhus. Hun konkurrerer i mange internasjonale forbund, som ikke er innlemmet i det internasjonale bokseforbundet. Slik stiller det seg også for MMA-sporten, vil jeg tro.

Han mener også at store profesjonelle UFC-stevner kan la seg gjennomføre i Norge. Men da utenom Norges Idrettsforbund.

- Gitt at man får unntak fra knockoutforskriften og at antidopingreglementet følges. Det har Cecilia Brækhus vist, sier Tøien.

Thomas Rye Eriksen er kommunikasjonsansvarlig i Det Norske MMA-forbundet. Han tar signalene som et positivt tegn på at noe er på gang.

Takker Brækhus


HAR BANET VEI: Thomas Rye Eriksen i Det Norske MMA-forbundet mener at MMA har mye å takke Cecilia Brækhus for. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
Vis mer

- Jeg er glad for at debatten vekkes til live. Alt er takket være hva Cecilia Brækhus har fått til. Hun har åpnet dører. Om det finnes kommersielle krefter der ute som ønsker å arrangere et stort proffstevne i Norge, så bør det ikke ligge noen hinder i veien. Om godkjenningsnemnda aksepterer at MMA har lav eller moderat skaderisiko, sier Rye Eriksen.

Han utdyper:

- Skadefrekvensen er høy i MMA. Mellom 60 og 70 prosent kommer ut med skade etter en kamp. Men da regnes blåmerker og små kutt også som skader. Av alvorlig art, som lemlestende skader er raten en helt annen som forsvarer en definisjon som lav til moderat skaderisiko.

- Forutinntatt

Rye Eriksen håper at en ny nemnd vil definere annerledes enn den forrige. Som han mener var noe forutinntatt overfor MMA og boksing.

- Logisk resonnert så bør en dispensasjon for en forlengelse til fem minutters rundelengde gå gjennom i den nye nemnda. Også fordi fem minutters runder faktisk gir forholdsmessig mindre slag enn tre minutters runder. Fordi det ofte går over i bryting i store iideler av fem minutter lange runder, sier Thomas Rye Eriksen.

Skjer det er det fritt fram for UFC-kamper også i Norge. Om kommersielle aktører finner det interessant.

- Vi har hatt kontakt med UFC, som er interessert i å arrangere kamper i Norge, forteller Rye Eriksen til Dagbladet.

Monday, October 17th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments