(Dagbladet): Stortingets enstemmige konklusjon om at Posten må spare penger og A-posten må vekk fører til at de må kutte personalet med 550 personer. Forbundsleder tror ikke dette er den siste nedbemanningen man ser i Posten.
Dagens bestemmelse fra Transportkomiteen på Stortinget fører til at de ni brevsorteringsterminalene i Norge skal sentraliseres til tre, og derfor må Posten si opp ansatte ved seks norske terminaler: Trondheim, Molde, Stavanger, Bergen, Evenes og Stokke, skriver VG.
Vil møte fall i brevmengde
Partiene og Transportkomiteen leverte i dag sin innstilling og vedtaket fattes den 29. november. Flere ansatte ved de aktuelle brevsorteringsterminalene har uttrykt sin bekymring og pressesjef i Posten, John Eckhoff, forstår at det skaper frykt.
- Det er klart at når det blir varslet om nedbemanning så skaper det en frykt og usikkerhet blant enkeltpersoner som blir berørt. Men Posten er kjent for å gjennomføre gode omstillinger og derfor har vi også bedt Stortinget om god tid til å gjennomføre denne endringen, sier han til Dagbladet.
Videre forteller han at omstillingen kommer som et resultat av digitalisering.
- Digitalisering har ført til at brevmengden i Norge har halvert siden 1999, og brevmengden kommer ikke til å øke igjen. Posten Norge ønsker å gjennomføre tiltak nettopp for å møte fallet i brevmengden, sier Eckhoff.
Får post etter to dager
Konsekvensen av at A- og B-post samles til én adressert brevstrøm blir at all post leveres etter to dager, i stedet for henholdsvis én og tre dager. Eckhoff mener at de fleste kundene kan leve med det.
- Det kan de fleste leve med, og for det som haster har folk funnet andre måter å kommunisere på. Så det er en tilpasning til kundenes behov, sier han.
- Ikke den siste
Postens kommunikasjonsforbund organiserer de aller fleste som jobber i Posten, og forbundsleder, Odd Christian Øverland, forteller at de har sett ei dårlig utvikling de siste tjue årene på grunn av digitaliseringen. De siste årene har de nedbemannet med nesten 1000 ansatte i året, dermed er nok ikke dette den siste nedbemanningen deres.
- Det er ikke grunn til å tro at samfunnet blir mindre digitalisert, så dette er ikke den siste nedbemanningen man kommer til å se i Posten, sier Øverland til Dagbladet.
Øverland har kontakt med flere tillitsvalgte i Posten og de merker at frustrasjonen er ganske stor nå.
- Vi har vært åpen om utfordringene, men frustrasjonen topper seg i det øyeblikket man opplever at det blir tatt en beslutning, sier han.
Omstiller internt
Omstillingsprosessen er for tiden ganske fersk, og Øverland sier at de har ikke helt kommet i gang med den ennå. Men han lover at de ansatte som er overflødige nå, vil få muligheten til å bemanne ledige stillinger som skal dukke opp fram mot innstillingene trer i kraft ved årsskiftet 2017/2018.
- Vi ser på stillinger som blir ledige i løpet av prosessen og sørger for at de blir tilbudt de som er overflødig. I tillegg jobber Posten i samarbeid med Nav for å få kartlagt hvilke andre jobber de kan være kvalifisert til, forklarer han.