(Dagbladet): Storbritannias ambassadør i USA gjorde det en ambassadør skal gjøre, og ga sine overordnede hjemme en vurdering av hva en ny amerikansk president vil kunne bety for forholdet mellom de to nære allierte nasjonene.
Ambassadør Sir Kim Darroch leverte en hemmeligstemplet vurdering av Donald Trump i innspurten i valgkampen.
Så BLE Trump valgt til president, og da notatet ble lekket til The Sunday Times var det for en gangs skyld ikke Trumps egne ordvalg de siste ukene som har fått mest oppmerksomhet i britisk presse.
Ambassadøren beskriver at «Trumps karaktertrekk og uerfarenhet» kan utnyttes i britisk favør. Og at Trump frarmfor alt er en «outsider» med ukjent kapasitet.
Og da peker han særlig på hvordan USA med Donald Trump som president kan manøvreres til å inngå en ny handelsavtale med Storbritannia etter utmeldingen av EU.
Kan påvirkes
- Valgkampen har avslørt Trumps instinkter, skriver ambassadøren, og oppmuntrer sine hjemlige myndigheter med at Trumps karaktertrekk gir gode muligheter for påvirkning utenfra med rett tilnærming.
Og sånn sett har ambassadøren og hans stab skaffet seg det beste utgangspunktet.
- Og vi har bygd opp et bedre forhold til Trumps team enn resten av det diplomatiske korpset i Washington DC har gjort. Så vi er klare til å trykke på de rette knappene, beskriver ambassadøren.
Den britiske statsministerens kontor vil av prinsipp ikke kommentere hemmeligstemplede dokumenter, skriver The Independent.
Flere britiske kommentatorer mener at ambassadørens ordbruk har brakt den britiske regjeringen i forlegenhet overfor en president som så langt har brukt et språk ingen vestlig leder har oppvist tidligere.
Boris Johnson: – Han er gal
Britenes egen frittalende utenriksminister Boris Johnson karakteriserte Trump reglerett som «gal» tidlig i den amerikanske presidentvalgkampen.
Britiske medier har meldt om «undring og bekymring» i de britiske regjeringskontorene over at deres egen statsminister Theresa May ikke har vært blant de første, utvalgte statslederne den nye amerikanske presidenten selv har tatt kontakt med.
Og stemningen ble ikke mindre trykket i helga da en av statsministerens hjemlige hovedmotstandere, Nigel Farage, var den første britiske politikeren som møtte Trump etter USA-valget.
Krasj om Syria
På toppen kommer det uforutsigbare forholdet og mulige «vennskapet» mellom Trump og Russlands sterke mann Vladimir Putin.
Det kan føre til diplomatiske krise mellom USA og Storbritannia om Syria, skriver den konservative avisa Sunday Telegraph i dag og refererer til britiske tjenestemenn som venter «svært vanskelige samtaler» med USAs nye president.
Video
Trump har ifølge NTB sagt at det vil være fint om USA og Russland kan gå sammen om å «banke IS».
Statsminister Theresa May har avvist en hver løsning som inkluderer Russlands nære samarbeidspartner i Syria-konflikten, president Assad.