(Dagbladet): Siktelsene mot de fire mennene som i fjor ble pågrepet og siktet for å ha drept Tina Jørgensen (20) i september 2000, er henlagt, bekrefter politiet i Stavanger. De involverte ble informert i dag tidlig.
Forholdene er henlagt som «intet straffbart forhold anses bevist».
- Riksadvokaten har vurdert at «intet straffbart forhold» har skjedd, og saken er ikke henlagt på «bevisets stilling», som er det vanlige. Dette er tilsier at denne saken hele veien har hatt sin rot i psykiatri, og savner rot i virkeligheten. Vi har sagt hele tiden at dette kommer til å bli henlagt, og nå har vi fått den avgjørelsen fra Riksadvokaten vi ønsket oss, «intet straffbart forhold», sier advokat Olav Sylte, som forsvarer en av mennene, til Dagbladet.
- Behov for å tydeliggjøre
Saken var ferdig etterforsket i slutten av juli i år, og ble da sendt over til Riksadvokaten for endelig påtaleavgjørelse. Politiet og statsadvokatens innstilling var «etter bevisets stilling». I Riksadvokatens avgjørelse heter det:
«Når riksadvokaten begrunner henleggelsen med intet straffbart forhold anses bevist fremfor det mer tradisjonelle bevisets stilling, som foreslått av politiet og statsadvokaten, skyldes det et behov for å tydeliggjøre at det nå ikke hefter mistanke mot noen av de fire som har vært siktet i saken.
Opplysningene har vært grundig etterforsket gjennom flere avhør av de siktede, en rekke vitneavhør, databeslag, innhenting av legejournaler, rettspsykiatrisk vurdering av nr 4 mv. Slik saken nå foreligger opplyst taler bevisene med styrke mot at de siktede har begått drapet, eller har medvirket til det.»
Startet med lydopptak
De fire mennene fra Lyngdal ble siktet i saken i september i fjor etter at en tipser overleverte et lydopptak til politiet. Der fortalte en av mennene som ble siktet at han og de tre andre var under bybrua i Stavanger natta Jørgensen ble drept, og at en av dem drepte den unge kvinnen. Lydopptakmannen har stått ved sin forklaring, mens de tre andre har nektet tilknytning til saken.
Advokat Sylte har flere ganger sagt at det ikke har vært noen grunn til å tro på det som kommer fram i opptakene, og at det har vært et forvrengt bilde av virkeligheten.
De sakkyndige i saken konkluderte med at mannen hadde falske minner. Samtidig kom det kritikk fra Den rettsmedisinske kommisjon mot grunnlaget for denne konklusjonen.
De fire ble løslatt etter tre uker i varetekt, fordi det var tvil om bevisene mot dem. Siktelsene ble opprettholdt, men er nå altså henlagt.
Lettet etter fullstendig renvaskelse
Advokat Thomas Randby i advokatfirmaet Elden sier hans klient er svært lettet over Riksadvokatens avgjørelse.
- Han er ikke minst lettet over at Riksadvokaten har anvendt en begrunnelse som innebærer en fullstendig renvaskelse av ham. Saken har vært som et sammenhengende mareritt for ham, sier Randby til Dagbladet.
Han sier det vil være høyst aktuelt for klienten å fremme et erstatningskrav for uberettiget straffeforfølging.
- Det handler om tiden de satt i varetekt, men ikke minst en oppreisning for den totale belastningen, ikke minst gjennom en rekke medieoppslag der min klient er blitt hengt ut som gjerningsmann, sier Randby.
20 år gamle Jørgensen forsvant sporløst 24. september 2000. En drøy måned senere ble liket ved en tilfeldighet funnet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren.
Odd Rune Torstrup , en av de fire forsvarerne i saken, skriver følgende i en e-post til Dagbladet:
- Vår klient er orientert om at saken er henlagt. Hans reaksjon på dette kan jeg ikke kommentere under henvisning til advokaters taushetsplikt. Fra min side tar jeg Riksadvokatens avgjørelse til etterretning . Ytterligere kommentarer vil ikke bli gitt.
Det var Rogalands Avis som først meldte om henleggelsen.
Politiet i Stavanger har varslet en pressekonferanse kl. 11.