(Dagbladet): Kjartan Sekkingstad er løslatt etter ett år i fangenskap. På en pressekonferanse i Dabao i ettermiddag fortalte han følgende:
- Jeg er fri og det er en herlig følelse, sa Sekkingstad.
Knut Andreas Lid, ekspert på Filippinene, tror at islamistgruppa Abu Sayyaf tror at noen har betalt for at Sekkingstad er blitt sluppet fri.
Tipper han fikk løsepenger
- Jeg tror at det er store sjanser for at noen har betalt løsepenger, og at det er derfor han lever i dag, men hvem er det store spørsmålet, sier Lid.
Lid jobber for organisasjonen Caritas og har siden 80-tallet jobbet med fredsmekling i konfliktområdet Mindanao, øya som Utenriksdepartementet (UD) fraråder nordmenn å reise til.
- Islamistgruppa er avhengig av penger for å kjøpe våpen og støtte til den lokale befolkningen. Itillegg er det lite forhandlingsgrunnlag blant slike grupper, sier Lid om Abu Sayyaf som blant andre støtter Al-Qaida og IS.
Hevder de fikk 10,5 millioner
Lid henviser til at president Rodrigo Duterte tidligere har sagt at det var betalt rundt 9 millioner kroner for Sekkingstad. Da fangene ikke ble utlevert reagerte Duterte kraftig.
Islamistgruppas talsmann, Abu Ramie, forteller at de fikk 10,5 millioner kroner i løsepenger for de fire gislene, skriver NTB. Dette er ikke bekreftet fra andre kilder.
Fredsminister i Filippinene Jesus Dureza nekter for at det skal ha blitt utbetalt løsepenger for nordmannen. Også Erna Solberg nektet for at Norge har gitt løsepenger.
Kan også være politiske årsaker
Antropolog og Filippinene-ekspert Arne Røkkum er enig med Lid, men tror også at det kan være politiske årsaker til at Kjartan Sekkingstad er en fri mann.
- Det kan hende at Abu Sayyaf har merket seg at Norge er viktig når det gjelder fred og fredsprosesser. Av politiske hensikter kan det hende at Sekkingstad lever fordi han er norsk, sier Røkkum.
Presidenten var i Norge tidligere i år for fredsforhandlinger med kommunist-geriljaen NDFP, og at på den måten markerte Norge seg politisk, mener Røkkum.
Makt i distriktene
- Hva tror du er årsaken til at tre andre gisler fra Indonesia også ble frigitt?
- Duterte møtte nylig presidenten i Indonesia, Joko Widodo. Det er godt mulig at de har et felles mål om å ta islamist-gruppen sammen. Itillegg til at islamistene har etablert seg på land, har de også pirater langs sjøen, sier Røkkum og fortsetter:
- Indonesia kan ha fått grønt lys på å seile i Filippinsk farvann for å ta gruppa, og på den måten kan Abu Sayyaf blitt satt i et hjørne fra begge land, også fordi de har politiske fanger, sier Røkkum.
Gislene fra Filippinene er sjøfolk og ble bortført 9. juli i år.
Ifølge eksperten er myndighetene lite tilstede i distriktene og at de derfor også har mye makt.
- Det er nok langt større gruppe enn man tror. Problemet er at man ikke ser dem, fordi de er god til å skjule seg, sier Arne Røkkum.