Syklister må ta sykkellappen

De aller fleste som benytter seg av våre veger, fortau og sykkelstier har et krav om å forholde seg til gjeldende trafikkregler, med to store unntak.


Jan Høiback, formann TIA
Vis mer

Det finnes ikke noe krav til at gående og syklende har kjennskap til de regler som gjelder i trafikken. Det lar seg vanskelig gjennomføre å stille krav til gående, selv om TIA Norge gjerne skulle se at det ble påbudt med bruk av refleks for å gå i vegbanen etter mørkets frembrudd.

Når det gjelder syklister derimot så mener vi at det bør innføres en form for «sykkellapp» for å få tillatelse til å sykle i vegbanen.

Syklister som kun sykler i gangfart på fortau eller som kun sykler på sykkelstier er det ikke noe problem med for oss andre trafikanter. Men de på to hjul som beveger seg ute i kjørebanen uten å ta hensyn hverken til paragraf 3 i vegtrafikkloven eller andre trafikkregler er et stort problem og fører hvert år til ulykker med personskader og i noen tilfeller blir disse myke trafikantene dessverre utsatt for ulykker med fatalt resultat.

I vår ungdomstid hadde vi en ordning på landets skoler som gjorde at vi måtte gjennomgå de mest elementære trafikkregler og bestå test i en praktisk prøve ute i trafikken i regi av Trygg Trafikk for å få «sykkelknappen».

Denne «sykkelknappen» var avgjørende for om vi fikk lov til å sykle til skolen eller om vi måtte gå. Så vidt vi vet praktiseres dette fremdeles på 4. trinn i de fleste norske skoler. Det betyr at barn og unge i de aller fleste tilfeller har en minimumsforståelse av hvordan men opptrer i trafikken. Vi mener å kunne se dette når vi er ute og kjører.

De fleste barn går av sykkelen og går over fotgjengeroverganger, mens ungdom og voksne gir blaffen og foretar de mest halsbrekkende manøvrer der de sykler langs eller tvers over våre veger.

Skal vi fortsette å godta dette? Eller skal vi kreve et visst minimum av forutsigbarhet når det gjelder også voksnes adferd i trafikken? TIA Norge tror det er på tide å starte diskusjonen om innføring av en «sykkellapp» for å få lov til å sykle på offentlig veg.

En slik «sykkellapp» vil kunne gjøre det enklere for politiet å la uvettig oppførsel få konsekvenser i form av bøter. I dag slipper mange syklister unna fordi det ikke er noe formelt krav til kjennskap om de mest elementære trafikkreglene, og i mine øyne blir det feil å ha slike virrende rundt i vårt allerede kompliserte trafikkbilde.

Senest så vi dette i en mye omtalt sak i fra en rundkjøring i Mandal hvor en syklist satte seg selv i livsfare ved å passere en lastebil på høyre side i en rundkjøring. Politiet har nå bestemt at syklisten ikke får noe straff. Med andre ord, slik oppførsel medfører ingen konsekvens.

TIA Norge er ingen tilhenger av å bøtelegge flest mulig, men det er et faktum at risikoen for at det svir i lommeboka får folk til å endre litt på sin oppførsel, derfor tror jeg vi må legge til rette for at det stilles krav til de på to hjul som beveger seg ute på offentlig veg og sørge for at uvettig oppførsel får konsekvenser.

Opplæring må kunne gjennomføres ved et kveldskurs på våre trafikkskoler hvor det avlegges en teoretisk prøve i de mest elementære trafikkregler før man får lov til å sykle på offentlig veg.

Syklister som innehar et førerkort for et motorkjøretøy skal i utgangspunktet ha denne kunnskapen og bør derfor kunne få en slik sykkellapp uten kurs, men da vil de samtidig stille seg disponible for reaksjoner ved hensynsløs sykling.

Tuesday, October 25th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments